Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Tracht, Wehr und Waffen - za i przeciw
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Literatura
Szymon de Conti Sarré
Ave!

Poniewa¿ kilka osób odnios³o siê do wspomnianej w temacie ksi±¿ki nieprzychylnie, a moim i wielu innych osób zdaniem jest to jednak kwa³ek rzetelnej pracy, chcia³bym rozpocz±æ dyskusjê nad "za i prezciw Tracht...". Interesuj± mnie tutaj przede wszystkim odniesienia do innych opracowañ i bezpo¶rednio do ¼róde³ jak równie¿ interpretacje autorów.

Wiem, ¿e to obszerny temat ale mam nadziejê ¿e Frehowianki i Frehowicze, posiadaj±c spory zasób wiadomo¶ci, mog± siê pokusiæ o tak± analizê.

Zapraszam i pozdrawiam!
Szymon de Conti Sarré
Jakub ze ¦widnicy
Witam!

"Tracht, Wehr.." mo¿na traktowaæ jako dobry drogowskaz. To znaczy: zobaczymy tam co¶, czytamy sk±d to jest, i szukamy ¼ród³a rysunku. W wielu przypadkach jest to do¶æ proste, a jednak ma siê t± pewno¶æ. Przy czym od razu mo¿na sobie pomin±æ te narysowane na podstawie Le Duc, bo opracowanie na podstawie opracowania, które nie wiadomo sk±d czerpa³o i czy w ogóle czerpa³o, nie jest dobrym wyj¶ciem. Jak ju¿ to kto¶ napisa³: mo¿na wtedy przypadkiem wygl±da jak XIX wieczne wyobra¿enie ¶redniowiecznego cz³owieka.
Szymon de Conti Sarré
Ave!

Mia³em le Duc'a w rêku do¶æ krótko (45 min) i tylko 1 tom, ale w tym czasie nie znalaz³em niczego paskudnie niehistorycznego. Na jakiej podstawie s±dzisz jakubie, ¿e on nie ko¿ysta³ z ¿adnych ¼róde³. Ja akurat skupi³em swoj± uwagê na elementach zbroi z koñca XIV wieku i wszystko co znalaz³em, by³o rysowane i opisywane w oparciu o istniej±ce wtedy zabytki.
¯eby nie zrobi³ siê offtopic proponujê za³o¿yæ osobny temat o le Duc'u

Pozdrawiam!
Szymon de Conti Sarré
Jakub ze ¦widnicy
A wiêc pewnie bêdziesz wiedzia³ sk±d pochodz± zamieszczone ponie¿ej rysunki. Oba s± w "Tracht, Wehr..", a pierwszy z nich pochodzi z Le Duc'a i jest podpisany jako: "Helm mit Klappvisier aus d.J. 1300". Drugi natomiast "Helm aus d.J.1350-1400". Ogl±da³em trochê manuskryptów i nic podobnego do pierwszego he³mu nigdy nie widzia³em, a drugiego nigdy nie pokusi³bym siê o tak ¶mia³± interpretacjê (no chyba ¿e autor widzia³ co¶ czego ja nie widzia³em, ale nie podaje ¼ród³a, a ja na s³owo mu nie uwierzê)
Aiuto
co do pierwszego,to akurat wiem skad go przerysowali ( kronika bodajze VIIKrucjaty ) , drugi to taczej bajka (zaznaczam ,ze pierwszy jest narysowany b. pokracznie i podobnie jak inne dziwne helmy z Ipol.XIV za duzo nie mowi ,jako baza do rekonstrukcji danego egzemplarza )
Jakub ze ¦widnicy
Widzia³e¶ ten orgina³? Gdzie mo¿na znale¼æ t± kronikê?

Dodam jeszcze ¿e oba he³my widzia³em na Grunwaldzie, przy czym barbutê z zas³on± masowo. Tak cz tak chodzi mi w³a¶nie o te nie¶cis³o¶ci w "Tracht, Wehr..". Jak ju¿ z tego korzystamy, to jako drogowskaz. Pewnie z Le Duc'iem te¿ tak mo¿na ale chyba dostêpno¶æ jest trudniejsza.
Ja na pewno nie zrobie sobie nic z przedstawionych tam rzeczy, nie sprawdziwszy wcze¶niej ¼ród³a. A jak do niego nie dotrê to zrobiê co¶ innego. W ka¿dym okresie jest na prawdê tyle rzeczy, ¿e mo¿na byæ jednocze¶nie medievalnym i orginalnym. Szczególnie ¿e wszyscy dzisiaj chc± byæ orginalni. Wystarczy wiêc sobie zrobiæ typowy ubiór/pancerz na dany okres i jest siê jedynym w obozie.
Szymon de Conti Sarré
Ave!

Poruszy³e¶ Jakubie w³a¶nie jeden z mankamentów "Tracht...". Powo³ywanie siê na opracowania wcze¶niejsze (w tym wypadku le Duc), jak na ¼ród³a, bez odniesienia siê do ¼róde³ z których jego autor czerpa³ wiedzê, jest du¿ym b³êdem (nawet je¿eli przyj±æ, ¿e sprawdzi³o siê poprawno¶æ tych wcze¶niejszych interpretacji). W ka¿dym razie takie postêpowanie podwa¿a wiarygodno¶æ. Mam nadziejê byæ w nieodleg³ej przysz³o¶ci szczê¶liwym posiadaczem encyklopedii le Duc'a. Obiecujê, ¿e wtedy bêdê móg³ podaæ ¼ród³a potwierdzaj±ce istnienie he³mu typu "alien" smile.gif . Chyba, ¿e to wy³±cznie fantazja (w co osobi¶cie w±tpiê).

Pozdrawiam!
Szymon de Conti Sarré
Tom
Rozmowa z wolna zmienia temat na le Duc. Tak wiêc i ja do³o¿ê moje 3 grosze.
Tak siê sk³ada, i¿ bractwo posiada na stanie wy¿ej wspomnian± ksi±¿kê i mia³em okazjê przestudiowaæ j± uwa¿nie. Nie da siê ukryæ, ¿e jest tam wiele "kwiatków", niektóre rzeczy s± totalnie niepraktyczne i nie ma szans by spe³nia³y walory bojowe. Moj± "ulubion±" pozycj± s± barki podobne raczej do hydraulicznych d¼wigarów ni¿ do jakiegokolwiek elementu zbroji szczerba.gif .
Poohatek
To i ja siê dorzucê nt. leDuc'a. O ile siê nie mylê to ten sam leDuc, który w XIX w. zabra³ siê za "konserwacjê" zabytków ¶redniowiecza na terenie Francji. Bra³ on jaki¶ bogu ducha winny zabytek i doprowadza³ go do stanu ¶redniowiecznego, je¿eli czego¶ nie wiedzia³, lub nie odnalaz³ ¼róde³, odbudowywa³ to tak, jak wed³ug niego powinno to wygl±daæ. Lubi³ "dopowiedzieæ" sobie kilka detali, ogólnie operowa³ tyle¿ na materia³ach co na w³asnym wyobra¿eniu o ¶redniowieczu. Nie muszê chyba dodawaæ, ¿e z histori± nie mia³o to wiele wspólnego. St±d wiele zabytków ¶redniowiecza we Francji to XIX wieczne impresje z motywami ¶redniowiecznymi. Niejaki prof.Gruszecki, który prowadzi³ wyk³ady nt. konserwacji zabytków na WAPW, jecha³ bo biednym, romantycznym leDuc'u jak po ³ysej kobyle...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.