Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Dlaczego nie laminaty (inne argumenty oprócz historycznej poprawno¶ci)
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Viator
Dyskusja o wy¿szo¶ci laminatów nad drewnem lub odwrotnie przeniesiona z w±tku Wyrda.

Poniewa¿ jeste¶my na Forum rekonstrukcyjnym ¿adne argumenty nie przewa¿± za laminatami, jednak mog± byæ przydatne ¿eby u¶wiadomiæ pocz±tkuj±cym (którzy dot±d mieli do czynienia tylko z Bisokami) czego siê spodziewaæ przy przesiadce na prawdziwe drewno. A poza tym (prawdê mówi±c to w³a¶nie w tym upatrujê g³ówny cel tego w±tku) mo¿e organizatorzy turniejów przekonaj± siê ¿e ³uczników preferuj±cych ³uk drewniany wcale nie jest tak ma³o i warto o nich zawalczyæ...

CYTAT(Gerwulf @ 15:57 12.10.2009) *
z tego co siê orientujê to na wszystkie turnieje s± wpuszczane laminaty wiêc o czym mowa, ¿e siê gatunku drewna kto¶ bêdzie czepia³ ? (...)
Oczywi¶cie, na razie jeszcze pozostaje to w sferze dyskusji w¶ród organizatorów, ale zapewniam ¿e ju¿ nie na wszystkie turnieje s± wpuszczane laminaty i ¿e odsetek takich imprez bêdzie rós³ a nie mala³.

Ja wiem, ¿e wiêkszo¶æ drzew trudno laikowi rozró¿niæ po drewnie, ale co do robinii (o której by³a mowa) to akurat jej drewno ma taki paskudny kolor ¿e od razu je mo¿na rozpoznaæ - przy opcji minimum chyba by trzeba poleciæ koledze Wyrdowi jeszcze jakie¶ delikatne bejcowanie, bo wg mnie grochodrzew wygl±da mroczniej ni¿ laminat obci±gniêty skórk± ekologiczn±...
robin_
fajnie by by³o gdyby odsetek rós³ ale szczerze w±tpie , by³em na wielu turniejach w tym sezonie i najczê¶ciej by³em jedynym który mia³ drewno , wiêc 99 procent turniejów by siê nie odby³o. Bardzo rozs±dnym wyj¶ciem wg mnie promuj±cym ³uki naturalne by³oby dodanie na starcie ich w³a¶cicelom jakiej¶ liczby punktów. Nagrody w wielu turniejach s± znaczne wiêc mo¿e ludzie zaczeliby siê zastanawiaæ i przede wszystkim próbowaæ , bo wbrew opinii ogó³u rycerzy ³uk naturalny wcale nie musi ustêpowaæ sprawno¶ci± laminatom.
Viator
O punktach ju¿ kiedy¶ dyskutowali¶my. By³o parê imprez z takim bonusem dla ³uków historycznych.

Przy tych dystansach i naci±gach, z którymi mamy do czynienia na turniejach to w zasadzie ka¿dy ³uk bêdzie dobry, wiêc sam charakter strzelania nie wywiera presji na zawodników co do wyboru rodzaju sprzêtu, a jedynie cena. Kryterium cenowe optuje na korzy¶æ laminatów, dlatego upowszechnienie siê ³uków historycznych wymaga celowej promocji czyli albo ograniczeñ w dopuszczeniu albo bonusów ze strony organizatorów.

Oczywi¶cie, jeszcze d³ugo ³uki proste drewniane lub refleksyjne klejone z materia³ów naturalnych bêd± w mniejszo¶ci tak samo jak nitowane kolczugi czy materia³y farbowane ro¶linnie, zw³aszcza na imprezach masowych. Ale pierwszy krok zosta³ zrobiony.

Niech siê Wyrd (i ka¿dy inny pocz±tkuj±cy ³uczarz) sam zastanowi i zdecyduje, aczkolwiek je¶li ju¿ chce robiæ ten ³uk w³asnorêcznie i to z drewna, to po co mia³by u¿ywaæ drewna niehistorycznego, skoro dok³adnie tak samo i "za jedne pieniêdze" siê robi ³uk z drewna historycznego?

Pozdrawiam,

Andrzje/Viator
Sir £ukasz
Co do cen to a¿ takiej rozbie¿no¶ci nie dostrzegam. £uki od robina z jesionu czy z robini mo¿na mieæ za 380\390z³, wiêc tyle ile kosztuje 'angielski' z refleksami od bisoka. Oczywi¶cie dianê mo¿na mieæ za 200z³, ale jak kto¶ my¶li o powa¿nym ³ucznictwie to na dianie nie koñczy. Prawda jest taka, ¿e o drewniany ³uk trzeba dbaæ i o wiele bardziej uwa¿aæ, ale trochê dobrej woli i mo¿na pogodziæ cenê, historyczno¶æ i wygodê smile.gif .
Karol
CYTAT(Sir £ukasz @ 19:52 13.10.2009) *
Co do cen to a¿ takiej rozbie¿no¶ci nie dostrzegam. £uki od robina z jesionu czy z robini mo¿na mieæ za 380\390z³, wiêc tyle ile kosztuje 'angielski' z refleksami od bisoka. Oczywi¶cie dianê mo¿na mieæ za 200z³, ale jak kto¶ my¶li o powa¿nym ³ucznictwie to na dianie nie koñczy. Prawda jest taka, ¿e o drewniany ³uk trzeba dbaæ i o wiele bardziej uwa¿aæ, ale trochê dobrej woli i mo¿na pogodziæ cenê, historyczno¶æ i wygodê smile.gif .

Z tym dbaniem i uwa¿aniem to jaki¶ mit (i przy okazji straszak na tych, którzy zastanawiaj± siê czy kupiæ drewniaka czy laminat). Nie wiem, co Wy robicie ze swoimi ³ukami, ale mi konserwacja moich dwóch elbowów zajmuje dos³ownie 10 minut raz na 3 tygodnie. Ot, przetrzeæ szmatk± nas±czon± olejem lnianym, nawoskowaæ ciêciwê je¶li trzeba. I tyle, ¿adnego pieszczenia siê. Trzymanie ³uków w pozycji poziomej, z dala od kaloryfera, te¿ nie jest jakim¶ wielkim problemem logistycznym, nieprawda¿?

Prawda jest taka, ¿e nie ma obecnie ¿adnego racjonalnego powodu, by zakupiæ ³uk z laminatu. Szczególnie ¿e, jak zauwa¿y³ £ukasz, ró¿nicy w cenie nie ma. Przecie¿ nie ka¿dy musi od razu rzucaæ siê na cis. "Bisoki" na imprezach historycznych to taki sam MROK jak ¶piwór czy ortalionowy p³aszcz. Taka jest prawda i zupe³nie nie rozumiem, dlaczego wszyscy przymykaj± na to oko. Nie powinno siê dopuszczaæ osób z laminatami do turnieju i tyle. ¯adne tam karne punkty. A ¿e wiele turniejów w ogóle by siê nie odby³o, z powodu braku zawodników... Tak by by³o przez rok - na kolejny sezon wiêkszo¶æ ³uczników przyjecha³aby ju¿ z drewniakami.

Przepraszam za offtop ale zbyt d³ugo le¿a³o mi to na w±trobie.

Pozdrawiam!

EDIT: ortografia
Sir £ukasz
Z tym uwa¿aniem to chodzi³o mi bardziej o delikatno¶æ drewniaka, ¿e ³atwiej go przeci±gn±æ i z³amaæ, ¿e po pustym strzale prawie zawsze mamy drzazgi, uk³adanie siê za ciêciwa i tym podobne, ale naprawdê wielkie rzeczy to to nie s±.
A cis to swoj± drog± naprawdê droga sprawa, chyba lb z cisu 1500-1800z³ jak dobrze pamiêtam, ale wszystko przez to, ¿e to chronione drzewo.
gregory
CYTAT(Karol @ 13:10 18.10.2009) *
Prawda jest taka, ¿e nie ma obecnie ¿adnego racjonalnego powodu, by zakupiæ ³uk z laminatu. Szczególnie ¿e, jak zauwa¿y³ £ukasz, ró¿nicy w cenie nie ma.

