Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Haftowane nogawice
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Mêskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
Marcin Pyszno
Czy na pocz±tku XV (lub w ogóle) haftowano nogawice?
Dysponujê kilkoma przyk³adami, ale niestety pochodz± one
ze s³ynnego ju¿ "Tracht Wehr und Waffen" a ta ksi±¿eczka
nie nale¿y do najlepszych ¼róde³ - wolê zapytaæ.

Drugie pytanie - widzia³em takie nogawice na £êczycy -
pod kolanem jeden kolor siê koñczy a zaczyna drugi,
przej¶cie zrobione w z±bki, nawet ³adne. Pamiêæ czasem
p³ata figle i nie chcia³bym sk³amaæ, ale czy te nogawice nie
opina³y kszta³tnych ³ydek kolegi Wotawy ? bigsmile2.gif
Równie¿ proszê o datowanie / ¼róde³ka smile.gif

Pozdrawiam i czekam na odpowied¼...
Wotawa
Na pewno haftowano, jest taka scena z Trzema królami (znajdê i po¶lê II po³owa XVw), gdzie jeden ma zabójcza szatkê i haftowan± lewa nogawicê na ³ydce.
Moje marzenie na przysz³y sezon. Jedno i drugie.

Tak, to moje nogawice, podpatrzone na italskim obrazku z XVw. Pode¶lê jak zeskanujê. Jest to czarno-bia³a reprodukcja. Po kolejnej lustracji dojrza³em jeszcze kolejny, pionowy podzia³. Na nodze delikwenta s± chyba ze trzy lub cztery kolory. Z±bki przypominaj± wszycie podszewki. Kiedy¶ mysla³em, ¿e st±d sie wzie³a teoria o przyszyciu podszewki, ale to nonsens niestety, bo podszewki by³y :-). Ale zasada ³±czenia ta sama - skosami lepiej, bo w koñcu szyje siê ze skosów. Stad jak mniemam z±bki s± nawet uzasadnione konstrukcyjnie :-).
Marcin Pyszno
Dziêki za odpowied¼. Przegl±da³em ¼róde³ka wiedzy i trafi³em
na kolejne, do¶æ powa¿ne bigsmile2.gif ¼róde³ko co do haftowania nogawic -
Godzinki De Berriego (tak siê pisze...?)

pozdrawiam
Wotawa
O, fajnie, mo¿e nie bêdziemy mieli takich samych :-D
Posy³am te nogawice z z±bkami w oryginale, ewidentnie nogawka dzielona jest te¿ pionowo. Ja tego zaniecha³em, przegapi³em na pocz±tku, potem juz nie kombinowa³em.
Ewidentnie druga nogawka jest w innym kolorze. posy³am w pe³nym stroju dla kompletmno¶ci wizerunku. Co wiecej, nogawicospodnei maj± podeszwê.
Znowu ujawnia siê moja s³abo¶æ do italszczyzny. icon_cool.gif
Andrzej Siejeñski
Witam

CYTAT
Godzinki De Berriego (tak siê pisze...?)

Bracia Limburg: Styczeñ. Scena uczty ksiêcia de Berry (przynajmniej tak zosta³ podpisany ten obrazek w „Jesieni ¶redniowiecza”).
Mam nieco inne pytanie co do tego obrazka. Obaj panowie na pierwszym planie maj± jakie¶ szarfy. Wiecie mo¿e czy to tylko ozdoba czy mo¿e oznaka jakie¶ funkcji? Pan po prawej (niestety nie widaæ tego na obrazku, móg³by¶ Marcinie zamie¶ciæ nieco wiêksz± wersjê?) ma jeszcze co¶ dziwnego na ramieniu.

Powracaj±c do nogawic Wotawy, te¿ mia³bym pytanko. Z takimi dzielonymi w z±bki nogawicami spotka³em siê jaki¶ czas temu, by³ to jednak jaki¶ marny rysunek i nie wiedzia³em czy to nie jest przypadkiem fantasy. Czy do zszycia nogawic w ten sposób potrzeba jakie¶ specjalnej techniki (nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym wszywaniem podszewki)? Nogawice s± obcis³e a tyle szwów by³o by chyba niewygodne i mog³y by nieco ¶ci±gaæ materia³?

