Powitaæ!
Chcia³em siê spytaæ, czy by³y w wieku X-XI wykorzystywane metody wyt³aczania wzorów np na paskach skórzanych, pochwach mieczy czy kaftanach?
Jak nie wiadomo o co mi chodzi, to postaram siê znale¼æ jakie¶ zdjêcia i podaæ.
Pozdrawiam!
Nie wiem, czy na paskach albo kaftanach, ale na pewno na pochewkach no¿y i pochwach mieczy taka technika zdobnicza by³a stosowana. Sporo przyk³adów podobnie dekorowanych artefaktów jest opisanych w ksi±¿ce Scabbards and Sheats from Viking and Medieval Dublin autorstwa Esther Cameron. Czasem wzory s± wyciskane, czasem nacinane na powierzchni skóry - przyk³adowo pochwa miecza DLS274 dat. 1025-1075r. ma wyt³oczon± dekoracjê pêtelkow± miêdzy dwoma pionowymi liniami. Pochwa DLS 283 (pierwsza po³. XIw.) ma wyryty zarys postaci ludzkiej.
Pochewki na no¿e dekorowano czêsto i chêtnie, czasami badzo starannie - przyk³adem mo¿e byæ egzemplarz DLS 5 (1050-1075 r.) z napisem +EDRIC ME FECI[t] -"Edric mnie zrobi³" i plecionkow± dekoracj±. (za³.)
Pozdrawiam!
Witam,
W zwi±zku ze zdobieniem - czy kto¶ siê orientuje gdzie w Polsce mo¿na kupiæ zestaw do t³oczenia skóry wraz z "swivel knife". To, ¿e jest dostêpny w Birka Shop wiem, ale mo¿e jeszcze gdzie¶?
Pozdrawiam
Tomek
Ostatnio znalaz³em bardzo dobrego rzemie¶lnika, który wykonuje punce dziêki której wyt³oczysz sobie ka¿dy wzór, robi praktycznie wszystkie mo¿liwe wzory po prostu przesy³asz projekt albo rysunek. Je¶li jeste¶ zainteresowany pisz na moje gg: 7684816
te¿ mam znajomego wiec jak cos to pisz.
Chcia³bym odgrzaæ temat. Od jakiego okresu mamy ¼ród³a na pasy t³oczone? Zaznaczam: nie pochwy, kaletki etc, tylko w³a¶nie pasy.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.