Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: O czym mo¿na tutaj pisaæ? :)
> Inne > Propozycje i uwagi
KLAssurbanipal
Witam, jestem nowy na forum, mam na koncie kilka postów. Nie za bardzo orientujê siê w tutejszych zasadach. smile.gif
Chcê wiedzieæ o czym mo¿na pisaæ tutaj w Karczmie. Z tego co zorzumia³em jest to subforum dotycz±ce rozmów wszelakich...
Za³o¿y³em wiêc tematy dotycz±ce mojego hobby - modowania gier Total War.
Zajmujê siê robieniem modeli w 3d i tekstur ró¿norodnych wojowników staro¿ytnych i ¿o³nierzy z XVIII wieku. Moje tematy zosta³y skasowane przez moderatora. Rozumiem, ¿e chodzi tu o niepisanie o komercyjnych dzie³ach np. grach. Moja twórczo¶æ nie jest w ¿aden sposób komercyjna - robiê moje jednostki ¿o³nierzy za darmo, nie pobieram za to pieniêdzy jak te¿ udostêpniam je za darmo dla ludzi zainteresowanych uzbrojeniem, ¿eby mogli pograæ w ulubione gry maj±c historycznie dopracowanych wojowników (zamiast tych po czê¶ci bazujacych na fantazji twórców gier). Moja twórczosæ dotyczy te¿ rekonstrukcji historycznej, choæ nie takiej materialnej jak p³atnerstwo, ale to zawsze jaka¶ forma rekonstrukcji jest. Tymbardziej ze nie pisa³em swoich tematów w poszczególnych subforach, lecz znalaz³em karczmê, gdzie teoretycznie mo¿na rozmawiaæ wszelako. smile.gif
Chcia³bym siê dowiedzieæ co mogê pisaæ / zamieszczaæ na tym forum, aby nie powtórzy³ siê scenariusz z kasowaniem postów, przy których trochê jednak siê narobi³em...
Pozdrawiam, KLA
Selekos
Skopiujê swoj± wypowied¼ z innego tematu icon_wink.gif

Karczma jest do lu¼nej rozmowy, lub do rozmowy na lu¼ne tematy, jednak zawsze zwi±zanej z rekonstrukcj± historyczn±/archeologi±/histori±/muzealiami etc. które nie pasuj± do innych dzia³ów.

Dzia³ zwi±zany z grami komputerowymi, pi³ka no¿n±, Zosi± z 3b i co tam mo¿na sobie wymy¶liæ nigdy nie powstanie (mimo aparycji Zosi). Forum jest nastawione na rekonstrukcjê, o innych rzeczach mo¿na porozmawiaæ prywatnie, na priv, na gg, lub na innym, przeznaczonym specjalnie do tego forum (których w internecie jest multum).

Jednak z drugiej strony masz racjê, jest to zwi±zane z rekonstrukcj±- uhistoryczniasz ulubione gry po³owy tego forum (w ¶ród tym i moje icon_wink.gif ), mo¿e niech administrator podejmie ostateczn± decyzjê.
Purvis
Je¶³i liczyc siê bêdzie zdanie pospólstwa, to ja jestem "za"".
Viator
Ja te¿.

Chyba siê bêdzie trzeba zastanowiæ nad jakim¶ dzia³em na ten temat, bo chocia¿ Freha z zasady dotyczy materialnego odtwarzania, to przecie¿ tematy graficznych i komputerowych rekonstrukcji (prezentacje, ilustracje ksi±¿kowe Wotawy, rekonstrukcje komputerowe obiektów historycznych dla potrzeb filmów, wirtualne wycieczki 3D typu "Wirtualny Wawel" etc.) bywa³y tu ju¿ poruszane i w zasadzie nie widzê dlaczego nie mo¿naby zaklasyfikowaæ tego jako "nauk pomocniczych rekonstrukcji". Na pewno je¶li nawet nie jest to fizyczna rekonstrukcja materialnej kultury, to takiej rekonstrukcji mo¿e s³u¿yæ, je¶li tylko wi±¿e siê z porz±dnym rozpoznaniem tematu i oparciem o konkretne ¼ród³a. Jak dla mnie model chaty, zbroi czy munduru w 3D Studio jest równie dobrym opracowaniem jak komplet rysunków technicznych i jak najbardziej mo¿e s³u¿yæ odtwórstwu, nawet je¶li nie jest to jego jedyny cel.
KLAssurbanipal
Cieszê siê ze Wam te¿ siê to podoba. Czekam, czy taki dzia³ powstanie. smile.gif
Adrian £uczak
Czo³em!
Co do tematu (o ile jakkolwiek liczy siê zdanie szaraka frehy) to ja jestem Za.

