Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Buty wysokie, sznurowane z przodu - czy to w ogóle istnia³o?
> Ubiór i dodatki > Obuwie i galanteria skórzana > Obuwie
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Kolezanki i Koledzy!

Z dawien dawna frapuje mnie to, czy buty wysokie (a'la glany), sznurowane z przodu, zwane czasem "butami so³tysa". "milesami" etc, znane z Medieval Soldier etc, rzeczywi¶cie pojawia³y siê na nogach ¿o³nierzy pó¼nego ¶redniowiecza (konkretne znaleziska, konkretne datowanie, konkretne przedstawienia?)?

Czy te¿ li sa tylko wytworem wyobra¼ni mi³o¶ników glanów?

Pytanie to frapuje mnie dlatego, i¿ choæ dotychczas ¶wietnie radzi³em sobie w butach ni¿szych, uczestnictwo w wyprawach sprawi³o, ¿e zatêskni³em za wy¿szymi cholewami - a nijak nie mog³em znale¼æ sam nic przekonywuj±cego na ich temat. A szuka³em i po wykopaliskach gdañskich i po londyñskich:(

Dla u³atwienia pokazuje jak te buty mia³aby wygl±daæ:

http://www.butyhistoryczne.pl/buty_XIV_XV/html/MILES.php

Z góry serdecznie dziêkujê!
Indar
Hejka
Konkretnie musz± byæ sznurowane z przodu? Nie mog± byæ wi±zane od boku?
Akurat na te z wi±zaniem bocznym to s± znazleziska, o przednim nic nie wiem.
EO
W Ko³obrzegu znaleziono sporo tego rodzaju butów, tyle ¿e nie wi±zanych, a zapinanych na rzemienne guziki. Z kolei co¶ w rodzaju tych "milesów", datowane na koniec XIV w., znaleziono w Londynie. Przejrzyj sobie "Shoes and pattens", str. 37.
Czubek
W typologii to siê pojawia jako "front laced boot" (zaznaczamy rozróznienie Angoli dla boot i shoe). Z tego co pamiêtam typologia potwierdza, o znaleziskach nic nie wiem.
Boran
Co do tych londyñskich to w³a¶nie, "co¶ w rodzaju" - one s± sznurowane tylko na dole, wy¿ej na cholewce nie ma ju¿ dziurek.
EO
Chyba jednak maj± dziurki na ca³ej d³ugo¶ci cholewki:

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Boran
heh, kurde... no normalnie ¶lepota funkcjonalna smile.gif
tak intensywnie siê przygl±da³em tym ze zdjêcia (w ¶rodku), ¿e w ogóle nie zwróci³em uwagi na rysunek... jasne ¿e na ca³ej d³ugo¶ci smile.gif
Nikodem
Tego typu butki sam obraca³em w rêkach (znaleziska chyba z Gdañska) i potwierdziæ mogê, ¿e w materiale który widzia³em wystêpuj± tego tupu wysokie, sznurowane buty. Tylko ¿e datowanie akurat tych skór to by³ XV/XVI.

Z tego co wiem, materia³ jest jeszcze nieopracowany.
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Bardzo dziêkujê za odpowiedzi, wiele mi wyja¶ni³y. Pozostaje mi tylko liczyæ na to, ¿e owe buty nie by³y przeznaczone specjalistycznie do jazdy konnej:)
Boran
a... ale na stronie bodaj 39 w "shoes and pattens" jest zestawienie z rozmiarami butów w poszczególnych typach i "front laced shoes" wystêpuj± jedynie w rozmiarach dzieciêcych. O ile dobrze pamiêtam, podobnie jest np. w Ko³obrzegu, tzn. chyba nie wszystkie ale zdecydowana wiêkszo¶æ butów wysokich jest raczej w mniejszych rozmiarach...
Bartosz
Hej

Z butami wysokimi wi±zanymi z przodu nie mia³em styczno¶ci. Wysokie buty zapinane na rzemykoguziki wystêpuj± w rozmiarach dzieciêcych jak i dla doros³ych:) - na podstawie organoleptycznych do¶wiadczeñ ze znaleziskami z ³aw miêsnych w Gdañsku.

pozdrawiam
Bartosz
Viator
W materia³ach z Museum of London tom Shoes and Pattens na stronie 37 za³±czonej przez EO mamy tylko rysunek (rys. 58), ale nie mamy opisu tego "wysokiego" buta sznurowanego na froncie, który notabene nazywa siê u nich "niskim kozakiem" (low boot). Na stronie 36 jest natomiast opis tego i jeszcze jednego buta o wysoko¶ci do kostek (rys. 55) z pokazanym sposobem wi±zania (na podwójne troki-paski rzemienne - lacets) i generalne informacje o wystêpowaniu butów wi±zanych z przodu (front-laced), o które nam w³a¶nie chodzi, w kolekcji z Baynard Castle (koniec XIV wieku).

