Witam.
Chcia³by wykonywaæ he³my z 1 kawalka stali (kute na gor±co )
(Po obejrzeniu prac pana Thorkila postanowi³em i¶æ w jego slady :-) )
Z blachy 2 mm ST3 lub z blachy 1,5mm C45 (hartowanej)
Lecz nie orietujê siê jakie ceny obowiazuj± na naszym rynku - jak sprzedaj± inni producenci.
Teraz w³asnie kuje na goraco mój pierwszy he³m ..... nie wiem czy wyjdzie - ......
Jak siê ceni takie he³my??
Z tego co siê jakie¶ pó³ roku temu interesowa³em to cena he³mu(u polskiego producenta), salada z tarczkami, z obrazu Memlinga, wynosi³a 3k z³otych.
kazdy producent ustala sobie cene ,ktora bedzie dla niego najlepsza ...i tu jest naprawde roznie ,w zaleznosci od sprawno¶ci technicznej danego producenta oraz od jego widzimisie
jak u mnie cena np. normana w typie olmuckim to koszt 2200 PLN z koszykiem wyscielaj±cym
(nosal integralny z reszt± helmu )
...podobna cena za prosty kapalin ....inne typy w zaleznosci od komplikacji formy i rodzaju zastosowanego materialu
Witam.
Dziekuje za informacje - na pewno sie przydadz±.
Dzi¶ skoñczy³em pierwszy he³m - ³ebka .
Hm - troche koslawy i za ma³y i linia inna od zak³adanej - ale jest :-)
Roboty sporo ..............
Nastepny bedzie lepszy :-)
Witam
Na zachodzie, ceny jakie pamiêtam to :
1200 euro salada typu niemieckiego
750 euro he³m normañski z nosalem
Pozdrawiam
Ale tu nie jest zachód i my nie zarabiamy w Euro.
CYTAT(Mateusz z Grójca @ 14:57 14.11.2009)
Ale tu nie jest zachód i my nie zarabiamy w Euro.
Witam.
Zgodzê siê tylko z tym, ¿e nie zarabiamy w Polsce w euro(a szkoda ), ale sprzêty siê wykonuje takie same a nawet lepsze ni¿ na zachodzie, wiêc skoro praca wykonywana jest tak samo to dlaczego nie liczyæ sobie za ni± jak u s±siadów.Reasumuj±c Kogo nie staæ na porz±dne uzbrojenie ten kupuje spawaki , które te¿ zdaj± egzamin.
Mam nadzieje ,¿e nikogo nie urazi³em swoim postem. Nie mia³em takiego zamiaru.Wa¿n± rzecz± jest ceniæ siebie i swoj± pracê która wbrew pozorom jest naprawdê ciê¿ka i czasoch³onna.
Pozdrawiam.
Cena jest tak jak± jest w stanie zap³aciæ klient. No chyba, ¿e rzemie¶lnik chce mieæ towar którego nikt nie kupi.
Rzemie¶lnik mo¿e wychodziæ z za³o¿enia: jak kocha, to poczeka. Nie kupi±? Niech siê he³my bêd±ce aktualnie w u¿yciu wykrusz±, to wszystko kupi±...
Mam te¿ wra¿enie, ¿e ma³o który kowal w ruchu UTRZYMUJE siê z produkcji replik he³mów. A dopóki to jest tylko produkcja uboczna, dopóty normalne prawa rynku (poda¿y i popytu) nie dzia³aj±. Dlatego tak liczne s± kramy, w których towar le¿y latami i kramarzom to nie przeszkadza...
nie ka¿dy chce kupiæ he³m z 1 kawa³ka
tzn - ja bym taki chcia³ w sumie,
ale do walki, za cenê takiego jednego he³mu, mogê mieæ spokojnie 2 z wykoñczeniem
a 2 he³my i tak d³u¿ej wytrzymaj± ni¿ jeden, choæby nie wiadomo jaki by³ mocny
to taki krótki wyk³ad z hmm "ekonomii walcz±cego"
He³my z jednego kawa³ka raczej nie staniej± dlatego, ¿e ¿eby co¶ takiego zrobiæ, nie wystarczy jeden m³otek i pieniek z wy¿³obieniem, co sprawdza siê w 99% produkcji "p³atnerskiej" i co widaæ na Allegro, w zalewie miseczkowych naramienników i nakolanków, które, nota bene, ostro ostatnio stania³y. ¯eby wykuæ he³m, trzeba mieæ porz±dny warsztat i sporo do¶wiadczenia za pasem - a kto¶, kto swoje odrobi³ i swoje zainwestowa³ wie, ile to kosztuje i nie bêdzie schodzi³ z ceny poni¿ej pewnego progu - który, o ile siê mo¿na zorientowaæ, w krajowej produkcji utrzymuje siê na do¶æ sta³ym poziomie.
Poza tym takie sprzêty maj± pewien walor luksusu, ekskluzywno¶ci, co równie¿ wynika poniek±d z ich ceny - "Mam he³m z jednego kawa³ka, sporo zabuli³em, wiesz, to nie s± tanie rzeczy".
