Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Cuir boulli, skóra utwardzana w wosku itp
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
EO
Jak w temacie - na czym w³a¶ciwie opiera siê powszechne w literaturze itd przekonanie o popularno¶ci skór utwardzanych woskiem lub 'cuir boulli' jako surowca do produkcji uzbrojenia ochronnego w okresie XIII-XV w.?
Borg
Kilka w³oskich rze¼b, na których prawdopodobnie widaæ takie cu¶.
Opacha skórzana, jak pamiêtam z Londynu, lub w tamtejszym muzeum. W odpowiednim Ospreyu publikowana.
Kilka nagrobków, gdzie przedstawiono os³ony r±k pokryte ornamentem ro¶linnym, bez ¶ladów zbrojników. Pamiêtam akurat tylko jeden niezidentyfikowanego kolesia z rodziny von Anhalt z 3 æwierci XIV wieku.
Czy popularne nie wiem. Chyba nie u nas, jak co na linii Rzym- Pary¿- Londyn.
nieczar
do³±czam siê do pytania dunno.gif ...z tym woskiem to faktycznie dziwna sprawa wzi±wszy pod uwagê jego wla¶ciwo¶ci fizyczne

natomiast sprawa jest calkiem jasna w odniesieniu do skory gotowanej lub pra¿onej ...zwlaszcza ,a mo¿e w szczegolno¶ci na Wschodzie ...zwlaszcza tym dalszym smile.gif
EO
Po kolei:

- Nie ma odpowiedniego Ospreya. Ta opacha by³a utwardzana? Jak?
- To, ¿e skóra jest t³oczona, nie znaczy jeszcze, ¿e utwardzana, choæ oczywi¶cie utwardzana chroni znacznie lepiej smile.gif
- Czy s± jakie¶ przes³anki do utwardzania skóry pod zbrojniki?

Ogólnie zastanawia mnie najbardziej ten nieszczêsny wosk - to jest jako¶ po¶wiadczone, czy po prostu zaadaptowane w rekonstrukcji jako wygodne i dzia³aj±ce? Bo z tego co wiem, 'cuir boulli' jako takie to, jak napisa³ Nieczar, skóra moczona w wodzie i pra¿ona, bez ¿adnego wosku...
Borg
Niestety nie mam i nie bêdê mia³ w najbli¿szym czasie swojego komputera. Wiêc mo¿e kto¶ poratuje i w Ospreyu o XIV wiecznych Anglikach (przepraszam, ¿e od razu nie sprecyzowa³em w którym) zobaczy t± opachê i j± pode¶le na forum.
Co do samego utwardzania nie bêdê siê wypowiada³, bo zwyczajnie nie mam pojêcia. To co wymieni³em powy¿ej, to po przyk³ady jaki¶ skórzanych os³on, w domniemaniu mo¿liwe, ¿e wzmocnionych woskiem lub pra¿onych.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.