Tym razem podchodzimy do spotkania z przymró¿eniem oka.
Spotykamy sie w tym samym miejscu co w roku 2009
Feuda³a wybierzemy na miejscu:) mile widziani pacho³kowie,ciury,garkot³uki,parzygnaty,ch³opcy na posy³ki,wartownicy,gorzelnicy,piwowary,grajkowie..itp.... .Zapraszamy wszystkich którym bliscy s± "GO¦CIE! GO¦CIE!"
¯eby nie by³o za weso³o:
Sprzêt przystosowany do wypraw obowi±zuje nadal.
Datowanie: do koñca XIIIw.Dolnej granicy nie ma.
To i mnich siê przyda...
Kazda z grup bedzie musia³a przygotowac przynajmniej jeden posi³ek dla wszystkich,osoby indywidualne zostan± dokoptowane do wiêkszej grupy.
Zalecane sa potrawy adekwatne do okresu jaki rekonstruuje dana grupa.
Julko ,oczywi¶cie ¿e mnich sie przyda,tak¿e a przede wszystkim w kuchni.
Specjalne zadanie dla Ciebie:
Przygotuj prosze kilka przepisów do wykorzystania na miejscu,wez pod uwage pore roku,ilo¶c zapasów,zamo¿no¶æ pocztu itp.Zamie¶æ proszê w tym temacie,nastêpnie podzieli sie je miêdzy grupy.
Pozdrawiam
M.
mogê byæ garkot³ukiem? jakie s± wymagania na to stanowisko? ;)
Zak³adasz na g³owê garnek a my Ciê t³uczemy
Je¿eli kto¶ dysponuje t± pozycj± niech ja wezmie na Bukowy Las:
Kuchnia S³owian
Hanna Lis, Pawe³ Lis
Kuchnia S³owian. O ¿ywno¶ci, potrawach i nie tylko…
Autorzy: Hanna Lis, Pawe³ Lis
Rok wydania: 2009
Liczba stron: 273
Oprawa: miêkka
Format: 15x23
http://www.libron.pl/cgi/easyshop2.cgi?vid...j&com=PT/40
I bêdzie gotowanie z ksi±¿ki kucharskiej hihih!
oj tam oj tam...
d³ubanke dlubalismy z ksi±¿ki o d³ubankach
,to tym bardziej gotowac mo¿emy z ksi±¿ki kucharskiej
nie mam tego, mam za to inn± ksi±¿kê- w staropolskiej kuchni i przy polskim stole, tam s± dobre przepisy :D
a kuchniê s³owian mo¿e siê znajdzie w jakie¶ bibliotece
my¶la³am, ¿e garkot³uki t³ucz± garnki innych(na g³owach te¿). je¿eli tak nie jest, to siê wycofujê
CYTAT(M¶cidróg @ 10:11 14.11.2009)
Je¿eli kto¶ dysponuje t± pozycj± niech ja wezmie na Bukowy Las:
Kuchnia S³owian
Hanna Lis, Pawe³ Lis
Kuchnia S³owian. O ¿ywno¶ci, potrawach i nie tylko…
Autorzy: Hanna Lis, Pawe³ Lis
Rok wydania: 2009
Liczba stron: 273
Oprawa: miêkka
Format: 15x23
http://www.libron.pl/cgi/easyshop2.cgi?vid...j&com=PT/40Ja j± posiadam.
:P
no to ja siê te¿ piszê jak nam co¶ nie wyjdzie zawsze mo¿na ugotowaæ ksi±¿kê
Brzmi i wygl±da to wszystko ciekawie
Cze¶æ Vivienne.
Jezeli posiadasz strój przystosowany do tej pory roku i nie boisz sie pobrudziæ-zapraszam.
Jezeli umiesz gotowaæ,spiewac,graæ na instrumentach,masz w domy malenki browar lub winiarnie tym bardziej zapraszam.
Jezeli nie potrafisz nic z tych rzeczy....nauczymy Cie:)
pozdrawiam
M.
Hmm... ja jestem straszny zmarzluch i bym musia³a mieæ z sob± ko¿uch :D Poczekam na co¶ w cieplejszym czasie i chêtnie siê przy³±czê
Gotowaæ umiem, umiem tañczyæ ( w tym dzikie pl±sy wko³o ognicha^^) o i umiem budowaæ ³o¿e wikingów z kamieni, mchu i li¶ci tak¿e dam radê ;) Winko te¿ siê uczy³am robiæ :P
Jak spod Zimnej raz dmucha³o, ¿agle zdar³a moc nieludzka, patrze do Lasu przywia³o Jasminy spod S³upska!
Hej ho kolejkê nalej!
heeeeeejjjj!!! Dooo Laasuu Jaaa¶miiiny ,przywia³oo ze S³uuupska....³obedrom se w góóórach o kamienie d....kaaaa
heeeeeeejjjjjj!!!!!!
Witam.
Jako ¿e do imprezy coraz bli¿ej zabra³em siê za studiowanie wy¿ej wymienionej pozycji . Bêdê zamieszcza³ skany po kolei i tematycznie . Postaram siê to robiæ regularnie , je¿eli tylko czas mi na to pozwoli .
Na pocz±tek przyprawy i zio³a u¿ywane do podkre¶lenia smaku potrawy .