Jak ju¿ mamy temat gier (Tu bym poleca³ za³o¿enie dzia³u pt. Media [Pojêcie rekonstrukcji w mediach, mo¿na to ¿artobliwie nazwaæ np. mediavalia :D)... wiêc, temat gier... Ostatnio czytaj±c CD-Action natkn±³em siê na nowo tworzon± grê przez Bydgoskie studio Flying Fish Works. Ta gra nazywa siê Helion (Wiêcej na http://www.hellion-game.com). I w grze gra siê Templariuszem - z tego co widzê, pod wzglêdem historyczno¶ci gra wygl±da o niebo lepiej od amerykañskich produkcji. Co lepsza, ta gra jest wysoko budzetowym projektem. Co za tym idze? Trafi do milionów odbiorców. Ja osobi¶cie widzê parê niehistorycznych niedoci±gniêæ. Temat dzisiaj jeszcze bardziej zbadam.

Póki co, je¶li chcecie, aby Amerykañce i Europejczycy siê poprawnie uczy³y na temat rekonstrukcji to powinni¶my wszêdzie wk³adaæ nasz wstrêtny nos w obronie historyczno¶ci, a szczególnie to w Media (Gry, Filmy, Muzyka itd.). I nie, aby to siê skoñczy³o na zachciankach... a teraz ja wezmê dupê w troki i idê na krucjatê gier w imiê historyczno¶ci bigsmile2.gif
Piotr Paruch
Witam,

Poniewa¿ sprawa budzi pewne zainteresowanie, powinienem chyba co¶ na ten temat napisaæ.
Rzeczywi¶cie mo¿e istnieje pewna dziura w dzia³ach - jest Literatura, jest Film, Muzyka, natomiast dzia³u po¶wiêconego innym formom mediów, w szczególno¶ci elektronicznym brak. Faktem jest ¿e na przyk³ad przytoczone przez Viatora pozycje typu "Wirtualny Wawel" nie maj± w³asnego miejsca i siê tu³aj± miêdzy Linkami a Literatur± i jeszcze czym tam popadnie. Sek w tym, ¿e pomimo wzrostu liczby takich produktów, to jednak jest ich chyba za ma³o, aby uwzglêdniaæ je z osobna.
Oczywi¶cie gier, mocniej lub s³abiej osadzonych w jaki¶ tam realiach historycznych jest bez liku, ale przypominam, ¿e miêdzy pojêciami historia i rekonstrukcja historyczna jest zauwa¿alna ró¿nica.
Tak siê bowiem sk³ada, ¿e co jak co, ale gry z tematyk± naszego forum ma na prawdê niewiele wspólnego. Raz chyba tylko rozwin±³ siê w±tek dotycz±cy pro¶by o konsultacjê uzbrojenia w jakiej¶ tam powstaj±cej grze, ale ju¿ to by³a mocno poboczna inicjatywa.
¯eby nie by³o - ja te¿ lubiê sobie pograæ w fajne gry (EU 2 rz±dzi!), ale lubiê te¿ na przyk³ad ³aziæ po górach, ale je¶li nie robiê tego w ramach wyprawy historycznej nie zawracam tym g³owy innym Frehowiczom, bo nie ma to zwi±zku.
Zreszt±, nie¼le zaopatrzony dzia³ na temat gier ma zaprzyja¼nione forum historycy.org, wiêc zawsze tam mo¿na daæ upust swojemu zapa³owi do dyskusji...