BREDNIE! anger.gif

Racjonalne powody jak najbardziej s±. smile.gif

Po pierwsze laminaty s± po prostu lepsze, bardziej powtarzalne, nie tak podatne na warunki atmosferyczne jak ³uki naturalne, etc., etc.
Ka¿dy ³ucznik, czyli kto¶, kto ma ³uk w rêku wiêcej ni¿ te ³±cznie parê godzin rocznie z okazji turniejów szczerba.gif Wam to powie, bo po prostu tak ju¿ jest i z tym nie ma wiêkszego sensu polemizowaæ.

Po drugie porz±dny refleks z laminatu to wydatek ponad tys. z³otych, natomiast ceny naturali zaczynaj± siê od 3,5 tys wzwy¿.
Jak dla mnie ró¿nica jest znacz±ca tym bardziej, ¿e przy intensywnych treningach ¿ywotno¶æ ³uku (i to laminatu) to w porywach góra dwa lata i to przy za³o¿eniu, ¿e w miêdzyczasie nie przydarzy siê nam niemi³a niespodzianka w postaci pustego strza³u.

Inna para kaloszy to odtwórstwo i wszystko co za tym idzie. Je¿eli chcecie, ¿eby dopuszczane by³y tylko i wy³±cznie ³uki naturalne to ok, niech tylko wcze¶niej bêdzie to jasno ujête w regulaminie, a pó¼niej faktycznie przestrzegane, ¿eby potem nie by³o wzajemnych pretensji i nieporozumieñ.
Karol
CYTAT(gregory @ 10:10 19.10.2009) *
BREDNIE! anger.gif

Racjonalne powody jak najbardziej s±. smile.gif

Po pierwsze laminaty s± po prostu lepsze, bardziej powtarzalne, nie tak podatne na warunki atmosferyczne jak ³uki naturalne, etc., etc.

Post ten napisa³em na forum rekreacji historycznych, wiêc uzna³em za zbêdne dookre¶lenie, ¿e chodzi mi o kupienie laminatu w celach "rekonstrukcyjnych". Warto¶ci ³uków z laminatu POZA odtwórswem historycznym nie negujê. Ale w naszym hobby sprawno¶æ mechaniczna takich ³uków nie ma nic do rzeczy. W ten sam sposób móg³by¶ argumentowaæ na przyk³ad zasadno¶æ u¿ywania p³atów z p³ytkami z poliwêglanu. Te¿ wytrzyma³e a l¿ejsze ni¿ stal, wiêc po co siê mêczyæ, prawda? devil.gif Albo po co siê guzdraæ z krzesiwem przy rozpalaniu ogniska. Zapalniczka i podpa³ka do grilla to jest to!

PS. Na Allegro znajdziesz naturalne refleksy renomowanego polskiego producenta za mniej ni¿ 2000 z³otych. A je¶li i to dla Ciebie za du¿o, to u¿ywaj ³uków prostych. Chyba ¿aden nikczemnik Ciê nigdy nie oszuka³, ¿e to tanie hobby, prawda?

EDIT: styl zdania
Viator
¯eby nie by³o nieporozumieñ, gregory pisze o ³uku na poziomie zaawansowanym, gdzie i ceny zaczynaj± siê od tysi±ca wzwy¿, i ró¿nice tych¿e cen pomiêdzy laminatem szklanym a ³ukiem tradycyjnym s± znacznie wiêksze, podczas gdy przedmówcy dyskutowali nad ³ukiem dla pocz±tkuj±cego (zgodnie z tytu³em pierwotnego w±tku w któym powsta³a ta dyskusja) gdzie ceny s± kilkakrotnie ni¿sze a ró¿nice w cenie faktycznie nie a¿ tak wielkie.

Natomiast w stu procentach siê zgadzam ¿e najistotniejsze jest jasne formu³owanie i twarde egzekwowanie wszelkich regulaminów turniejowych, czy chodzi o fechtunek czy o ³ucznictwo czy o buhurt, dlatego ¿e to w³a¶nie warunki regulaminowe decyduj± o tym na jaki sprzêt nastawiaj± siê uczestnicy a nawet czy w ogóle zdecyduj± siê oni na przyjazd, i wszelkie zmiany czy niekonsekwencje po otwarciu imprezy s± ra¿±co niesprawiedliwe i jako takie najbardziej "psuj± krew". Nawet je¶li siê organizator skapuje ¿e niepotrzebnie postawi³ jaki¶ zbyt ostry wymóg, nie powinien go wg mnie odwo³ywaæ podczas kontroli sprzêtu na starcie. Co innego je¶li spostrze¿e ¿e jaki¶ wymóg jest zbyt ³agodny i dopuszcza do sytuacji podwy¿szonego ryzyka - wówczas jasne, ¿e mo¿na wymagania zaostrzyæ i to jest zreszt± jedyna sytuacja, w której takie zmiany s± uczciwe.
gregory
Sprawno¶æ ³uku zawsze ma znaczenie, chyba, ¿e ³uk potrzebny jest tylko jako dodatek do stroju... smile.gif
CYTAT(Karol @ 10:38 19.10.2009) *
Na Allegro znajdziesz naturalne refleksy renomowanego polskiego producenta za mniej ni¿ 2000 z³otych. A je¶li i to dla Ciebie za du¿o, to u¿ywaj ³uków prostych. Chyba ¿aden nikczemnik Ciê nigdy nie oszuka³, ¿e to tanie hobby, prawda?

Mam wielki szacunek i szczery podziw dla £ukasza Nawalnego za to, ¿e wzi±³ siê za ³uki refleksyjne, ale jeszcze trochê pracy przed Nim, tym niemniej mam nadziejê, ¿e za jaki¶ czas zacznie robiæ równie¿ ³uki tureckie i bêdê móg³ sobie takiego turka u Niego zamówiæ.

£uków prostych nigdy nie u¿ywa³em i nie bêdê u¿ywa³, bo po pierwsze najzwyczajniej mnie nie krêc±, a po drugie strzelam z zekiera.

Nie, nikt mnie nigdy nie oszukiwa³ i wierz mi, ¿e od paru lat wydajê na ³ucznictwo sporo kasy.

(Edit: wyciêta odpowied¼ na usuniêty post.
Mod. Andrzej / Viator)
Gerwulf
Temat by³ wa³kowany dziesiêæ razy. Ka¿dy wie ¿e laminaty nijak siê maj± do odtwórstwa historycznego , równie dobrze mo¿na by nosiæ paski ze skaju , plastikowe sprz±czki i duraluminiowe zbroje. Có¿ z tego skoro mamy takie realia - 99% najlepszych strzelców u¿ywa laminatów. Organizatorzy turniejów od wielu lat siê nie zmieniaj± , ka¿dy siê z ka¿dym zna wiêc nie widz± powodu ¿eby psuæ t± mi³± atmosferê. Organizatorom nowych turniejów takich jak np Gniezno pozostaje wiêc albo z góry przyj±æ ¿e turniej siê nie odbêdzie bo bêdzie dwóch ³uczników albo przymkn±æ oko. Natomiast je¶li zafundowaæ takie bonusy w³a¶cicielom naturali ¿e zaczêliby oni wygrywaæ na turniejach i zgarniaæ kasê to mog³oby byæ ciekawie. Co do celno¶ci laminatów to nie ³uk strzela tylko ³ucznik - duzo wa¿niejsze sa dobre strza³y i powtarzalno¶æ - ¿e pos³u¿e siê przyk³adem Bronis³awa Bartczaka który strzela ze swoich drewnianych ³uków , do¶æ przeciêtnych, a osi±ga ¶wietne rezultaty. Ale my mo¿emy sobie po raz setny tu gadac a organizatorzy i tak maja wszystko gdzie¶.
Viator
Jeszcze raz powtórzê: nie wszyscy i nie zawsze. A po to w³a¶nie jest m.in. taka dyskusja (tylko to nie w tym w±tku), ¿eby organizatorzy zauwa¿yli ¿e jest wiêcej ni¿ dwóch ³uczników zapalonych do pe³nej rekonstrukcji i wprowadzili u siebie te bonusy albo osobn± kategoriê wreszcie.
Daniel Bochra
Ta dyskusja chyba nigdy sie nie skonczy szczerba.gif
Kto powiedzial, ze to, co robimy to tanie hobby? Kazdy, kto w lucznictwo tradycyjne (w szerokim tego slowa znaczeniu) zaczyna bawic sie na powaznie musi liczyc sie z kosztami. Lepiej sie z tym pogodzic, anizeli starac sie za wszelka cene kupic jakies sosenki na Allegro koniecznie ponizej 10zl bo akurat zbliza sie turniej.
Karol
CYTAT(gregory @ 11:26 19.10.2009) *
Sprawno¶æ ³uku zawsze ma znaczenie, chyba, ¿e ³uk potrzebny jest tylko jako dodatek do stroju... smile.gif

Tego, ¿e drewniaki s± wystarczaj±co sprawne, by byæ czym¶ wiêcej ni¿ dodatek do stroju, dowiedli miêdzy innymi Anglicy pod Crecy i Agincourt.

