Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Co warto obejrzeæ w telewizji
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Film
Stron: 1, 2
Zbigniew Tomicki
"Kobiety Wojowniczki", Discovery, Sroda, godz. 21.00
Zawisza
W styczniu na Ale Kino ma byæ Rycerz Króla Artura z Shonem Conory
Zbigniew Tomicki
Dzis na (chyba) Travel o 21.00, Sekrety samurajow.

A jednak na Nacjonal Gejografik, to bylo.
Peter von Opperau
z tego co widzia³em w programie to w poniedzia³ek 26.01 na Polsacie ok 21 z minutami (chyba) jest "Imiê Ró¿y" bigsmile2.gif
kto nie ogl±da³ (a s± tacy???) to polecam smile.gif
Kadlin
Dzi¶, tj. 7.02.2004 godz. 22.00 "Geniusz Wikingów", National Geografic
Kadlin
Bêdzie to druga czê¶æ cyklu, pierwsza by³a w zesz³± niedziele.
Verdandi
Widzia³am obie... smile.gif I zdaje siê ¿e ju¿ wiêcej nie bêdzie
Narmot
Uhh a nie wieadomo czy bedzie jakas powtórka?? cokolwiek? bo zagra³em sie w medievala :P:P:P no i przegapi³em :P
Misq
a moze ktos z okolic Gdyni nagrtal to sobie na kasetke i moglby pozyczyæ?
Magnus
powtorka pierwszej czesci dzisiaj, czyli poniedzialek 16.02 o godzinie 17.00 oczywiscie na National. POwtorki drugiej czesci jeszcze nie ma, kiedy bedzie dam znac.
Sigurd
Ogl±da³em jedynke, polecam ! Pokazali tam fajne testy wytrzyma³o¶ci ró¿nych kolczug na uderzenie w³óczni i oszczepu - nie bêdê zdradza³ jak siê skoñczy³y ale wyniki nie by³y optymistyczne :-)
Drugiej czê¶ci niestety nie obejrza³em, musia³em isæ do pracy - bêdê polowa³ na powtórkê.
Kadlin
Je¶li bêdzie tak jak z pierwsz± , to w niedziele o 11.00, ale nie jestem pewna. Trzeba kulturalnie poczytaæ gazete. I te¿ mi siê wydaje, ¿e to ju¿ koniec.
Wiêc teraz pytanie do tych którzy to ogl±dali. Jak oceniacie ten program?
Sigurd
Mnie siêogólnie film podoba³ ale nie jako ¼ród³o nowych wiadomo¶ci na temat Skandynawii. Ciekawe w³a¶nie by³y testy m.in na kolczugach i wytrzyma³o¶ci ³odzi na falach. Tylko jako¶do koñca mnie nie przekona³y ( przeciêtny cz³owiek nie zada pchniêcia w³óczni± z tak ogromna si³a i prêdkosci±, jak ta specjalna wyrzutnia do testów - takie mia³em w±tpliwo¶ci po obejrzeniu ). Nie ukrywam, ¿e duzym zaskoczeniem by³ dla mnie zrekonstruowany ¿agiel Drakkara z czystej grubej we³ny a nie jak w dzisiejszych replikach z p³ótna ¿aglowego.

Ponoæ ma byc wiêcej odcinków tego filmu.
Magnus
Powtorka drugiej czesci bedzie o 11.00 w niedziele. Powtorki pierwszej czesci juz nie przewiduje sie, przynajmniej w tym tygodniu. Jakby ktos chcial na to polowac. www.tv.onet.pl w wyszukiwarce wpisac "Planowane Najazdy" - nazwa 1 czesci, "Ofiary sukcesu" - 2 czesc. Nastepnych czesci nie bedzie. W czasie, kiedy te dwie czesci lecialy czyli o 22.00 w niedziele w tym tygodniu bedzie "Most na rzecze Kwai". Wiec kicha, o wikingach skonczyli na Nationalu. ehhh szkoda.

