Witam.
Przepraszam, ¿e d³ugo nie odpowiada³em po pro¶bie o wypowied¼ w priv message, ale najpierw mia³em poszukaæ ¼róde³ sk±d my¶my to w³a¶ciwie wziêli, a potem zapomnia³em.
No wiêc z tymi naszywkami, to jest u nas tak:
Nie mam ikonografii potwierdzaj±cej naszywanie znaków na przeszywanice, czy tuniki (tu wszelkie jaki, tabardy, ¿eby nie pogubiæ siê w nazewnictwie) w okresie oko³ogrunwaldzkim, który odtwarzamy w europie ¶rodkowej.
Czerwone litery "C" na naszych przeszywanicach oznaczaj± pierwsz± literê miasta którego milicjê/stra¿ stanowimy - "Crotoshino" - obecny Krotoszyn w Wielkopolsce.
Omawiaj±c z kolegami naszycie liter "C" na sercu b±d¼ lewym ramieniu na przeszywanicy, wybrali¶my jeden z zaproponowanych przez kolegê wzorów liter, pochodz±cy z kroju czcionki z jakiej¶ ksi±¿ki z okresu.
Co do wykonania, to s± one wyciête z sukna we³nianego lub lnu i naszyte bezpo¶rednio na przeszywkê je¶li jest ona kontrastowego do czerwonego koloru.
Mog± byæ te¿ naszyte najpierw na lnian± tarczkê koloru bia³ego, a nastêpnie owa tarczka naszyta na przeszywkê. W tym przypadku, czêsto mamy je haftowane nici± lnian± lub we³enk±.
Nie wiem jak nasz sposób wykonania ma siê do realiów historycznych, ale wydawa³ siê sensowny.
Co do ¼róde³ sk±d wziêli¶my pomys³, to by³o to ju¿ tak dawno temu, ¿e nie pamiêtam.
Napiszê co¶ jak spytam kumpli.
Co¶ mi siê obija, ¿e stra¿ miejska jakiego¶ polskiego miasta mia³a naszyte pierwsz± literê miasta jako znak rozpoznawczy, ale nie pomnê, czy chodzi³o o "C" = "Cracovia", czy o inne.
Zwyczaj naszywania znaków rozpoznawczych miast lub rodów, przez wystawianych przez nich ¿o³nierzy jest opisany w albumie Ofsprey - Medieval Soldier, z tym, ¿e w kontek¶cie II po³owy XV wieku i rejonu W³och. (tak, wiem, ¿e to ¿adne ¼ród³o)
Naszywki na ubiorze ¿o³nierzy s± tak¿e wspomniane w ksi±¿ce Medieval heraldry
(Autorzy Terence Wise, Richard Hook, William Walker) na stronie 25-27
(z tym, ¿e to tak¿e nie ¼ród³o, a wiadomo¶ci dotycz± prze³omu XV/XVIw i dalej)
http://books.google.pl/books?id=fCrjUuziN2...;q=&f=falseSpytam jeszcze kolegów historyków z naszego Bractwa, mo¿e maj± to lepiej udokumentowane ni¿ ja, a na razie przy³±czam siê do pro¶by kolegi powy¿ej o wszelk± ikonografiê, tudzie¿ opracowania naukowe o znakach ¿o³nierskich w ¶redniowieczu.
Edit:
Ten link do podgl±du ksi±¿ki który poda³em zawiera fragmenty ksi±¿ki, chyba losowane, czy co¶, nie wiem na jakiej zasadzie to dzia³a, ale jak wszed³em drugi raz, to mia³em strony, których nie by³o przedtem. :P W ka¿dym razie doczyta³em, ¿e pó³ ksi±¿ki jest o tych badgesach metalowych czy materia³owych. Du¿o jest np na stronie 19. Zreszt± mo¿e macie ca³± ksi±¿kê a nie takie strzêpki. :P
Znalaz³em te¿ tak± oto stronê.
http://www.boryssnorc.com/content/view/1/4/