Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Rozciêcie w surcote - tylko z przodu, czy te¿ z przodu i z ty³u
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Mêskie ubiory wczesno¶redniowieczne
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Kole¿anki i koledzy!

Frapuje mnie bardzo pewien dosyæ istotny problem - nie orientuje cie sie mo¿e, czy surcote (mam nadziejê, ¿e nie pomyli³em nazwy, chodzi mi o szatê z rêkawami zak³adan± na d³u¿sz± szatê spodni±, czesto takiego samego kroju), je¶lli mia³ rozciêcie, to czy tylko z przodu, czy te¿ w zale¿nosci od krawieckiej fantazji czasem tylko z przodu, a czasem i z przodu, i z ty³u? W ikonografii jako¶ tak natyka³em sie tylko na te rozcinane z przodu, ale gdy juz mia³em braæ siê za przeróbki, ktos podpowiedzia³, ¿e bywa³y i takie, i takie.
Mo¿e kto¶ móg³by mnie bardziej o¶wieciæ jakimi¶ twardszymi dowodami? By³bym bardzo wdziêczny, bo od odpowiedzi na to pytanie zale¿y to, na czym spêdzê najblizsze wolne popo³udnia:)
Je¶³i okaza³oby siê, ¿e rodzaje rozciêc zale¿aly od jakiego¶ czasokresu, te¿ by³bym wdziêczny za wskazówki - na moje oko kszta³t tego surcote'a pozostawa³ w³a¶ciwie niezmienny od wczesnego wieku XI po wczesny XIII, ale jak ka¿dy cz³owiek bywam omylny i chetnie s³ucham rady kogos m±drzejszego:)

Pozdrawiam i z góry dziêkujê za pomoc!
Thyrvald
CYTAT(Bryan @ 11:17 02.11.2009) *
Kole¿anki i koledzy!

Frapuje mnie bardzo pewien dosyæ istotny problem - nie orientuje cie sie mo¿e, czy surcote (mam nadziejê, ¿e nie pomyli³em nazwy, chodzi mi o szatê z rêkawami zak³adan± na d³u¿sz± szatê spodni±, czesto takiego samego kroju), je¶lli mia³ rozciêcie, to czy tylko z przodu, czy te¿ w zale¿nosci od krawieckiej fantazji czasem tylko z przodu, a czasem i z przodu, i z ty³u? W ikonografii jako¶ tak natyka³em sie tylko na te rozcinane z przodu, ale gdy juz mia³em braæ siê za przeróbki, ktos podpowiedzia³, ¿e bywa³y i takie, i takie.
Mo¿e kto¶ móg³by mnie bardziej o¶wieciæ jakimi¶ twardszymi dowodami? By³bym bardzo wdziêczny, bo od odpowiedzi na to pytanie zale¿y to, na czym spêdzê najblizsze wolne popo³udnia:)
Je¶³i okaza³oby siê, ¿e rodzaje rozciêc zale¿aly od jakiego¶ czasokresu, te¿ by³bym wdziêczny za wskazówki - na moje oko kszta³t tego surcote'a pozostawa³ w³a¶ciwie niezmienny od wczesnego wieku XI po wczesny XIII, ale jak ka¿dy cz³owiek bywam omylny i chetnie s³ucham rady kogos m±drzejszego:)

Pozdrawiam i z góry dziêkujê za pomoc!

Witam

Jaki¶ czas temu zbiera³em informacje na ten temat. Wygl±da ¿e rozcinane by³y chyba jednak czê¶ciej z przodu i z ty³u bo jest do¶æ logiczne bior±c pod uwagê mo¿liwo¶æ jazdy konnej.
http://ydalir-laget.pl/pliki/reko/tunika/tunika.html tu trochê przedstawieñ.
Dodatkowo tunika z Moselund w Danii datowana na rok oko³o 1100 posiada rozciêcie z przodu i ty³u

Pozdrawiam
Thyrvi
Viator
CYTAT
W ikonografii jako¶ tak natyka³em sie tylko na te rozcinane z przodu, ale gdy juz mia³em braæ siê za przeróbki, ktos podpowiedzia³, ¿e bywa³y i takie, i takie.
Nie bardzo mi siê to zgadza, to co widzia³e¶, Bryanie - na ikonografii tylne strony surcotów s± raczej najczê¶ciej w ogóle niewidoczne, za¶ tam gdzie s± widoczne i z przodu i z ty³u, tam s± zwykle symetryczne: jak rozciêcie, to ju¿ rozciêcie przez ca³o¶æ. Nawet je¶li szeroki klin wszyty w tylne rozciêcie teoretycznie nie przeszkadza³by w konnej je¼dzie.

W za³±cznikach przyk³ady:
Personifikacja pychy, Villard de Honnecourt, szkicownik, 3v; po 1200 r.
Liber ad honorem Augusti, 129r, W³ochy; 1196 r.
The Life of King Eduard The Confessor, Ee.3.59, 16v; 1250-1260 r.
Biblia Maciejowskiego, fragmenty iluminacji 33r - b, 36v - c, 42r - d; ca 1250 r.
rosamar
CYTAT
Nawet je¶li szeroki klin wszyty w tylne rozciêcie teoretycznie nie przeszkadza³by w konnej je¼dzie.

A praktycznie przeszkadza³by niestety.
Je¶li braæ pod uwagê to ¿e w tym stroju siê wsiada³o na konia to musia³y byæ dwa rozciêcia. Co¶ bardzo szerokiego z klinem z ty³u po prostu zjecha³oby koniowi na zad i zaczê³o ¶ci±gaæ je¼d¼ca do ty³u, blokowaæ swobodê ruchów i haczyæ o siod³o. To wynika z budowy konia i je¼d¼ca oraz specyfiki tego ¿e siedzisz na zwierzaku. Mo¿na siê k³óciæ ale komu¶ kto kto nigdy nie wsiad³ i nie spróbowa³ trudno wyja¶niæ "dlaczego se ne da", "bo przecieæ na zdrowy ch³opski rozum powinno" icon_wink.gif
Zaznaczam ¿e nie znam siê na surcotach stricte, tylko mówiê jak to wygl±da z perspektywy je¼d¼ca.
z pozdrowieniami
Rosamar
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.