Ca³y Twój wywód o tym, ¿e laminaty s± mechanicznie lepsze od ³uków drewnianych, jest w kontek¶cie zarówno mojej pierwszej wypowiedzi w tym temacie jak i profilu tego forum zupe³nie nierzeczowy. Nikt nie kwestionuje technicznej wy¿szo¶ci dobrych laminatów nad drewniakami - wywa¿asz otwarte drzwi!Stwierdzi³em tylko, ¿e nie ma racjonalnego powodu, by kupiæ laminat w celach rekonstrukcyjnych. I tê tezê podtrzymujê.

Napisali¶cie, ¿e temat by³ wa³kowany wielokrotnie. Racja. Ale skoro 90% ³uczników z naszego ¶rodowiska nie widzi nic zdro¿nego w u¿ywaniu laminatu b±d¼ w³ókna szklanego obci±gniêtego dla niepoznaki wê¿ow± skórk± (popularne Grozery), nale¿y przewa³kowaæ to jeszcze raz. Viator ma racjê - niech nas zauwa¿±! Trzeba o tym mówiæ i pisaæ, inaczej rekonstrukcyjna bieda bêdzie trwaæ latami. Je¶li nie podejdziemy do tematu powa¿nie, pozostaniemy marginalizowanym dodatkiem do ''rycerstwa''.

Wiem, ¿e ci±gnê d³ugi offtop niepowi±zny z tematem. Za to przepraszam. Ale zosta³ poruszony do¶æ wa¿ny temat - uwa¿am wiêc, ¿e niekorzystne by³oby zbycie go milczeniem.

Pozdrawiam
Daniel Bochra
Z mojego punktu widzenia obaj macie racje ale piszecie o dwoch roznych sprawach:
Karol, trzymam Twoje zdanie jezeli mowimy o odtwarzaniu piastowskiego woja czy lucznika wojny 100-letniej (tylko taki przyklad). Nie widze powodu, dla ktorego nie mozna sie na takowa impreze zaopatrzec w prosty luk drewniany zamiast plaskiego laminatu. Niekoniecznie musi to byc duzy wydatek, ale jak ktos ma kase to sobie i luk cisowy kupi, wazne, ze ma alternatywe i nie musi wydawac calej pensji juz na starcie.
Grzegorz pisze o “wschodnim” oporzadzeniu strzeleckim ktore zawsze bylo znacznej wartosci i tak jest tez dzisiaj.
Ktos , kto bawi sie w orientalne odtworstwo nie ma mozliwosci kupienia solidnego luku refleksyjnego za 300 zl, wszyscy znamy progi cenowe dobrych laminatow, o naturalach nie wspominajac.
Bartex
CYTAT(Karol @ 17:57 20.10.2009) *
CYTAT(gregory @ 11:26 19.10.2009) *

Tego, ¿e drewniaki s± wystarczaj±co sprawne, by byæ czym¶ wiêcej ni¿ dodatek do stroju, dowiedli miêdzy innymi Anglicy pod Crecy i Agincourt.

Sprawno¶æ w bitwie to nie to samo co sprawno¶æ w turnieju. W bitwie ¶le siê masê strza³ w ci¿bê wra¿ych wojsk i liczy na efekt skali oraz szybkostrzelno¶æ; celno¶æ i precyzja odgrywaj± rolê drugorzêdn±.

Nie znaczy to, ¿e nie podzielam twojego zdania w tym temacie smile.gif Tylko powy¿szy argument uwa¿am za nietrafiony.
gregory
No i tym samym Daniel trafi³ w samo sedno! smile.gif
Ja tylko od siebie (¿eby wszystko by³o jasne) dodam, ¿e w ¿adnym przypadku nie uwa¿am siê za rekonstruktora. Sam siebie móg³bym raczej okre¶liæ mianem ³ucznikiem-przebierañca, poniewa¿ ³ucznictwo tradycyjne i chêæ sprawdzenia swoich si³ sprawi³y, ¿e zainteresowa³em siê Waszym ruchem, a nie odwrotnie.
To jednak powoduje, ¿e z mojego punktu widzenia na rycerskich turniejach ³uczniczych o wiele bardziej razi mnie wspó³czesny, typowo sportowy styl strzelania, ni¿ te nieszczêsne ³uki z laminatów.

CYTAT(Karol @ 17:57 20.10.2009) *
Je¶li nie podejdziemy do tematu powa¿nie, pozostaniemy marginalizowanym dodatkiem do ''rycerstwa''.

AMEN! smile.gif
Ja równie¿ uwa¿am, ¿e temat wart jest powa¿nej dyskusji (choæby mia³a siê skoñczyæ takimi obostrzeniami, którym nie bêdê w stanie sprostaæ - mówi siê trudno) i tym samym proszê Moderatorów o przeniesienie czê¶ci naszych postów (my¶lê, ¿e tak od 9 postu Viatora) do osobnego tematu np. "Turnieje ³ucznicze - ksiêga ¿yczeñ i za¿aleñ" czy jako¶ w tym rodzaju. Istotne jest tylko to, ¿eby sam tytu³ tematu dawa³ nam mo¿liwo¶æ swobodnej do¶æ dyskusji o turniejach ³uczniczych, jakich by¶my sobie ¿yczyli, bez pos±dzania o offtop, bo nie zawsze "festiwale skojarzeñ" s± samym z³em. tongue.gif
robin_
W zasadzie jako ten który robi ³uki drewniane nie powinienem siê wypowiadaæ szerzej w tym temacie , poniewa¿ jest to trochê nie na miejscu, ale w ka¿dym po¶cie jest poruszana kwestia wy¿szej sprawno¶ci laminatów nad ³ukami drewnianymi i chcia³em powiedzieæ pare s³ów o tym. Ju¿ w zesz³ym roku by³y podobne g³osy ¿e 25 kg refleks bêdzie strzela³ lepiej ni¿ 35 kg longbow. Razem z kolegami z Torunia pobawili¶my siê w zesz³ym roku i okaza³o siê ze nie jest tak do koñca. Przypomnê filmik który nagrali¶my - proszê zwrócic uwagê na kolegê Rosomaka który w drugiej czê¶ci filmu strzela z turka grozera o naci±gu oko³o 28 kg . http://www.arcus-lucznictwo.pl/index.php?id=43 . Wtedy opiera³em sie jedynie na wra¿eniach i mia³em wra¿enie ¿e strza³a wcale szybciej nie leci ni¿ z 31 kg longbowa. Oczywi¶cie by³y to tylko wra¿enia . Ostatnimi czasy naby³em chronograf i trochê eksperymentujê w kwestii pomiarów sprawno¶ci. Wydaje mi siê ¿e dobrze wykonane ³uki drewniane wcale nie stoj± na przegranej pozycji w porównaniu z laminatami i wcale nie musz± to byæ ³uki z cisu. Chêtnie przygotujê kika dobrych drewniaków i stawiê siê w Toruniu jak w zesz³ym roku wraz z chronografem i mo¿emy popatrzeæ co i jak. Z pewno¶ci± ³uki typu windfighter czy grozer turek sa niezwykle sprawne i dorównaæ im bêdzie niezwykle ciê¿ko ale ju¿ ³uki tupu krim/tatar czy wêgier grozera oraz proste laminaty w stylu "³uk angielski" wydaj± sie byæ w zasiêgu. Tak wiêc byc mo¿e wcale drewniaki nie s± tak niezdarne jak wiêkszo¶æ uwa¿a.No ale pewno¶ci nie bêdzie dopóki nie pomierzymy tego smile.gif
gregory
Co do samej sprawno¶ci ³uków naturalnych, to tak jak Robin jestem zdania, ¿e wcale nie musz± one w jakim¶ znacz±cym stopniu ustêpowaæ laminatom.

