Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Czolem,
Zapewne pamiêtacie urocze obrazki np. z Medieval Soldier, przedstawiaj±ce podró¿uj±cych piechurów.
Zainspirowany nimi oraz wyprawami odbytymi w innych epokach, chcê je o¿ywiæ i zorganizowaæ wiosenn±-letni± wyprawê piesz± w realiach wojny trzynastoletniej - zwiad na terytorium krzy¿ackim - dwa-trzy dni marszu w plenerze, z noclegami pod go³ym niebem. Naturalnie, ubrania, sposoby bytowania, przenoszenia baga¿u, prowiant - wszystko w realiach "rotowych".
Wyprawa mia³aby charakter zwiadowczy, czyli ¿e marsz bez zbroi (tylko he³my i ew. rêkawice oraz podbródki), "bron" ograniczona do minimum - boczna i krótsza drzewcowa, ew. legalne repliki broni miotaj±cej.
Teren to lasy w okolicach Mor±ga, z baza/startem na prywatnej posesji (lub opcjonalnie., je¶li uda sie dogadaæ z odpowiednimi czynnikami - Swiecino).
Wyprawa tego rodzaju wymaga nieco przygotowañ (w tym kondycyjnych), st±d wiadomo¶æ ju¿ teraz.
Jak wygl±da tego rodzaju wyprawa (akurat tutaj w realiach XIII-wiecznych) obejrzeæ mo¿na pod tym linkiem:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=20050Pozdrawiam!
Bryan tu masz linka
http://www.chrzl.fora.pl/wyjazdy,1/wyciecz...iem,65-135.htmlch³opaki ju¿ chodz± w klimatach RPK XV wiecznych.
Bardzo fajnie. Im wiêcej podobnych inicjatyw, tym lepiej.
Dla mnie fajna sprawa, ze star± ekip± te¿ odbyli¶my takie podró¿e w klimatach XV wiecznych.
Nie wiem tylko jak z tym czerwcem bêdzie ale ja siê piszê.
Kolejna odslona tematu wyprawy - teraz kilka konkretow.
Temat: Zwiad na ziemiach krzyzackich w koncowym okresie wojny trzynastoletniej.
Teren: Lasy w poblizu Mor±ga, dokladnie lasy na po³noc od Lasów Taborskich.
Dystans: ok 20-30 km po sredniotrudnym terenie.
Termin: trzeci lub czwarty weekend czerwca.
Nocleg w terenie pod golym niebem, minimum sprzetu militarnego to he³m, bron boczna.
Chetnych prosze o kontakt na priv lub mailem (maciek39@gmail.com)
Taka wyprawa ma juz sens, kiedy idzie co najmniej 2 ludzi, wiec prosze sie nie zrazac:)
Pozdrawiam!
Hej
Ja bym siê pisa³ je¶li by to by³ przedostatni weekend czerwca. Niestety w ostatni ju¿ mam zaplanowany.
Pzdr Igor
Ciekawie, fajnie, na tê chwilê, niestety, bez deklaracji.
Pzdr
Gwyn
Kolezanki i koledzy, w zwiazku z zaloba narodowa, ktora zmusila mnie do dokonania istotnych zmian w swoim terminarzu, musze , w chwili obecnej, zawiesic wyprawe w terminie czerwcowym.
Nie oznacza to jednak odwolania tej inicjatywy, tylko zawieszenie terminu czerwcowego. Gdy wszystko sie unormuje, bede poszukiwal nowego terminu - przypuszczalnie jesiennego.
Zatem wszystkich zainteresowanych prosze o kontynuowanie przygotowan.
Maciek
Co sie odwlecze, to nie uciecze - jesli znowu nie nastapia zadne katastrofy, wyprawa w kwietniu przed swietami, lub mniej wiecej w polowie maja.
Wyprawa w maju, w weekend ok 20 -go. Jest wiec sporo czasu na przygotowania. Prosze moderatora o aktualizacje tematu watku.
Przepraszam, nie dopatrzylem,z eby i tutaj zmienic - w czerwcu, nie w maju 2011 r. Ale czy w ogole ktokolwiek jest chetny?
I w jakim terminie czerwcowym?
Boze Cialo odpada
Prosze o w miare szybkie odpowiedzi, bo po prostu chce wiedziec, czy dalej sie tym zajmowac, czy tez moze zaplanowac na czerwiec cos innego;)
Pozdrawiam!
Bryan
Czerwiec robi siê trochê "gêsty" jak dla mnie - "lu¼niejsza" impreza RPK, obrona pracy mgr. Obawiam siê, ¿e niestety odpadam. Chyba, ¿e co¶ siê zmieni, ale w±tpiê.
CYTAT(Grzyp @ 22:02 04.04.2011)
Czerwiec robi siê trochê "gêsty" jak dla mnie - "lu¼niejsza" impreza RPK, obrona pracy mgr. Obawiam siê, ¿e niestety odpadam. Chyba, ¿e co¶ siê zmieni, ale w±tpiê.
Wyglada na to, ze temat ostatecznie zdechl:( Szkoda - ale coz, moze jeszcze kiedys wroci. Chetnych na tego typu przedsiewziecie prosilbym na kontakt na priw i ew. podanie pasujacego terminu - mysle, ze jesli sie znajda chetni, wrocimy jeszcze w jakis sposob do tematu, moze w tym roku (mo¿e w lipcu, zamiast Grunwaldu) lub w nastepnym.
Pozdrawiam!
Bryan
czemu zdech, trza go tylko trochê podlaæ
marsz róbmy jak najbardziej
a mo¿e po³±czmy to z impr± lu¼niejsza w Toruniu?
zamki krzy¿ackie by³y stawiane w odleg³o¶ci 1 dnia drogi
moze pokusiæ siê o marsz od zamku do zamku i powrót??
albo co¶ a'la sp³yw kajakowy?
lato zawsze jest zar±bane urlopami z rodzinami, innymi imprezami
sam nie wiem jak tam weekendy letnie ale wracam do obiegu
Czesc - uznalem, ze zdechl, kiedy sie dowiedzialem, ze na czerwiec planowana jest Impreza Luzniejsza.
Co do podlewania - prosze tych, ktorzy sa zainteresowani wyprawa o wyslanie mi swoich maili na na priwa - gdy bedzie juz wiadomo, ze sa chetni, ustallimy cos mailowo, aby nie zasmiecac forum i potem zaprosimy niezdecydowanych.
Marsz z zamku do zamku to b. dobry pomysl, jednak do zrealizowania raczej na samodzielnej imprezie (dobrze bylby poswiecic na taki marsz 3 dni, aby zrobic "kolko", analogicznie do wyprawy po schroniskach). Trzeba takze wybrac zamki w poblizu ktorych mozna rozlozyc sie z prostym z biwakiem bez namiotów (czyli gdzie jest miejsce w miare ustronne, najlepiej las nie bêd±cy rezerwatem. tak aby nie wzbudzac niepozadanego zainteresowania i nie byc narazonym na czyjes odwiedziny).
Co masz na mysli piszac "a'la splyw kajakowy". Czy piszesz o wyprawie lodzia, po wodzie? (mysle o czyms takim, ale raczej dla XIII w).
Pozdrawiam!
Bryan
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.