Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Gniazdo (1974)
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Film
S³awuta
Witam i pozdrawiam szanownych Frehowiczów
To mój pierwszy post, zatem zapowiem sie.
Wo³aj± mnie S³awuta.
A dalej upraszam ³aski i zrozumienia aniol.gif
Interesuj± mnie opinie zacnego grona rekonstruktorów na temat poprawno¶ci historycznej kostiumów Magdaleny Tes³awskiej, wykorzystanych w filmie Gniazdo Jana Rybkowskiego z 1974
Tematy w dziale uprzednie zg³êbi³em, niczego konkretnego nie naszpera³em.
Jak wiemy Pani Magdalena otrzyma³ za te projekty nagrodê tygodnika Przekrój, co oczywi¶cie nie ¶wiadczy jeszcze o historyczno¶ci przyodziewków. Mamy tu g³ównie stroje mo¿now³adców, choæ nie tylko, i to g³ównie w wersji kolekcji "jesienno-zimowej" jak sadze smile.gif . Nie chodzi mi o ocene historyczno¶ci fabu³y czy batalistyki. Film ten, jak dla mnie, ma przede wszystkim niesamowity klimat - niekiedy nawet co¶ w stylu Kurosawy. Natomiast interesuj± mnie Wasze oceny - ciuchów tam ukazanych.
Pó³mrok na planie w wielu scenach nie wadzi, wrêcz przeciwnie, jeno czy uda³o siê tu unikn±æ nadmiernego mroku stylizacji szczerba.gif
Pozdrawiam
Peregrinus
Niestety na temat strojów wypowiedzieæ siê za bardzo nie mogê ale nabijê sobie posta pisz±c o innym zagadnieniu. Mianowicie chodzi o sceny polowania z ptakami ³owczymi. Jak wiemy z wykopalisk w tym czasie na terenie dzisiejszej Polski u¿ywano g³ównie jastrzêbi i tak jest to pokazane w filmie. Jako dru¿ynnik gra³ w nim zreszt± mój znajomy i opowiada³ dosyæ zabawne historie zwi±zane z tym filmem...

Pozdrawiam. Mamut.
S³awuta
Dziêki wielkie za odzew jakikolwiek.
Hmm - mo¿e byæ jednak bida z ocenami w tej materii jak widzê.
Zatem nie ograniczajmy siê i zapraszam gor±co wszystkich do omówienia filmu jako takiego, w tym i tych zabawnych historyj z planu clap.gif
Mo¿e przy okazji pojawi siê g³os w sprawie kostiumologi dzie³a.
Pozdrawiam i dziekuje
Czcibor
CYTAT(S³awuta @ 20:17 10.10.2009) *
Dziêki wielkie za odzew jakikolwiek.
Hmm - mo¿e byæ jednak bida z ocenami w tej materii jak widzê.
Zatem nie ograniczajmy siê i zapraszam gor±co wszystkich do omówienia filmu jako takiego, w tym i tych zabawnych historyj z planu clap.gif
Mo¿e przy okazji pojawi siê g³os w sprawie kostiumologi dzie³a.
Pozdrawiam i dziekuje

Hej, my¶lê, ¿e tu taka cisza poniewa¿ nikt siê nie spodziewa³, ¿e pytanie jest na serio. ¯adnego kostiumologa tu nie trzeba, ¿eby stwierdziæ, ¿e stroje w filmie to pomieszane z popl±tanym. Pó³mrok na planie nie skry³ mroku strojów i wyposa¿enia.
Tyle.
pozdrawiam
S³awuta
Dziêki
A co najbardziej rzuca siê w oczy? Ewentualnie mo¿e nieco szersza i zarazem mia¿d¿±ca krytyka by siê zda³a je¶li to nie stanowi wielkiego wysi³ku.
Pozdrawiam
Czcibor
Ale co to ma na celu? Czemu chcesz ¿eby kto¶ napisa³ mia¿d¿±c± krytykê? Poczytaj o strojach, obejrzyj film to sam bêdziesz w stanie takow± napisaæ.
S³awuta
Dziêki Ci Czciborze czcigodny za odpowiedz, uch jednak polszczyzna to nie ³atwizna smile.gif .
