Ja Ci powiem, ¿e nawet ze wzglêdu na dziecko wybra³bym naturalny (niebielony i niebarwiony) len lub bawe³nê. Len, jak wszyscy wiemy, barwi siê trudno, i wymaga to barwników chemicznych, wiêc to nawet nie o to chodzi ¿e on nie jest historycznie zbyt poprawny, ale i barwniki, którymi zabarwiono ten len, którym dysponujesz, te¿ nie s± najzdrowsze dla dziecka (a dziecko czêsto bierze do buzi i ssie ko³nierzyk czy rêkaw).
Ja bym zrobi³ obie wersje, z rêkawem i bez - tzn. jako bieliznê koszulkê z rêkawem (plus czepek-coif), a do tego bezrêkawnik z jakiej¶ cienkiej we³ny, nawet surowej o naturalnym kremowym kolorze, tak na wypadek ch³odniejszego powiewu. Nie wiem jak tam z brudzeniem siê i na ile godzin ma dziecku wystarczyæ, bo mo¿e niezbêdna bêdzie druga koszulka na zmianê...?
No i ewentualnie majteczki - mo¿na je zrobiæ z jednego kawa³ka wi±zane na obu biodrach - je¶li maj± tylko maskowaæ pampersa to równie¿ jedne (do rozwa¿enia drugie na zmianê przy d³u¿szym wyje¼dzie) a jak do pieluszki no to ju¿ sama wiesz najlepiej ile
Stopy - je¿eli Twoje dziecko ju¿ uczy siê chodziæ to najlepiej puszczaj je na bosaka. Je¿eli pora jest zbyt ch³odna albo pod³o¿e nie jest czyste u¿yj normalnych butów, wspó³czesnych, profilowanych i o sztywnych podeszwach (krytych lub sanda³ków) inaczej noga bêdzie siê mêczyæ bez prawid³owego profilu wk³adki. Powy¿sze obowi±zuje przynajmniej do ukoñczenia 2 roku ¿ycia. Zamaskuj je co najwy¿ej zawi±zuj±c na wierzchu przewiewne skarpety-woreczki z lnu.