Tekst brzmi nastêpuj±co:

CYTAT
Pozostaje nam omówiæ buty do kostek i niskie kozaki, które stanowi± [ostatni±,] najmniej liczn± i nieefektown± czê¶æ, przynajmniej w kolekcji z Baynard Castle. Znaleziono tu bardzo niewiele butów do kostek mocowanych na klamry (Tablica 6), omówionych w dalszej czê¶ci opracowania (patrz str. 41) jako ¿e obrazuj± modê z pocz±tku XV wieku. Z pozosta³ych dwóch g³ównych sposobów mocowania buta, niewiele mniej liczne s± buty z rozciêciem [wi±zanym] z boku (Tablice 6-7), a ich przyk³ady z tego datowania s± tak podobne zarówno do wcze¶niejszych jak i pó¼niejszych - co najwy¿ej poza tymi, które posiadaj± znacz±co wyd³u¿one noski - ¿e nie potrzeba ich tutaj dok³adniej omawiaæ. Jednak¿e w tym w³a¶nie okresie pojawia siê po raz pierwszy jako wa¿na metoda mocowania butów do kostek ich wi±zanie z przodu; przy czym do wi±zania butów z przodu zastosowano modyfikacjê idei sznurowania (podkre¶lenia moje - Viator).

Pokazane na rysunkach but do kostek (ryc. 55) oraz niski kozak (ryc. 58) ³±czy podobna konstrukcja "owiniêta" z jednego kawa³ka skóry, z k±towym szwem po wewnêtrznej stronie. Wystêpuje usztywnienie obcasa, ale nie ma obszycia krawêdzi wylotu buta, a wewn±trz s± zamocowane du¿e fragmenty wzmocnieñ chroni±cych okolicê dziurek od troków. W wypadku kozaka s± one czytelne tylko poprzez ich odciski i otworki po szwach, natomiast na bucie do kostek, zachowanym w znacznie lepszym stanie, wzmocnienia te czê¶ciowo siê zachowa³y (por. ryc. 100); jedno w postaci prostego paska, przypuszczalnie dodanego ju¿ po zszyciu ca³ego buta, natomiast drugie jest znacznie poka¼niejsze i stanowi integraln± czê¶æ konstrukcji, przyszyt± szwem g³ównym. Dziurki na troki po obu stronach buta do kostek s± pogrupowane w 2 grupy parami, odpowiadaj±ce dwóm rozwidlonym skórzanym wi±zaniom w rodzaju sznurowade³, które zachowa³y siê nienaruszone po wewnêtrznej stronie; jêzyk, który siêga³ a¿ do pe³nej wysoko¶ci buta, by³ wszyty szwem krawêdziowym od tej samej strony [rozciêcia]. Sposób wi±zania kozaka nie jest jasny, gdy¿ po zachowanej stronie posiada on siedem równomiernie rozmieszczonych dziurek. Ma³e buciki dzieciêce, siêgaj±cy do kostek (ryc. 56) i kozak (ryc. 57), reprezentuj± niemal identyczny styl jak ich doros³e odpowiedniki, chocia¿ wydaj± siê nie posiadaæ usztywnieñ obcasów, wzmocnieñ dziurek ani jêzyków.

W za³±czeniu dodatkowo:
- strona 29 z tablicami 6 i 7, przywo³anymi w powy¿szym tek¶cie;
- strona 36 z powy¿szym tekstem oraz rycin± nr 55 i butami dzieciêcymi (ryc. 56, 57);
- strona 66 z ryc. 100 przywo³an± w tek¶cie.

Pozdrawiam,

Andrzej / Viator
Boran
Ostatnio zdoby³em pdf-a z fotkami pó¼no¶redniowiecznych butów ze szwedzkich muzeów (do ¶ci±gniêcia tutaj) - i jest tam przynajmniej jedna para takich.
Sztokholm - dziurki po obu stronach cholewki i wyra¼ne ¶lady po wzmocnieniach tych fragmentów buta

Nyköping - fragmenty dwóch butów. Co prawda zachowa³a siê w obu przypadkach tylko czê¶æ cholewki i nie da siê jednoznacznie wykluczyæ zapiêcia na rzemykoguziki, jednak wówczas dziurki by³yby raczej pod³u¿ne, nie okr±g³e. Tak¿e raczej te¿ wi±zane.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.