Panowie, nie spinac siê to raz, a dwa sprobojemy pomoc.
To fakt, pytanie troszkê ma³o konkretne. Mnie Atakan tak samo zalatwil ;), ale powiem szczerze ze jestem mu za to wdzieczny - seldzucki ³obuzie. Proponuje zacz±c z innej strony. Kup sobie, zdobadz ksiazke przedstawiajaca okres i miejsce ktore wymieniles/masz na mysli dlatego, ze datowanie ktore wymieniles oraz hmmm miejsce jest zbyt malo konkretne. Juz pisze dlaczego. Praktycznie caly teren azji tej bliskiej i dalekiej, byl jak wielki kocio³. Narody, nie mówiac o samych plemionach pojawia³y siê i znika³y w tak krotkim czasie, ¿e trudno jest wymienic nawet po³owe z nich, a co dopiero charakterystyke ka¿dej populacji. Zauwaz, ¿e w tym okresie nadeszla epoka krucjat, mongolowie, turcy i wiele, wiele innych narodow czy tez wydarzen majacych wplyw na warunki bytnosci oraz zycie populacji.
Moja rada jest taka, sproboj zaczac od ksiazek dajacych CI jakiekolwiek pojecie w tym temacie. Odnosnie krucjat polecam Runciman DZIEJE WYPRAW KRZY¯OWYCH
Runciman DZIEJE WYPRAW KRZY¯OWYCH,
pod tym adresem znajdziesz troszke tytu³ów mogacych Ci przyblizyc tate okresy. A odnosnie strojow szukaj miedzy innymi dziel pani Pletniewy. Atakan moze masz tytul jakiejs ciekawej pozycji o Azji oraz polwyspie arabskim lub czesci polnocnej afryki?