Pozdrawiam
Nataniel
Marcin Pyszno
Pewnie, ¿e móg³bym zamie¶ciæ ca³y obrazek smile.gif
A co do szarfy, to zdaniem Turskiej dowi±zywano do niej dzwoneczki,
przypuszczalnie po to, ¿eby dzwoni³y podczas zabaw dworskich...
I tu mam pytanie. Jak brzmi historyczne brzmienie dzwoneczka ?
Moje janczarki robi± dzyñ dzyñ. Czy to historyczne ?
Hildr
ta u Limburga - zauwa¿cie - te¿ jest w z±bki
Andrzej Siejeñski
Witam

CYTAT
Pewnie, ¿e móg³bym zamie¶ciæ ca³y obrazek

Wielkie dziêki.

CYTAT
A co do szarfy, to zdaniem Turskiej dowi±zywano do niej dzwoneczki,
przypuszczalnie po to, ¿eby dzwoni³y podczas zabaw dworskich...

Szarfy na dzwoneczki wygl±da³y nieco inaczej (facet w niebieskim po lewej stronie). Podobne co¶ ma zreszt± kilka postaci ale na ramionach (np. facet w czerwonym nad interesuj±cymi mnie postaciami) widaæ dok³adnie wisz±ce bajerki, które mog± byæ w³a¶nie dzwoneczkami (wtedy wygl±da³y one ca³kiem inaczej, co¶ jak kuleczka w kokoniku).

Powracaj±c do interesuj±cych mnie postaci, to co maj± ci panowie (zw³aszcza ten po prawej) wygl±da jak chusta. Jako, ¿e pan po prawej jest ju¿ widoczny to kolejne pytanie. Co ma na prawym ramieniu (to bia³o-czerwone)? Kolejna ozdóbka czy mo¿e symbol jakiej¶ funkcji.

CYTAT
I tu mam pytanie. Jak brzmi historyczne brzmienie dzwoneczka ?
Moje janczarki robi± dzyñ dzyñ. Czy to historyczne ?

Pytasz powa¿nie czy ¿artujesz? A niech tam i tak odpowiem. D¼wiêk z pewno¶ci± by³ nieco inny bo i budowa dzwoneczka by³a inna, ale jako¶ ¿aden wyraz d¼wiêko-na¶ladowczy nie przychodzi mi do g³owy dunno.gif .

Pozdrawiam
Nataniel
Micha³ Koczanowski
Wybaczcie, ¿e siê wtr±ce, ale wyczyta³em, ¿e wielobarwne nogawki, w sensie takie w paski, z±bki, r±by itp. powstawa³y, w taki sposób, ¿e najpierw farbowano surowiec, tutaj nici we³niane, pó¼niej zaplatano (tkano) je w odpowiedni wzór, przez co powstawa³a materia wzorzysta i z niej dopiero wykrajano nogawice. Teraz co¶ takiego jest nie do dostania, trzeba by chyba samemu zaj±æ siê produkcj± tkanin.
Wotawa
CYTAT(Nataniel)
Powracaj±c do nogawic Wotawy, te¿ mia³bym pytanko. Z takimi dzielonymi w z±bki nogawicami spotka³em siê jaki¶ czas temu, by³ to jednak jaki¶ marny rysunek i nie wiedzia³em czy to nie jest przypadkiem fantasy. Czy do zszycia nogawic w ten sposób potrzeba jakie¶ specjalnej techniki (nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym wszywaniem podszewki)? Nogawice s± obcis³e a tyle szwów by³o by chyba niewygodne i mog³y by nieco ¶ci±gaæ materia³?

Moje by³y szyte normalnie, na maszynie. bia³y poszed³ pod spód ze sporym zapasem. Tylko czarny nachodz±cy mia³ z±bki. Przyszycie posz³o p³asko, potem ucieto nadmiary i obrêbiono.
Szycie czy w podszewce czy przy doszyciu idzie zygzakiem, wzd³u¿ nici tkaniny.
Nogawice szyte s± ze skosów, wiec i szycie idzie po skosie. Wtedy nie przeszkadza pracy materia³u, który mo¿e siê dobrze rozci±gaæ. Po prostu szycie idzie po linii pracy tkaniny. Poza tym daje d³u¿sz± liniê ³±czenia - mocniej trzyma.
Andrzej Siejeñski
Witam
Dziêki Wotawo, jak bêdê szy³ nowe gatki to przetestujê.

CYTAT
Mo¿e zostawmy nieszczêsnego Matejkê, bo tylko mo¿e nam namieszaæ

Pomy¶la³em, ¿e skoro nawet Matejko przedstawi³ na swoim obrazie takie dzwoneczki to mog³y byæ faktycznie popularniejsze w owych czasach.

