Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Obóz Jana Kazimierza
> Inne > Kalendarium 2010
Parufka
Zapraszamy na drug± ju¿ edycjê naszej imprezy w pierwszy weekend sierpnia (to jest od szóstego do ósmego) 2010 r. (Edit: ten termin jest ju¿ nieaktualny - patrz nastêpny post)
Termin zosta³ zmieniony ze wzglêdu na kolizjê z Grunwaldem na który w przysz³ym roku wybiera siê chyba ca³a Polska co uniemo¿liwi³o by uczestnictwo w naszym obozie sporej liczbie osób.
Do¶wiadczenia zebrane w zesz³ym roku pozwol± nam przygotowaæ jeszcze lepszy obóz w nadchodz±cym roku i zorganizowaæ dla was jak najlepsz± imprezê.
Obozowaæ bêdzie mo¿na tak jak w tym roku przez ca³y tydzieñ do czego serdecznie zachêcamy.
Szczegó³owy program imprezy zostanie przedstawiony za kilka miesiêcy wraz ze wszystkimi za³o¿eniami edycji 2010.
Parufka
Maj±c na uwadze wasze sugestie zdecydowali¶my siê na zmianê terminu naszej imprezy. Ostateczn± dat± zatem bêdzie 30 lipca - 1 sierpnia 2010 r. Termin ten jest równo dwa tygodnie oddalony od Grunwaldu na którym siê w wiêkszo¶ci spotakmy jak i Vivat Vasa na który tez wybiera siê sporo ludzi zajmuj±cych siê XVII-wiekiem. Daje to odpowiedni dystans pomiêdzy tymi imprezami co pozwoli zregenerowaæ si³y jak i odpowiednio rozplanowaæ ewentualne urlopy.
Tak samo jak w poprzedniej dacie obóz historyczny bêdzie funcjonow±³ przez tydzieñ czyli pierwsze namioty zaostan± ju¿ rozstawione 26 lipca 2010 r. Serdecznie zapraszamy do d³u¿szego obozowania w Borowcu.
SAMUEL77
Data bardzo rozs±dna.
Pstr±g chaosu obiecuje przygotowaæ wszystko potrzebne do wznoszenia szañca czyli narzêdzia i projekt. Poza tym, skoro miejsca s± ograniczone, radzê wszystkim zg³aszaæ siê czem prêdzej, bo czego¶ takiego jak przeprawa przez rzekê wzd³u¿ jej koryta nie u¶wiadczy siê nigdzie indziej.
Parufka
W tym roku rezygnujemy ze sk³adek wszystkich uczestników i bêdziemy realizowaæ imprezê w oparciu o sponsorów (obêdzie siê bez reklam, parasoli i baloników) którzy ju¿ siê pojawili. Jednocze¶nie dziêkujemy wam wszystkim za zesz³oroczn± pomoc finansow± nieocenion± dla realizacji naszej imprezy.
Maciej Jedliñski
Stawiam siê z Piwem i Winkiem
Parufka
Otrzyma³em dzisiaj oficjalne potwierdzenie, ¿e Colonel William Gordons Regimente of Foote wraz z elementami innych regimentów sk³adaj±cych siê na Scots Brigade bêdzie obecny na Obozie Jana Kazimierza. W chwili obecnej sze¶æ osób zakupi³o ju¿ bilety lotnicze, finaln± liczbê szkotów na naszej imprezie bêdê zna³ 19 marca 2010 r. Zatem faktem sta³o siê uczestnictwo po raz pierwszy w historii polskiej rekonstrukcji wyspiarzy w imprezie siedemnastkowej smile.gif .
Zulus
Najserdeczniej winszujê: go¶cinno¶ci, sponsorów i dogodnego terminu. smile.gif
Parufka
Dla zmotoryzowanych osób z ma³ym dzieckiem lub wymagaj±cych z innych wzglêdów noclegu w pensjonacie jest dostêpnych trochê miejsc w "Zagrodzie Roztocze" która znajduje siê 9, 5 kilometrów od Borowca.
http://www.e-agro.pl/katalog/przek.php?id=...rodaroztocze.pl
http://mapy.google.pl/maps?f=d&source=...220757&z=12
Maciej Jedliñski
Parówa a jak bym z warrior.gif Felkiem wpad³ to jakie¶ miejsce dla niego bêdzie
Parufka
Na pewno bêdzie mia³ miejsce w stajni u którego¶ z gospodarzy i pewnie mo¿emy zrobiæ padok po drugiej stronie drogi naprzeciwko mojej ziemi. Tak jak w poprzednim roku ka¿dy konny sam zajmuje siê swoim koniem, my mo¿emy dostarczyæ wam s³omê, wiadra (mo¿e ju¿ odbierzemy drewniane). Owies, szczotki, uwi±zy, kantary musicie mieæ we w³asnym zakresie. Co do padoku to o tym porozmawiamy przed samym obozem jak bêdziemy wiedzieli ilu konnych chce przyjechaæ i wtedy dopiero bêdziemy mogli zaplanowaæ jego wielko¶æ. Jest to trochê dodatkowej roboty dla nas ale na pewno nic ponad nasze si³y smile.gif .
