Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ubiór mieszczan Weneckich oko³o 1250
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Mêskie ubiory wczesno¶redniowieczne
Godfryd
Witam

Chcia³bym zaptyaæ m±drych tego ¶wiata jak wygl±da³ ubiór mieszczan weneckich oko³o 1250 roku . Chodzi mi tu o klase ¶rednich kupców i w zwiasku z tym
- sprawa haftowania
- sprawa ozdób
Bo tak z grubsza jest to apogeum potêgi Wenecji i kupców weneckich . Wiec pytanie jak ci kupcy siê nosili bo stanem maj±tkowym przewy¿szali nieraz nie dwa ludzi z stanu rycerskiego .

Dziêkuje i licze na logiczne odpowiedzi , najlepiej na jak±¶ ikonografie .

Pozdrawiam Godfryd
Leszczu
Proponuje przejrzeæ dzie³a artystów z tamtego okresu tworz±cych w Wenecji

http://www.fotobank.ru/img/BR01-3914.jpg?size=l (s³abo zachowane ale czê¶ciowo widaæ strój)

Godfryd
w³asnie szukam obrazów ale ciê¿ko mi co¶ idzie znajdywanie tego tak ¿eby by³o dobrze strój widaæ ...

Dzieki za ten obraz ;) jak masz wiêcej to chêtnie : P
Lukasz XIII
... Bazylika ¶w. Marka w Wenecji

bigsmile2.gif Wiadomo, ¿e nic nie oddaje zobaczyæ jej na ¿ywo, i te wszystkie mozaiki :ahhh: :zakochany: smile.gif tutaj polecam poszukaæ mozaiki na prawdê datowane na wiele okresów, i z XIII sporo, zdjêæ niby w ¶rodku nie mo¿na robiæ, ale w sieci sporo mo¿na tego znaleæ, wenecja rekonstrukcyjnie w swej zawi³o¶ci piêkna i trudna smile.gif wp³ywy bizantyjskie (spore) ;P w³oskie, europejskie smile.gif

Pozdr.
Godfryd
Witam

Wielkie dziêki za wszelkie informacje . Co do mody to ju¿ mniej wiêcej wiem co i jak dzieki Adamowi . Jakby kto¶ mia³ obrazy weneckie z tak 1250 - 1270 roku to bardzo chêtnie przyjme . Interesuje mnie sprawa haftów np. te hafty na czapeczce u tego weso³ego pana

oraz jakby by³o powszechnie odbierane posiadanie obszernie haftowanego ubioru przez mieszczanina to znaczy kupca , stan maj±tkowy ¶rednio zamo¿ny z Wenecji z tej ich mniejszej rady . Bo patrz±c na logike i porównanie dochodów ci kupcy byli czasem bogatsi (mimo tego ¿e w Wenecji stanowili klase ¶redni±) od czê¶ci feudalnego rycerstwa .

Dalej prosze o ka¿da mo¿liw± ikonografie smile.gif

Pozdrawiam Godfryd albo Toudi jak kto woli smile.gif
Micha³ h. ¦winka
mo¿e/pewnie ju¿ sprawdza³e¶, ale nie zaszkodzi mi wrzuciæ tutaj:
Osprey maa210 - the Venetian Empire 1200-1670
co prawda to niby o zbrojnych, ale mo¿e znajdziesz co¶ interesuj±cego ;)

pozdrawiam, Micha³
Godfryd
Powiem szczerze ze nie sptawdza³em bo ¶rednio ufam osprejom ... a w sprawie gdzie chodzi o to ¿e chce poswiecic w trzy czosnka o kulistych kszta³tach czasu na hafty i pieniedzy to lepiej miec na to solidne dowody smile.gif
Ale i tak dziêkuje smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.