Na tegorocznym Wolinie strzela³em z po¿yczonego naturala (jeszcze raz wielkie dziêki Adam), poniewa¿ ju¿ pierwszego dnia podczas rozgrzewki mój ³uk odmówi³ mi dalszej wspó³pracy.
Fakt faktem, ¿e na turnieju nie zab³ys³em i by³em dopiero 16-ty (a mia³em ambicie za³apania siê do pierwszej pi±tki tongue.gif), tym niemniej nie mogê tego zwaliæ na ³uk jako taki, a je¿eli ju¿, to na to, ¿e:
- strzela³em z tego ³uku po raz pierwszy w ¿yciu (natural, a ju¿ na pewno refleks wymaga jednak nieco innej techniki i podej¶cia),
- mia³em niedopasowane, stanowczo za ciê¿kie strza³y,
- no i mia³em - nie ma co ukrywaæ - niez³y stres, ¿eby broñ Bo¿e go nie przeci±gn±æ czy w jaki¶ inny sposób nie uszkodziæ, bo to jednak kupa kasy, a ja przy tym swoim farcie anger.gif nie bez powodów mam opiniê czo³owego crash testera naszej grupy.

Co do samego ³uku, to by³ on jedynie dla mnie kapkê za s³aby i jest to tak naprawdê jedyna rzecz, która mog³em mu z czystym sumieniem "zarzuciæ"...
...oprócz ceny oczywi¶cie! tongue.gif

ps. Viatorze, tytu³ jest stanowczo tendencyjny! tongue.gif
Viator
smile.gif ...có¿, jak pisa³em w pierwszym po¶cie, jeste¶my na froum rekonstrukcyjnym wiêc ¿adne argumenty ZA laminatami nie bêd±, bij zabij, rozstrzygaj±ce...
MUMIN
Dlaczego nie laminaty?
Dajcie zarobiæ ³uczarzom !!! smile.gif
A bardziej powa¿nie, to z drewna mo¿na zrobiæ ³uk jaki tylko chcesz na naprawdê specjalne zamówienie .
Dadatkowo ró¿norodno¶æ znalezisk na przestrzeni dziejów umo¿liwia dabranie ³uku dla danej odtwarzanej historii
A laminat? Niezale¿nie od odtwarzanego okresu jest taki sam czy to V w czy XV w zawsze ten sam model nie ma co ogl±daæ!!! Oryginalno¶æ naturali powinna urozmaiciæ turnieje .
Dodatkowo drewniany "idealny" ³uk nie odbiega sprawno¶ci± od prostego laminatu .
GBartek
Ja tam za drewniakiem zawsze by³em i bêdê wydajê mi siê ¿e sprawiedliwie strzela³o by siê z laminatu i z drewniaka na dystansie pow.100m w tedy nie ma celowania w dychê a wszelkiego rodzaju udogodnienia typu wiêksza stabilno¶æ ³uku laminowanego schodzi na daleki plan, w tedy nie liczy³o by siê czy ³uk jest laminowany drewniany czy ma 15kg naci±gu czy 40kg liczy³o by siê czy ta strza³a tam doleci i trafi mniej wiêcej tam gdzie trzeba(i tu pole do popisu mieli by strza³o-roby)

Kiedy¶ mia³em ¶wietny ³uk drewniany reflex mia³ zaledwie 14kg naci±gu(ma³o???..) 132cm d³ugo¶ci, strzela³o siê nim ¶rednio troszkê ponad 200m

W kooperacji z Nemem doliczyli¶my siê ok 51 m/s prêdko¶ci pocz±tkowej a wiêc co najmniej dorównywa³ ten ³uk laminatom od bisoka niestety poleg³ ¶mierci± traragiczn±

obejrzeæ ³uk mo¿na tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=kU6J1Vql9Jg

Dobrym sposobem by³o by na pewno
Zwiêkszenie nagrody dla strzelaj±cego z drewniaka, ja tam na turniejach nie bywam i nie wiem jak to jest

Lecz je¶li nagroda za 1 miejsce wynosi 1000pln to niech zwyciêzca dostanie 1000pln je¶li strzela³ z drewniaka a je¶li z laminatu niech dostanie 1/3 owej sumy, to te¿ jej sposób

A dobry drewniak nie koniecznie kosztuje 350-450pln, mi zdarza³o siê robiæ p³aszczaki za po³owê tych cen i strzelaj± do dzi¶.

Jedno mnie zastanawia Pan Gregor napisa³ ¿e strzela z zakiera i dlatego ma ³uk reflexyjny a to jaka jest ró¿nica czy strzela siê z reflexa czy z p³aszczaka za pomoc± pier¶cienia?

No bo mi to siê wydaje ¿e ciêciwa to ciêciwa i chyba naci±ga siê j± tak samo ?

Viator
CYTAT(GBartek @ 14:57 21.10.2009) *
Dobrym sposobem by³o by na pewno zwiêkszenie nagrody dla strzelaj±cego z drewniaka, ja tam na turniejach nie bywam i nie wiem jak to jest .

Lecz je¶li nagroda za 1 miejsce wynosi 1000pln to niech zwyciêzca dostanie 1000pln je¶li strzela³ z drewniaka a je¶li z laminatu niech dostanie 1/3 owej sumy, to te¿ jej sposób
To jest jaki¶ pomys³.
gregory
Dobrym sposobem by³o by na pewno
Zwiêkszenie nagrody dla strzelaj±cego z drewniaka, ja tam na turniejach nie bywam(..) lecz je¶li nagroda za 1 miejsce wynosi 1000pln to niech zwyciêzca dostanie 1000pln je¶li strzela³ z drewniaka a je¶li z laminatu niech dostanie 1/3 owej sumy, to te¿ jej sposób

Nagrody pieniê¿ne s± bardzo rzadko, zazwyczaj jest to dyplom + ewentualnie nagroda rzeczowa.
Psim swêdem zdarzy³o siê mi wygraæ w tym roku ³uk - czy w takim razie powinienem dostaæ jego 1/3? tongue.gif

Jedno mnie zastanawia Pan Gregor napisa³ ¿e strzela z zakiera i dlatego ma ³uk reflexyjny a to jaka jest ró¿nica czy strzela siê z reflexa czy z p³aszczaka za pomoc± pier¶cienia?

Strzelam z refleksa, wiêc u¿ywam zekiera - to dzia³a w tê stronê, a nie na odwrót. smile.gif
Technika z tego co mi wiadomo (ale mo¿e mam jakie¶ braki?) u¿ywana tylko przy ³ukach refleksyjnych, a nie przy d³ugich (choæ mo¿na by siê trochê pewnie pospieraæ w temacie kyudo), gdzie ciêciwê ci±gnie siê palcami.
I co to jest p³aszczak? Chodzi Ci o ³uk p³aski?
Znasz kogo¶, kto strzela (nie mówiê tu o eksperymentowaniu) z ³uku d³ugiego czy p³askiego u¿ywaj±c zekiera, czyli naci±gaj±c ciêciwê kciukiem?

No bo mi to siê wydaje ¿e ciêciwa to ciêciwa i chyba naci±ga siê j± tak samo ?

To tak jak by¶ napisa³, ¿e ³uk to ³uk i strzela siê tak samo.
marcinello
CYTAT
Znasz kogo¶, kto strzela (nie mówiê tu o eksperymentowaniu) z ³uku d³ugiego czy p³askiego u¿ywaj±c zekiera, czyli naci±gaj±c ciêciwê kciukiem?

ja strzela³em i strzelam z kciuka zamiennie z trzema palcami oczywi¶cie z ³uku angielskiego .
ru¿nicy nie widzê
MUMIN
CYTAT(marcinello @ 17:07 21.10.2009) *
CYTAT

ja strzela³em i strzelam z kciuka zamiennie z trzema palcami oczywi¶cie z ³uku angielskiego .
ru¿nicy nie widzê

Bo ty marcinello z tego co pamiêtam k³adziesz strza³ê z prawej strony wiêc czy to pier¶cieñ czy palce az tak du¿ej ró¿nicy nie odczuwasz

a co do u¿ycia zekiera tylko do refleksów.
Pier¶cieñ stosuje siê g³ównie do ³uków krótkich gdzie ciêciwa przy osadzie strza³y tworzy k±t na tyle ma³y ¿e az 3 palce tam nie wlez±
dodatkowo u¿ywa sie zekiera w przypadku bardzo d³ugiego naci±gu ³uku (co najmniej za ucho) gdzie po prostu jest tak wygodniej (ci±gn±æ palcami na 32 cale czuje ¿e jakie¶ "skurcze" mnie w d³oni ³api± a ci±gn±æ kciukiem nic takiego siê nie dzieje)

