Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: namiot z ziem naszych, X w...pomocy
> Przedmoty codziennego u¿ytku > W podró¿y
Kruk74
Witam wszystkich frehowiczów. do rzeczy: poszukujê danych na temat namiotów jakimi mogli dysponowaæ nasi prapraitdprzodkowie w X - XI w. tereny: po³udnie Polski, powiedzmy Kraj Wi¶lan. Jak do tej pory naczyta³em siê o saxonach i innych namiotkach np. wikiñskich, ale z naszej bajki jako¶ pusto. czy to znaczy, ¿e na wyprawach woje i kmiecie spali w np. sza³asach ( i jakie to bêd±...rozwi±zania raczej survivalowe siê k³aniaj±).
pozdrawiam
Kruk
Lvcivs Lvcretivs Cavvs
Ekspertem nie jestem w tej dziedzinie, ale wydaje mi siê, ¿e raczej nie ma ¿adnych znalezisk. Ma³o pozostawili po sobie. Nie mo¿na przypuszczaæ, ¿e spali w sza³asach, bo zamo¿niejsi na pewno mieli kawa³ek p³ótna nad g³ow±, ale po naszych przodkach je¶li idzie o przedmioty z tkanin w ogóle ma³o zosta³o, wiêc tym bardziej ciê¿ko o namioty. Pozostaj± wiêc tylko zapo¿yczenia od s±siednich kultur.
P.S.
jak napisa³em wy¿ej nie jestem ekspertem, wiêc je¶li nie mam racji to proszê o poprawienie mnie
pozdrawiam
Kawka
Viator
Ja bym by³ jeszcze ostro¿niejszy i wcale nie da³bym z³amanego grosza czy nasi s³owiañscy przodkowie z okresu przedpañstwowego / wczesnopañstwowego w ogóle u¿ywali namiotów. Raczej stawia³bym na sza³asy. No, mo¿e co¶ w rodzaju wojskowo-harcerskiego patentu z pa³atek rozpiêtych na ¿erdkach da³oby siê zorganizowaæ z p³aszczy z pó³ ko³a (p³aszcz z ca³ego ko³a to w ogóle wystarczy³by pewnie sam jeden na taki mini-namiot). A co strony praktycznej sza³asów, mini-namiotów i spania w ¶piworach pod go³ym niebem - jak i z czego w praktyce taki nocleg zaaran¿owaæ - to zapraszam do dzia³u Wyprawy.
Kruk74
no w³a¶nie takem podejrzewa³, bo znalezisk zero. a z ikonografii jeszcze niczego nie trafi³em:( angsad.gif
a co do p³aszczy z pó³kola, to testowa³em...mini namiotek wychodzi i da siê wytrzymaæ, pod warunkiem, ¿e drugi dawca p³aszcza akurat ma wartêsmile.gif)))
Rugiewit
Najpoprawniej bêdzie zapewne jak zrobisz/zakupisz sobie tego saksona. S± to chyba jedyne namioty, które przewijaj± siê przez europejsk± ikonografiê w wiêkszych ilo¶ciach.
Bo niestety, ale bez namiotu na imprezach to nie za fajnie siê obozuje.
Kruk74
dziêki wielkie smile.gif wykroje saxonów s± gdzie¶ na forum?
Pawe³ Lipnicki
Na Allegro jest jeszcze bardzo tani saxon (i parê nieco dro¿szych) icon_wink.gif .
Dobrze uszyte i za rozs±dne pieni±dze
Finkenberg
CYTAT(Kruk74 @ 14:42 08.08.2009) *
Witam wszystkich frehowiczów. do rzeczy: poszukujê danych na temat namiotów jakimi mogli dysponowaæ nasi prapraitdprzodkowie w X - XI w. tereny: po³udnie Polski, powiedzmy Kraj Wi¶lan. Jak do tej pory naczyta³em siê o saxonach i innych namiotkach np. wikiñskich, ale z naszej bajki jako¶ pusto. czy to znaczy, ¿e na wyprawach woje i kmiecie spali w np. sza³asach ( i jakie to bêd±...rozwi±zania raczej survivalowe siê k³aniaj±).
pozdrawiam
Kruk