Co do filmu - crash testy ladne byly smile.gif mi sie szczegolnie podobal crash test toporka, przeszedl jak przez maslo smile.gif, a przez co, to wiedza ci co ogladali. testy kolczugi fajne byly, milusie dla oka, wreszcie doswiadczalnie wiem, dlaczego wlocznia to byla najpopularniejsza bron tamtego okresu, moze nie u wikingow ale tak ogolnie. Na filmie widac dokladnie dlaczego powinno sie sciagac plaszcz podczas walki smile.gif Drugiej czesci nie widzialem buuuuu.
s³awko odrow±¿
Witam !
Doskona³y film zw³aszcza dla ludzi którzy Wikingów maj± tylko za zgrajê krwio¿erczych zbojów,gwa³cicieli i podpalaczy.A to tymczasem doskonali ¿eglarze,kupcy,odkrywcy,in¿ynierowie i rzemie¶lnicy.Przedewszystkim niezrównani wojownicy.Ciekawy jest przyczynek do upadku ich kultury.S±dzi³em dotychczas ¿e to chrze¶cijañstwo a tymczasem okazuje siê ze to obro¶niêcie t³uszczykiem odcinanie kuponów od dawnych zas³ug i niechêæ do ruszania siê z miejsca by³o koñcem tej cywilizacji.Ci którzy tego nie chcieli zrozumieæ zostali przegnani wzglêdnie wymordowani przez wspó³ziomków.O tempora o mores.
Pozdrawiam wszystkich tych którym mimo to dro¿sze jest wymachiwanie mieczykiem ni¿ kupczenie czymkolwiek
Piotr Paruch
Dzi¶ o pó³nocy reporta¿ z oblê¿enia Malborka na TV Polonii. Imprezê znam tylko w opowie¶ci i paru podejrzqanych fotek, wiêc zamierzam obejrzeæ aby siê przekonaæ co to za stwór smile.gif
Przemur
Dzisiaj (11.05.2004) icon_wink.gif o 20:20 na TVP1 bêdzie pierwsza czê¶æ dwuodcinkowego filmu "Norymberga" o procesie (zgadnijcie jakim). Amerykañskie spojrzenie na "s±d zwyciêzców". Mo¿e byæ ciekawe.
Jarope³k
Witam

W sobotê o godz. 19 bêdzie mo¿na, na TV 4, obejrzeæ Eryka Wikinga

Pozdrawiam
gunnar.rzeszow
Ze strony www.totalwar.midgard.pl mo¿na ¶ci±gn±æ kilka odcinków programu Time Commanders - jest to co¶ w rodzaju turnieju odtwarzaj±cego historyczne bitwy, z wykorzystaniem silnika tworzonej w³a¶nie gry Rome Total War.
Pozlecam dla osób interesuj±cych siê strategi±.

Ja mam je ¶ci±gniête, je¶li jest kto¶ zainteresowany to proszê daæ mi znaæ.
Ja poszukujê je¶li kto¶ by mia³ filmów o Wikingach, szczególnie puszczanych w zachodnich telewizjach bo nie mam dostêpu do tych stacji i nie mogê sobie ogl±dn±æ.
Gunnar
Smok Migu¶
Od tego czwartku (14.10) na kanale PLANETE pokazywana bedzie seria (6 odcinkow) filmow o znanych z historii rycerzach.
Pierwszy odcinek o godz. 20.45 bedzie o Cydzie
Drugi o 21.45 o Wilhelmie IX z Akwitanii i Urlichu von Lichtensteinie.

Trzeci (21.10) o godz. 20.45 bedzie o Ryszardzie Lwie Serce i Wilhelmie le Marechal
Tomasz z £añcuta
Ogl±da³em 2 pierwsze czê¶ci Rycerzy - ciekawe, choæ oczywi¶cie sporo ikonografi pokazywanej jakby w tle narracji jest z innego okresu niz omawiany, ale ciekawe.POLECAM
Jakub Zieliñski
Na Polsacie w poniedzia³ek o 20.45 bêdzie Milla J. jako Joanna D'Arc
Robert B.
Na regionalnej jest program "ZAMKI GROZY" wieczorem we wtorki i ¶rody napewno co do reszty niesprawdza³em 19 odcinków podaj¿e fajne icon_wink.gif
Marek Hany¿ewski
Polecam seriê na TVP1 w poniedzia³ki o godzinie 14:05 - "Poznañ. Historie Osobliwe: ...". W najbli¿szy poniedzia³ek ju¿ 14sta czê¶æ. Program przygotowywany przez dr Jacka Kowalskiego. Jest du¿o Jego muzyki (granej zazwyczaj na rotta), której nie mo¿na us³yszeæ ani na koncertach, ani na jego wieczorkach ( co wtorkowych ) w Poznaniu.