Parufka
Impreza ju¿ siê powoli zbli¿a tote¿ wrzucê troszkê konkretów.
Po pierwsze obóz historyczny rozpoczyna siê 25 lipca. Zapraszamy wszystkich do d³u¿szego obozowania.
Program imprezy nie ma sztywnego harmonogramu tylko kilka punktów kluczowych, których czas realizacji zostanie ustalona w trakcie trwania imprezy (potyczka, marsz rzeczny insze atrakcje).
Zapewniamy uczestnikom :
- wy¿ywienie w postaci historycznych produktów od 30 lipca do 1 sierpnia (w tym woda mineralna w 5 litrowych butlach),
- drewno opa³owe od 30 lipca do 1 sierpnia
- s³omê
- kadzide³ka i inne ¶mierdziuchy przeciwko komarom
- na miejscu bêd± dwa Toi-toje
- na miejscu bêdzie przygotowany padok dla 4 koni
Od uczestników oczekujemy udzia³u w wartach, godziny pracy przy szañcu w ci±gu soboty (system zmianowy) i walki w potyczce sobotniego wieczora lub w niedzielê rano.
Samochody tak jak w ubieg³ym roku bêdzie mo¿na zostawiæ na mojej posesji z dala od obozu i z dala od wszelkich osób postronnych.
Je¿eli kto¶ sam bêdzie chcia³ dojechaæ na miejsce PKS-em mo¿emy go odebraæ z najbli¿szego przystanku.
W razie jakichkolwiek pytañ pozostaje do dyspozycji.
Parufka
Istnieje ca³kiem realna szansa na to, ¿e bêdziemy mieli dla uczestników proch do ich pukawek wiêc czarnoprochowcy powinni byæ zadowoleni .
Parufka
Walka z komarami rozpoczêta. W poniedzia³ek ruszaj± pierwsze opryski nastêpne przed sam± imprez± wiêc ¿aden komar nie powinien mieæ do was przystêpu smile.gif .
Co mnie niezmiernie cieszy sporo osób chce do nas przyjechaæ na ca³y tydzieñ. Zapraszamy, zapraszamy bêdziemy od niedzieli wieczorem czekali na wasze przybycie.
Parufka
Proszê wszystkie przybywaj±ce grupy jak i osoby prywatne o potwierdzenie mi swojego przybycia do dnia 19 lipca 2010 r. wraz z informacj± ile was dok³adnie bêdzie.
Przypominam, ¿e wszyscy Panowie przybywaj±cy do obozu przed pi±tkiem 30 lipca s± zobligowani do pomocy nam w pracach przygotowawczych. W tym roku w ci±gu tygodnia bêdzie nas sporo wiêc nie powinno byæ to dla was zbyt mêcz±ce smile.gif .
Przypominam tak¿e, ¿e od 26 lipca kontakt ze mn± bêdzie mocno ograniczony je¿eli nie niemo¿liwy wiêc wszelkie zapytania i kwestie formalne musz± byæ do tego czasu za³atwione.
Parufka
Mapka przedstawiaj±ca ostatni najbardziej k³opotliwy etap drogi do Borowca gdzie bêdzie Obóz Jana Kazimierza :
http://maps.google.pl/maps?f=d&source=...220757&z=12
Przy potwierdzeniu przyjazdu proszê podaæ liczbê osób przyje¿d¿aj±cych oraz ilo¶æ namiotów i ich rodzaj (je¿eli przywozicie daszek tak¿e proszê o tym napisaæ).
Parufka
Wa¿na informacja dla ³uczników. Jak w ubieg³ym roku tak i w tym Tomek Pêkala zgodzi³ siê poprowadziæ turniej ³uczniczy w le¶nych ostêpach. Kto by³ w zesz³ym roku lub ogl±da³ galeriê na stronie WKS-u wie, ¿e jest to strzelanie którego nie mo¿na porównaæ z ¿adnym innym smile.gif . Zatem kto ma ³uk i strza³y niech tako¿ je pakuje i zabiera do Obozu Jana Kazimierza, bo drugiego takiego konkursu nie u¶wiadczycie nigdzie w Polsce smile.gif .
Mario_HH
o to dobrze...Tomka Pêkalê mo¿na ³atwo przekupiæ...smile.gif
Tomasz Pêkala
CYTAT(Mario_HH @ 12:03 09.07.2010) *
o to dobrze...Tomka Pêkalê mo¿na ³atwo przekupiæ...smile.gif

