B³a¿ej - Kozacy Zaporoscy
Witam.
Odtwarzamy Kozaków rejestrowych z pierwszej po³owy XVII stulecia. Jeste¶my grup± otwart±, skupiaj±c± ludzi z terenu ca³ego kraju.
Ubiory szyjemy w oparciu o ikonografiê, wyposa¿enie i uzbrojenie wykonujemy g³ównie na podstawie wykopalisk z pola bitwy pod Beresteczkiem.
Poprzeczkê stawiamy sobie wysoko i wymagamy ci±g³ego rozwoju, je¿eli chcesz odtwarzaæ Kozaka zaporoskiego, interesujesz siê kozaczyzn±, lup po prostu wolisz hajdawery od poñczoszek i koronek, to zapraszamy.
Forumpo¶lij umy¶lnegoP.S. Zakazana gêba bêdzie dodatkowych atutem.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Witam!
Do tej pory bawi³em sie w rekonstrukcje prze³omu XIV/XV w. Powiem szczerze, ¿e siedemnastowieczna rzeczpospolita jest bli¿sza mojemu sercu i zaczynam sie powa¿niej zastanawiaæ nad ,,zabaw±" w ten okres. Czy mo¿ecie poleciciæ osoby z Czêstochowy lub okolic z którymi warto by by³o sie skontaktowaæ, by blizej siê zapoznaæ z tematem rekonstrukcji XVII wieku?
Z samej Czêstochowy nikogo nie kojarzê. Najwa¿niejsza kwestia to co/kogo zamierzasz odtwarzaæ?
Piechotê wêgiersko-polsk±? muszkieterów? jazdê?
Zainteresowany jestem XVII-nastk±. Powiedz mi co mo¿esz wiêcej powiedzieæ o waszej grupie, jakie stanowisko jako cz³onek mogê robiæ i czym mo¿e zaj±æ siê moja panna, bo bym chcia³ j± zabieraæ czasem;) aaa i bym o jakie¶ zdjêcia poprosi³
Do wyboru masz nastêpuj±ce stanowiska:
1) Piechór na lewym krañcu szyku,
2) Piechór po¶rdoku szyku,
3) Piechór na prawym krañcu szyku:D
A na serio to twoja ¶cierzka kariery zale¿y wy³±cznie od Ciebie, tego co bêdziesz chcia³ robiæ i co bêdziesz w stanie. Generalnie odtwarzamy piechotê zaporosk±, wiêc wskazane jest uszycie stroju oraz zaopatrzenie siê w muszkiet, opoprz±dzenie streleckie oraz szablê.Choæ zanim uzbroisz siê w muszkiet zapewne bêdziesz mia³ szanse realizowaæ siê jako chor±¿y.
Ale je¶li bêdziesz siê upieraæ, ¿e koniecznie chcesz odtwarzaæ puszkarza, ciurê obozowego, popa, wo¼nicê, czy kucharza to te¿ mamy szansê siê dogadaæ:D
Podobnie Twoja Panna. Moja ¿ona jak pilnuje mojego prowadzenia siê, to najczêsciej robi nam zdjêcia, choæ ostatnio zaczê³a przeb±kiwaæ o obszyciu siê w mêski strój, uzbrojeniu siê i udziale w inscenizacjach. Jeste¶my otwarci na sensowne propozycje.
Czê¶æ naszych zdjêæ mo¿esz znale¼æ tutaj:
http://picasaweb.google.pl/114341040475916855392/KUszyn2010#http://picasaweb.google.pl/114341040475916.../ViVatVasa2010#Po wiêcej informacji zapraszamy na forum:
http://www.czernichowski.fora.pl/
O!!! BArdzo ciekawa inicjatywa...
Ilu was ju¿ jest?
Jaki sprzêt oraz strój trzeba posiadaæ ¿eby do was do³±czyæ?
Czy jest okres nowicjatu?
Czy z czasem mogê zostaæ Ozalesem?
Jak dla Ciebie Ptacku to na pocz±tek muisz mieæ: pe³ne ciuchy, sprzêt obozowy, uzbrojenie, wóz taborowy, czajkê i sicz.
Ka¿demu innemu wystarczy na pocz±tek sam ubiór (portki, koszula, buty, czapka i ¿upan) oraz niezbêdny sprzêt (a wiêc: pas, sakwa, miska, ³y¿ka i dzban).