Gdyby kto¶ znalaz³ jakie¶ informacje na temat wspomnianej wcze¶niej chusty/szarfy i tego czego¶ na ramieniu to bêdê wdziêczny.

Pozdrawiam
Nataniel
Szymon de Conti Sarré
CYTAT(Nataniel)
Jako, ¿e pan po prawej jest ju¿ widoczny to kolejne pytanie. Co ma na prawym ramieniu (to bia³o-czerwone)? Kolejna ozdóbka czy mo¿e symbol jakiej¶ funkcji.

Ave!

Moim skromnym zdaniem, ta szatka to rodzaj houppelande, a taki strój mia³ bardzo czêsto wszyte na ramieniu (na wszyciu rêkawa) fantazyjnie wycinane i ozdobione "klapki" - takie kawa³ki materia³u, które s± wszyte tylko na samej górze i swobodnie sobie... "furgaj±" smile.gif. Ten obrazek dowodzi, ¿e doszywano do nich te¿ dzwoneczki, co nie dziwi specjalnie bior±c pod uwagê fakt, ¿e powy¿sze doszywano prawie wszêdzie smile.gif .

Pozdrawiam!
Szymon de Conti Sarré
Andrzej Siejeñski
Witam
CYTAT
Moim skromnym zdaniem, ta szatka to rodzaj houppelande, a taki strój mia³ bardzo czêsto wszyte na ramieniu (na wszyciu rêkawa) fantazyjnie wycinane i ozdobione "klapki" - takie kawa³ki materia³u, które s± wszyte tylko na samej górze i swobodnie sobie... "furgaj±"

Jak czêsto by³y spotykane takie ozdoby (ja widzia³em co¶ takiego tylko dwukrotnie, na omawianym rysunku i w filmie, na szacie królewskiej)? Czy ka¿dy w miarê zamo¿ny cz³owiek móg³ je nosiæ czy te¿ tylko szlachetnie urodzeni?

CYTAT
Ten obrazek dowodzi, ¿e doszywano do nich te¿ dzwoneczki, co nie dziwi specjalnie bior±c pod uwagê fakt, ¿e powy¿sze doszywano prawie wszêdzie .

Czy w naszym piêknym kraju kto¶ wyrabia takie dzwoneczki?

Pozdrawiam
Nataniel
Szymon de Conti Sarré
Ave!

Podobno takie dzwoneczki (kuleczki), ale niestety tylko "srebrne", mo¿na dostaæ w sklepach dla wêdkarzy smile.gif.

W Tracht Wehr un Waffen - przedstawianym przez niektórych jako ¼ród³o niepewne (moim zdaniem nie do koñca s³usznie - ale o tym za chwilê) s± patrycjusze/bogaci kupcy ubrani w houppelandy z "klapkami", tyle ¿e nie a¿ tak skomplikowanymi jak w "Godzinkach...".

Praktycznie ca³y "Tracht..." znajduje potwierdzenie w encyklopedii ¶redniowiecza ?Ville? le Duc'a. Osobi¶cie nie odwa¿y³bym siê podwa¿aæ wiarygodno¶ci tego dzie³a (kto widzia³ ten wie, a jak krytykuje to chyba pod wp³ywem zamroczenia lekkiego). Niestety znam tylko jedno miejsce gdzie mogê z tej encyklopedii korzystaæ i to w sposób bardzo ograniczony (w dodatku nie znam prawie w ogóle francuskiego).

Pozdrawiam!
Szymon de Conti Sarré
Ania
Dzwonki takie s± do dostania w sklepach "indyjskich". Niestety, te " kulki " które ja widzia³am mia³y paskudny d¼wiêk ( no, po prostu prawie wcale nie dzwoni³y ) i na dodatek by³y niezbyt ³adne . Ale mo¿e w innych sklepach maj± fajniejsze . Ja chyba kupiê otwarte , ale kto wie ?
Micha³ Koczanowski
Dziwi mnie, ¿e nikt nie zrobi nowego tematu o dzwonkach, a haftowane nogawice zostawi w spokoju
Simbelmyne
Zamykaj±c (mo¿liwe, ¿e tylko tymczasowo) temat dzwonków, zamieszczam w za³±czniku piêkne nogawice. Tylko niech kto¶ mi teraz powie, co warunkowa³o noszenie takich nogawiczek (w sensie do jakiego stroju np)? O ile mnie wzrok nie myli, s± to nogawice z podeszwami... ? (!) Czy to po prostu radosna twórczo¶æ kogo¶, czy historyczny przyk³ad czê¶ci ubrania?

