Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Budowa Pieca Chlebowego
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
Doris73
witam
bardzo proszê o pomoc!!
czy ma kto¶ jakie¶ schematy jak zbudowaæ piec chlebowy.
znalaz³am na freha tylko dwa zdjêcia

http://almanach.ordugh.org/wiki/Plik:Mendle1_piekarz.jpeg

http://almanach.ordugh.org/wiki/Plik:Mendle1_piekarz2.jpeg icon_sad.gif
Nidhogg
CYTAT(Doris73 @ 10:28 14.11.2009) *
witam
bardzo proszê o pomoc!!
czy ma kto¶ jakie¶ schematy jak zbudowaæ piec chlebowy.
znalaz³am na freha tylko dwa zdjêcia

http://almanach.ordugh.org/wiki/Plik:Mendle1_piekarz.jpeg

http://almanach.ordugh.org/wiki/Plik:Mendle1_piekarz2.jpeg icon_sad.gif

Glinê (podobno najlepsza ta ¿ó³ta, do¶æ chuda, ale nie za tê informacjê nie rêczê) warto zmieszaæ z sieczk± s³omian±, ma wtedy mniejsz± tendencjê do pêkania. Nie powinna byæ zbyt mokra, taka bardziej plastelina ni¿ b³oto Zacznij od szkieletu z ga³±zek, wikliny albo leszczyny i oklej go z zewn±trz i od ¶rodka. Piec powinien wysychaæ parê dni, mo¿na go dosuszaæ pal±c w nim, i zaklejaæ na bie¿±co szczeliny. W ¦wiecinie w tym roku Stefan z RPK zrobi³ ma³y piecyk - taki na bu³ki raczej ni¿ chleb i wypali³ go tego samego dnia, w którym go zbudowa³, i tez dzia³a³.
Odno¶nie schematu - ot kopu³ka z dziur± z jednej strony. Po przeciwnej stronie zostaw ma³y otwór jako komin.
Pozdrawiam, Rafa³.
Mayris
Równie¿ w ¦wiecinie...

Hako, Jeszko i Marcus zbudowali piec, wiekszy od Stefanowego, ale podczas wypalania siê zawali³. Jakie¶ kamienie nie le¿a³y tak jak trzeba. W za³±cznikach kilka fotek z prac przy budowie i wypalaniu pieca. Mam nadziejê, ¿e fotki pomog±. Je¿eli bêd± pytania postaramy siê odpowiedzieæ.

Mam nadzieje, ¿e w 2010 uda siê ju¿ dobrze piec zbudowaæ i co¶ upiec.
Viator
Wygl±da jakby by³ "odpalony" jak jeszcze glina by³a mokra. To jak on siê mia³ trzymaæ ?...
Morski
CYTAT(Doris73 @ 10:28 14.11.2009) *
witam
bardzo proszê o pomoc!!
czy ma kto¶ jakie¶ schematy jak zbudowaæ piec chlebowy.


Witam!
Piec chlebowy historyczny ma to do siebie, ¿e nie ma ¿adnego wylotu z ty³u do komina, pali siê od przody i dym te¿ wychodzi od przodu.
Nastêpna sprawa, masa pieca, chleb piecze siê ciep³em zakumulowanym przez piec, a nie w ogniu wiêc pokazane na zdjêciach próby s± skazane z góry na niepowodzenie - za ma³a bezw³adno¶æ cieplna pieca.
Najlepsze s± piece kopu³owe, budowane z ceg³y lub kamieni w ten sposób, ¿e zmniejszamy sukcesywnie ¶rednicê kolejnej warstwy a¿ do zamkniêcia kopu³y. Oczywi¶cie zostawiamy z jednej strony otwór na chlebek.
Jako zaprawy najlepiej u¿yæ gliny ¿ó³tej kopanej z dodatkiem piasku. Proporcje trzeba dobraæ do¶wiadczalnie, ¿eby glina wysychaj±c nie pêka³a. Mo¿na zacz±æ od pó³ na pó³.
Ma³y link --> z wystawy o piecach.

Je¶li potrzebujesz konkretnego schematu to napisz jaki ma byæ ten piec.
Wielko¶æ, charakter, stacjonarny, okoliczno¶ciowy, itp.
A schemat siê dopasuje.

Pozdrawiam.
Viator
Trza by rzuciæ okiem na ikonografiê, ale zasadniczo z tego wynika ¿e wspó³czesny piec ide± siê od ¶redniowiecznego nie ró¿ni. Ja u siebie mam stawiaæ wspó³czesny (komin przybudowany do gara¿u ju¿ stoi); wzorujê siê na koledze, który jest specjalist± piekarnictwa i ma u siebie takowy dzia³aj±cy. We wspó³czesnym piecu akumulatorem ciep³a jest zwykle st³uczka szklana pomiêdzy podwójnymi ¶ciankami, i to tak dobry kwintal - w historycznym musi to byæ glina w formie "lepianki" b±d¼ cegie³; nad komor± pieca jest sklepienie walcowe, strumieñ spalin (dymu) z komory spalania przep³ywa nad tym sklepieniem od ty³u do przodu i nagrzewa je; po wygarniêciu popio³u do tej samej komory wstawia siê chlebki i piecze, zatkawszy otwór wylotowy ¿eby nie ucieka³o ciep³o (wspó³czesny piec ma zwykle osobne drzwiczki na drugim koñcu do ³adowania opa³u i wygarniania, tak ¿e kucharz i palacz pracuj± osobno, jeden na "brudnym", drugi na "czystym" koñcu pieca). Sklepienie takie dodatkowo dogrzewa z góry bochny i izoluje (ono i warstwa powietrza nad nim) przed zbyt szybkim wych³odzeniem czyli zakalcem. W drugim rzucie mo¿na dodatkowo piec ciasta wymagaj±ce ni¿szej temperatury, bo ca³o¶æ "trzyma ciep³o" i zapewnia odpowiednio wysok± temperaturê przez dobrych kilka godzin. Dlatego ja te¿ nie bardzo wierzê w skuteczno¶æ ma³ego piecyka, bo styg³by za szybko. Tym bardziej je¿eli wczesne piece chlebowe nie mia³y podwójnego sklepienia tylko pojedyñcz± komorê.

