Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Spadaj±ca ciêciwa
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Donki
Podczas strzelania z ³uku spada mi ciêciwa z dolnego ramienia. Czy to jest wina b³edu pope³nianego przeze mnie (strzelam z zekiera), ³uku (wschodni z jednego kawa³ka drewna) czy mo¿e ciêciwy( urwana jedna nitka w dolnej jej czê¶ci). Z góry dziêkujê za odpowiedzi.

Pozdrawiam
Donki
Leszczu
Wydaje mi siê ¿e jedynym wyt³umaczeniem jest to ¿e masz zbyt d³ug± ciêciwê i po strzale siê przemieszcza. Skrêæ j± trochê przed na³orzeniem.
Pozdrawiam Leszczu
Chaos666
Witam!

Generalnie mo¿e byæ wiele powodów, spadania ciêciwy. Równie dobrze mo¿esz mieæ ¼le wyprofilowany gryf. Ani ciêciwa (w takim stanie) ani zekier nie maj± na to wp³ywu. No chyba ¿e ciêciwa jest faktycznie lu¼na jak guma w gaciach, ale to znowu by¶ strzelaæ nie móg³. Po naci±gniêciu rozumiem ¿e ciêciwa "przechodzi" test kciuka? Wg. mnie problem le¿y w ³uku, ale to jak wystawiaæ receptê przez internet.

Pozdrawiam
Chaos
MUMIN
moja teoria:
podczas wypuszczenia strza³y ciêciwa omija gryf (reflex) i po prostu spada
powinna zatrzymaæ siê na gryfie

chyba ¿e spada podczas naci±gania ³uku to nie wiem dziadowe zaczepy albo ucho za du¿e
Turin
Mumin pewnie ma racjê. £uk refleksyjny koniecznie musi mieæ o¶ symetrii, bez tego ciêciwa nie trafia na refleks. Z tego mo¿e wynikaæ ¿e masz skrêcone ramie (sprawdza³e¶?) i dlatego ciêciwa siê ze¶lizguje. Daj troszkê zdjêæ, to rozja¶ni sprawê.

Pozdrawiam
Jakub.
Donki
Jedno ramiê jest skrêcone, jest to ramiê dolne i w³a¶nie z dolnego gryfu spada ta ciêciwa. Jak naci±gn±³em ciêciwê na odleg³o¶æ d³oni z wyci±gniêtym kciukiem ciêciwa tylko przesuwa siê na gryfie i muszê j± po ka¿dym strzale przesuwaæ na jego ¶rodek.
GBartek
Domniemam ¿e jest to ³uk produkcji Andrzeja albo £ukasza, lekarstwem bêdzie podgrzanie ramienia i wyprostowanie go, przyda³y by siê te¿ wysokie mostki na gryfach i bêdzie po k³opocie, je¶li ³uk jest z hikory to bez problemu siê wyprostuj.

Pozdrawiam Bartek.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.