Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Mój nó¿
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
zlodziejognia
Dzisiaj skoñczy³em robiæ nó¿ z p³askownika. Wyci±³em szlifierk±, ku³em brzegi, hartowa³em i wyszlifowa³em. Oto jak wysz³o:
http://img18.imageshack.us/img18/8028/img1103pw.jpg
Test wytrzyma³o¶ci zda³, po uderzaniu w kowad³o nic mu siê nie sta³o ;)
Jeszcze na koniec rêkoje¶ci chce nabiæ kawa³ek rogu.
Trollsky
odtwarzasz system fallout ?
zlodziejognia
Szczerze mówi±c, to na niczym siê nie wzorowa³em, ogólnie jestem w tematyce wczesnego ¶redniowiecza. A co do tego no¿a, to wpad³ mi w rêkê p³askownik, nabazgra³em na papierze wzór i tak wyszed³.
Laser
Fajne masz kapcie.

A moderatorów proszê o przeniesienie tematu do karczmy.
Mateusz z Grójca
nastêpnym razem mo¿e na czym¶ siê jednak wzoruj
mniej u¿ywaj szlifiery, mniej drutu miedzianego
Kszysz
do larpa w sam raz.
NumLock
Fajny, fajny - gdyby nie widoczne rysy po szlifowaniu by³by taki wykopaliskowy...smile.gif
zlodziejognia
Mied¼ jest na chwilê tylko, szukam czego¶ na rêkoje¶æ i jeszcze chce wyszlifowaæ ¿eby rys nie by³o.
Viator
Zdecydowanie Laser (powy¿ej) i yoann (na PW) maj± racjê: Twój nó¿ to NIE jest replika pod ¿adnym wzglêdem. Ani u¿yty materia³, ani technika wykonania, ani kszta³t, ani zdobnictwo (owijka z drutu miedzianego) maj± siê NIJAK do rekonstrukcji historycznej i NIE upowa¿niaj± do prezentowania takiego wyrobu na Freha... Na tym Forum mówimy tylko o rekreacji/rekonstrukcji opartej na ¼ród³ach historycznych, a nie na gad¿etach robionych z wyobra¼ni, szanowny z³odziejuognia... je¶li stworzysz co¶ bazuj±cego na konkretnym zabytku lub ikonografii - niechby na pocz±tek i z p³askownika - wówczas zapraszamy.

Zamykam ten temat; skasowanie - pozostawiam do decyzji miejscowego moderatora, bo mo¿e zechce pozostawiæ go ku przestrodze.

Dziêkujê,

Mod. Andrzej / Viator
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.