Ju¿ gdzie¶ na Freha co¶ o tym by³o. Otton ze Stuzzelingen relacjonuje wizytê w Polsce gdzie go¶ci³ na zaproszenie ¿ony Krzywoustego (wiêc by³ to go¶æ znaczny i godnie przyjmowany) i narzeka, ¿e w lutym (!!!) mia³ do wyboru nêdzne chaty wie¶niaków, lub namioty Polan "gdzie przebywa³ obyczajem Numidów".
Przodkowie, co najmniej czê¶ci z nas, mieszkali w namiotach stale, okr±g³y rok, co niestety nie daje nam informacji z czego by³y robione, choæ np. wiadomo w jakim szyku by³y ustawiane i gdzie.
Czes³awa
Pod³±czam siê pod pytanie z pocz±tku tematu. Chcia³abym jednak u¶ci¶liæ o co mi chodzi. O namiotach ³odziowych poczyta³am, ¿e na l±dzie mrok itp., a poza tym ciê¿kie, nieporêczne i jeszcze parê (pewnie uzasadnionych) zarzutów. Wobec tego chcia³abym siê dowiedzieæ, czy pojawienie siê na imprezie wczesnej z namiotem typu sto¿ek (zszyty z trójk±tów, wsparty na jednym maszcie i odci±gach, ze ¶ciankami przytwierdzonymi do ziemi) bêdzie du¿ym b³êdem, czy ujdzie mi to na sucho?

Je¿eli istniej± jakie¶ ¼ród³a pisane, czy ikonografia z okresu IX-XI w. z terenów s³owiañstwa zachodniego, to ju¿ ca³kiem by³abym przeszczê¶liwa.

Pozdrawiam
Cze¶ka
Jaksar
S³owianie nie prowadzili d³u¿szych wypraw czy oblê¿niczych wojen, za wyj±tkiem S³owian wschodnich którzy brali udzia³ w wyprawach na Konstantynopol to S³owianie Zachodni w tym i Po³abianie dokonywali krótkich wypraw na s±siaduj±ce plemiona czy na Duñczyków. Wikingowie prowadzili podobn± taktykê z tym, ¿e ich wyprawy by³y dalsze wiêc i na ³odziach ustawiali prawdopodobnie namioty zwane trójk±tem wikiñskim.
W rekonstrukcji z musu jakoby opieramy siê wiêc jedynie na dwóch typach, Saxon i A-Wiking przy tym zwracamy uwagê na to by by³y to namioty z lnu.
Lubomir Aleksandrowicz
,, przy tym zwracamy uwagê na to by by³y to namioty z lnu."

Dlaczego z lnu ?
Laser
CYTAT(Lubomir Aleksandrowicz @ 09:51 20.09.2015) *
,, przy tym zwracamy uwagê na to by by³y to namioty z lnu."

Dlaczego z lnu ?

Bo len mokn±æ puchnie staj±c siê wodoszczelny.
Viator
Ja wcale nie jestem pewien czy to by³y namioty p³ócienne; spodziewa³bym siê przy namiocie ca³orocznym czego¶ pomiêdzy "igloo-kszta³tn±" chat± a sto¿kiem "tipi", oba na szkielecie drewnianym kryte skórami zwierzêcymi. Obie konstrukcje wymy¶lone i u¿ywane ju¿ przez ³owców paleolitycznych (dobrze sprawdzaj± siê nawet w zimnym klimacie) a w pewnych (co prawda dalekich od Europy) rejonach a¿ po czasy bliskie nam. Chyba ¿e - tu ju¿ "gdybam" - nasi przodkowie mieli znacznie wiêcej wspólnego z koczownikami Wschodu ni¿ nam siê wydaje i przejêli od nich bardziej "jurto-podobne" namioty (ale zaznaczam ¿e nie wiem jakich namiotów u¿ywali Awarowie i Po³owcy i czy które¶ z nich by³y podobne do pó¼niejszych tataro-mongolskich jurt).
Laser
Podzielam w±tpliwo¶æ co do u¿ywania lnu na namiot w tym okresie.
Lubomir Aleksandrowicz
Ile czas wed³ug was zjmowa³o wykonanie materia³u na namiot ( tz grubego lnu gêsto tkanego ) ?
Wed³ug mej skromnej wiedzy namioty by³y wykonywane z skór oraz we³ny ( tak samo jak ¿agle okretów Wikinskich ) .
Chcialbym tylko jeszcze dodaæ ¿e owa we³na by³a pokryta lanolin± , dziêki której nie przemaka³a .
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.