Salve
Czy ktos mial moze do czynienia z produktami oferowanymi przez ta firme? Moze ktos mial taka wlasnie Lorice w zasiegu reki i moglby powiedziec o niej kilka dobrych badz zlych slow..
Dziekuje
Przejrza³em sobie ich stronkê, bo produktów nawet je¿d¿±c w tym roku na imprezy staro¿ytne za granic± nie widzia³em na w³asne oczy. Przy corbridge C chwal± siê, i¿ zbroja jest l¿ejsza o 30 % od orygina³u. To troche mnie ju¿ zaniepokoi³o. Je¶li wytrzyma³o¶æ jest taka jak cieniutkich he³mów na tej samej stronce, to nie polecam. jednak to zdanie tylko po obejrzeniu zdjêæ. W Polsce mo¿na dostaæ doskona³e segmentaty, poprawne historycznie i dzia³aj±ce jak orygina³y - czyli nadaj±ce siêdo walki. A ten ostatni warunek rzadko jest spe³niany przez zachodnie produkcje, z tego co widzia³em w tym roku na imprezie w Rzymie i w Isarno, w Czechach.
Dziekuje dopiero zaczynam kompletowac ekwipunek wiec takie opinie sa dla mnie niezwykle cenne.Zastanawialem sie wlasnie nad lorica i galea. Na zdjeciach wygladaja przyzwoicie jak dla poczatkujacego. Czy mozesz kogos polecic jezeli chodzi o Lorice.
Dostale¶ prywatn± wiadomo¶æ i omówieniem kilku wytwórców.
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Ow posrednik sprzedaje akurat lorici i helmy produkcji Deepeeka.
Lorica segmentata bym u niego nie bral. Mozna dostac lepsze w tej cenie (lepsze konstrukcyjnie - nie bedzie szpar po zalozeniu, wytrzymalsze mosiezne laczenia itd.)
Galea .... hmm .. to zalezy jaki okres chcesz odtwarzac i do czego ma sluzyc.
Na tej stronie jest pelen przekroj helmow ... zarowno jesli chodzi o przynaleznosc czasowa jak i jakosc wykonania. Wiekszosc z nich z cienkiej blachy.
O ile o helmach mozna dyskutowac, to wracajac do segmentat ja nie widzialem zadnych produkcji na zachodzie, ktore to by sie do walki nie nadawaly. Jedyne takie widzialem akurat u polskiego producenta, u ktorego Iulianus zreszta pracowales. Z bardzo miekiej stali, do tego podklejane skora. Pfe. Nie polecam.
Cacaius
Dzieki za wszelkie spostrzezenia- problem Deepakowych Loricae zostal rowniez poruszony na Roman Army Talk faktycznie nie zbieraja one zbyt dobrych recenzji- jezeli chodzi o ich wlasciwosci mobilne. Tym bardziej dziekuje za dobre rady i ...wyrozumialosc dla zielonego jak trawa na l±kach Elisium:-)
Tak, z mojej by³ej firmy nie polecam, ale wymieniaæ jej nie bêdê. Có¿, produkty te mia³y podobno rzeszê wiernych fanów.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.