Kole¿anki i koledzy!
Frapuje mnie bardzo pewien dosyæ istotny problem - nie orientuje cie sie mo¿e, czy surcote (mam nadziejê, ¿e nie pomyli³em nazwy, chodzi mi o szatê z rêkawami zak³adan± na d³u¿sz± szatê spodni±, czesto takiego samego kroju), je¶lli mia³ rozciêcie, to czy tylko z przodu, czy te¿ w zale¿nosci od krawieckiej fantazji czasem tylko z przodu, a czasem i z przodu, i z ty³u? W ikonografii jako¶ tak natyka³em sie tylko na te rozcinane z przodu, ale gdy juz mia³em braæ siê za przeróbki, ktos podpowiedzia³, ¿e bywa³y i takie, i takie.
Mo¿e kto¶ móg³by mnie bardziej o¶wieciæ jakimi¶ twardszymi dowodami? By³bym bardzo wdziêczny, bo od odpowiedzi na to pytanie zale¿y to, na czym spêdzê najblizsze wolne popo³udnia:)
Je¶³i okaza³oby siê, ¿e rodzaje rozciêc zale¿aly od jakiego¶ czasokresu, te¿ by³bym wdziêczny za wskazówki - na moje oko kszta³t tego surcote'a pozostawa³ w³a¶ciwie niezmienny od wczesnego wieku XI po wczesny XIII, ale jak ka¿dy cz³owiek bywam omylny i chetnie s³ucham rady kogos m±drzejszego:)
Pozdrawiam i z góry dziêkujê za pomoc!