I na temat
czemu laminaty nadal króluj±?
A no temu, ¿e ma³o kto potrafi stworzyæ ³uki drewniane mog±ce prze¶cign±æ laminat
na szczê¶cie wszystko zmierza w dobr± stronê. Nie ma a¿ tylu bowmakerów w Polsce by zaspokoiæ rynek jednak garstka zapaleñców szkoli swe umiejêtno¶ci i za³o¿ê siê ¿e pewnego dnia w³ókno szklane zniknie w czelu¶ciach tak gdzie jego miejsce

trzeba propagowaæ w ruchu odtwórczym ³uki drewniane ale nic na si³ê
nikt chyba nie chce aby laminaty zosta³y zast±pione przez totalne drewniane badziewie wciskane niczemu nie¶wiadomym ludziom chc±cym po prostu mieæ swój wymarzony drewniany ³uk za mniejsze pieni±dze
potrzebna jest kampania promuj±ca drewniaki a nie szykany laminatów
trzeba pokazaæ ¿e ³uk drewniany ma wiele zalet a nie wytykaæ wady w³ókniakom
bo je¶li kto¶ nie zostanie wpuszczony na turniej bo ma ³uk z tworzywa sztucznego to kupi sobie drewniaka który go rozczaruje i nast±pi efekt JOJO i laminaty znowu zatriumfuj±

pomocne w tej sytuacji by³ by rzetelny spis producentów a którym by³a kiedy¶ mowa na Forum ARCUS
"stopnie wtajemniczenia " pamiêtacie? .......

Daniel Bochra
Patrzac jednak na zdjecia z wiekszych imprez widac, ze wiekszosc uczestnikow strzela z laminowanych lukow refleksyjnych lub podobnych. Stale powieksza sie tez grupa osob strzelajacych z zekiera. Nie znajdziesz wsrod tych ludzi chetnych na drewniaki. Oczywiscie sa strzelcy, ktorzy preferuja dlugie luki proste, ale tendencja jest zdecydowanie “na wschod”.

yoann
Mia³am w rece laminaty, mia³am jednego grozera (no dobra, podoba³ mi siê wizualnie, ale nie by³ mój i by³o to jakie¶ 10 minut zabawy), mam drewniaka (wisi na wyci±gniêcie rêki).
Choæ ostatnio rzadko strzelam, to nie zamieniê mojego drewienka na laminat. Prêdzej kupiê kolejnego z drewna.
Dlaczego? bardzo subiektywne powody:
- bo jest wyj±tkowy - wiem, ¿e drugiego takiego nigdy nie bêdzie, choæby wykonawca stawa³ na rzêsach i zaklina³ deszcz (takie drzewo by³o jedno).
- bo jest drewniany - a drewno ma sobie to co¶ (i nie mówie tu o smaku zupy jedzonej drewnian± ³y¿k± z drewnianej miski, no ale powiedzmy ¿e to te¿ inne doznania)
- bo o drewno trzeba dbaæ. Nie jest to wcale takie trudne, jak mnie straszono na pocz±tku, powiem wiêcej - pielêgnacja ³uku sprawia mi przyjemno¶æ (czy to ju¿ znaczy ¿e jestem fetyszystk±?)
- bo fajnie jest gdy w³a¶ciciele laminatów strzelaj± i nie mówi±, ¿e jest fajnie/do bani, ale ¿e strzela sie inaczej (a jakie miny maj± wtedy, hiehie)
- bo mi sie bardzo podoba.
- bo to mój pierwszy ³uk.
- bo ma duszê.
- bo jest mój smile.gif
Borschwitz
witam wszystkich £UCZNIKÓW i ³uczników crazy.gif
czytam poraz kolejny ten temat i wypowiedzi i widzê ¿e spe³z³y one do czego? kto ma lepszy , w jaki sposób strzela i od kogo jest lepszym a od kogo gorszym ³ucznikiem.
Ja strzelam z laminatu jak go nazywacie , ale czym jest laminat? okre¶lcie ¿e chodzi o wklejone w³ókno szklane lub wêglowe tak? bo czym jest laminat proszê siêgn±æ do wiedzy o laminatach czym one s± , laminat / kompozyt postarajcie sobie odpowiedzieæ i tu rozpêta³em burze a nawet tornado prawda? teraz ultrasy bêd± drapaæ w ksi±¿kach a¿ sobie oczy wypatrz± , ale proponuje w ksi±¿kach nie w internecie bo to jest nie historyczne angsad.gif
W gwarze stolarskiej taki laminat kompozyt drewniany sklejony z kilku warstw drewna bêdzie siê równie¿ nazywa³ klejonk±. czyli ³uki kompozytowe z laminatów drewnianych bêd± równie¿ wykluczone? hahahaha ¶miech mnie ogarnia, Czytam tu równie¿ wywody wy¿szo¶ci laminatu :mad:nad naturalem i ci £UCZNICY jak na wstêpie zaznaczy³em przez wielkie £ a których znam osobi¶cie wiedz± ¿e ³uk i ³ucznik to jedno i je¶li siê wstrzeli z ga³êzi , kawa³ka rogu , czy jak nazywacie laminatu bêdzie mia³ efekty baaaaaaaaaa bêdzie co raz doskonalszy .
jestem pe³en podziwu i sympatii dla strzelaj±cych z naturala jak jeszcze nazywacie ³uku historycznego znam £ukasza Nawalnego i Bronka Bartczaka i wiem ¿e gdyby im daæ co kolwiek co bêdzie siê naprê¿aæ i strzelaæ, daæ im chwile czasu to bêd± mieli efekty w strzelaniu lepsze jak niektórzy tu posiadaj±cy mega historyki i szanuje ich dwukrotnie ,
Do kontynuacji tematu , tego w³a¶ciwego, je¶li kto¶ wymy¶li taki wymóg i w turniejach historycznych bêd± obowi±zywaæ tylko ³uki historyczne to: skupmy siê na tym kto bêdzie dokonywa³ selekcji czy ten ³uk jest cacy smile.gif a tamten beeeee anger.gif popatrzcie na stroje w jakich wystêpujecie ?no i u¿ywanie strza³ z grotami tarczowymi jest co najmniej skazane na inkwizycje, ale ilu organizatorów pozwoli wam rozsiekaæ tarcze i inne obiekty grotami kutymi co?
do czego d±¿y RR? do odtwórstwa rekonstrukcji na zdrowych zasadach? czy popadnie w tak± otch³añ samouwielbienia ¿e sami siê w tym zagubi±, w takim razie zbrojni powinni u¿ywaæ tylko i wy³±cznie mieczy kutych , obuchy nie mog± byæ spawane prawda? a jak wiemy to w 98% s± to pó³produkty z których jest W/W broñ robiona, gdy by daæ dobremu walcz±cemu kawa³ek dr±ga to zmiecie ze szranek walcz±cego z wycackanym mieczem tak szybko jak Adamek Go³otê
Zastanówcie siê co czyni was lepszym ³ucznikiem od innego? to ¿e posiadam natural ³uk czy to jak siê nim pos³uguje?
Je¶li taka konieczno¶æ zaistnieje to trudno sprawie sobie naturala i tyle icon_neutral.gif ale czy nie lepiej by³o by zrobiæ kategorie jak jest to w ³ucznictwie terenowym , na laminaty, naturale mo¿na by wci±gn±æ jeszcze wynalazki historyczno podobne oplecione skór± bo sam producent nie wie co u¿y³ do jego kompozycji. dunno.gif
- liczy siê dobre towarzystwo, duch rywalizacji i wspólna pasja , ale widzê ¿e podzieli³o siê to na co¶ czego nie nazwê publicznie.
-dziêki za uwagê bigsmile2.gif
Viator
CYTAT(Borschwitz @ 09:42 26.10.2009) *
(...) ale czym jest laminat? okre¶lcie ¿e chodzi o wklejone w³ókno szklane lub wêglowe tak? (...)
Tak, dlatego ja np. stara³em siê dla jasno¶ci u¿yæ kilkakrotnie terminu "w³ókno szklane" zamiast "laminat", aby wykluczyæ w±tpliwo¶ci. Absolutnie nie obejmujemy odium ³uków TRADYCYJNYCH KOMPOZYTOWYCH, tzn. "klejonek" klejonych z drewna, rogu, ¶ciêgien itp. materia³ów tradycyjnych - historycznych. Techniki klejenia s± poprawne historycznie, dla ³uków refleksyjnych i retrofleksyjnych prawie "od zawsze" i wszêdzie, dla prostych - zale¿y gdzie i kiedy.
CYTAT
(...) w takim razie zbrojni powinni u¿ywaæ tylko i wy³±cznie mieczy kutych , obuchy nie mog± byæ spawane prawda? (...)
Ano, prawda.
CYTAT
(...) gdyby daæ dobremu walcz±cemu kawa³ek dr±ga to zmiecie ze szranek walcz±cego z wycackanym mieczem tak szybko jak Adamek Go³otê
No i niby co z tego? Przecie¿ to wynika z ograniczeñ konwencji - nie odtwarzamy walki na ¶mieræ i ¿ycie. A nawet gdyby¶my j± odtwarzali, to byæ mo¿e facet z wycackanym mieczem w³a¶nie za³atwi³by sztychem w gard³o albo poucina³ rêce temu z dr±giem...
CYTAT
(...) Zastanówcie siê co czyni was lepszym ³ucznikiem od innego? to ¿e posiadam natural ³uk czy to jak siê nim pos³uguje?
I jeszcze raz: co z tego? W³a¶nie tym bardziej ¿eby móc w doskona³y sposób porównaæ ³uczników który lepszy, nale¿y im daæ sprzêt tego samego rodzaju. W którym innym sporcie dopuszczamy takie mieszanie technik?