Oprócz soli która by³a wykorzystywana zarówno do podkre¶lenia smaku jak i do konserwacji po¿ywienia nasi przodkowie u¿ywali jeszcze mnóstwa innych wzbogacaczy smaku . Sól we wczesnym ¶redniowieczu pozyskiwano ze ¼róde³ solnych , solanek . Proces polega³ na odparowaniu s³onej wody z glinianego naczynia . Sól kamienn± zaczêto wydobywaæ dopiero w 2 po³owie XIII w .
Termin imprezy to koniec kwietnia,wiêc moze juz bedzie dobry czosnek niedzwiedzi który mo¿na zebraæ nad ¯abim Oczkiem..zobaczymy.
Lotgar wrzucaj co masz,ja postaram siê do³ozyc cos od siebie.Do koñca miesi±ca (marca) powinny juz wisieæ gotowe przepisy.
ps.Przypominam o zabraniu uzbrojenia,tym razem osobi¶cie
bede sprawdza³ wartowników.Abysmy nie skoñczyli jak pewna czeska panna mloda(872-874r)
edit: PROSZÊ O NAPISANIE NA PRIV,LUB WYKONANIE TELEFONU DO MNIE KTO WLA¦CIWIE MA ZAMIAR SIE POJAWIÆ,DEKLARACJIE BY£Y RÓ¯NE,CHCIALBYM MIEÆ JAKIES ROZEZNANIE LOGISTYCZNE.
Sprawy organizacyjne:
Dojazd do Prudnika ,tam na rondzie pod Lidlem kierowaæ siê na Trzebine(PL)/Bartultovice(CZ),za Trzebin± skrêt w prawo asfaltow± (oko³o 2km) drog±,dalej wylo¿ona kamieniem do skraju lasu.Po wje¿dzie do lasu kilkaset metrów prosto.Samochody zostawiamy w lesie przy drodze (jak w zesz³ym roku).W piwo zaopatrzamy siê w Czechach u Wietnamczyków
Proszê zabraæ ze sob± nosid³a ,plecaki,torby,kosze itp..oczywi¶cie z epoki:)Po piwo chodzimy pieszo.
W tym roku niestety musimy zrobiæ sk³adke...jak wykazaly podobne imprezy po oko³o 20pln od osoby.Je¿eli ktos chce co¶ przywie¿æ ze sob±,prosze bardzo.
a czy bêdzie kto¶ móg³ po mnie ew. przyjechaæ na stacjê?
Jasne ,napisz mi tylko na priv kiedy i o której bedziesz w Prudniku.
przyjadê na dzi¶ 99% zaraza pad³ana na stra¿ wiêc 1% w rezerwie s³omê sobie przywiozê
i siennik
¿eby nie by³o a co
,a jak która dziewczyna zimna to mogê przytuliæ a potem rozgrzaæ a co
.acha lotgar we¼ ksi±¿kê z ³adnymi obrazkami ¿eby w kocio³ku dobrze wygl±da³a przynajmniej bo ze smakiem no toooo
CYTAT(nietoperz @ 17:32 03.03.2010)
.acha lotgar we¼ ksi±¿kê z ³adnymi obrazkami ¿eby w kocio³ku dobrze wygl±da³a przynajmniej bo ze smakiem no toooo
Postaram sie znale¼æ najbardziej kolorow± jak± mi sie uda .
Przeczyta³em ksi±¿ke do koñca . Nie polecam tej pozycji . Ma³o konkretów , du¿o lania wody .
Pod linkiem skany z przepisami , nie bêde ich zamieszcza³ na forum , aby nie zajmowaæ miejsca.
Kuchnia S³owianPozdro
Walnijcie tabliczkê "Zde ne Kuøim, zde Bukowy Las!"
Przepraszam, nie mog³em siê powstrzymaæ. Mam w Kuøimi znajomego.
No, niestety, Nicotiana z Ameryki pochodzi, wiêc do XIII wieku z ca³± pewno¶ci± ani paliæ, ani kuøit, ani fajèit' nie mo¿na.
CYTAT
No, niestety, Nicotiana z Ameryki pochodzi, wiêc do XIII wieku z ca³± pewno¶ci± ani paliæ, ani kuøit, ani fajèit' nie mo¿na.
hmmmm...gdzies kiedys widzia³em cybuch fajki awarskiej....co palono? Moze to z czego S³owianie robili koszule
......od razu innego znaczenia nabiera s³owo Befulci
W³a¶nie co palono, bo ja gdzie¶ mam fajeczki z terenów gdzie¶ nad Wo³g± i okresu wczesnego ¶redniowiecza (bodaj¿e 6 wiek). Co palono?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Konopie_siewne Nie wiemy czy napewno to,nie wiemy czy fajeczki nie s³uzy³y do celów rytualnych zwi±zanych z szamanizmem....ale lu¿no pogadaæ mo¿emy:)
Czy mo¿esz wrzucic zdjêcia tych fajeczek?
Niestety muszê zakomunikowaæ z³± wiadomo¶æ.
Jestem zmuszony do odwo³ania spotkania w Bukowym Lesie.
Na³o¿y³o siê kilka spraw których nie jestem w stanie przeskoczyæ.Do ostatniej chwili kombinowa³em nad zamian± imprezy stacjonarnej na krótszy marsz w górach (tak na pocieszenie),ale nic z tego nie wysz³o.Jak cos siê wali to na ca³ego.
Przepraszam Wszystkich zainteresowanych za zmiane planów.
M.
ps.Moderatorów prosze o zamkniecie tematu.
Je¶li powrócisz do tego projektu, powiadom nas, uruchomimy temat.
Powodzenia!
Andrzej / Viator
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.