Co mówi³es Mario??? devil.gif
Pogadajmy na osobno¶ci.....

Ja bêdê organizowa³ konkurs - sêdziowaniem obierzemy kogo inszego... ;)
tak... by nie by³o niedomówieñ.

Pozdrawiam
Parufka
Proszê o potwierdzenie przez wszystkie grupy ilo¶ci uczestników przybywaj±cych na nasz± imprezê.
Przypominam o konieczno¶ci zabrania wszelakich sprzêtów kuchennych. Ka¿da grupa samodzielnie lub do spó³ki z innymi znajomymi gotuje sobie jedzenie.
Przypominam, ze od 26 lipca nie ma zemn± kontaktu telefonicznego (mój numer 500 199 996).
Parufka
Przypominam, ¿e w niedzielê ju¿ ruszam do puszczy wiêc kontakt ze mn± bêdzie powa¿nie utrudniony. Najlepiej nawet teraz pisaæ do mnie sms-y bo w robocie mam m³yn przed urlopem.
Na dzieñ dzisiejszy 73 osoby potwierdzi³y swój przyjazd na nasz± imprezê. Obiecuje, ¿e siê nie zawiedziecie wizyt± w moich puszczañskich w³o¶ciach smile.gif .
Parufka
Prognoza pogody na nadchodz±cy tydzieñ dla naszej okolicy :
http://www.pogodynka.pl/miasto.php?miasto=Bi%B3goraj
Gloria z Krakowa
http://picasaweb.google.pl/gloriazkrakowa/Borowiec2010#

Pragnê serdecznie podziêkowaæ organizatorom i wszystkim polskim oraz szkockim uczestnikom za wspania³± zabawê, w jakiej po raz pierwszy bra³am udzia³ na Borowcu. Z niecierpliwo¶ci± czekam na kolejn± edycjê. Impreza by³a naprawdê wy¶mienita, osobliwie za¶ musztra pikinierów i przemarsz niedorzeczny. Podtapianie siê z dr±giem w jednej rêce i mokrym t³umoczkiem w drugiej jest tym, czego bêdzie mi brakowa³o przez najbli¿szy rok. Do szczególnie cennych wspomnieñ zaliczam te¿ obrzucanie siê b³otem oraz pokaz dla dzieci po³±czony z jazd± na sygnale i wyrzuceniem przez okno samochodu nale¿±cego do Parufki ¶wiec±cego niebieskiego Czego¶ z nibynó¿kami:) Pozdrowienia dla wszystkich, z którymi nie zd±¿y³am siê po¿egnaæ, szczególnie dla Ewy-Imad³a.