pozdrawiam
Grenadier
Na Planete leci serial "W okopach". Dla mnie prezentuje on idealn± rekonstrukcjê. Grupa Anglików odtwarzaj±ca 10 kompaniê pu³ku West Yorkshire ¿yje przez kilka tygodni w okopach w pn. Francji . Jedz±, ¶pi±, myj± siê w warunkach z I wojny. Oczywi¶cie wyekwipowani s± ca³kowicie, czê¶æ zadañ wykonuj± w maskach p gaz. Dzia³aj± zgodnie z zachowanym dziennikiem wojennym, wypelniaj±c zadania z 1917 r. Zogranizowano im ostrza³ artyleryjski (udawanu przez wkopane ³adunki oczywi¶cie), a nawet atak my¶liwca (tzryp³atowy Fokker). W czasie wolnym ¶pi± w sianie w stodole na ty³ach, chodz± do knajpy, pisz± listy...
W niedzielê 1.01 lecialy trzy odcinki, mo¿e bêd± powtórzone.
Pozdrawiam
Tylko Ulf
Hej w poniedzia³ek na polsacie o 21 00 leci Robin Hood, niewiem mo¿e kogo¶ to zainteresuje smile.gif

Pozdrawiam bigsmile2.gif
Falkenna
Od wtorku (25. I) na TVP2 bêdzie lecia³ serial "Znak Or³a" Szkoda tylko, ¿e tak wcze¶nie, bo o 7:20 angsad.gif
Tylko Ulf
W czwartek o 23:30 i w piatek o 7:50 na TVN-ie bêdzie lecia³a relacja z imprezy w Ogrodzieñcu.

Pozdrawiam
kewi
Tylko Ulfie - a skad ta wiadomosc - w zadnym z programow adnych szczegolow nie znalazlem ???????
Tylko Ulf
Lutom na og³oszeniu swojej imprezy w Ogrodzieñcu w kalendarium pisa³.
Marcvs Acilivs Glabrio
Biskupin, w tej chwili:P TVP3 Gdañsk. Jakby kto¶ by³ zainteresowany icon_wink.gif
Smok Migu¶
Dzi¶ (wtorek) o 19:30 na TVP3 WOT (Warszawski Osrodek TV) bedzie juz po raz trzeci Album Mazowsza z reportazem z tegorocznego Liwu. Jakiz to ciekawych rzeczy mozna sie bylo dowiedziec, jakaz to madra mlodziez tam zjechala smile.gif I nie zartuje w tym miejcu. Mam nagrany reportaz z Liwu sprzed paru lat i wieje z niego mrokiem, a tu naprawde az milo bylo posluchac i popatrzec. POLECAM!
Menephus
W³a¶nie skoñczy³em ogl±daæ na Planete film o gotlandi. Pewnie bêdzie lecia³ znów, wiêc kto jest zainteresowany niech wypatruje. Trochê by³o o bitwie spod Visby

¦lady minionego ¶wiata Wikingowie Ancient clues czwartek 03.11.2005 21:35 Planete
Ludzie zamieszkuj± szwedzk± wyspê Gotlandia ju¿ od co najmniej 7000 lat. W odizolowanym od reszty ¶wiata zak±tku wybrze¿a archeologowie odkryli pozosta³o¶ci portu Wikingów. To co tam znale¼li, podwa¿y³o ich dotychczasowe pogl±dy na kulturê i profil genetyczny dawnych Skandynawów. Naukowcy zbadali równie¿ masowe groby, które powsta³y po bitwie pod gotlandzkim miastem Visby w 1361 roku, kiedy zosta³o ono z³upione przez Duñczyków.
50min Kanada 2004
Stanis³aw Szal
Witam!

W pi±tek 03.02.2006r. oraz w sobotê 04.02.2006r. o godz. 19.00 na TVP2 "Potop" re¿. J. Hoffman. Zdajê sobie sprawe, ¿e pewnie wszyscy widzieli, ale czasami warto jeszcze raz.