Dla Ciebie okres nowicjatu wynosi 2 dni (i tak w miêdzyczasie Ci siê znudzi), dla innych nowicjatu nie przewidziano.
Co do liczebno¶ci to na tê chwilê jeste¶my w stanie wystawiæ do 7 samopa³ów.
Przymijmy to w ten sposób: Jak zgromadzisz kompletny ubiór i wyposa¿enie z uzbrojeniem, to zacznê ciê nazywaæ Ozalesem...
Ale musi Was byc co najmniej 573 ludzi.
A uwas bij± murzynów! (w tym wiêkszo¶æ Tatarów:D)
Poza tym Wy te¿ macie liczebno¶æ co najwy¿ej kompanii, a nie regimentu i to prze¿edzonej ciê¿k± bitw±, d³ugim oblê¿eniem, zaraz± i fal± dezercji.
Blazej, Blazej.
Zapytaj Ozalesa Ptacka ilu regulaminowo na ma ludzi pod soba ozales.
Hm.... ciuchy mam, szablê mam, czapkê i takie tam - mam. Jeno z tym muszkietem bêdzie licho, bo i w obecnych czasach nie ma kogo z³upiæ i onego muszkietu dobyæ. Aleæ jak tak gderam tom i wymy¶li³, ¿e "dida" to Waszmo¶ciowie jeszcze nie macie. Mo¿e kostur jakowy¶ sobie wystrugam, lutniê w d³oniach dzier¿yæ potrafiê i ¶piewki ró¿niste znam na kozack± nutê, a i w jêzyku kozaczym - a wiêc krze¶cijañskim ¶piewam.
To jak Waszmo¶ciowie orzekniecie, ¿e "did" wam siê przyda to dajcie znak jakowy¶, a dziadowskie ciuchy doprowadzê do perfekcji i chêtnie z Waszmo¶ciami pohultajê, bo wina, miodu i okowity, jako i pacierza nie odmawiam.
Pok³on Braci Kozackiej
Muzykus
A czy ja siê ka¿ê tytu³owaæ pukownikiem, setnikiem albo obnoszê z jakimi¶ buzdyganami lub piernaczami, wzglêdnie, czy dowodz±c ledwie kilkoma lud¼mi, ka¿ê nosiæ za sob± buñczuk?
Od szeregowych kozaków nie odró¿niam siê ani ubiorem, ani uzbrojeniem (no mo¿e o tyle, ¿e staram siê by by³y trochê lepsiejsze od "¶redniej"przy zachowaniu ¶cis³ej koszerno¶ci) i tak: wystarczy, ¿eby kozak mia³ muszkiet lontowy - ja mam arebuz ska³kowy, zwyk³emu kozakowi wystarczy prochowniczka drewniana - ja mam z rogu jelenia, szeregowym wystarczaj± no¿e z drewnianymi ok³adzinami na rêkoje¶ci - ja zainwestowa³em w ko¶ciane, przy ¿upanie mo¿na mieæ guzy o³owiane, lub mosiê¿ne - ja noszê posrebrzane.
Mia³aby sens zmiana nazwy na "kureñ", ale wtedy odpada³oby nam parê rzeczy - np. posiadanie chor±gwi.
Analogicznie, bior±c pod uwagê liczebno¶æ rekonstruktorów bawi±cych siê w XVII, to ze wszystkich grup, które odtwarzaj± piechotê cudzoziemskiego autoramentu mo¿na by na dobr± sprawê sformowaæ 1 kompaniê muszkieterów, wzmocnion± zdziesi±tkowan± pó³kompani± pikinierów, a ze wszystkich grup i osób których ubiór i oporz±dzenie oscyluje wokó³ standardu uzbrojenia ¿o³nierzy piechoty polsko-wêgierskiej da³oby siê sformowaæ oddzia³ odpowiadaj±cy historycznie jednej rocie.
Ptacku, by³ "ozales" w hierarchii? Stra¿nicy Widmowego Zamku, czy inna Wilcza Sfora?
Muzykus starczy czerwona delia i z choragwia bedziesz chodzic
Witam kozaków ? A jak tam z wasz± dzia³alno¶ci± ? Bo na forum nie macie wyjazdów na 2011...
Towarzystwo trochê siê rozlaz³o, a ja mam nawa³ spraw i brak mi czasu by ich zebraæ do kupy. Nadal dzia³amy, ale w kwestiach wyjazdów dla paru osób to mo¿emy siê umawiaæ miêdzy sob± telefonicznie lub na privie.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.