Witajcie
Wypowiedzia³em asiê ju¿ w Karczmie, w moim w³asnym temacie.
Tak wiêc teraz pytam Was, jakie ksi±¿ki powinien przeczytaæ pocz±tkuj±cy ryerz, aby wstêpuj±c do bractwa wiedziaæ co¶ o RR i nie tylko???
Szczególnie proszê Was o pomoc, jeli chodzi o ksi±¿ki po¶wiêcone strojowi cywilnemu - co i jak? Nie wiem, jak go uszyæ, jak ma wygl±daæ itd. A zatem proszê Was o pomoc.
A mo¿e istnieje jaka¶ strona internetowa o tym traktuj±ca?
Czekam.
Pozdrawiam i oczekujê wielu ciekawych pozycji.
Witam
Je¶li chodzi o strój cywilny to "Historia Ubioru" Marii Gutkowskiej Rychlewskiej jest bezkonkurencyjna.
Coprawda jest trudna do zdobycia, ale w dzisiejszych czasach dla chc±cego nic trudego.
Co do strony, mo¿esz spróbowaæ tutaj
http://www.siue.edu/COSTUMES/history.html
Du¿o wzorów z ró¿nych okresów, jednak je¶li pamiêæ mnie nie myli, kto¶ chyba nawet na FREHA poddawa³ w w±tpliwo¶æ jej wiarygodno¶æ.
Pozdrawiam
Peruk
Mia³e¶ odpowiedziane w Karczmie - szukaj na Freha pod odpowiednimi has³ami - tam jest prawie wszystko - o stroju w stroju, o uzbrojeniu w uzbrojeniu itd
A przede wszystkim - przy³±cz siê do bractwa - tam znajd± siê ludzie, którzy ciê pokieruj± i pomog±
Ja polecam ksi±¿kê któr± sam w³a¶nie czytam, a jest to "Broñ i strój rycerstwa polskiego w ¶redniowieczu" Andrzeja Nadolskiego. Powinno byæ w bibliotece, ja w³asnie stamt±d mam. Wed³ug mnie znakomita lektura dla pocz±tkuj±cych.
Popieram i polecam równie¿ inne ksi±¿ki tego autora, a jest ich sporo.
Polecam tez pracê pana ¯ygulskiego, choæ z pewn± doz± nie¶mia³o¶ci
"Broñ i strój rycerstwa polskiego w ¶redniowieczu" Andrzeja Nadolskiego
Rzeczywi¶cie znakomite na poczatek, ale jesli chodzi o strój, to niestety nie ma tam nic.
Wogóle Nadolski i Nowakowski nie pisz± o strojach.
¯ygulski nic nie napisa³ o strojach, sam w sobie nie jest a¿ taki z³y, tylko lubi korzyatæ z cudzego ("Armie ¶wiata staro¿ytnego"). Choæ mia³ kilka dyskusyjnych pomys³ów.
Doda³bym ksi±¿kê krystyny Turskiej "Ubiór dworski w Polsce w dobie pierwszych Jagiellonów" Ossolineum 1987r. O ile oczywi¶cie interesuje Ciê ta epoka. Gutkowska pope³ni³a opracowanie obejmuj±ce wiele epok, o ile pamiêtam, jej ksi±¿ka jest du¿o wcze¶niejsza.
Popularny u nas "Medieval Tailor Assistant" mo¿e byc bardzo pomocny, jestem ¶wiadom, ¿e te wykroje trzeba czasami mocno zmieniaæ, ale na poczatek i tak daj± bezkonkurencyjne u³atwienie.
Gdy jednak trzeba uszyæ co¶ "wa³snym sumptem" a nie tylko wybraæ sobie wdzianko to bez tego mo¿e byæ bardzo ciê¿ko.
Nasz Watcher pewnie wie gdzie i jak mo¿na to jeszcze dostaæ. Polecam kontakt.
No i powiniene¶ zdecydowaæ o jakie czasy Ci chodzi.
Jest kilka rzeczy wydanych ostatnio, al etu wola³bym sie nie wypowiadaæ, bo znam siê za ma³o na strojach, a ksi±¿ki te znam pobie¿nie. Jedna mnie nieco zdegustowa³a, ale juz nawet nie pami êtam czym, wiêc nie podajê tytu³u.
Warto rozgl±daæ sie za dobrymi reprodukcjami dawnych dzie³.
Zgadza siê z rozgl±daniem za reprodukcjami ,trzeba tylko pamiêtaæ aby opieraæ siê na dzie³ach ,które rzeczywi¶cie powsta³y w epoce ,któr± pragniesz odtwarzaæ . Czyli ¶redniowieczne obrazki -tak, Matejko rysuj±cy ¶redniowiecze - lepiej nie .
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.