Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Zbroja szydercza
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Borg
Witam
Poszukujê ciekawych zbroi szyderczych. Jest tego masa i pewne rzeczy pojawiaj± siê regularnie (elementy ³uskowe, niekompletne, zapó¼nione). Chcia³bym prosiæ o podsy³anie wszelkich przedstawieñ dziwnego uzbrojenia. Im bardziej fantastyczne, rogato- ³uskowe tym lepiej smile.gif
Jak tylko przeszukam zbiory pode¶lê pierwsz± porcjê ciekawostek.
Pozdrawiam
S³odziutki
CYTAT(Borg @ 18:18 11.11.2009) *
Witam
Poszukujê ciekawych zbroi szyderczych. Jest tego masa i pewne rzeczy pojawiaj± siê regularnie (elementy ³uskowe, niekompletne, zapó¼nione). Chcia³bym prosiæ o podsy³anie wszelkich przedstawieñ dziwnego uzbrojenia. Im bardziej fantastyczne, rogato- ³uskowe tym lepiej smile.gif
Jak tylko przeszukam zbiory pode¶lê pierwsz± porcjê ciekawostek.
Pozdrawiam

Borg, ale po co zamieszczaæ? Usi±d¼ na godzinkê przy WGA albo IMAREAL wpisz "crucifixion" wzglêdnie "kreuzigung" i korzystaj smile.gif

Pozdrawiam,
S³odziutki.
Borg
Znam wiêkszo¶æ naszych przedstawieñ tego typu. Znam wiele dzie³ z tych z najwy¿szej pó³ki. Ale chodzi o to, ¿e zawsze kto¶ móg³ trafiæ w jakiej¶ niszowej estoñskiej czy chorwackiej publikacji na co¶ ciekawego, czego przez bildindexa czy wga nie dorwê smile.gif
Po to naprawdê za³o¿y³em temat. Nie dlatego, ¿e mi siê nie chce, ale ¿e kto¶ mo¿e chcia³by siê podzieliæ czym¶ innym.
Wotawa
Temat bardzo cenny. Mo¿e z nieco bardziej naukowego punktu widzenia:

Niestety ¿eby oceniæ czy co¶ jest przedstawieniem szyderczym, czy te¿ nie - trzeba czasem co¶ (raczej wiêcej ni¿ mniej icon_wink.gif ) wiedzieæ o samym warsztacie twórcy, znaæ kontekst powstania dzie³a. Warto by zatem mówiæ raczej o ciekawych przedstawieniach zbrojnych cyklu pasyjnego.Same przedstawienia pasyjne w Polsce i okolicach to wrêcz ogrom materia³u trudny nawet do skatalogowania, nie mówi±c o ocenie wartosci dokumentacyjnej.

CYTAT("Borg")
Znam wiêkszo¶æ naszych przedstawieñ tego typu
Gdy sobie policzê o ilu przedstawieniach wiem, ale nie mogê powiedzieæ, ¿e je znam, nawet nie wliczj±c tych nigdzie nie prezentowanych i niedostepnych...
Hm...hm...
To zastanawiam siê, czy nie warto czasem lepiej dobieraæ s³owa icon_wink.gif

Proponujê:

1.
Zmieniê tytu³ na:
Zbroja w scenach pasyjnych - ciekawostki

2.
Pow¶ciagliw± ocenê wartosci dokumentacyjnych malowide³, za to dobrze opisane pochodzenie obrazka. By³oby to bardzo cenne, bo czêsto nawet znawcy sztuki ¶redniowecznej nie s± w stanie ¶ledziæ zawarto¶ci wiêkszo¶ci przedstawieñ pasyjnych....

Zmieniam w sobotê, póki co - niech bedziee tak. Temat -jak ju¿ stwierdzi³em- bardzo cenny.
Borg
A mo¿e by tak zapytaæ? Czy tu ju¿ cenzura i dyktatura panuje?
Jak chcesz inny tytu³ zak³adaj swój temat.
Nie interesuj± mnie tylko sceny pasyjne, ale wszystkie fantastyczne zbroje. Ot moje widzi mi siê. W³asne hobby, zbieram dziwactwa ¶redniowiecza, ot scen mordów po fantastyczne zbroje.
Nie rozumiem dlaczego tak bardzo Ci to przeszkadza. Albo piszemy konstruktywnie albo wcale. Powy¿szy post nie wnosi dla mnie nic, ¿adnego nowego materia³u.
Lecheor
CYTAT
Nie interesuj± mnie tylko sceny pasyjne, ale wszystkie fantastyczne zbroje.
Czy w tym równie¿ np. zbroje anielskie, które trudno zwaæ szyderczymi, a z pewno¶ci± s± fantastyczne? Wtedy rzeczywi¶cie nale¿a³oby doprecyzowaæ tytu³ w±tku, ale w zupe³nie inn± stronê, ni¿ proponowa³ Wotawa.
Wotawa
CYTAT
Czy w tym równie¿ np. zbroje anielskie, które trudno zwaæ szyderczymi, a z pewno¶ci± s± fantastyczne? Wtedy rzeczywi¶cie nale¿a³oby doprecyzowaæ tytu³ w±tku, ale w zupe³nie inn± stronê, ni¿ proponowa³ Wotawa.
M. in. o to chodzi - przedstawienia fantastyczne nie zawsze s± szyderczymi i nie zawsze to co dziwne jest fantastyczne czy szydercze. Dochodzi do tego np. stylizacja etnograficzna i anachronizacja. Bardzo z³o¿ony problem który dawno przerós³ swego czasu prze³omowe okre¶lenie "zbroja szydercza". Dzi¶, w szerokim zastosowaniu jakie opisa³ autor na pocz±tku tematu, jest ju¿ jest ono nieco nieaktualne (nawet niestosowne i chybione).

