Witam.
przejrza³em prawie wszystkie posty na temat zbrojników, obejrza³em parêna¶cie nagrobków ale nigdzie nie znalaz³em na³okietników(widzia³em tylko parê nakolannek ).Jak one wygl±da³y na te datowanie (1360-1380) ?? jak mocowane? Mog± byæ mocowane tylko do przeszywki na 2 rzemienie (po bokach )??
pozdrawiam
Wojtek
Nie jestem specjalist±, ale wydaje mi siê, ¿e na³okietniki wygl±daj± tak jak nakolanka, tylko s± trochê mniejsze.
CYTAT(Rudy z Krasnosielca @ 20:12 21.11.2009)
Nie jestem specjalist±, ale wydaje mi siê, ¿e na³okietniki wygl±daj± tak jak nakolanka, tylko s± trochê mniejsze.
ró¿ni± siê...
Na to datowanie masz albo zbrojniki bez na³okietników (najczê¶ciej z wyd³u¿onym, profilowanym zarêkawiem chroni±cym ³okieæ), albo ju¿ normalne p³ytowe narêczaki z folgami itp. Je¶li spojrzeæ na ikonografiê i nagrobki, to zbrojnikowe narêczaki z na³okietnikami, czy same na³okietniki np na kolczudze, to ogromna rzadko¶æ. Je¶li ju¿ wystêpuj±, to s± to z regu³y do¶æ proste, okr±g³awe miseczki bez li¶cia. W ikonografii w³oskiej z kolei ca³kiem popularne s± ³okcie takie, jak w narêczakach p³ytowych, czyli wykoñczone w lekki szpic i z folgami, z okr±g³ym li¶ciem (lub tarczk±), w komplecie ze zbrojnikowymi zarêkawiami, ale poza W³ochami raczej takich nie widaæ.
Pozdrawiam,
EO
Skorzystam z okazji i zapytam mo¿e kto¶ ma zdjêcia albo rysunki jak by³y mocowane na³okietniki i nakolanniki "miseczkowate" takie podbijane skór± z otworami po obwodzie ko³a, nigdy nie widzia³em ich od do³u ;)
Chodzi mi o sposób mocowania czyli:
- umiejscowienie na ramieniu lub kolanie
- rodzaj mocowania
- zastosowane materia³y
Wiem jak by³y mocowane takie z dwoma otworami na szczycie ale takich bym nie chcia³ robiæ bo uwa¿am, ¿e otwory na szczycie miseczki os³abiaj± j±.
Z góry dziêkujê za pomoc lub skierowanie mnie do odpowiedniego tematu na forum.
A ja z kolei prosi³by o wklejenie mo¿liwie pó¼nego ¼ród³a (nagrobek, ikonografia) zbrojników z profilowanym zarêkawiem chroni±cym ³okieæ.
Jak d³ugo w historii siê pojawia³y?
Witam wszystkich.
Jako ¿e ostatnimi czasy zdecydowa³em siê nieco odmroczyæ i kompletowaæ sprzêt oparty na ikonografii i innych ¼ród³ach chcia³bym zwróciæ siê do Was o pomoc.
Pragnê zrekonstruowaæ postaæ XV wiecznego strzelca czarno-prochowego(na szeroko pojêty okres oko³ogrunwaldzki).
Czy same nakolanniki/na³okietniki (nie jako czê¶æ nóg/r±k p³ytowych) wystêpowa³y jako czê¶ciowe opancerzenie piechoty? Nie uda³o mi siê znale¼æ satysfakcjonuj±cych ¼róde³, mam jednie jedn± rycinê przedstawiaj±c± ³uczników pod Crecy z których niektórzy maj± same nakolanniki, lecz rycina wygl±da³a na powsta³± w pó¼nym gotyku wiêc na moje oko za pó¼no.
http://filip.stir.org/games/longbow/crecy.jpgI jeszcze jedno pytanie. Czy paski zamiast guzików/wi±zañ na przeszywanicy to historyczne rozwi±zanie? Bo jest do¶æ szeroko stosowane a tak¿e i w tej kwestii nie uda³o mi siê odnale¼æ ¼ród³a.
Z góry dziêkujê za pomoc.
Obrazek to owszem II po³ XV wieku.
Nie znam ani samotnych os³on ³okci ani kolan w interesuj±cym Ciê okresie.
Przeszywanica na guziki lub sznurek pojedynczy. Paski jak pamiêtam s± raz przedstawione, ale na przeszywanicy wierzchniej, za³o¿onej na zbroi.
Czyli krótko mówi±c nale¿y przyj±æ ¿e albo siê mia³o zbrojê albo nie?
Raczej tak.
Pewnie mo¿na przyj±æ, ¿e czego¶ nie wiemy i ¿e pewne rozwi±zania s± logiczne... ale to nie rekonstrukcja w pe³nym tego s³owa znaczeniu
No nic mo¿e nie jest to to co chcia³em us³yszeæ ale bardzo dziêkujê za pomoc.
Eh, bycie ultrasem nie jest takie fajne jak mi siê zda³o ;)
Czo³em! czy znacie zabytki na³okietników datowanych w przedziale 1440-60?
Poszukujê prostych wersji, nadaj±cej dla pawê¿nika niekoniecznie zdobione jako¶ pogato..
Pozdro
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.