A teraz ktokolwiek widzia³, ktokolwiek wie. Zgubi³am niebiesk± lnian± spódnicê zapinan± na haftki; prawdopodobnie le¿a³a na ³awce pod pa³atk± ko³o sk³adowiska produktów spo¿ywczych. Znaki szczególne: usmarowana sadz±. Za kontakt bêdê wdziêczna.
Imad³o
Glorio, ja tak¿e pozdrawiam, bo tak¿e nie uda³o mi siê po¿egnaæ. Ja najlepiej wspominam p³yniêcie pod pr±d i usilne ratowanie siê ze szponów konarów :D
A tak nawiasem, to impreza wy¶mienita i dziêkujê wszystkim, z którymi mog³am spêdziæ ten czas. Mam nadziejê, ¿e w przysz³ym roku tak¿e uda mi siê zawitaæ i ju¿ nie mogê siê tego doczekaæ. Jak na razie to czekam na zdjêcia z RiverRugby i Przemarszu Wodnego (je¿eli kto¶ takowe posiada to prosi³abym o przes³anie linków).
Pozdrawiam smile.gif
Parufka
Wróci³em do Warszwawy, umy³em, troszkê odespa³em i mogê pisaæ.
Dziêkuje wszystkim, którzy nie ulegli mrocznym wizjom pogodowym, które przyznam w pewnym momencie i mnie zaczê³y pod³amywaæ jak i innym czynnikom niepogodowym smile.gif .Finalnie mieli¶my na imprezie idealn± pogodê i do obozu jak podliczy³em dojecha³o mimo wszystkich przeciwno¶ci losu 65 osób z nastêpuj±cych grup :
Cyvil Band Regiment,
Tureccy dziurkacze,
Warcho³y i Pijanice,
Regiment Króla Jego Mo¶ci,
Zaciê¿na Rota Piechoty Polskiej,
Stowarzyszenie Stanica,
Dragoni Pana Fredry,
Pospolite Ruszenie Szlachty Ziemi Krakowskiej,
Col. Wiliam Gordon Regiment of Foot,
Kompania Wolontarska z Kielc,
Wolontarze ¦wiêtego Dyzmasa.
Szczególne podziêkowania nale¿± siê ludziom którzy mimo tego, ¿e nie byli organizatorami to walnie przyczynili siê swoja prac± na miejscu do powodzenia imprezy :
Wêglu, Tomek Pêkala, Kowal (zas³u¿y³ swoj± ciê¿k± coroczn± prac± na miano ojca chrzestnego imprezy smile.gif ), Loki, Marek Piwoñski, Micha³ MochockiCez no i oczywi¶cie nadobne Panie, które wspiera³y nas w trakcie ciê¿kich deszczowych dni czylu Zuzia, Magdozaur, Zuzka, Ola, i Ula. Byli¶cie niesamowici. Bez waszego wsparcia ta impreza by siê nie uda³a.
Przechodz±c do podsumowania bardzo siê cieszê, ¿e impreza zrobi³a krok do przodu i uczyni³a postêp w stosunku do roku ubieg³ego. Po pierwsze w ci±gu dnia wszyscy siê pilnowali ¿eby nigdzie nie pojawia³y siê poza namiotami puszki, butelki czy te¿ inne niehistoryczne rzeczy. W nocy troszkê odpuszczali¶my z tym rygorem ale nie wszystko od razu. Warty funkcjonowa³y prawid³owo i bez zak³óceñ przez 24 godziny na dob± w ci±gu ca³ej imprezy (w niedzielê po po³udniu na moje polecenie zosta³y zakoñczone co niestety by³o b³êdem). Nikt siê nie wy³amywa³ i nie marudzi³ dziêki czemu mogli¶my bawiæ siê w bezpiecznym obozowisku bez towarzystwa turystów. Sucha s³oma do spania by³a dla wszystkich jak i ogromna ilo¶æ drewna opa³owego dziêki czemu nikt nie musia³ ³aziæ ca³y czas do lasu ¿eby utrzymaæ p³on±ce ogniska. ¦wietn± spraw± by³o to, ¿e nasze Panie zorganizowa³y siê dziêki inicjatywie lepszej po³ówki Lokiego jak i dziewczyn z obozowiska WKSu i przyleg³o¶ci i przygotowa³y