A na koniec przypomnê, ¿e s± przecie¿ zawody ³ucznicze - zwyk³e, sportowe - na których nie trzeba siê przebieraæ w ¶redniowieczne ciuchy, je¿eli to kogo¶ nie krêci. Bo jak go nie krêci odtwórstwo i nie przeszkadza mu w³ókno szklane, to i d¿insy nie bêd± przeszkadzaæ, wiêc po co w ogóle ma siê mêczyæ na imprezach rekonstrukcyjnych?

Pozdrawiam!
Andrzej / Viator

Borschwitz
¿yczê powodzenia wszystkim w organizacji ultra historycznych turniejów ³uczniczych , ile ich bêdzie?????? Je¶li znów przyjdzie mi organizowaæ turniej bêd± siê tam bawiæ wszyscy ³ucznicy ci posiadaj±cy ³uki Historyczne i ci posiadaj±cy historyczno podobne, a strza³y z kutymi grotami niestety bêd± musia³y pozostaæ w ko³czanach na inn± okazje ale ja sobie nie pozwolê na rozsiekanie makiet i tarcz.
Dla mnie liczy siê cz³owiek i to co sob± reprezentuje , nie tym czym reprezentuje siebie
-co do walki hmmmmmmmmmm walczy³em przez piec lat i wiem ile mo¿na zdzia³aæ kawa³kiem dr±ga
-powodzenia w dalszych dyskusjach ja pozostanê tylko obserwatorem
rafalzgrudnia
Witam.
(strzelam z laminata Bisoka)
Dla lubi±cych rozwa¿ania i twórców RR w RP mam pytanko skoro 98% ( nie liczy³em ale strzelaj±c wiele lat na turniejach mogê tak± liczbê przyj±æ ) ³uczników odtwórców RR w PR u¿ywa ró¿nego rodzajó tzw. laminatów,( czyli w przypadku Bisokowych 92% drewna 3% w³ókna szklanego lub wêglowego, i 5% ¿ywicy epoksydowej spajaj±cej w³ókna) i siê dobrze bawi w odtwórstwo i uwa¿a siebie za odtwórccê to dlaczego 2% pozosta³ych z naturalami mia³o by stwierdziæ ¿e my to jeste¿my prawdziwi a reszta to tylko udaje i najlepiej ¿eby wdzia³a dzinsy?
A mo¿e inaczej skoro 99% szyje sobie stroje z flauszu barwionego syntetycznie i uwarza siebie za odtwórców historyszcych w RP ( te¿ mam wszystko z flauszu) (a flausz o ile dobrze pamiêtam procenty z æwiczeñ to jest tam zawsze 20-40% PA poliamidu) to tych co maj± wszystko tkane z 100% we³ny rêcznie robione na krosnach itd. mo¿e powiedzieæ ca³a reszta be my jeste¶my prawdziwi , a pozostali to lepiej ¿eby wdziali d¿insy?
Przyk³adów mo¿na podaæ wiele:
-s³ownictwo jakim pos³uguje siê 99,9% odtwórców nie przypomina tego z okresu który odtwarzaj±,
-posi³ki które spo¿ywamy w 99% nie przypominaj± tych które by³y w okresie przez nas odtwarzanym oprócz wody:)
-higiena szeroko pojmowana
-skóry niby garbowane naturalnie (nigdy nie dajcie siê zwie¿¼ na takie has³o) nas±czone ¶rodkami przeciw ple¶niowymi chemi± ponad miare polakierowane farbami g³ównie akrylowymi, kto u¿ywa skór garbowanych w naturalny sposób?
-materia³y z których wykonane s± nasze namioty, w wiêkszo¶ci to bawe³na impregnowana chemicznie, a jak len (ja mam taki) to co czemy nie przemaka ? bo ma tyle ¶rodków chemicznych nie historycznych ¿e cho cho. i tak dalej
Sory za of top
Uwa¿am ¿e nie powinno siê czepiaæ laminatów przypominaj±cych czy to longbowy czy refleksy, bo takie by³y i bed±, i u¿ywanie ich na poziomie turniejów organizowanych dla publiki jest jak najbardziej poprawne, nawet z punktu widzenia widowni historycznie poprawne tak samo jak flausze z 20% zawarto¶ci± PA.
Viator
Oj, koledzy laminatowcy, ju¿ siê przestañcie tak broniæ kiedy Was nikt nie atakuje.
Je¶li strzelacie tylko dla frajdy i dla publiki to sobie strzelajcie. Ale przestañcie siê te¿ tak dziwiæ.

Chyba z tego, ¿e na forum rekreacji historycznej wolimy i bêdziemy woleæ ³uki drewniane, skórê garbowan± rêcznie i we³nê owcz± flauszowan± samodzielnie, zawieraj±ca 0% polimerów, to chyba nie musimy siê t³umaczyæ?

Nie tylko ze wzglêdu na to, ¿e my (mówiê jako moderator Freha) mamy frajdê z czego innego ni¿ Wy, ale i na aspekt naukowy. Popatrzcie sobie jak ludzie eksperymentuj± na Wyprawach rekonstruuj±c i sprawdzaj±c buty, siod³a, plecaki, namioty, sza³asy, wozy i ¶rodki przeprawowe; jak Wasi koledzy ³uczarze dyskutuj± o wykorzystaniu naprê¿eñ w drewnie i technikach suszenia, a strzelcy z "naturalami" testuj± skuteczne zasiêgi i weryfkuj± informacje kronikarskie i nasze domys³y dotycz±ce u¿ycia ³uków w formacjach ¶redniowiecznych. Czy to dziwne, ¿e w³a¶nie taki kierunek rozwoju ruchu rekonstruktorskiego, zahaczaj±cy o archeologiê eksperymentaln± i weryfikacjê hipotez metodami empirycznymi, staramy siê promowaæ?

Natomiast Wasze do¶wiadczenie nabyte przy strzelaniu z laminatu z w³óknem szklanym i ¿ywic± syntetyczn± absolutnie nic do ca³okszta³tu wiedzy na temat ³uków i ³ucznictwa historycznego nie wnosi. Wiêc czemu siê spodziewacie od nas cukiereczków?

P.S. Zauwa¿, ¿e to nie jest w naszej mocy uznaæ mieszankê z 80% we³ny i 20% poliamidu za historycznie poprawn±. Wska¿ zabytek albo opis techniki wytwórczej z X, XIII czy XVII wieku który potwierdzi obecno¶æ poliamidu we flauszu, a nie bêdzemy mieli innego wyboru ni¿ uznaæ j± za historycznie poprawn±. A dopóki mamy dowody, ¿e pierwsze w³ókna poliamidowe ludzko¶æ w osobie Schlacka wymy¶li³a dopiero ko³o 1938 roku, dopóty Wy nie macie innego wyboru jak uznaæ PA za historycznie niepoprawne.

