CYTAT(Sendilkelm @ 17:43 31.10.2009)
Witam, ponownie. przypatrywa³em siê waszej rozmowie i wogóle was nie rozumiê. ja zapraszam do treningów a wy nie majac zamiaru przyj¶æ interesujecie siê wszystkim poza meritum. Zaspokojê jednak wasza ciekawo¶æ walczê od 7 lat, zaczyna³em od szabli i miecza. Trenowa³em tak¿e szermierke sportow±. Czy to wed³ug was odpowiednie kwalfikacje!!??
Witam ponownie.
Widzê ¿e wsadzi³em ma³y kij w mrowisko- czego nie mia³em w zamiarze. Autora tematu prosze by siê nie denerwowa³. Mnie Twoje do¶wiadczenie by wystarcza³o.
My¶lê o otworzeniu grupy szablowej i tylko i wy³±cznie dlatego zapyta³em o te uprawnienia- swoj± drog± za³ujê ¿e nie napisa³em Ci na priva). Uwa¿am, ze prowadz±c zajêcia, spotkania itp jak to nazwiemy musimy mieæ w zanadrzu jaki¶ dy¿urny konspekt zajêæ (to moje skromne zdanie) oraz osobê odpowiedzialn± za ca³o¶æ. Nie lubiê "gdybaæ" ale co je¶li komu¶ co¶ siê stanie i nie mówiê tu o rozciêtej g³owie têp± szabl± ale straci oko czy ¿ycie. Ludzie s± ró¿ni i nie mamy zawsze 100% pewno¶ci do przychodz±cych dopuki ich nie poznamy (w trakcie treningów-spotkañ). Wydaje mi siê ¿e nie trzeba miec pañstwowych uprawnieñ "instruktor sportu o specjalnosci szermireka" poniewa¿ nie jeste¶my zrzeszeni pod sztandarem ¿adnego zwi±zku sportowego, ale jest co¶ takiego jak "instruktor sportu specjalno¶æ rekreacja ruchowa" (np trenerzy Aikido- te¿ zawodów sportowych w tym nie ma- fechtuj± bokenami i innymi patykami). Nawet Nordic Wolking (chyba dobrze napisa³em) wymaga uprawnieñ PAÑSTWOWYCH nim. instrutor. Jak jest w grupach ka¿dy wie. A po co to jest ano po to aby nie by³o sytuacji ¿e prokurator wejdzie na trening ale nie po to aby trenowaæ ale ustaliæ czy prowadz±cy mia³ uprawnienia bo jak nie to "ciep³o".
Nie chcê wszczynaæ nie potrzebnych k³utni i poró¿nieñ, ja w swojej grupie napewno zabezpiecze sie tak jak napisa³em kto nie my¶li o tym jego sprawa. I nie bêdzie t³umaczenia ¿e ka¿dy jest doros³y- no mo¿e jaka¶ forma pisemnych o¶wiadczeñ ze: "nie bêdê wnosi³ roszczeñ do kogokolwiek w przypadku urazu-kontuzji wywo³anego w trakcie "spotkañ szermiorczych""- ale to te¿ jest s³abe.Ka¿dy odpowiada za swoje postepowanie.
Je¿eli kto¶ ma wiedzê na tematy poruszane tutaj przezemnie prosze na priva.
Do admina:Uwa¿am, ze taki temat powinien byæ za³o¿ony oddzielnie i za za¶miecanie Twojego Sendilkelm tematu przepraszam- moze kto¶ jest na formum prawnikiem lub studentem prawa i móg³ by siê podj±æ opisania tego problemu.
Pozdrawiam.