razem jedzenie dla pracuj±cych i walcz±cych Panów dziêki czemu ka¿dy po potyczce dosta³ ciep³e i smaczne jedzenie. Kwestia jedzenia i picia dla ca³ego obozu to rzecz z której jestem zadowolony ale w przysz³ym roku musimy przy³o¿yæ siê do organizacji kwestii zwi±zanych z jego dystrybucj± w ¶ród uczestników, która w tym roku mocno kula³a przez co sporo jedzenia zosta³o. Dziêki wielkie ekipie pokazowej, dziêki której, zrobili¶my lekcjê historii dla dzieci i uciu³ali¶my trochê kasy na potrzeby obozowe (pizza Kresowa i ¶wiec±ce dildo rz±dz± smile.gif ). Æwiczenia z pikami pod okiem naszych szkockich przyjació³ okaza³y siê ¶wietn± zabaw± dla po³owy obozu æwicz±cej jak i obserwuj±cej. Ziarenko zosta³o zasiane smile.gif . Marsz rzeczny jak zwykle by³ hitem imprezy. Pomys³ ch³opaków ze Szkocji ¿eby maszerowaæ w pikami okaza³ siê dobrym rozwi±zaniem gdy¿ piki niejednemu siê przyda³y. Nasi dzielni rzeczni Muszkieterzy Kruku i Tomek Pêkala dawali ognia raz po raz i do samego koñca zachowali suche lonty i broñ czym uzyskali szacunek Polsko-Szkockiej Rzecznej Brygady. Potyczka przesz³a sprawnie bez zak³óceñ wed³ug przyjêtego planu jaki i zwiedzanie obozu przez turystów w sobotê by³o bezkolizyjne dla uczestników. Toi toje s± odstêpstwem od koszerno¶ci ale tak jak kosze na ¶mieci s± nam niezbêdne i cieszê, ¿e uda³o siê je za³atwiæ w tym roku.
Co do towarzyskiej czê¶ci imprezy jedynym co mogê powiedzieæ to to, ¿e kogo tam nie by³o przy naszych sto³ach i ogniskach niech ¿a³uje smile.gif . Wieczorne grania naszej obozowej kapeli (Kruku, Cez, Gloria) umila³y nam wszystkim pogaduszki i biesiadowanie przez d³ugie nocne godziny pe³ne ¶miechów, wyg³upów i biesiadowania. Dawno tak dobrze siê nie bawi³em. Nasi go¶cie ze Szkocji okazali siê ¶wietnymi kompanami i zbratali siê chyba z ka¿dym w obozie smile.gif co zaowocowa³o nowymi kontaktami i obiecaniem mi wyspiarskiego potopu na nastêpnych Parufkaliach.
Jeszcze raz dziêkuje wam wszystkim za przyjazd i wspóln± zabawê jeste¶cie ¶wietni dziêki wam po miesi±cach ciê¿kiej pracy wiem, ¿e by³o warto. Je¿eli pope³nili¶my jakie¶ b³êdy lub zauwa¿yli¶cie jakie¶ niedoci±gniêcia proszê o konstruktywn± krytykê tak ¿eby kolejny Obóz Jana Kazimierza móg³ byæ jeszcze lepszy od tego w³a¶nie zakoñczonego.
Z rzeczy znalezionych :
- du¿a gliniana miska, br±zowa, szkliwiona,
- kufel gliniany, jasnobr±zowy szkliwiony,
- dzbanek gliniany, zielony, szkliwiony
- dzbanek gliniany, br±zowy, szkliwony
- du¿a ³ycha drewniana
- worek z szarego lnu
- ¶ciany z tureckiej dziurki
- b³êkitna suknia glorii
- chustka na g³owê z bia³ego lnu
- porz±dny zegarek z metalow± bransolet±
- litrowa butelka 10 letniej whisky bigsmile2.gif
- mocno zu¿yty cienki, jasnobr±zowy pasek z klamerka i okuciem na koñcu w stylistyce ¶redniowiecznej
- sporo szmatek lnianych
Wszystko na razie jest w Borowcu bo nie mia³em jak tego zabraæ w dniu wczorajszym. Jak co¶ siê znajdzie jeszcze w trakcie sprz±tania dam znaæ.

