Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Podklejanie/podbijanie zbroi p³ytowej.
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie ochronne - ogólnie
Nikodem
Od kiedy co¶ takiego wystêpowa³o? W XVI wiecznych zbrojach (i pó¼niejszych) widaæ bardzo czêsto i¿ zbroja podklejona (piszê podklejona, ale nie do koñca mam to na my¶li - chodzi o to ¿e jako¶ przymocowane jest - nie wiem czy to klej, szwy czy nity) jest jakim¶ materia³em (we³na? filc? tak to wygl±da), bardzo czêsto wystaj±cym poza jej krawêd¼ i fantazyjnie wycinanym. Od kiedy u¿ywano takiego patentu? Nie chodzi mi ju¿ nawet o fantazyjne wycinanki, ale o to ¿eby od spodu umocowaæ warstwê materia³u w zbroi p³ytowej, np. w celu dodatkowego t³umienia ciosów.

Chodzi o co¶ takiego - http://farm4.static.flickr.com/3433/369645...3ac9ebec1_o.jpg - gdyby kto¶ nie móg³ sobie wyobraziæ. Tylko ¿e ta zbroja z obrazu to 1545 rok...

Z góry dziêkujê za pomoc.
Borg
Niezupe³nie o to Ci pewnie chodzi, ale w kapalinach czêsto ronda s± podbijane ju¿ w XV wieku, mo¿e wcze¶niej.
Tak¿e napier¶nik z Churburga jest ca³y podbity skór±, która w tym momencie ma w wiêkszo¶ci znaczenie konstrukcyjne. Nie mo¿na wykluczyæ, ¿e wszelkie zbroje kryte mog³y posiadaæ te¿ wewnêtrzn± warstwê. Jednak naj³adniej zachowany zabytek z monachijskiego muzeum nie posiada takowego obicia.
Niewiele pomog³em pewnie ale mo¿e to jakie¶ tropy smile.gif
Nikodem
Ale zbroje kryte to hm... troszkê co innego, przez wzgl±d na ich konstrukcje i nie uwa¿am ¿eby to by³ dobry punkt wyj¶cia do estymowania czy pe³nop³ytowe elementy by³y w podobny sposób podbijane. Ponadto skóra to nie to o co mi chodzi, poniewa¿ ona nie da ¿adnej amortyzacji w zasadzie...

Ale informacja o Kapalinach jest du¿o bardziej warto¶ciowa. Mo¿esz to poprzeæ jakim¶ ¼ród³em?
Borg
Nie mogê znale¼æ orygina³u który widzia³em z zachowana taka wy¶ció³ka. Ale tu masz kapalin z dziurami na nity po takowej:
http://i4.photobucket.com/albums/y110/Neph...August05086.jpg
To co¶ takiego ma byæ:
http://www.armabohemia.cz/imgnew/armures/helmy/m83v3.jpg
Jak znajdê orygina³ pode¶lê smile.gif
Borg
http://www.tforum.info/forum/gallery_uploa...2_354_92100.jpg
Ermita¿ sk±d sam kapalin nie wiem
Rugiewit
Wcze¶niej nie zwróci³em uwagi na podbicia w zbrojach, odtwarzam prze³om XIV/XV.
Znacie co¶ podbitego na ten okres?
Czy mo¿na jako podbicia w tym okresie traktowaæ wycinanki ze skóry wystaj±ce spod na³okietników/nakolanników/tarczek?

Moje przemy¶lenia s± nastêpuj±ce: nie wydaje mi siê, by by³o to jakie¶ dodatkowe wyt³umienie - szczególnie nie wydaje mi siê celowe wyt³umianie rond kapalinów, które raczej kontaktu z cia³em mieæ nie bêd±. Podobnie nie wygl±da na szczególnie "t³umi±ce" to czerwone co¶ wystaj±ce spod tej XVI wiecznej zbroi.
Nie jest to czasem ochrona przed rdz± - podbicie elementów zbroi, by nie rdzewia³y od spodu o nie brudzi³y? Tudzie¿ czy nie chodzi o to, by elementy stalowe jak¿e ozdobnych zbroi nie rysowa³y siê tr±c o siebie?
Nikodem
Borgu, z jakich czasów ten ermita¿owy kapalin? Nie wiem czemu, ale nie wydaje mi siê on byæ ¶redniowieczny, ale co ja tam wiem.

Rugiewit - w czasach które odtwarzasz podbite na pewno mo¿e byæ to co wcze¶niej wspomina³ Borg - pancerze kryte etc. Je¶li chodzi Ci o p³ytowe elementy, to wiem tyle co Ty smile.gif.

A co do samej funkcji podbijania, podklejania to hm... dobre pytanie. Mniemam ¿e to jednak wszystko po trosze, w³±cznie z dodatkowym wyt³umieniem - nie wiem ile dawaæ mo¿e taka warstwa materia³u na rondzie, jednak wiem jedno - w kapalinie rondem dostaæ mo¿na ;].
EO
Nie ma za bardzo danych przemawiaj±cych za tym, ¿eby jakiekolwiek zbroje kryte by³y czymkolwiek podbijane/podszywane/podklejane od ¶rodka. Zreszt± nie bardzo wiem, po co mia³yby byæ.
Borg
Nie mam podpisu. Ale jest to jaki¶ z koñca XV wieku w³oski, hiszpañski lub burgundzki pewnie. Ogólnie trochê inny ¶wiat.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.