CYTAT(Mayris @ 17:55 16.11.2009)
Re: Morski: „Piec chlebowy historyczny ma to do siebie, ¿e nie ma ¿adnego wylotu z ty³u do komina, pali siê od przody i dym te¿ wychodzi od przodu.”
Rozumiem, ¿e mam uwierzyæ na s³owo? I wszystkie piece takie by³y?
Ok. wierzê. Przekona³e¶ mnie.
Wracaj±c do zadanego pytania. Mimo to s± to kolejne fotki oprócz 2, które zosta³y wyszukane przez osobê zadaj±c± pytanie. My¶lê, ¿e oddaj± one sposób jego budowy, a ka¿dy mo¿e sobie zaadoptowaæ lub nie pokazane rozwi±zania. Sam schemat, wielko¶æ i model pieca buduj±cy i tak sam musi wybraæ. Dziêki Waszym odpowiedziom ma tak¿e teoriê, która z pewno¶ci± mu siê przyda.
Nam zreszt± te¿. Jak siê uda co¶ zbudowaæ, to napiszê i zamieszczê fotki jakie¶.
Raczej nie zawracam nikomu niczego je¶li nie mam o czym¶ pojêcia, wiêc uwierz na s³owo, albo...
Luknij na fotki:
Kliknij, aby zobaczyæ za³±czniktu piec kopu³owy do ty³u, bardzo dobra konstrukcja, zwróæ uwagê na masê pieca, ceg³y s± k³adzione na sztorc wiêc grubo¶æ ¶cian ok. 25 cm!
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikA tu widaæ przód, zwróæ uwagê na to osmolenie nad drzwiczkami, to w³a¶nie tamtêdy wychodzi dym, oczywi¶cie nie wygarnia siê ¿aru ca³kowicie, zostaje on zaraz za drzwiczkami i dodatkowo izoluje.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikA tu piec, który osobi¶cie odkry³em na XVII wiecznej farmie we Francji. wnêtrze jest sklepione p³ask± kolebk± (niewiele wy¿sza od drzwiczek ale za to ponad dwa razy szersza), a ten okap nad drzwiczkami to w³a¶nie po to aby odprowadzaæ dym ze ¶rodka. Do dzi¶ podobne piece stosuje siê z powodzeniem do wypieku pizzy, tylko tam pali siê ca³y czas ognisko w ¶rodku.
Oczywi¶cie pó¼niejsze piece s± doskonalsze, posiadaj± kana³y i zasuwy i nie dymi siê do ¶rodka chaty, ale my¶lê, ¿e chodzi tu o najprostsze, a zarazem najskuteczniejsze konstrukcje.
A co do planów, to tak jak mówi³em chêtnie co¶ narysujê ale poproszê o konkretne dane.
Pozdrawiam.