Kierunek doprecyzowania - dowolny, mo¿na nawet nic nie doprecyowywaæ. Nic dziwnego jednak, ¿e pojawiaj± siê takie sugestie.

Niebezpieczeñstywa zbyt prostych interpretacji ukazuj± np. datowania ikonografii J. Kostowskiego poczynione przy okazji badania przedstawieñ husytów w ikonografii ¶l±skiej (chodzi³o m. in. o stylizacje nie-pasyjne). To powa¿ny badacz, tym bardziej wskazuje to na skalê problemu i trudno¶æ "poznania wiêkszo¶ci ikonografii danego typu". Nie mówi±c ju¿ o interpretacji....
Borg
Temat proszê by pozosta³ lu¼nymi uwagami. Nie zaczyna³em go by¶ Wojtku zarzuca³ nas tu swoj± wiedz± tylko dla w³asnej przyjemno¶ci.
Zgodzê siê tytu³ u¿yty przeze mnie celowo, tak by by³ dostatecznie wyrazisty, mozna zmieniæ. Natomiast nie odpowiada mi okre¶lenie pasyjny. Fantastyczny bêdzie tu chyba najbardziej adekwatne, zgodnie z sugesti± £ukasza za któr± dziêkujê.
Wotawa
Trudno wobec ewidentnych wpadek metodycznych przej¶æ obojêtnie, a tematy otwarte na FREHA nie stanowi± w³asno¶ci pisz±cego (wyra¼nie pad³o s³owo "proponujê").
Zw³aszcza, ¿e zmiana jednak okaza³a siê konieczna...

Stylizacja nie równa siê "zbroi szyderczej". Wypada siê cieszyæ, ¿e ten fakt (nie bez stresów jak widaæ) powoli przedziera siê do zbiorowej ¶wiadomo¶ci. Czyli jednak co¶ uda³o siê wnie¶æ do tematu.

Zatem wpisujemy: "Zbroja fantastyczna" w temacie. Proszê to sobie jako¶ za³atwiæ, poprosiæ kogo¶, albo oprotestowaæ - tylko ju¿ bez tej dozy agresji najlepiej (zmieniam w sobotê wieczorem je¶li nie ma obiekcji).
Rugiewit
Ma³a uwaga ze strony "statystycznego skromnego u¿ytkownika forum"
Temat ten wraz z moim liczy ju¿ 10 postów, a jak dotychczas nie pojawi³o siê w nim nic hmm ...merytorycznego.

Nie wiem co jest w temacie, czy pierwszym po¶cie Borga niezrozumia³ego.
Ja jako¶ nie mia³em ¿adnych w±tpliwo¶ci, co poeta chcia³ przez to powiedzieæ.
Po interwencji moderatora mamy spory temat nie wnosz±cy absolutnie nic samemu do siebie.
Niestety, ogromna wiêkszo¶æ tematów na tym (i zanim kto¶ mnie zaatakuje uprzedzam - to nie sarkazm) najlepszym wg mnie polskim forum "rycerskim", rozrasta siê w³a¶nie czcz± dyskusj± do kilku stron, na których trudno znale¶æ to czego siê szuka.

Czy czepianie siê szczegó³ów i szukanie dziur w ca³ym jest naprawdê konieczne?
Czy zmianê nazwy tematu nie mo¿na by³o uzgodniæ na privie z zak³adaj±cym temat?

Odnoszê wra¿enie, ¿e moderatorzy czasem lubi± sobie postrzelaæ w stopy generuj±c niepotrzebny ba³agan.
Mo¿e usun±æ nic nie wnosz±ce posty na czele z moim i zacz±æ od pocz±tku ten temat?

Z powa¿aniem - Ja
Tubi¶
Faktycznie trochê to wszystko kuriozalne, zwa¿ywszy na to, ¿e Borg szuka po prostu obrazków, a póki co ¿aden siê nie pojawi³ icon_mrgreen.gif .

Wiêc coby nie przychodziæ z pustymi rêkoma: http://visualiseur.bnf.fr/ConsulterElement...n=1&Param=C
z francuskiego Fleur des Histoires d'orient, z pocz±tku XV w.

Z tego cyklu sporo wiêcej, min. w "Opisaniu ¦wiata" Marco Polo, wystarczy wklepaæ w ekran wyszukiwarki Mandragory: Français 2810 (nie da siê wstawiæ linku z wynikiem wyszukiwania niestety) i poprzegl±daæ.
Laser
Wystarczy siêgn±æ do zdjêæ z np. pierwszych Grunwaldów. Tam bêdzie ca³e mnóstwo szyderczych pancerzy. ;-)
Rugiewit
Hieronima Boscha
Prawe skrzyd³o tryptyku Ogród ziemskich rozkoszy, przedstawiaj±ce piek³o
http://broszka.pl/upload2/m/met/galeria/26...629_bosch-9.jpg

I jeszcze co¶ z Boscha - typowo religijne i ciekawy he³m
http://galeria.606.pl/images/fullsize/Chri...20-%20Bosch.jpg

I od razu pytanie - Borg wkleja³ ju¿ co¶ podobnego ³adne kilak lat temu w temacie o Churburgu
http://www.freha.pl/index.php?act=attach&a...ost&id=5901
Czy to podobna konstrukcja, tylko z nosalem odgiêtym w drug± stronê?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.