Witam, zastanawia mnie to, czy karwasze ³ucznicze lub ko³czany by³y u¿ywane ju¿ w XIII wieku przez ³uczników ¶rodkowo i zachodnioeuropejskich?
W mojej skromnej ikonograii (Biblia Maciejowskiego i Liber ad honorem Augusti) nie doszuka³em siê ¿adnego karwasza, natomiast w drugim ¼ródle widaæ by³o lniane worki przytroczone do pasa.
Interesuje mnie równie¿ to, jaki he³m móg³by nosiæ ³ucznik ¶l±ski z XIII wieku. Czy by³aby to ³ebka, czy np he³m otwarty z nosalem.
Hej
Je¶li chodzi o Europê zachodnia to znane mi jest przedstawienie z tkaniny z Bayeux (II po³owa XI wieku) ukazuj±ce ³uczników z ko³czanami zarówno przytroczonymi do pasów jak i przewieszonymi przez plecy. Fragment w za³±czniku
Pozdrawiam
Thyrvi
tu troche o uzbrojeniu ³ucznika
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=7159my¶le ze worek lniany bedzie ok tylko k³opot w tym ¿e W Polsce raczej nie wystepowa³y formacje ³ucznicze w tym okresie, na zachodzie to nie wiem jak ale chyba tez kusze, natomiest u angoli ³uk jak najbardziej
pozdrawiam
¦l±sk to ewidentnie obszar wp³ywów germañskich (niemieckich) i s³owiañskich (czeskich i polskich) a nie anglosaskich i rzeczywi¶cie ³uki nie by³y tu wtedy u¿ywane bojowo po wyparciu ich przez kusze, - tak jak i oszczepy stanowi³y co najwy¿ej sprzêt my¶liwski. Tak, ¿e o formacjach ³uczników w XIII wieku na ¦l±sku bym nie marzy³. Co prawda ³uki refleksyjne, które dociera³y do nas z zagonami Mongo³ów i Tatarów, mog³y byæ znane, wiêc mo¿e jakie¶ pojedyñcze egzemplarze by³y w u¿yciu jako ciekawostka, ale trochê to naci±gane. Gdzie¶ na Mazowszu czy wschodnich krañcach Polski ju¿ prêdzej. Tylko ¿e wówczas raczej nie mówiliby¶my o worku czy ko³czanie tylko o skórzanym sajdaku na ³uk i strza³y troczonym do pasa lub siod³a. Natomiast ³uk prosty w zasadzie poza sask± Normandi±, Angli± i Wali± w XIII wieku nie by³ na Zachodzie stosowany, dopiero w pó¼nej fazie Wojny Stuletniej przekonali siê do niego Francuzi, stanowi³ te¿ podstawow± broñ strzelcz± w tym czasie w Burgundii, ale to ju¿ bardzo daleko od Twojego wczesnego XIII wieku. Niemcy (i ¦l±zacy) chyba nigdy i nigdzie nie darzyli ³uku estym±, ani na ¦l±sku, ani w Rzeszy, ani w Prusiech...
Witam,
z zajêæ u siebie na studiach mogê spokojnie rzec, i¿ ³uk i strza³y do niego by³ dalece tañszy od kuszy. To te¿ mimo, i¿ kusza dominowa³a w omawianym przez Was okresie i terytorium, i nie by³o jednolitych formacji ³uczników, czy kuszników, to nic nie sta³o na przeszkodzie by ³uki by³y wykorzystywane na polu bitwy równolegle z kuszami. By³y tañsze i szybkostrzelne. A uzbrojenie piechoty z tego okresu zale¿a³o od tego na co kogo by³o staæ i co sam uzna³ za lepsze. Nie mówiê tu o rycerstwie.
Co do ko³czanów to sam siê nad tym zastanawia³em w innym dziale Frehy, ale stanê³o na tym, i¿ worki lniane jak najbardziej. Popularne te¿ by³o zatykanie strza³ zwyczajnie za pas. Skórzane ko³czany mog³y byæ stosowane przez bardziej majêtnych i to na polowaniach, gdy¿ rycerz na polu bitwy raczej z ³uku nie korzysta³ (ciêzko by mu siê celowa³o przez garnek hehe).
A he³my ³uczników na XIII ? Je¿eli w ogóle to raczej pospolite w tamtym okresie kapaliny. £ebki s± pó¼niejsze, wykorzystywane ju¿ przez angoli podczas wojny 100-letniej czyli w XV wieku.
Pozdrawiam
Prawdê mówi±c tam, gdzie dota³em do jakich¶ konkretnych informacji o konstrukcji ko³czanów, wszystko wskazuje na to, ze by³y przede wszystkim drewniane.
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=15...mp;#entry257461 A karwasze w tamtym czasie by³y chyba nadal domen± wy³±cznie koczowników. W sumie nie wiem po co pieszemu ³ucznikowi, czêsto nie posiadaj±cemu nawet he³mu karwasze.
Tymczasem mamy przekazy o u¿ywaniu ³uków przez ch³opska piechotê jeszcze w XVw. W 1403 r wobec zagro¿enia najazdem krzy¿ackim sejmik wielkopolski uchwali³, ¿e w przypadku wkroczenia nieprzyjaciela ch³opi z dóbr królewskich i prywatnych maj± stawiæ siê
"z ³ukami, tarczami, w³óczniami, mieczami, toporami, pozostawiaj±c tylko czterech we wsi wielkiej a dwóch ludzi we wsi ma³ej" I chyba jakie¶ pojedyñcze, odosobnione przypadki w pieszych rotach zaciê¿nych je¶li dobrze pamiêtam.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.