Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Zagrywki na lirze anglosaskiej
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzyka dawna, tañce i pie¶ni
Ingvar-Gardariki.org
Poszukujê materia³ów dot. gry na tym instrumencie.
Lecheor
Na YT jest du¿o. Od prostych wprawek prezentuj±cych ró¿ne techniki, po Beowulfa w wykonaniu Bagby'ego.
D±brówka
Dobrze, ¿e kto¶ przywo³a³ to nazwisko. Bagby'ego warto poleciæ nie tylko ze wzglêdu na muzykê, jak± wykonuje ale i zdolno¶ci aktorskie. By³am na koncercie Sequentii i muszê powiedzieæ, ¿e chocia¿ nie rozumia³am ani pó³ sylaby, przez godzinê siedzia³am zaczarowana ich opowie¶ciami o czym¶-tam, co z pewno¶ci± by³o ju¿ to krwawe i okropne, ju¿ to ³zawe i liryczne.
Boguslaw
CYTAT(Ingvar-Gardariki.org @ 19:36 26.09.2009) *
Poszukujê materia³ów dot. gry na tym instrumencie.

tu masz linka z muzyk± na lirze -tam te¿ siê uczylem graæ - generalnie gra jest bardzo prosta-wiêcej szczegu³ów na priv je¶li chcesz

http://www.myspace.com/wulffengrimm4

zaraz zapodam zdjêcia w³asnorêcznie zrobionej liry
Boguslaw
a wiêkszo¶c utworów jest na dudy sredniowieczne ale Vathudnir's Hall to "typowy"utwór na lirê

Milej zabawy ¿yczê
Ajcek
CYTAT
tu masz linka z muzyk± na lirze -tam te¿ siê uczylem graæ - generalnie gra jest bardzo prosta-wiêcej szczegu³ów na priv je¶li chcesz
a wiêkszo¶c utworów jest na dudy sredniowieczne ale Vathudnir's Hall to "typowy"utwór na lirê

Lecheorze, s³yszysz a nie grzmisz ! ;-(
Ajcek
Poniewa¿ Lecheor nie mo¿e chwilowo pisaæ postów, ja pozwolê sobie odpowiedzieæ. Po pierwsze, wydaje mi siê ¿e co niektórzy nadal zapominaj± o czym jest to forum. Przysy³anie linka do strony z muzyk± opisan± jako "Roots Music / Muzyka akustyczna / Alternatywna" z pewno¶ci± nie mo¿na uznaæ za nawi±zanie do tematyki, która powinna byæ tu poruszana. Co do "utworów na dudy ¶redniowieczne" oraz "typowego utworu na lirê", to pozwolê sobie zapytaæ z jakiego okresu historycznego Twoim zdaniem, Bogus³awie, te utwory pochodz± i po czym mo¿na poznaæ ¿e jaki¶ utwór nale¿y do kanonu "typowych utworów na lirê". Tego rodzaju posty powinny znale¼æ siê na forum o muzyce folk, a nie na forum o muzyce dawnej i doprawdy nie rozumiem, dlaczego nie s± one od razu usuwane.

Obserwuj±c niektóre dyskusje na tym forum, mam nieodmienne skojarzenia z medialnym szumem wokó³ zmian klimatycznych. Wysoce nieetyczne jest zachêcanie zwyk³ych ludzi do wypowiadania siê na tematy, o których nie maj± zielonego pojêcia (najbardziej absurdalne stwierdzenie dotycz±ce zmian klimatycznych mo¿na znale¼æ tu: http://wyborcza.pl/1,76842,7352775,Finki_n...eszeni_noz.html icon_wink.gif). Tak samo uwa¿am za nieetyczne pozostawianie wy¿ej wspomnianych postów na Fresze, przez co mog± wprowadziæ historycznie nieu¶wiadomionego czytelnika w b³±d.
Boguslaw
no có¿ - opis na myspace ma tyle do tego conic.jak masz w±tpliwo¶ci co do mojej wypowiedzi to pisz do gosci z myspace.skad wiem o tych utworach :

tu masz linka :

http://www.ncl.ac.uk/

tyle w temacie "znawco"

Radzê byæ milszym
Pozdrawiam- D±brówka
Mlodymir
No bez przesady, przeciez chociazby Snij mi sie moj snie z Codex Runicus uznawane jest za typowy utwor na lire, no a jak juz zagladac glebiej, to do analizy akcenty Perla, Beowulfa i innych takich, ustalanie metrum i heja kto chetny do roboty.