Pozdrawiam.
A./V.
Borschwitz
my, Wy jakie to piêkne, gorsi , lepsi jeszcze bardziej doskona³e, niedouczeni, douczeni, ci co wiedz± i ci co nic nie wiedz± hahahaha kiedy¶ my¶la³em ¿e RR to jedna spójno¶æ ale od d³u¿szego czasu stwierdzam pomy³kê, to faktycznie strefa dla wymawiaj±cych g³êbokie polskie ¡ i Ê takie prawdziwe staro polskie hahahahaha. nam gorszym faktycznie pozostanie kalendarium a zreszt± poco ? nie mam przerostu ambicji nad wiedz± wiec i tak bêdê robi³ to co robiê
Gerwulf
Nie trzeba siê unosiæ , nie ma lepszych i gorszych , nie chcemy ¿adnych roz³amów. Aktualna rzeczywisto¶æ jest taka ¿e ¿eby by³y turnieje musz± byæ dopuszczane laminaty. My wskazujemy ogólna drogê rozwoju ruchu rekonstrukcyjnego . Tak jak powiedzia³ Rafa³ 100 % autentyzmu nigdy nie bêdzie , ale nale¿y d±¿yæ ¿eby ten procent by³ jak najwy¿szy , taka jest tendencja nie tylko je¶li chodzi o ³uki , ale te¿ o we³nê , flausz , namioty , sprz±czki, miecze. Zobaczmy co robi Vislav - czy nale¿y siê z niego ¶miaæ ¿e jest dziwakiem bo odbywa podró¿e jak z dawnych czasów , choæ pewnie doje¿d¿a na nie nie historycznym samochodem ? To co robimy jest piêkne bo chcemy poczuæ klimat dawnych czasów , przygody, spróbowaæ ¿yæ choæ przez chwile jak przed wiekami - dlatego rozbiegaj± siê nasze cele - dla nas ( nastawionych na maksymaln± rekonstrukcjê) to jest najwa¿niejsze , dla doskona³ych ³uczników jak najlepszy wynik na turnieju , stroje to jedynie dodatek. To s± dwa inne podej¶cia . Ale nie nale¿y siê nawzajem obra¿aæ czy wy¶miewaæ . Ultras i Laminatowcy - taki podzia³ to dopiero jest g³upota.
rafalzgrudnia
Witam ponownie.
Andrzeju cukiereczków nie jem bo s± niehistoryczne i niezdrowe (zwieraj± cukier buraczany tzw.bia³± ¶mieræ) ;)

Co do wnoszenia czego¶ do ca³okszta³tu wiedzy na temat ³uków i ³ucznictwa historycznego to zapewniam Ciê ¿e tak to s± umiejêtno¶ci
-Umiejêtno¶æ strzelania bez celowników
-kierowanie siê po czê¶ci intuicj± w celowaniu
-umiejêtno¶æ intuicyjnego okre¶lenia odleg³o¶ci
-szybkostrzelno¶æ
-dalej wiedza daj±ca mo¿liwo¶æ dyskusji na tematy zwi±zane z u¿ywaniem naturali w praktyce, czy to bojowej, czy ³owieckiej.
-strzelaj±c z powtarzalnego laminatu wiem dok³adnie jak wa¿na jest kwestia strza³ ich d³ugo¶ci ¶rednicy tzw splinu czyli sprê¿ysto¶ci, lotek ich wielko¶ci,ciê¿aru grotów itd.
To s± wszystko umiejêtno¶ci i wiedza , które niczym siê nie ró¿ni± od tych z np XIVw.

Co do wiedzy technicznej, wytwarzania naturali laminatem nie mo¿emy siê pos³u¿yæ, to oczywiste.

Kilka postów wcze¶niej MUMIN poruszy³ bardzo wa¿n± kwestiê, ¿e dopóki nie ma naturali lomgbow z którymi bêdzie mo¿na nauczyæ siê strzelaæ (powtarzalno¶æ, ¿ywotno¶æ, dostêpno¶æ i czasami cena) to nadal bêd± królowa³y laminaty na turniejach i RR i ¿adne zakazy tego nie zmieni±.

Pozdrawiam Rafa³ w 80% historyczny:)
Viator
smile.gif Idem, Rafale! Ja te¿ cukiereczków nie jadam.

No wiêc zgadzamy siê w tych 80 a mo¿e i wiêcej procentach.

Masz sporo racji ¿e du¿o rzeczy zbli¿a ³uk laminatowy tradycyjny do ³uku klejonego historycznego. My¶lê ¿e gdyby¶ nie mia³ ¿adnych przeszkód toby¶ przeskoczy³ znaczn± czê¶æ tych brakuj±cych 20% icon_wink.gif zaopatruj±c siê w ³uk "naturalny".

A co jest przeszkod± nr 1 ?
Ano w³a¶nie, z Waszych wypowiedzi wynika ¿e jednak cena.
Jako¶æ jest w sposób oczywisty pochodn± ceny. Trwa³o¶æ jest te¿ pochodn± ceny, bo po prostu nie staæ nas na wo¿enie ze sob± 2-3 ³uków, jak to robili np. Tatarzy, dla których ³uk by³ broni± podstawow±, i dobieranie co roku kolejnego w miarê niszczenia tamtych.

Kochani, no to przypomnê Wam ¿e wszystko by³o kiedy¶ za drogie, a w miarê upowszechniania siê - tania³o.

I to¿ w³a¶nie dlatego warto siê o ³uki drewniane dopominaæ i je premiowaæ, ¿eby rozkrêciæ lobby. Im wiêcej ludzi bêdzie chcia³o strzelaæ z "naturali", tym wiêcej ³uczarzy bêdzie je - i to porz±dnie - robiæ. Im wiêcej ³uczarzy bêdzie szukaæ dobrego materia³u, im bardziej hurtowy charakter bêdzie mia³ ten rynek, tym wiêcej siê tego materia³u uda zorganizowaæ (przez internet mo¿na kupiæ np. u amerykañskich czy niemieckich po¶redników i cis, i bukszpan, i wszystko, z dostaw± do domu - tylko trzeba kupowaæ na metry sze¶cienne). A im ³atwiej bêdzie o dobry ³uk drewniany tym bêdzie on tañszy, bo przy kilkudziesiêciu producentach zaczn± dzia³aæ prawa rynku. Jak sami ³uczarze pomy¶l± i zauwa¿±, ¿e sprzedawszy laminat klientowi nastêpny sprzedadz± mu za dziesiêæ lat, a sprzedawszy ³uk drewniany - za rok czy dwa, to siê zrobi jeszcze wiêkszy ruch w interesie. Samo pójdzie, zawsze idzie. Tylko na pocz±tku powoli, dlatego trzeba popychaæ.

Borschwitzowi powiem tylko jeszcze: pope³niasz podstawowy b³±d, czêsty zreszt±, uto¿samiaj±c Freha z organem reprezentacyjnym Ruchu Rycerskiego, co jest absolutnie nieprawd±. Freha nie reprezentuje interesów Ruchu, tylko skupia ludzi d±¿±cych do poprawiania naszej wiedzy o dawnym ¿yciu i jego jak najlepszego odtwarzania, czego aspekt militarny, podstawowy dla Ruchu, jest przecie¿ tylko cz±stk±. I dlatego nasze zainteresowania i d±¿enia te¿ tylko czê¶ciowo siê zazêbiaj±.

Czy jeste¶my przez to lepsi? Wiêlu z "nas" wola³oby pracowaæ bez publiki, docieraj±c do ¼róde³, d³ubi±c swoje wyposa¿enie w warsztacie a potem testuj±c je w marszu w samotno¶ci, z kilkoma przyjació³mi czy w zamkniêtym skansenie. Ale z kolei bez dzielenia siê t± wiedz± nic by nikomu z naszych szperañ w ikonografii, d³ubaniny i eksperymentów nie przysz³o a i zainteresowania w narodzie by nie wywo³a³o. Wiêc czêsto bywamy w¶ród uczestnków a i czêsto w¶ród organizatorów ró¿nych imprez. Szanujmy siê zatem nawzajem.

