Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Panczerz kolczy w ¶redniowieczu
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
NumLock
Ma lub zna kto¶ mo¿e jakie¶ materia³y dotycz±ce wyrobu kolczug w ¶redniowieczu?
Podkre¶lam:
Nie chodzi mi o wyrób kolczug dzisiaj(bo na ten temat naprawdê du¿o wiem, lecz w ¶redniowieczu). My¶lê i¿ sposoby wykonywania takiego pancerza znacznie siê ró¿ni± w czasie.
Precyzuj±c:
-czy wyrób kolczug by³ podobny do wyrobu strza³, gdzie ca³a jedna wie¶ robi³a groty, inna promienie...itp.
-w jaki sposób robiono drut na kolczugi-by³ odlewany w jaki¶ formach czy jak?
-ile mog³a kosztowaæ ( w systemie monetarnym ¶redniowiecza) kolczuga?
Je¿eli kto¶ posiada inne informacje równie¿ prosi³bym o wymianê wiedzy.
NumLock
Hm...70 wy¶wietleñ...3 dni i dalej nikt nie odpowiedzia³. No có¿...
Qmar
http://www.historycy.org/index.php?showtopic=55369&st=0

tu masz linka do tematu jak robiono drut (google Twoim przyjacielem ;) ) co do reszty nie wiem smile.gif
NumLock
Ciekawi mnie jescze kwestia co do wyrobu kolczug w sposób jaki wyrabiano strza³y.
¦miem twierziæ, ¿e tak w³a¶nie by³o.
Musia³a siê przecie¿ zajmowaæ siê tym masa ludzi, by zrobiæ np.1000 kolczug. Jeden, ba 100 ludzi robi³o by to z 10 lat. Co o tym sadzicie?
Qmar
CYTAT(NumLock @ 09:52 01.08.2009) *
Ciekawi mnie jescze kwestia co do wyrobu kolczug w sposób jaki wyrabiano strza³y.
¦miem twierziæ, ¿e tak w³a¶nie by³o.
Musia³a siê przecie¿ zajmowaæ siê tym masa ludzi, by zrobiæ np.1000 kolczug. Jeden, ba 100 ludzi robi³o by to z 10 lat. Co o tym sadzicie?

Nie jestem pewien.
Jeden rzemie¶lnik zajmowa³ sie wyrobem drutu (oczywiscie z jakimis pomocnikami).
Inny natomiast ci±³ i formowal drut w koleczka. Nastepny je ³±czy³. itd itp.
Napewno pracowa³o przy tym kilka-kilkanascie osob. Ale zeby 100 ludzi robi³o to 10 lat? to by by³o troche bez sensu, za duzy nak³ad ludzi i pracy na cene takiej kolczugi a jak wiadomo w niektorych czesciach swiata to byla podstawa.
NumLock
¬le ziterpretowa³e¶ moj± wypowied¼.Codzi³o mi o to, ¿e 100 ludzi 1000 kolczug robi³o by z 10 lat.
Zreszt± to nie jest najwa¿niejsze - wa¿ne jest to, i¿ moje domys³y co do sposobu wykonywania kolczug s± ogólnie trafione.
Qmar
CYTAT(NumLock @ 10:59 01.08.2009) *
¬le ziterpretowa³e¶ moj± wypowied¼.Codzi³o mi o to, ¿e 100 ludzi 1000 kolczug robi³o by z 10 lat.
Zreszt± to nie jest najwa¿niejsze - wa¿ne jest to, i¿ moje domys³y co do sposobu wykonywania kolczug s± ogólnie trafione.

Racja zle zrozumia³em.
Mimo wszystko wydaje mi sie ze taki czlowiek ktory sie tym od zawsze zajmowa³ by³by w stanie szybko robic takie kolczugi.
NumLock
"Szybko¶æ" w tej robocie to chyba pojêcie wygórowane.
Zwa¿my na to ¿e w ¶redniowieczu w zdecydowanej wiêkszo¶ci(je¿eli nie tylko i wy³±cznie) robiono kolczugi nitowane, a z tym to schodzi...
Marcin Glinianowicz
Zanim koledzy zaczn± sami dochodziæ do dziwnych wniosków na podstawie samodzielnych przemy¶leñ polecam zajrzeæ do podstawowej literatury np.

Szymczak J., Produkcja i koszty uzbrojenia rycerskiego w Polsce XIII-XV w., Uniwersytet £ódzki 1989.

Nadolski A. (red.), Uzbrojenie w Polsce ¶redniowiecznej 1350-1450, £ód¼ 1990.

Tam jest przybli¿ona kwestia organizacji i kosztów produkcji m.in. kolczug oraz dalsza, bardziej precyzyjna literatura.
NumLock
Rzeczywi¶cie, dobry pomys³ smile.gif Nie wiem jak mog³em o nich zapomnieæ...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.