Po trzecie - targetem takich zabawek nie jest ogó³ RR, tylko ludzie, którzy maj± wobec swoich zabawek konkretne wyobra¿enia i oczekiwania, i s± za nie gotowi zap³aciæ.
Po czwarte - nie mam tu pewno¶ci, ale wydaje mi siê, ¿e gros odbiorców drogich i wysokiej klasy sprzêtów to rekonstruktorzy z Zachodu, którzy jednak w euro zarabiaj±, i to pod nich s± czêsto ustalane ceny. Je¶li mogê sprzedaæ he³m Hansowi za 900E, to nie bêdê siê wyg³upia³ i mêczy³ tyle samo za 900z³.
Niezale¿nie od tego, co napisa³ Viator, ¿e ma³o kto siê z trzaskania he³mów utrzymuje, i niezale¿nie od standardu tych he³mów, popyt wci±¿ przekracza poda¿ i rzemie¶lnicy mog± sobie ustalaæ ceny, jakie sobie zamarz±, a i tak chêtni siê znajd±.
CYTAT(EO @ 14:49 19.11.2009)
He³my z jednego kawa³ka raczej nie staniej± dlatego, ¿e ¿eby co¶ takiego zrobiæ, nie wystarczy jeden m³otek i pieniek z wy¿³obieniem, co sprawdza siê w 99% produkcji "p³atnerskiej" i co widaæ na Allegro, w zalewie miseczkowych naramienników i nakolanków, które, nota bene, ostro ostatnio stania³y. ¯eby wykuæ he³m, trzeba mieæ porz±dny warsztat i sporo do¶wiadczenia za pasem - a kto¶, kto swoje odrobi³ i swoje zainwestowa³ wie, ile to kosztuje i nie bêdzie schodzi³ z ceny poni¿ej pewnego progu - który, o ile siê mo¿na zorientowaæ, w krajowej produkcji utrzymuje siê na do¶æ sta³ym poziomie.
jak zwykle sceptycznie.
Nie starasz siê nigdy zauwa¿yæ dobrych stron pewnych zjawisk?
Wed³ug mnie, to ¿e coraz wiêcej ludzi zaczyna siê interesowaæ "produkcj± p³atnersk±" jest bardzo dobre. Dlaczego?
Im
wiêcej jest osób próbuj±cych co¶ zrobiæ, tym
wiêksza jest szansa, ze
wiêcej osób zdecyduje siê na kontynuacjê tej pracy, a co za tym idzie zdobywania wiedzy w tym zakresie i w rezultacie produkowania coraz lepszych rzeczy.
W miarê jak produkuje siê takie miskowe naramienniki, nakolanki, wiêksze i mniejsze elementy, wzrasta zawsze do¶wiadczenie. Cz³owiek my¶li i sporz±dza lub kupuje odpowiednie narzêdzia, estetyka i jako¶æ wykonywanych prac nieustannie wzrasta.
Widzê to - nie szukaj±c daleko - nawet po sobie
Jak sceptycznie? Nie piszê, ¿e to ¼le, ¿e coraz wiêcej ludzi chce siê bawiæ w p³atnerstwo, ani ¿e to dobrze, w ogóle mnie to w tym temacie nie interesuje, bo rozmawiamy tu o sprzêcie high-endowym, którego produkcja wymaga du¿o umiejêtno¶ci, do¶wiadczenia, inwestycji itp. Jestem pewien, ¿e je¶li który¶ z producentów Allegrowych miseczek dojdzie do poziomu kucia he³mów z jednego kawa³ka, to ich cena bêdzie taka sama, jak tych wszystkich producentów, którzy ju¿ to umiej± i robi±. Liczona w euro.
Mam pytanie, mo¿e troche nie na temat,ale nie chcia³em zak³adaæ nowego.
Ile mo¿e kosztowaæ przeciêtny hundsgugel?
( Najlepiej spawany z dwóch po³ówek, na zrobiony z jednego kawa³ka mnie nie staæ)
CYTAT(Rudy z Krasnosielca @ 19:57 25.11.2009)
Mam pytanie, mo¿e troche nie na temat,ale nie chcia³em zak³adaæ nowego.
Ile mo¿e kosztowaæ przeciêtny hundsgugel?
( Najlepiej spawany z dwóch po³ówek, na zrobiony z jednego kawa³ka mnie nie staæ)
takie rzeczy to na priv lepiej
a po 2...temat jest o he³mie z 1 kawa³ka
ja sie utrzymuje tylko z he³mów ale szczerze mówi±c ¿adna zarobkowa rewelacja gdybym robi³ tylko lednickie z jednej formy na prasie to bym zarobi³ sporo ale jak trzeba miec w ofercie 20-pare he³mów i co jaki¶ czas dodac cos nowego do oferty to ju¿ nie jest tak kolorowo
z tego wzglêdu studzê emocje je¶li my¶licie ¿e je¶li bêdzie wiêcej rzemie¶lników albo poda¿ przewy¿szy popyt to ceny spadn± gwarantuje ¿e nie spadn± bo s± na takim poziomie ¿e tañsze byc nie mog± rzemie¶lnicy prêdzej zaczn± bramy robiæ ni¿ opuszcz± ceny
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.