P.S. Sluchalem Bagbego, i w sumie moje zdanie jest takie ze jak szacunek mam do tego czlowiek, przecie to nie zadne bostwo, a jego dramatyczne (groteskowo wrecz czasami) wykonania zakrawaja niekiedy o przesade.
Ulfhednar
CYTAT(Mlodymir @ 04:20 14.03.2010) *
No bez przesady, przeciez chociazby Snij mi sie moj snie z Codex Runicus uznawane jest za typowy utwor na lire

B³agam, t³umaczy siê "¦ni³ mi siê sen".
Je¶li szukacie ³±dnych staronorweskich zagrywek, proponujê ze s³uchu graæ co siê tylko da. Bardzo ³adna seria utworów jest zaprezentowana na yt, pod has³em "viking tones". Jedyny ³adny zbiór piosenek z jeszcze pogañskiej skandynawii, i oczywi¶cie parê z chrze¶cijañskiej (Hymn ¦w. Magnusa).
Dla pocz±tkuj±cych polecam tak¿e http://www.michaeljking.com/how_to_play_the_lyre.htm
Mlodymir
CYTAT(Ulfhednar @ 19:08 04.10.2010) *
No bez przesady, przeciez chociazby Snij mi sie moj snie z Codex Runicus uznawane jest za typowy utwor na lire

Rzeczywi¶cie, a jak ju¿ mamy byc dokladni, to "¦ni³em ja raz noc± sen" smile.gif Grania ze s³uchu na lirze nie polecam, bo niszczy to rytmikê i szczególnie u pocz±tkuj±cych jest tendencja do przesuwania akcentów, utwór albo robi siê p³aski, albo nie jeste¶my w stanie go powtórzyæ. Z metrum poezji staroskandynawskiej wynika natomiast i¿ rytmika by³a starannie wyliczana i mocno siê tego trzymali.
Ulfhednar
CYTAT(Mlodymir @ 19:46 04.10.2010) *
CYTAT(Ulfhednar @ 19:08 04.10.2010) *

Rzeczywi¶cie, a jak ju¿ mamy byc dokladni, to "¦ni³em ja raz noc± sen" smile.gif Grania ze s³uchu na lirze nie polecam, bo niszczy to rytmikê i szczególnie u pocz±tkuj±cych jest tendencja do przesuwania akcentów, utwór albo robi siê p³aski, albo nie jeste¶my w stanie go powtórzyæ. Z metrum poezji staroskandynawskiej wynika natomiast i¿ rytmika by³a starannie wyliczana i mocno siê tego trzymali.

Zgadzam siê, ale zak³ada³em, ¿e ktokolwiek móg³by siê zabraæ za lirê wczesno¶redniowieczn±, ma jakiekolwiek obeznanie muzyczne.
Przyznajê racjê, to chyba najdok³adniejsze t³umaczenie.
Mlodymir
Czê¶æ osób pewnie o tym ju¿ wie, ale ostatnio grzeba³em w temacie i nie wiedzia³em ¿e tych lir jest a¿ tyle !

Oprócz Sutton Hoo, oto kilka z nich, do wygrzebania na googlach:
-Prittlewell Lyre
-Scole Lyre
-Snape Lyre
-Taplow Lyre
-Morning Thorpe Lyre
-Cologne Lyre (czy to to samo co Oberflacht Lyre ?)
-Podstawki z Wijk bij Duurstede
-Trossingen Lyre
-Bergh Apton
-na wizerunku ko¶cio³a klepkowego Hylestad
-jedna z Vespasian Psalter

Pop³awska znalaz³a nawet w Trzebnicy jedn± (relief poni¿ej) ! No chyba ze to gitterna miala byc jakas, tylko szyjka sie ulamala smile.gif

Jak kto¶ zna jeszcze jakie¶, to podrzuæcie do listy proszê
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.