Taki najogólniejszy schemacik ideowy wygl±da³by tak:
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
(przekrój pod³u¿ny i poprzeczny).
Mayris
Re: Morski: „Piec chlebowy historyczny ma to do siebie, ¿e nie ma ¿adnego wylotu z ty³u do komina, pali siê od przody i dym te¿ wychodzi od przodu.”
Rozumiem, ¿e mam uwierzyæ na s³owo? I wszystkie piece takie by³y?
Ok. wierzê. Przekona³e¶ mnie.

Re: Viator „Wygl±da jakby by³ "odpalony" jak jeszcze glina by³a mokra. To jak on siê mia³ trzymaæ ?...”
Niestety masz racjê, ale prawie siê uda³o. Tylko w jednym miejscu siê zapad³, gdzie ¼le by³y po³o¿one kamienie. Nastêpnym razem siê uda.

Poza tym fajny link i niez³e rysunki, przydadz± siê podczas kolejnego ¦wiecina. Piek±c chleb we wspó³czesnym piekarniku wiem, ¿e trzeba d³ugo piec i zgadzam siê co do „pojemno¶ci cieplnej”( ma³ej bezw³adno¶æ cieplnej jak nazwa³ to Morski) budowanego pieca. Jednak nie mieli¶my nieograniczonych ¶rodków, materia³ów i czasu na jego budowê. By³a to próba, dziêki której nabyli¶my praktycznego do¶wiadczenia i wiemy co zrobiæ inaczej.

Wracaj±c do zadanego pytania. Mimo to s± to kolejne fotki oprócz 2, które zosta³y wyszukane przez osobê zadaj±c± pytanie. My¶lê, ¿e oddaj± one sposób jego budowy, a ka¿dy mo¿e sobie zaadoptowaæ lub nie pokazane rozwi±zania. Sam schemat, wielko¶æ i model pieca buduj±cy i tak sam musi wybraæ. Dziêki Waszym odpowiedziom ma tak¿e teoriê, która z pewno¶ci± mu siê przyda.
Nam zreszt± te¿. Jak siê uda co¶ zbudowaæ, to napiszê i zamieszczê fotki jakie¶.
Morski
CYTAT(Mayris @ 17:55 16.11.2009) *
Re: Morski: „Piec chlebowy historyczny ma to do siebie, ¿e nie ma ¿adnego wylotu z ty³u do komina, pali siê od przody i dym te¿ wychodzi od przodu.”
Rozumiem, ¿e mam uwierzyæ na s³owo? I wszystkie piece takie by³y?
Ok. wierzê. Przekona³e¶ mnie.

Wracaj±c do zadanego pytania. Mimo to s± to kolejne fotki oprócz 2, które zosta³y wyszukane przez osobê zadaj±c± pytanie. My¶lê, ¿e oddaj± one sposób jego budowy, a ka¿dy mo¿e sobie zaadoptowaæ lub nie pokazane rozwi±zania. Sam schemat, wielko¶æ i model pieca buduj±cy i tak sam musi wybraæ. Dziêki Waszym odpowiedziom ma tak¿e teoriê, która z pewno¶ci± mu siê przyda.
Nam zreszt± te¿. Jak siê uda co¶ zbudowaæ, to napiszê i zamieszczê fotki jakie¶.


Raczej nie zawracam nikomu niczego je¶li nie mam o czym¶ pojêcia, wiêc uwierz na s³owo, albo...
Luknij na fotki:
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
tu piec kopu³owy do ty³u, bardzo dobra konstrukcja, zwróæ uwagê na masê pieca, ceg³y s± k³adzione na sztorc wiêc grubo¶æ ¶cian ok. 25 cm!
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
A tu widaæ przód, zwróæ uwagê na to osmolenie nad drzwiczkami, to w³a¶nie tamtêdy wychodzi dym, oczywi¶cie nie wygarnia siê ¿aru ca³kowicie, zostaje on zaraz za drzwiczkami i dodatkowo izoluje.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
A tu piec, który osobi¶cie odkry³em na XVII wiecznej farmie we Francji. wnêtrze jest sklepione p³ask± kolebk± (niewiele wy¿sza od drzwiczek ale za to ponad dwa razy szersza), a ten okap nad drzwiczkami to w³a¶nie po to aby odprowadzaæ dym ze ¶rodka. Do dzi¶ podobne piece stosuje siê z powodzeniem do wypieku pizzy, tylko tam pali siê ca³y czas ognisko w ¶rodku.

Oczywi¶cie pó¼niejsze piece s± doskonalsze, posiadaj± kana³y i zasuwy i nie dymi siê do ¶rodka chaty, ale my¶lê, ¿e chodzi tu o najprostsze, a zarazem najskuteczniejsze konstrukcje.
A co do planów, to tak jak mówi³em chêtnie co¶ narysujê ale poproszê o konkretne dane.
Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.