Polecam i pozdrawiam!
Piotr Paruch
W niedzielê, o godzinie 1:45 (wiêc w sumie to ju¿ poniedzia³ek...) na TVP1 bêdzie film pt.
Aleksander Newski - dramat historyczny, 1938, Zwi±zek Radziecki 100 minut

re¿yseria: Siergiej Eisenstein, Dmitrij Wasiliew
scenariusz: Piotr Pawlenko, Siergiej Eisenstein
zdjecia: Eduard Tisse
muzyka: Sergiusz Prokofiew

XIII - wieczna Ru¶ jest podzielona na kilka ksiêstw. Bezustanne najazdy obcych wojsk pustosz± ziemie i dziesi±tkuj± ludno¶æ. Jeden z takich najazdów - szwedzki w 1240 r. - zostaje odparty przez ksiêcia Aleksandra, który po zwyciêstwie nad New± zyskuje przydomek Newskiego. Dwa lata pó¼niej na Ru¶ napadaj± wojska niemieckie. Agresorzy zdobywaj± Psków, zagra¿aj± Nowogrodowi. Mieszkañcy zagro¿onego miasta postanawiaj± zorganizowaæ obronê.

Co do stojów i uzbrojenia nie ma siê co spodziewaæ cudów (co najwy¿ej cudaczno¶ci) ale co klasyka to klasyka.
Banita
O kurcze, przegapi³em - na kanale "Europa" w sobotê 10 i 17 czerwca bêdzie wy¶wietlany 2 czê¶ciowy film "Dziewica Joanna" z 1994 roku, Francja, re¿ Jacques Rivette. Nie widzia³em 1 czê¶ci, druga ma pokazywaæ proces, wiêc sobotni wieczór mam ju¿ zarezerwowany. Czy kto¶ ogl±da³ pierwsz± czê¶æ zatytu³owan± "Bitwa"? Jak wypad³o?...
Kordian
na viasat History lecia³ fajny film o Ryszardzie Lwie serce i Salladynie,powtórka powinna byæ w pi±tek ko³o 8.00.
Podobny film lecia³ tam tak¿e o Leonidasie czy Adolfie Hitlerze
Stanis³aw Szal
Na TVN 24 jest relacja w z bitwy pod grunwaldem, oraz w ka¿dym serwisie informacyjnym mówi± o rekonstrukcji bitwy. smile.gif

Polecam!
Tasi
CYTAT
na viasat History lecia³ fajny film o Ryszardzie Lwie serce i Salladynie,powtórka powinna byæ w pi±tek ko³o 8.00.
Podobny film lecia³ tam tak¿e o Leonidasie czy Adolfie Hitlerze

No w³a¶nie, ogl±dalem o Ryszardzie... - dzis nawet by³,

Szczerze mówi±c z tej serii najbardziej podoba mi sie o Adolfie Hitlerze (bez podtekstów - jest poprostu ciekawy devil.gif ) ogl±da³em go raz- tzn 2 czêsci, ale nie widzia³em samego pocz±tku,

czy ktos z Was wie kiedy bedzie pierwsza czê¶æ tego filmu na Visat History?

Pozdrawiam, Tasi
Gunnar
http://program.tvp.pl/2,3835215,000000.html Polska egzotyczna - Szwedzi na Zamku

A o 15.35 Rzymianie i barbarzyñcy - XII Festyn Archeologiczny w Biskupinie, Reporta¿ 2006
Piotr Paruch
Jutro na Discovery Channel zaczyna siê seria Barbarzyñcy wed³ug Terry'ego Jonesa. O 12:40, 18:40 i 0:40 pierwszy odcinek, nastêpne odcinki (³±cznie 4) co tydzieñ o tych samych porach. Na prawdê polecam, bardzo ciekawa seria, pierwotnie robiona dla BBC History Channel.
Terry Jones (tak, to ten z Monthy Pythona) lata temu zacz±³ siê zajmowaæ histori±, lecz zamiast opowiadaæ to samo poraz n-ty, pokazuje j± od mniej znanej strony. Dlatego zamiast nieokrzesanych ludzi mieszkaj±cych poza granicami Imperium, tylko czychaj±cymi na okazjê rabunku i zniszczenia zobaczysz cywilizowanych mieszkañców o bogatej kulturze, którzy mieli ten niefart, ¿e s±siadem by³ Rzym. A jak wiadomo, historie pisz± zwyciêzcy...
Tre¶æ powsta³a we wspó³pracy z wybitnymi znawcami tematyki a wszystko podane jest w przystêpnej postaci.

