Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Z³amany Miecz
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie - porady techniczne
evilssensei
Witam mam problem a mianowicie z³ama³ mi siê miecz a dok³adniej na ³±czeniu klingi z czê¶ci± znajduj±c± siê w rêkoje¶ci po prostu ostrze z³ama³o siê przy samym jelcu (wiêcej poka¿± zdjêcia w albumie).

http://evilsdj.fotosik.pl/albumy/679506.html

moje pytanie jest nastêpuj±ce czy mo¿na przekuæ taki miecz samemu rêcznie poniewa¿ nie mam w okolicy ¿adnego kowala a chcia³bym go naprawiæ i czy jestem tez wstanie wyprowadziæ krawêdzie tn±ce poprzez przekucie proszê wypowiadajcie siê
P.S.
Jak mo¿na zobaczyæ na zdjêciach w niektórych miejscach pokaza³y siê czarne plamki nie które idzie wypolerowaæ ale niektóre stawiaj± opór nie wygl±da to to na rdze ale niewiem w tym temacie te¿ proszê o wypowiedzi.
Z góry dziêkuje i pozdrawiam
Szymek z K-g
Ju¿ na wstêpie mogê Ci powiedzieæ i¿ wyrzuci³e¶ pieni±dze w b³oto, bo:
1) miecz jest od cz³owieka nie rzetelnego i mimo i¿ pewnie zg³asza³e¶ miecz do reklamacji nie oczekuj od niego rekompensaty- patrz temat o nie uczciwych ludziach.
2) kiedy jeszcze by³ kontakt z tym sprzedawc± z góry mówi³ i¿ miecze ³ami± siê najczê¶ciej w tym miejscu co u Ciebie (on jest tylko po¶rednikiem, to owe miecze s± kiepsko wykonane).

Wracaj±c:
1) je¿eli jeszcze nie wykona³e¶ reklamacji a miecz jest na gwarancji to zg³o¶ jego wadê jak najszybciej, mo¿e otrzymasz nowy lub pieni±dze.
2) w przypadku gdy kolejny raz owy sprzedawca uchyli siê od odpowiedzialno¶ci, mo¿esz wtedy szukaæ naprawdê BARDZO porz±dnego kowala, najlepiej z paleniskiem gazowy (na propan + tlen) gdy¿ nale¿y oba kawa³ki skuæ. Wymaga to ogromnej temperatury i wprawy, a wiêc (nawet je¿eli kujesz no¿e) zapomnij by¶ sam móg³ dokonaæ takiej naprawy.
CYTAT
czy jestem tez wstanie wyprowadziæ krawêdzie tn±ce poprzez przekucie proszê wypowiadajcie siê

Jeste¶, ale miecz na 70% siê rozhartuje. Je¿eli umiesz hartowaæ co¶ takiego jak miecz (oczywi¶cie musisz wiedzieæ z jakiej zosta³ zrobiony stali) to próbuj ponownie go zahartowaæ, ale chyba znacznie lepiej by³o by to zrobiæ szlifiereczk±- po co na si³ê pakowaæ miecz w ogieñ.

Czarne plamy .. moim zdaniem to nie rdza a wêgiel na powierzchni, w³a¶ciwie jego wielkie grudy, niektórych rzeczywi¶cie mo¿esz nie daæ rady zeszlifowaæ, lepiej zostawiæ je w spokoju. To tylko dowodzi ¿e miecz zosta³ zrobiony lipnie- mia³em taki sam i te¿ siê z³ama³ ale w innym miejscu, jak siê okaza³o by³ zrobiony ze stali na maksa nawêglonej (graniczy³o to ju¿ chyba z ¿eliwem) wiêc mo¿e i siê nie szczerbi³, ale te¿ nie by³ sprê¿ysty co doprowadza³o do pêkniêcia.
PostMortem
Lepiej uzbieraj kasê i kup sobie nowy.. Sprawd¼ w±tek "Ranking mieczników"..

Pozdrawiam
Pinior
Czó³ko,
Trzpieñ w twoim mieczu zosta³ wykonany poprzez wyciêcie fleksem, a nie poprzez spêczenie materia³u wiêc nie dziwi mnie wcale ¿e trzasn±³ dok³adnie w tym miejscu. Mo¿na toto jedynie migomatem potraktowaæ i wstawiæ do konta lub na ¶ciane, jak kto¶ lubi, powiesiæ.
Zamów sobie lepiej now± sztabkê, olewaj±c "producenta" tego miecza. Np. Pan Sz. Ch.- solidnie i niedrogo.
Pozdrawiam
evilssensei
a w jakich cenach by wychodzi³ póltorak b±d¼ miecz dwurêczny?
Indar
Zapoznaj siê z tym tematem:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=14036
to powinno Ci pomóc.

Co do tego miecza - czy to nie "Hurdalek"? Ogólnie to podzielam zdanie ¿eby¶ odpu¶ci³ sobie resztki tego miecza i uzbiera³ na co¶ nowego.
I.
Indar
Dyskusjê na temat gwarancji i rêkojmi, jako ¿e zawiera przydatne informacje wy³±czy³em do oddzielnego topiku:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=19...t=0#entry253468
I.
P³atnerz Czcibor
z pó³toraka lepiej zrobiæ krótszy miecz przez wyciêcie nowego trzpienia z ostrza. Natomiast jakakolwiek ingerencja cieplna zepsuje go do koñca mo¿na jeszcze zrobiæ ma³± sztuczkê w³o¿yæ miecz do pojemnika z wod± wystawiaj±c na wierzch 5cm które z góry wiemy ¿e siê rozhartuj± ale w te miejsce rzadko id± ciosy podpinamy masê z migomatu do miecza i naspawujemy kulkê na koñcu mo¿emy dodawaæ ¶rubki itp aby przyspieszyæ pracê ale trzeba pamiêtaæ aby nie pop³ynê³a nasza praca jak za d³ugo pospawamy. Bêdzie to czasoch³onne ale mo¿emy spawark± uformowaæ nowy trzpieñ który w trakcie spawania jak bêdzie ciep³y nale¿y przekuwaæ nadaj±c mu przybli¿ony kszta³t w miarê mo¿liwo¶ci oczywi¶cie resztê co za wiele materia³u siê naspawa mo¿na zeszlifowaæ
Ja tak zrobi³em ze swoj± szabl± tylko u mnie z³ama³ sie trzpieñ w po³owie i odpad³ z g³owic± dlatego mog³em to zrobiæ szybciej naspawuj±c spawy wzd³u¿ resztek trzpienia i wyci±gaj±c na kowadle efekt jak na razie OK je¶li kiedy¶ pêknie w tym miejscu to odwiedzê ten post i napiszê
aha lepiej nowy trzpieñ zrobiæ grubszy i szerszy od starego jelec bez problemu sie poszerzy po podgrzaniu tylko trzeba umiejêtnie nabijaæ
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.