P.S.
W trakcie tego kilkudniowego biesiadowania uknuli¶my we dwóch ze Stevem plan dotycz±cy przybycia polaków na jak±¶ du¿± imprezê za rok do Anglii lub Szkocji. Bêdziemy mogli zaprezentowaæ swoje polskie stroje i powalczyæ na bitwie (tylko koszerny strój i ekwipunek muszkieterski). Nied³ugo dostanê od niego propozycjê dat i warunki organizacyjno finansowe po czym zaczynam powoli formowaæ polskie poselstwo i najemny regiment muszkieterski.

Na koniec serdecznie dziêkujê naszemu sponsorowi firmie AgroSab Sp. z o. o. za wsparcie finansowe i doskona³± organizacjê naszego zaplecza ¿ywieniowego :
Krzysztof
Mateusz impreza przyjemna
dziêkujê

a dodatkowo
szkoda tylko, ze wyrzucenie przez okno tego czego¶ niebieskiego nie by³o skonsultowane z w³a¶cicielem samochodu...
co to za pomys³ ruszaæ cudze rzeczy w cudzym aucie :/
a by³a to zabawka przeznaczona dla Marianki - córki Netki
Parufka
Osoby sztuk dwie, które siê przyczyni³y do straty niebieskiego stwora przeznaczonego dla jednej z dziewczynek zosta³y o tym uwiadomione i szkodê naprawi±.
Gloria z Krakowa
No to ja siê przyznam do bycia winowajczyni±. W ramach spontanicznej zabawy du¿ych dzieci celowa³am w g³owê Mateusza i nie zauwa¿y³am, ¿e okno jest otwarte. Pora i okolica nie sprzyja³y poszukiwaniom. Skoro wiem ju¿ do kogo nale¿a³o Co¶, przepraszam i przy najbli¿szej okazji wysy³am kurierem jak±¶ zabawkê.

Edit: i nie wiem kto niby aspiruje do miana drugiej sztuki. Nikt mi rêk± nie kierowa³.
Krzysztof
spox wy¶lij Mariance albo najlepiej przyjed¼ na impreze jak±¶ i daj jej osobi¶cie :P
a ja poprosze cukierek :D
Parufka
Czy ma kto¶ zdjêcia z meczu w rzeczne rugby Polska kontra Szkocja i naszego ostatniego etapu marszu rzecznego?? Tak¿e poszukiwane zdjêcie na którym kto¶ ucina Colinowi g³owê pi³± motorow± smile.gif .
_Mol_
I ja dziêkujê wszystkim za ¶wietn± zabawê, a Tobie Parufka za organizacjê tak genialnej imprezy! smile.gif
Nasze zdjêcia tu: http://www.facebook.com/pages/Pospolite-Ru...0111&ref=mf
Te¿ bym chêtnie zobaczy³ zdjêcia z rugby, wydawa³o mi siê, ¿e kto¶ robi³...
Grzech
CYTAT(_Mol_ @ 20:48 04.08.2010) *
Te¿ bym chêtnie zobaczy³ zdjêcia z rugby, wydawa³o mi siê, ¿e kto¶ robi³...

Dziêki za wspania³e trzy siedemnastowieczne dni smile.gif

Zdjêcia robi³ Kruku, niestety podczas ich robienia pozbawi³ siê najprawdopodobniej kluczyków do swojego samochodu wiêc jest lekko zajêty (w zasadzie ju¿ wszystko jest naprawione/rozwi±zane) wiec lada chwila powinien wrzuciæ swoje zdjecia.

A widok podwodnego Tomka bezcenny...
Parufka
Do kolekcji odnalezionych rzeczy do³±czy³ widelec z rogow± opraw±.
Parufka
Do kolekcji zestaw szpil do namiotu (najprawdopodobniej w³asno¶æ Stowarzyszenia Stanica lub Kielc) i kilka przeró¿nych ¶ledzi. To zaczyna siê robiæ jak prawdziwe wykopaliska archeologiczne smile.gif .
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.