Na Jarmarku Jagielloñskim w¶ród strojów znalaz³am ¶liczn± sukniê. Dodajê za³±cznik, ale jeszcze napiszê kilka szczegó³ów, bo odtworzy³am j± w paincie.
Rozciête rêkawy (tak za ³okieæ) i suknia by³y w kolorze naturalnego, no mo¿e lekko zielonkawego, lnu, a te d³ugie w±skie (rêkawy) i kliny by³y rude. Te dwie kreski na brzuchu i jedna na plecach maj± symbolizowaæ (UWAGA! tu bêdê nieudolnie t³umaczyæ o co mi chodzi) zszyte rozciêcia w kszta³cie (), dopasowuj±ce w talii.
z powody takiego szczegó³u zwanego cen±, zdecydowa³am, ¿e uszyjê co¶ takiego sama. I tu zapali³a siê czerwona lampka. Czy wogóle taki strój do tego w takich kolorach istnia³ gdzie¶ (naprawdê, gdziekolwiek) w ¶redniowieczu? Gdy co¶ robiê/szyjê/piszê/gotujê staram siê, aby by³o jak najbli¿sze prawdzie. Je¶li siê znajdzie dobra dusza, która mnie naprowadzi to by mog³a jeszcze dodaæ, z jakimi dodatkami (pasek, naszyjnik) i mo¿e jeszcze co¶ na g³owê?
Witaj!
Kilka uwag, je¶li mo¿na.
Je¿eli dobrze zrozumia³am te rozciêcia, które próbowa³a¶ opisaæ to zaszewki - wystêpuja bardzo powszechnie przy wspólczesnych ubraniach, natomiast nie by³y stosowane w ¶redniowieczu (bardzo ogólnie pojêtym), kiedy ubrania dopasowywano do cia³a na szwach.
Kliny w innym kolorze niz suknia równiez nie wystepowa³y, przynajmniej do dzi¶ nie spotka³am siê z zastosowaniem takiej praktyki w ¶redniowieczu, szczególnie przez bogatsze warstwy spo³eczeñstwa, które by³o staæ na kupno materia³u w jednym kolorze, nie trzeba by³o szyæ z resztek. A ogólny pomys³ na sukniê napewno nie jest wzorem dla wie¶niaczki.
Te podwójne rêkawy - w±skie, wystajace spod szerokich to imitacja sukni spodniej, która powinna znajdowaæ siê pod wierzchni±. Powinna to byæ ca³a suknia pod spodem, nie tylko rêkawy, wszyte od ³okcia.
Czy dobrze zrozumia³am, ¿e suknia by³a w ca³o¶ci z lnu?
Je¶li tak - to mamy do czynienia z kolejn± niekonsekwencj± - suknie wierzchnie wykonywano z we³ny, lniana mog³a byæ suknia spodnia i podszewka sukni wierzchniej.
Mam nadzieje, ¿e rozja¶ni³am sprawê na tyle, by zasugerowaæ raczej uszycie czego¶ na podstawie dostêpnych wzorów, zamiast szycia na wzór tej sukni, któr± widzia³a¶.
Dobrze, ¿e jej nie kupi³a¶, a przed odwzorowaniem zapyta³a¶ tu, na forum.
Dziêki temu nie zmarnujesz czasu, ani materia³u - mozesz go wykorzystaæ na wykonanie poprawnej sukni ¶redniowiecznej.
Pozdrawiam
Triss
O! Nie spodziewa³am siê odpowiedzi po dwudziestu (no, trzech) minutach!
Szkoda. Suknia by³a naprawdê piêknana... Najbardziej podobaj± mi siê i interesuj± te rêkawy. Mog³abym prosiæ o jakie¶ dok³adniejsze informacje na ich temat? W którym wieku i gdzie by³y stosowane i tym podobne (np. linki do wykrojów, przy okazji ca³ej sukni :D ). Tak siê zastanawiam, czy latem, w dwóch warstwach nie jest zbyt gor±co? W dodatku we³na. I jakie kolory warstwy spodniej i górnej. S± jakie¶ zasady? A dodatki typu bi¿uteria, buty, nakrycie g³owy?
Zasypujê pytaniami i z góry dziêkjê za odpowied¼.
Temat zapewne zostanie zamkniêty, wiêc odpowied¼ idzie na PW.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.