Kto nie ogl±da³, marsz przed telewizor!
Zb.Tomaszewski
13.01.2007. o godz 12 w programie Discawery History "¦wiêci wojownicy" -wyprawy krzy¿owe druga czê¶c .Co jaki¶ czas s± wznawiane emisje.Moja opinia o tym filmie jest bardzo pozytywna. cool.gif
santiago
Witam!
polecam na PLANETE cykl "Rycerze" jutro o 12:15 o Wilhelmie de Marechal, w pon 15:15 o Ryszardzie Lwie Serce, we wtorek powtórka o Wilhelmie Marsza³ku, w ¶rodê o 14:15 tematem odcinka bêdzie postaæ El Cida, w czwartek 13:30 Wilhelm i Ulrich, pó¼niej 20:45 Saladyn, 21:45 Robert Guiscard, ogl±da³em jak dot±d czwartkowy odcinek wieczorkiem nt. Bertranda du Guesclin i Edwarda Czarnego Ksiêcia....Cykl Rycerze to biografie znanych rycerzy opowiadane przez skrybów i poetów, natomiast ciekawy jest sposób przedstawienia filmowego opowie¶ci, gdy¿ ma ono wygl±d kronik....gor±co polecam!
Mam nadziejê ¿e takie programy nie znikn± z anten i bêd± siê rozwija³y, a nie jak niektóre na Discovery, które lec± po 15 razy....
Bartek z Chojnika
Chwilowo do¶æ daleko mam do polskiej telewizji a na cholernej zielonej wyspie nie pozwalaj± nam instalowaæ anten sat, bo podobno szpec± budynki ( dunno.gif ). Czy kto¶ Milusiñscy mo¿e nagrywa t± seriê?

W ramach rewan¿u, je¶li kogo¶ interesuje temat, w najbli¿sz± ¶rodê, godz 22.15 czasu Greenwich, na irlandzkim RTE 1, druga czê¶æ programu Irish Nazis. Traktuje o niemieckich zbrodniarzach wojennych, którzy po wojnie schronili siê w Irlandii.
Aedan
"Battles BC" nowy cykl na kanale History realizowany przez ekipê odpowiedzialn± za '300'

Jak i w przypadku wspomnianego dzie³a mamy do czynienia z pseudo historycznym komiksem, ma³o merytorycznym ale za to powielaj±cym mnóstwo schematów.

Szczerze odradzam.
Indar
Zainteresowanych informujê ¿e dzi¶ na "Jedynce" wy¶wietlili pierwszy odcinek serialu "Filary Ziemi" - na podstawie ksi±¿ki Kena Folleta pod tym samym tytu³em.
Zdaje siê ¿e kontynuacja za tydzieñ.
Szymon W
Na National Geografic leci film p. t. " Z notatnika ¶redniowiecznego rycerza" dotycz±cy ksi±¿ki Tallhofera. Pozdrawiam.
Dawid DeCha
CYTAT(Szymon W @ 22:19 07.03.2012) *
Na National Geografic leci film p. t. " Z notatnika ¶redniowiecznego rycerza" dotycz±cy ksi±¿ki Tallhofera. Pozdrawiam.

Ogl±da³em z reszt± teraz powtarzaj± go co jaki¶ czas tak¿e je¶li kto¶ niezd±zy³ to zachêcam gdy¿ moim zdaniem dokument warty uwagi. Polecam tak¿e dokument pt"Rycerze chaosu", który bêdzie dzi¶ wy¶wietlony na tym samym kanale o godz 23. Opowiada on o grypie* Amerykañskich rycerzy:D:D:D
POzdrawiam Dawid

* Moderator: mia³e¶ na my¶li GRUPÊ ?
Indar
Zainteresowanych ponownie informujê ¿e w pi±tek (7.12.2012) o godzinie 22:10 w Jedynce mo¿na bêdzie obejrzeæ pierwszy odcinek miniserialu "Templariusze, Mi³o¶æ i Krew" - czyli ARN'a.
Purvis
Nie mo¿e to byæ! "Arn" na TVP1 i to jeszcze w ludzkich godzinach?!
Zaprawdê, ¶wiat siê koñczy...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.