Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Skrzynia-siedzisko.
> Przedmoty codziennego u¿ytku > Meble i wyposa¿enie pomieszczeñ
czubek123
Witam.

Czy taki wynalazek istnia³? Bo gdzie¶ o tym s³ysza³em i wydaje siê to praktyczne w warunkach obozowych.
Je¶li tak, to poszukujê informacji, ¼róde³, rekonstrukcji a najlepiej planów.
Z góry dziêki.

Pozdrawiam.
Morski
CYTAT(czubek123 @ 14:57 25.10.2009) *
Witam.

Czy taki wynalazek istnia³? Bo gdzie¶ o tym s³ysza³em i wydaje siê to praktyczne w warunkach obozowych.
Je¶li tak, to poszukujê informacji, ¼róde³, rekonstrukcji a najlepiej planów.
Z góry dziêki.

Pozdrawiam.

Witam!
Oczywi¶cie, ¿e istnia³.
Jedne z pierwszych powa¿nych siedzisk w gotyku to w³a¶nie krzes³a (fotele) skrzynkowe.
Dalej w³a¶nie ³awy z pojemnikiem. Oparcie by³o sta³e a czê¶ciej przek³adane (to w ³awach przykominkowych).
W renesansie ze skrzyni (cassone) rozwinê³a siê równie¿ skrzynia do siedzenia z oparciem (cassapanca).
Ale...
Niestety ¿aden z tych mebli nie by³ raczej meblem obozowym ze wzglêdu na swoj± masê i wielko¶æ.
Je¶li chodzi o plany itp. to musia³by¶ najpierw okre¶liæ przedzia³ czasowy, który Ciê interesuje i pewnie co¶ by siê znalaz³o.
Pozdrawiam.
czubek123
Przepraszam, zapomnia³em o czasie. Chodzi³o by o prze³om wieków XIV i XV, wiêc te renesansowe odpadaj± na samym pocz±tku.
A z t± praktyczno¶ci± to chodzi³o mi bardziej o praktyczno¶ci dla rekonstruktorów, bo mo¿na bezpiecznie woziæ kruche rzeczy np: naczynia (o swój dzban zawsze siê bojê) i jest na czym wygodniej usi±¶æ.
Morski
No to tak na szybko:
Starszy model fotela skrzynkowego (XIVw.), ciekawe rozwi±zanie konstrukcyjne na z³±czach klinowych, bardzo przyjazne w wykonaniu
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Mebel najbardziej typowy i bardzo efektowny. £awa z pojemnikiem (prze³om XIV i XV w.)
Oraz mój typ je¶li chodzi o wykonanie proporcje i mo¿liwo¶æ zastosowania w warunkach obozowych. £awa skrzyniowa (XV w.) Przestawiane oparcie mo¿na zast±piæ sta³ym i przerobiæ na konstrukcjê z po³±czeniami klinowymi.

Plany, rysunki, instrukcje da siê zrobiæ.
Technologiê wykonania np. zdobieñ ju¿ przerabia³em, wiêc nie bêdzie problemów...
A to taki drobny przyk³adzik - szafki w mojej kuchni (jeszcze nie skoñczone, brak witra¿yków w czê¶ci ¶rodkowej) :-)

Pozdrawiam
czubek123
Ta ³awa skrzyniowa to jest to, mój faworyt. Zdobienie siê upro¶ci albo nawet podaruje (bo mi siê nie podoba tongue.gif . Zbroja bez polerki, namiot bez haftu oto moja dewiza!) i bêdzie ¶wietnie. Zostaniesz moim idolem je¶li podasz mi jeszcze jakie¶ wymiary:P
Pozostaje zakrzykn±æ: D³uta w d³oñ mo¶ci panowie!

I dodatkowo: masz ¶wietne szafki.

Dziêki i pozdrawiam.
Morski
CYTAT(czubek123 @ 21:14 25.10.2009) *
Ta ³awa skrzyniowa to jest to, mój faworyt. Zdobienie siê upro¶ci albo nawet podaruje (bo mi siê nie podoba tongue.gif . Zbroja bez polerki, namiot bez haftu oto moja dewiza!) i bêdzie ¶wietnie. Zostaniesz moim idolem je¶li podasz mi jeszcze jakie¶ wymiary:P
Pozostaje zakrzykn±æ: D³uta w d³oñ mo¶ci panowie!

I dodatkowo: masz ¶wietne szafki.

Dziêki i pozdrawiam.

Dziêki
smile.gif)
Wymiary, hmm, szeroko¶æ na dwie d... to 100-110 cm, resztê ³atwo obliczyæ.
Ze zdobienia nie warto rezygnowaæ bo do¶æ prosto siê je robi a daje to jednak efekt. Zarêczam!
£adniejsze motywy te¿ mam.
Czy chcesz gotowe plany?
czubek123
Gotowych raczej nie chce, ale dziêki. Wymiary w sumie racja, ³atwo oszacowaæ. Je¶li zrobiê to wrzucê fotki gotowego na forum. (je¶li, bo w warsztacie zimno i nie wiem czy przed wiosn± zacznê tongue.gif )
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.