Ja wiem, wszystko wiem i masz racje. Tylko tak my¶la³em sobie, skoro omawiacie ju¿ inne, moim zdaniem mniej historyczne filmy to i tutaj zechce sie szacowne grono wypowiedzieæ choæ kapkê. Ze s³ów twojech wnioskowaæ mo¿na jednak, ze Gniazdo to ch³am mroczny ostatni niewart spluniêcia. Hmm no czytam sobie czytam. Macie generalnie racjê, ¿e jak czego¶ nie zadobyto z jamy abo nie ma tego w iluminacyjach starych to nie odtwarzacie. Zaraz wiec ewentualnie posypia sie na mnie gromy, ale co tam, mnie zielonemu jeszcze chyba wolno. Popraw mnie jesli b³±dze ale czy szanuj±cy sie w srodowisku nie piêtnuj± wszelakie wariacje i pomys³y nie poparte najlepiej w kilku ¼ród³ach? To w³a¶ciwie wczesne ¶rednie powinno sie zawiesiæ na ko³ku. Skutek jest taki, ¿e na festiwalach i inszych imprezach ludzie chodz± ( lub powinni chodziæ) trochê wyposa¿eni jak spod sztancy w dobie produkcji co najmniej manufakturowej. W filmie mamy zaiste jakie¶ takie grubo tkane we³niaki, mnóstwo skór i futrzane elementy. Jakie¶ takie ko¿uchy jakby na tym Mieczys³awie. Wiem ze temat byl juz troche poruszony, ale o¶wieæ mnie i powiedz dlaczego to ludzie mieli wtedy unikaæ skór jak ognia gdy by³ to doskona³y materia³ do wielu zastosowañ i wci±¿ dla nich dostêpny. Wyrzucali je do lasu jako odpad? We¼my czapkê jaka ma na sobie Bolko Przemy¶lid na audiencji w Pradze - a¿ taki mrok? Kaptorga u faceta dzis mo¿e razi trochê ale czy rzeczywi¶cie ca³y film to popl±tane z pomieszanym wy³±cznie? Kolega powy¿ej zauwa¿y³ poprawne jastrzêbie. Chodzi³o mi jedynie o to, ¿e specjalistom jak Wy, ³atwiej wychwyciæ b³êdy i jesli cos ma jednak jak±¶ warto¶æ, choæby tylko dyskusyjn± a nie jest ewidentnie fa³szywe, mo¿e warto to wyszczególniæ do dalszego rozwa¿enia.
Pozdrawiam gor±co
Czcibor
hej,
mnie zastanawia natomiast czemu s³u¿y ten temat? Jeste¶ jak±¶ krewn± pani kostiumolog czy wrêcz przeciwnie? Rozumiem, ¿e film mo¿e siê podobaæ natomiast nie dorabiaj ideologii co do strojów.
Nie mam czasu ani ochoty omawiaæ tych z Gniazda, ale je¿eli masz odmienne zdanie to polecam doczytaæ na ten temat a nie omawiaæ strojê akurat z tego filmu.
pozdrawiam
S³awuta
Och nie uno¶ sie tak smile.gif
Nie widze zatem powodu dla którego nie móg³by¶ zg³osiæ wniosku, do jak to okre¶li³ zacny Piotr Paruch, omnipotentnej Szarej Rady - o usuniêcie niniejszego tematu jako niekoszernego, przesi±kniêtego mêtn± ideologi± i przyk³adnego ukarania ni¿ej podpisanego.
S³awuta z wyrazami szacunku
Czcibor
Nie unoszê siê, jedynie zachêcam do samodzielnej pracy (zw³aszcza, ¿e bronienie mroku jest nie lada wyzwaniem).
Tyle.
pozdr
S³awuta
No i s³usznie prawisz, z tym ¿e ja nie zamierzam mroku broniæ. Swoja drog± co rozumiesz pod tym mianem? To czego na pewno nie by³o, czy to o czym nie wiemy czy kiedy¶ tam by³o. Je¶li mi kto powie, ¿e panowie pod Cedynia napierali na siê na rowerach albo ubrani w skóry megacerosa to nie uwierzê. Je¶li mi kto powie ze Mieczys³aw mia³ prosto skrojony z czego¶ tam realnego ko¿uch na zimê (mo¿e nie jeden)z futrzanymi aplikacjami, a jakis tam hipotetyczny Mrokota chodzi³ zim± w czym¶ w rodzaju utkanego sweterka zamiast marzn±æ przepisowo w lnie i po dworsku cienko tkanej we³nie to przez skromno¶æ nie zaprzeczê. Bo nie wiem, nie by³em, nie widzia³em. Troszke pokory by sie zda³o, chyba ze ustalono jedyny s³uszny kierunek naszej partii. Nie chodzi tu o argument w stylu " a udowodnij ze tak nie by³o". Chodzi o rozwa¿enie tego co jest wysoce prawdopodobne i nieprawdopodobne.
Tyle, nie zajmuje d³u¿ej
Pozdrawiam
Czcibor
Ca³e te forum jest po¶wiêcone takim rozwa¿aniom, w du¿ej mierze w³a¶nie tym dotycz±cych strojów naszych praszczurów. Dlatego te¿ odpuszczê sobie dywagacji w kontek¶cie tego filmu. Polecam poczytaæ odpowiednie tematy i tam delej dopytywaæ o frasuj±ce sprawy.
pozdr
Józef
Panowie ,film ten ogl±da³em tylko raz , maj±c 9lat.Wtedy wywar³ na mnie niesamowite wra¿enie.Chcia³bym móc obejrzeæ go ponownie .Jak to zrobiæ?
Przypominam sobie równie¿ co¶ z dzieciñstwa:"Tylko Beatrycze"? ale nie jestem pewien ,czy mi siê co¶ nie pokiæka³o.
Z obs³ug± komputera u mnie na bakier.
Pomó¿cie
pozdro
MagicWojtek
mozna np tutaj obejrzec
w 10 odcinkach film...a tutaj link do 1 czê¶ci icon_wink.gif
http://www.youtube.com/watch?v=tG5q7JFZkC8
Józef
Dziêki
pozdro smile.gif
Jan III
Wstyd siê przyznaæ, ale jeszcze tego filmu nie ogl±da³em.Wie kto¶, gdzie w Lublinie mo¿na kupiæ? dunno.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.