Pozdrawiam,
Piotr
KLAssurbanipal
Nie do koñca o to tutaj chodzi. smile.gif

Nie chodzi o samo pisanie o grach mniej lub bardziej historycznych lecz o moj± w³asn± rekonstrukcjê historyczn±. Otó¿ z gry osadzonej w realiach historycznych. W rzeczywisto¶ci jednostki ¿o³nierzy z tej gry s± s³abo zrekonstruowani. Dla laika wygl±daj± na legionistów, muszkieterów, lecz dla osoby znaj±cej temat ich wygl±d jest bardzo uproszczony.

W takiej sytuacji ja rekonstruujê te modele postaci by by³y jak najbardziej historyczne. Wygl±da to tak samo jak rekonstrukcja w realu, ale w nieco innej formie. Zamiast kuæ zbrojê, szyæ mundur ja dobieram elementy w Photoshopie i robiê to aby jak najbardziej zrekonstruowaæ danego ¿o³nierza. Podobnie jak krawiec szyj±cy mundur z XVIII wieku, tak samo wyliczam w programie 3d miejsca na guziki, ile ma ich byæ i dajê oznaki regimentowe.

Mam nadziejê ¿e temat jeszcze raz przemy¶licie. Jest to dos³ownie ''rekonstrukcja historyczna'' ale na komputerze. W tamtym tygodniu wydali¶my prezentacjê Turków i chcia³bym j± pokazaæ te¿ tutaj. Nasza praca ca³kowicie nie jest komercyjna - robimy za darmo.

Ilustrator wydawnictwa Osprey Publishing dedykowa³ spacjalnie dla nas, czyli 'European Wars' poni¿sz± grafikê. Autorem tego rysunku jest Mariusz Kozik vel Lacedemon.

Viator
Czyli nie chodzi tu o prezentacjê obiektów 3D jako ¼róde³ wirtualnych do wykonania rekonstrukcji realnej (w przestrzeni fizycznej), tylko o zdobycie danych historycznych do wykonania rekonstrukcji numerycznej (w przestrzeni wirtualnej) ?

Ale w takim razie wszystkie potrzebne dane mo¿na przedyskutowaæ na ju¿ istniej±cych w±tkach. Przecie¿ je¶li szukasz informacji np. o po³o¿eniu i liczbie guzików w mundurze fizyliera Ksiêstwa W-wskiego albo o kolorze tunik legionistów w II wieku n.e., to jakie ma to znaczenie czy szukasz ich w celu uszycia tego ciucha fizycznie czy te¿ wprogramowania go w przestrzeñ wirtualn±?

Co najwy¿ej prezentacja wyników Twojej pracy mo¿e wymagaæ osobnego w±tku, bo trudno by by³o uznaæ to za Wasze (historyczne) zdjêcia - a taki tytu³ nosi odno¶ny temat na Freha, gdzie publikujemy efekty naszych rekonstrukcji. Jest to temat umieszczony niezobowi±zuj±co w Karczmie - mo¿esz za³o¿yæ obok temat po tytu³em np. Wasze (historyczne) wirtualne rekonstrukcje, tam je wrzucaæ i omawiaæ, i bêdzie wszystko OK. My¶lê ¿e to najprostsze rozwi±zanie. Nie s±dzê aby by³o potrzebne nadawanie wy¿szej rangi temu tematowi, zw³aszcza ¿e ruch w temacie, przynajmniej na razie, na pewno nie bêdzie tak wielki ¿eby usprawiedliwia³ za³o¿enie osobnego dzia³u. A je¶li siê oka¿e, ¿e jednak jest, to wtedy bêdziemy siê martwiæ, co dalej.

Pozdrawiam i powodzenia!
Andrzej/Viator
KLAssurbanipal
Chodzi zarówno o rekonstrukcjê wirtualn± sam± w sobie jak i realn±. smile.gif
Realn± w takim sensie, ¿e rekonstruujemy pocz±tek XVIII wieku w Polsce. Epoka jest uboga w ¼ród³a i rysunki, wiêc rekonstrukcja wirtualna jest punktem zaczepienia do uszycia munduru. smile.gif

Poprzednio moje tematy z modelami 3d zosta³y skasowane. Nie musi byæ to osobny dzia³, wystarczy czê¶æ dzia³u, mo¿liwo¶æ zak³adania tematów w którym¶ z obecnych itp. smile.gif
KLAssurbanipal
Dziêkujê za stworzenia dzia³u. smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.