Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: XV wiek- facet z d³ugimi w³osami
> Ubiór i dodatki > Dodatki
hipekhop
Cze¶æ.
Mam pewien problem, otó¿ od pewnego czasu (krótszego, ni¿ by na to wskazywa³y w³osy spoczywaj±ce dobrze za ³opatkami;) ) zapuszczam w³osy i fryzury nie zmieniê.
Jednocze¶nie nie chcê byæ na bakier z histori± i zarzucaæ grzyw±, gdy powinienem byæ ³ysy ;)
Dlatego te¿ bardzo bym Was prosi³ o radê- "kim mogê byæ" posiadaj±c d³ugie w³osy?
Zastanawiam siê nad mnichem, ale jeszcze nie znalaz³em takich, którzy by mieli d³ugie w³osy (chyba, ¿e bym dorobi³ do tego teoriê z³o¿onych ¶lubów niegolenia siê i niestrzy¿enia).
Krêci³by mnie jednak kat, lub... no w³a¶nie.
Tu zwracam siê do m±drzejszych- kto jeszcze móg³by mieæ d³ugie w³osy?

Temat z pewno¶ci± siê przyda, bo (tak, jak poszpera³em w sieci) nie tylko ja mam ten problem, a nigdzie nie ma choæ troszkê konkretniejszych odpowiedzi, ni¿ "szukaj, bana na google chyba nie masz".

Pozdrawiam i z góry dziêkujê za podpowiedzi :D
EwKa
XV-wiek to spory okres czasu, jakie¶ 100 lat wiêc powiedz która jego czê¶æ Ciê interesuje.
Marek z Myslowic
Przy³±czam siê do pytania. Interesuje mnie okres 1380-1410.

Pozdrawiam
hipekhop
Ciekawie, ciekawie.
Marek przy³±czy³ siê do pytania, a ja siê przy³±czam do odpowiedzi.
1380-1410, chocia¿ troszkê szerszy przedzia³ (jako¶ tak 1350-1450) te¿ by mnie interesowa³ ;)
Micha³ /Gwyn/ Czerep
D³ugie k³aki bardziej na drug± po³ówkê, Cesarstwo.
Pzdr
Gwyn
Ig³a
Hm, a ja mam w³a¶nie w³osy d³ugie i zastanawiam siê nad ich redukcj±... Co prawda wiek to XVII ale jak sadze pragmatyzmem mogli wykazac sie i wczesniej, powodów jest szereg, jak ni¿ej:

a) wszy i inne robactwo - wspo³czesnie do¶c rzadkie jednak niegdys zapewne uci±¿liwe
b) pochodna powy¿szego - wygoda utrzymania (czesanie etc)
c) zbroja - nie ma chyba sytuacji w której zakladajac obojczyk z folgami (gorget) nie wyrwa³bym kilku kêp k³aków, przy zdejmowaniu jest jeszcze gorzej
d) a na polu jakby w³osów nie powi±zaæ i tak zawsze co¶ wpada w oczy (nie pomaga ani chusta, ani czepiec, ani kapelusz)
e) i temperatura - najwiêcej ciep³a oddaje siê g³ow±
EwKa
Bardzo d³ugie w³osy+broda to do¶æ popularny zestaw (2 przyk³ady z 1370-80 roku). Po 1460-65 roku to jak ju¿ wspomina³ Gwyn popularna fryzura "niemiecka" dla piêknych i m³odych czyli burza z³otych loczków smile.gif Przyk³adów na tony w tworczo¶ci Mistrza Ksiêgi Domowej.

Fresk, Ulm, ok. 1380 roku oraz postaæ mieszczanina ze Stralsundu z 1370 roku
hipekhop
A byli jacy¶ mnisi z d³ugimi w³osami?
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Z definicji nie.
hipekhop
Faaajno.
Co¶ mi siê tam ko³ata³o, ale mo¿e mi siê pustelnicy wpl±tali(?)...
Micha³ h. ¦winka
pozwolê sobie wtr±ciæ jeszcze, ¿e co nieco zale¿y od d³ugo¶ci tych 'd³ugich' w³osów
jak twierdzi Micha³ Mackiewicz, na pocz±tku XV wieku
CYTAT
mê¿czy¼ni szlacheckiego stanu najczê¶ciej golili zarost, w³osy przycinano nad czo³em w grzywkê, a ty³ pozostawiano d³u¿szy i modelowano w puszyste pukle za pomoc± bia³ek jaj

taki± fryzurê stosowali nawet królowie (je¶li wierzyæ Matejce szczerba.gif )
je¶li wiêc macie Panowie w³osy za ³opatki, to albo zrobicie sobie mooocn±±± trwa³± bigsmile2.gif ,albo troszkê powinni¶cie skróciæ..
Viator
W sumie nie napisa³e¶ o jakiego obrz±dku mnicha Ci chodzi. To mo¿e chcesz zostaæ nazirejczykiem?

Tylko co Ty bêdziesz, biedaku, piæ...? bigsmile2.gif
m_q
W Krakowie widywa³em krêc±cych sie przy rymcerzach dwóch bosych kolesi w habitach i z d³ugimi w³osami...

¯en³a...
hipekhop
Ok, a co s±dzicie o artylerzy¶cie?
Zda mi siê, ¿e oni mog± mieæ d³ugie w³osy (rycerstwo mia³o, a artylerzysta mieczyk nosiæ mo¿e- a i chyba mniejsze "zobowi±zania" mia³).
Nie dam g³owy, czy gdzie¶ nie widzia³em ryciny, gdzie artylerzysta mia³ d³ugie w³osy (nie wiem jak d³ugie- znika³y za ramieniem).
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Kolego sympatyczny, schowaj¿e d³ugie w³osy pod nakryciem g³owy, bo siê takie nosi i przestañ kombinowaæ. Interesuje Ciê ¶redniowiecze czy fryzjerstwo?
Pzdr
Gwyn
hipekhop
Zawsze jest to jaka¶ metoda- najprostsza .
No, ale jako mnich nie mogê tego robiæ na wci±¿.

No nic, dziêki ;)
Odna
Istnieje jeszcze jedna opcja- przysiêgnij ¿e nie zetniesz w³osów dopóki czego¶ tam nie dokonasz.
co prawda wcze¶niej powiniene¶ ogoliæ siê na ³yso wtedy to przysiêgê z³o¿yæ i mo¿esz mieæ pióra do pod³ogi. Stosunkowo czêsto stosowany zabieg w ¶ród rycerstwa (nie pytajcie gdzie to wyczyta³am bo zabijcie nie pamiêtam a przegl±daæ 30000 ksi±¿ek nie mam zamiaru)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.