CYTAT(Ragnar SW @ 14:34 02.10.2010)
Ujmê to w ten sposób - twoje posty s± "ciê¿kie" w czytaniu.
to ja zamknê ju¿ po tym poscie dziób i poczytam wiêcej innych postów, to siê mo¿ê poduczê lekkiego pióra, howgh
/.../Szable s± elementem który nap³yn±³ ze wschodu najwcze¶niej!! w VIII-IX w. Miecze obecne s± w kulturze zachodniej od epoki br±zu - nie rozumiem wiêc sk±d pomys³ ¿e "szable przekuto na lemiesze" - masz mo¿e potwierdzenie ¿e wystêpowa³y we wczesnym ¶redniowieczu na Zachodzie?
z szablami na lemiesze to by³a ironia. Nie pisalem o Zachodzie a o Europie ¦rodkowej (Polska, Czechy, Wêgry) a ty mamy Scytów, Sarmatów, Hunów, Awarów - nie wiem - mo¿e u¿ywali tylko mieczy. Dla wiêkszo¶ci ludzi na ¶wiecie dwurêczna szabla japoñska to te¿ miecz.
Ponadto je¶li s±dzisz ¿e S³owianie (w tym nasi przodkowie) przybyli w ten rejon Europy i zastali go ca³kowicie niezamieszkany - jeste¶ w b³êdzie - przed nami buszowali tu celtowie, germanie i kilka innych ciekawych grupek - ¿adna z nich na pewno nie wymar³a /.../
a ja w³a¶nie o tym, ¿e nie wymar³a tylko finalnie zosta³a wziêta za buziê i zmiksowana do konsystencji S³owian. Przykro mi, ¿e nikt wówczas nie pisa³ o Polanach (poza Latopisem). O Bu³garach napisano jednak dosyæ du¿o, bu byli w styku z o¶rodkami sk±d zachowa³y siê ¼ród³a pisane. Nie ma w±tpliwo¶ci, ¿e poradzili sobie z ludami osiad³ymi i to nie tylko takimi co mia³y grodów 400, ale i z tymi co mieli ca³y d³ugi bizantyñski limes. Przyszli, dla tutejszych, znik±d i wziêli co chcieli, a grodów mieli piêæ, "bo to lud niezmierzony i nie potrzeba im grodów".