Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ubiór saraceñski
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Mêskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
mesjasz
Witam!

Ostatnio zainteresowa³em siê strojami saraceñskimi z okresu XIII-XV wieku. Rekonstrukcje które widzia³em zdaj± siê byæ wygodne i wcale fajnie wygl±daj±ce smile.gif dlatego szukam ¼róde³ gdzie mo¿na by trochê o tym temacie poczytaæ. Czy kto¶ móg³by mi poleciæ jakie¶ opracowanie? Sk±d wzi±æ ilustracje albo (to oczywi¶cie w ramach marzeñ ;) ) wykroje? smile.gif

Na pewno znajdzie siê na fresze jaki¶ odtwórca muzu³mañskiego ¶redniowiecze, ujawnijcie siê! smile.gif
Lvcivs Lvcretivs Cavvs
http://www.geocities.com/kaganate/clothing.html
trochê infomacji o ciuszkach turków
brat Bule
Uluspolska.fora.pl - zarejestroj sie tam i zadaj pytanie w odpowiednim dziale. Napewno pomo¿emy smile.gif.
Atakan al Vefa
CYTAT(mesjasz @ 20:58 04.08.2009) *
Witam!

Ostatnio zainteresowa³em siê strojami saraceñskimi z okresu XIII-XV wieku. Rekonstrukcje które widzia³em zdaj± siê byæ wygodne i wcale fajnie wygl±daj±ce smile.gif dlatego szukam ¼róde³ gdzie mo¿na by trochê o tym temacie poczytaæ. Czy kto¶ móg³by mi poleciæ jakie¶ opracowanie? Sk±d wzi±æ ilustracje albo (to oczywi¶cie w ramach marzeñ ;) ) wykroje? smile.gif

Na pewno znajdzie siê na fresze jaki¶ odtwórca muzu³mañskiego ¶redniowiecze, ujawnijcie siê! smile.gif

A jak wygl±da³y ubiory europejskie w XIII-XV wieku? co za absurdalne pytanie! jaki region? jakie plemiona? 200 lat datowania!?!?!? jak wygl±da³ mundur Polski w XVII-XIX wieku? zawêzi³em do Polski!!

apelowa³ bym o zamykanie tak absurdalnych pytañ
mesjasz
Mistrzu! Pytanie by³o szerokie poniewa¿ nie szukam niczego bardzo konkretnego, i przepraszam je¶li urazi³em Ciê swoj± chêcia li¼niêcia powierzchownej warstwy materia³u przed wybraniem tego, co mnie najbardziej zaciekawi i zag³êbieniem siê w szczegó³y. O ubiorach saraceñskich nie wiem dokumentnie nic, dlatego ka¿da sugestia bibliografii jest dla mnie pomocna. Je¶li jeste¶ bardzo obeznany w temacie, mo¿e po prostu zasugeruj jakie¶ pozycje warte przeczytania dla poznania podstaw, tak ¿ebym móg³ zacz±æ zadawaæ konkretniejsze pytania? Opracowanie ró¿nic miêdzy ubiorami poszczególnych pañstw saraceñskich w okresie, skoro chcesz zawê¿enia, prze³omu XIV i XV wieku by³oby szalenie mile widziane na dobry pocz±tek. Nie obrazi³bym siê te¿ o podanie tytu³u jakiej¶ ksi±¿ki opisuj±cej ró¿nice miêdzy samymi plemionami, skoro wed³ug ciebie ma to takie du¿e znaczenie. Mo¿e nawet istnieje jaka¶ ksi±¿ka analogiczna do "Historii ubioru" Gutkowskiej-Rychlewskiej, tylko ¿e traktuj±ca o pañstwach muzu³mañskich? Pomó¿ mi co¶ znale¼æ!
brat Bule
Panowie, nie spinac siê to raz, a dwa sprobojemy pomoc.

To fakt, pytanie troszkê ma³o konkretne. Mnie Atakan tak samo zalatwil ;), ale powiem szczerze ze jestem mu za to wdzieczny - seldzucki ³obuzie. Proponuje zacz±c z innej strony. Kup sobie, zdobadz ksiazke przedstawiajaca okres i miejsce ktore wymieniles/masz na mysli dlatego, ze datowanie ktore wymieniles oraz hmmm miejsce jest zbyt malo konkretne. Juz pisze dlaczego. Praktycznie caly teren azji tej bliskiej i dalekiej, byl jak wielki kocio³. Narody, nie mówiac o samych plemionach pojawia³y siê i znika³y w tak krotkim czasie, ¿e trudno jest wymienic nawet po³owe z nich, a co dopiero charakterystyke ka¿dej populacji. Zauwaz, ¿e w tym okresie nadeszla epoka krucjat, mongolowie, turcy i wiele, wiele innych narodow czy tez wydarzen majacych wplyw na warunki bytnosci oraz zycie populacji.

Moja rada jest taka, sproboj zaczac od ksiazek dajacych CI jakiekolwiek pojecie w tym temacie. Odnosnie krucjat polecam Runciman DZIEJE WYPRAW KRZY¯OWYCH Runciman DZIEJE WYPRAW KRZY¯OWYCH, pod tym adresem znajdziesz troszke tytu³ów mogacych Ci przyblizyc tate okresy. A odnosnie strojow szukaj miedzy innymi dziel pani Pletniewy. Atakan moze masz tytul jakiejs ciekawej pozycji o Azji oraz polwyspie arabskim lub czesci polnocnej afryki?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.