Absolutnie nie czuj siê gorszy, i - proszê - "nas" te¿ za gorszych nie uwa¿aj (je¶li w ogóle mo¿na u¿yæ tego "my" i "wy" skoro wiêkszo¶æ ludków udziela siê i na Freha, i w Ruchu. To raczej "my tutaj" i "my tam" icon_wink.gif )

Bêdziesz robi³ to, co robisz - i OK, rób to co robisz, a jak bêdziesz potrzebowa³ z jakiego¶ powodu sprawdziæ czy gryfy w ³ukach szwedzkich wikingów bywa³y rogowe albo czy ciêciwê do longbowa mo¿na zrobiæ z jelita kozy to wal tu na Freha i szukaj albo pytaj.
Borschwitz
dziêki bardzo,
pozdro w 80%historyczny Bors.........
robin_
Powracaj±c do porównania sprawno¶ci ³uków naturalnych i laminowanych uwa¿am ¿e bardzo fajnie by by³o zrobiæ co¶ w rodzaju zjazdu tych którzy siê zajmuj± wytwarzaniem ³uków " naturali ". Mo¿na by podyskutowaæ poogl±daæ swoje dzie³a no i przede wszystkim postrzelaæ przez chronograf. Im wiêcej ³uków by by³o tym lepsze wnioski mo¿na by wysnuæ , porównaæ sprawno¶æ miêdzy sob± i laminatami. Tacy panowie jak Popek , Wybranowski , Jankowski na pewno maj± sporo ciekawych rzeczy do powiedzenia. Jest tez wielu mniej znanych wytwórców a wcale nie wykluczone ¿e robi± lepsze ³uki ni¿ ci znani , warto by³oby to sprawdziæ. ja w przysz³ym sezonie na pewno odwiedzê wiele turniejów wiêc jestem otwarty na propozycje. Mog³o by byæ fajnie.
bodkin
CYTAT(robin_ @ 14:55 03.11.2009) *
Powracaj±c do porównania sprawno¶ci ³uków naturalnych i laminowanych uwa¿am ¿e bardzo fajnie by by³o zrobiæ co¶ w rodzaju zjazdu tych którzy siê zajmuj± wytwarzaniem ³uków " naturali ". Mo¿na by podyskutowaæ poogl±daæ swoje dzie³a no i przede wszystkim postrzelaæ przez chronograf.

Fajny pomys³ , ale pamiêtaj , ¿e aby porównaæ sprawno¶ci , to oprócz testu na chrono bêdzie trzeba jeszcze mieæ funkcjê naci±gu danego ³uku i potem to wszystko policzyæ .

Pozdrawiam.
arcimir
Witam,
z ogromnym zainteresowaniem przeczyta³em ca³o¶æ dyskusji, no tak, jak kogo¶ interesuj± rezultaty strzelania w rozumieniu celno¶ci, to pewnie pójdzie w powtarzalne i niezale¿ne od pogody/wilgotno¶ci laminaty (i do tego strza³y aluminiowe lub z w³ókien wêglowych). Natomiast twierdzê, ¿e strzelaj±c z pe³nodrewnianego, historycznego ³uku drewnianymi strza³ami bardziej interesuje mnie samo strzelanie, poczucie ¿e robiê to mniej wiêcej tak, jak kiedy¶, krêci mnie równie mocno jak celno¶æ. A o ile wiêcej mogê siê dowiedzieæ o samym procesie wytwarzania ³uku, wp³ywu ró¿nych czynników na jego osi±gi, no w ogóle "wchodzê w klimat". Tak wiêc wydaje mi siê, ¿e wyeliminowanie z turniejów ³uczników strzelaj±cych wspó³czesnymi laminatami to nie jest dobry pomys³, bo w turnieju startuj± ludzie zainteresowani celno¶ci±, ale lepiej stworzenie osobnej podkategorii dla "naturali" czy pokazu w ich wykonaniu (gdyby by³o ich tylko dwóch albo i mniej...), czyli tak± promocjê, mi³o, gdy z nagrod±.
Na marginesie - gdyby (hipotetycznie!) w ¶redniowieczu kto¶ wytwarza³ ³uki bloczkowe z laminatów szklanych czy wêglowych, to zmiót³by z rynku producentów ³uków drewnianych - jego produkt by³by skuteczniejszy... Tyle, ¿e dzisiaj kupuj±c ³uk drewniany nie chodzi mi o produkt skuteczny, ale daj±cy mi zadowolenia pos³ugiwania siê sprzêtem tradycyjnym...
Kto¶ kupuje auto ¿eby je¼dziæ szybko, inny - ¿eby je¼dziæ wygodnie, jeszcze inny - ¿eby tanio... I ka¿dy bêdzie przekonany o jedynej s³uszno¶ci swojego wyboru... I nie pogodzi siê ich...
Dyskusja ta przypomina mi dyskusjê pod has³em : drewno czy laminat do budowy jachtu... Te¿ rozstrzygniêcia nie widaæ...
Pozdrowienia dla strzelaj±cych ze WSZYSTKICH ³uków... smile.gif
Bartex
CYTAT(arcimir @ 21:35 25.01.2010) *
(...) Tyle, ¿e dzisiaj kupuj±c ³uk drewniany nie chodzi mi o produkt skuteczny, ale daj±cy mi zadowolenia pos³ugiwania siê sprzêtem tradycyjnym... (...)

Pod ca³ym postem podpisujê siê rêkami i nogami smile.gif
efendi
WItam!
Swego czasu, a tak naprawde kilka lat temu, mia³em zaszczyt byc uczestnikiem kursu prowadzonego w Krakowie przez Stephena Selby. Uczy³ nas strzelania z ³uku refleksyjnego + zekier. Pamietaæ nalezy ze jest on po to zeby zwiekszyc min. szybkostrzelno¶æ-zekier, nie Selby(nie przek³ada siê strza³y) a strza³a jest z"prawej "strony. Odwrotnie niz wiêkszo¶æ to robi. Poniewa¿ nie mamy mo¿liwo¶ci stabilizowania strza³y d³onia lewej reki, dociskamy j± do ³uku palcem wskazuj±cym, który trzyma zgiêty kciuk z zekierem. Ca³a zabawa polega na tym, zeby nie trzymac ciêciwy kciukiem, a trzymac luzny kciuk palcem wskazuj±cym. Po puszczeniu palca wskazujacego kciuk sam siê otwiera(spust?), bo nauczyli¶my sie nim cieciwy nie trzymac. Nie wiem czy prosto to opisa³em(sam nic nie rozumiem) ale tak w³a¶nie byæ powinno. Trzeba duzo æwiczyæ i tyle.
Borschwitz, pamiêtasz o organizacji turnieju w maju? Napisz mi co Ci trzeba przygotowac. Mozesz mówiæ wszem i wobec, ze za pierwsze miejsce bedzie 1000 z³. A najlepiej zrób ten turniej dla trzech startuj±cych(Ty,Twoja ¿ona i ja) sie podzielimy szczerba.gif
Pozdrawiam
A, i zadnego podzia³u na laminaty i drewniaki. Zasady zamie¶æ w temacie "Otwarty Puchar Europy"
Kto chce , niech zajrzy na stronê: http://www.atarn.org/frameindex.htm
Rafa³ Pr±dzyñski
Odpalacie mi 300 awansem i nie startuje bigsmile2.gif
ryszard_s
By³êm ostatnio w odwiedzinach u kuzyna który pracuje w Anglii. Akurat mia³em szczê¶cie i trafi³em na turniej ³uczniczy hrabstwa. Po³owa ludzi mia³a naturalne drewniane ³uki , po³owa klejonki z 2 lub 3 warstw drewna. Co ciekawe w Anglii terminem " laminat" okre¶la siê w³a¶nie klejonkê drewnian±. Na pomys³ strzelania z w³ókna nikt nie wpad³.
Husarz90
CYTAT(ryszard_s @ 10:11 07.04.2010) *
By³êm ostatnio w odwiedzinach u kuzyna który pracuje w Anglii. Akurat mia³em szczê¶cie i trafi³em na turniej ³uczniczy hrabstwa. Po³owa ludzi mia³a naturalne drewniane ³uki , po³owa klejonki z 2 lub 3 warstw drewna. Co ciekawe w Anglii terminem " laminat" okre¶la siê w³a¶nie klejonkê drewnian±. Na pomys³ strzelania z w³ókna nikt nie wpad³.

Te¿ ostatnio kupi³em laminat. Jesto longbow, ³uk sklada siê z trzech warstw: 2 warstwy jesionu i jedna cienka z orzecha w³oskiego po zewnêtrznej. Wygl±da na solidn± robotê, 23kg naci±gu. Nie mogê siê doczekaæ weekendu ¿eby go przetestowaæ, chociaz próby naciagania ju¿ by³y smile.gif
ryszard_s
klejony longbow w Polsce z samego drewna to rzadko¶æ. Czyja to produkcja?
Husarz90
CYTAT(ryszard_s @ 13:18 08.04.2010) *
klejony longbow w Polsce z samego drewna to rzadko¶æ. Czyja to produkcja?

Czlowiek Emil St±pór siê nazywa, obecnie wystawia swoje ³uki po 300z³ na Allegro. Mi siê uda³o kupiæ za 250 bigsmile2.gif My¶le ¿e warto
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.