Proszê o komentarz smile.gif

Pozdrawiam!
Simbelmyne
Janek Gryta
Podbijanie nogawic podeszw± by³o chyba nawet do¶æ popularne. Gutkowska(??) po¶wieca temu ze dwie karti, opsiuj± dok³adnie kto takie cuda nosi³, a nawet który cech móg³ je wykonywaæ crazy.gif .
Oczywi¶cie, z racji konstyrukcji - stopa by³a praktycznie ods³oniêta, nadawa³o siê to tylko do zastosowañ dwosrskich.
Co do nogawic haftowanych/dwukolorowych to chyba tak¿e tylko u¿ycie dworskie. Osobi¶cie nie kojarze innych przedstawiañ.
Pozdrawiam
Janek
EwKa
Hafty na nogawicach a i owszem, byly popularne, szczegolnie we Wloszech...Podszywanie nogawic skora zapobiegalo zuzywaniu sie a bylo stosowane albo w cieplym, wloskim klimacie albo wsrod dworu poruszajacego sie czesto po pomieszczeniach zamknietych i nie wystawionych na dzialanie roznych warunkow pogodowych. Wyszywania mott lub dewiz ew. emblemow na roznych czesciach ubioru bylo popularne takze w Burgundii. Czasem mozna tego typu ozdoby spotkac i w Polsce.
Zalacznik stanowi przyklad radosnej tworczosci a nie zrodlo...niestety.
Ikonografia:
Godzinki Ks. de Berry, scena uczty, ok.1405-1420r.
Poklon 3 Kroli-kwatera Tryptyku Matki Boskiej Bolesnej, kaplica Krzyza Sw. na Wawelu, 1470/80r.
Carpaccio, legenda Sw. Urszuli, 1495r.
Przyklady odnosza sie niestety do mody meskiej a nie damskiej...
Racimir
Co myslicie koles ma na nodze pod kolanem ?
Jakas ozdoba metalowa ?
Opaska ?
Haft na nogawicy ?

http://www.wga.hu/art/a/andrea/firenze/church_d.jpg
Fresk z konca XIVw.
EwKa
podwiazka:) Noszona na lewej nodze pod kolanem stanowi jedno z insygniow Orderu Podwiazki-(Anglia, od pol. XIVw.)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Order_Podwi%C4%85zki
Purvis
OT:
A¿ boje siê zapytaæ gdzie sobie wieszaja order ³a¼ni... icon_redface.gif

PZDR
p
Racimir
Dzieki Ewka, no to mam jeszcze jedno smile.gif
http://cgfa.sunsite.dk/l/lambertini1.jpg
Koles po lewej, z jedna czarna, jedna czerwona nogawica.
Na czernej - haft cy cus inszego ? A moze tez order podwiazki ?
EwKa
Podobne wzory haftu na nogawicy znane sa lepiej ze zrodel pozniejszych (tez Wlochy ale kon. XVw.) i sa to ozdoby o znaczeniu heraldycznym, identyfikujace czlonkow bractw patrycjuszowskich (podobnie rzecz sie ma z haftem na lewym rekawie ubioru wieszchniego). Roznobarwnosc nogawic i ten charakterystyczny wzor haftu nawet Gutkowska podaje jako ceche ubioru wloskiego w XVw.
Skwarek
Haftowane nogawice (nagawki) s± git!
(nie mam tu oczywi¶cie na my¶li tej najbaridzje popularnej na rycerskich imprezach wersji haftowania).
Tylko gdzie mogê znale¼æ takie wzory haftów a¿eby mnie pasowa³y do konwencji (majstrujê sobie teraz strój w³oski, z okresu 1430-1480 stylizowany na mod³ê burgundzk±)?
Szuka³em w malarstwie w³oskim, ale ¿mudne s± to poszukiwania i te wzory nie tak wyra¼nie ukazane jak by siê chcia³o. Czy obowi±zywa³y jakies kanony we wzornictwie (pomijam motywy heraldyczne), jakies smoki czy inne jaszczury, gryfy,........?
Pytanie kierujê w szczególno¶ci do Ewki, ale przyda siê ka¿da informacja.
EwKa
Jeszcze raz, hafty zwiazane byly z instytucja posiadajaca juz swoja emblematyke (te jeszczurki, smoki, labedzie itp.). Wyglada na to, ze jak chcesz miec wydziergany wzor na nogawice najpierw umow sie z paroma kolegami na wybor okreslonego znaczka jako znak swojej paczki:) Inaczej to nie ma troche sensu...
To nie byly jakies tam szlaczki dla ozdoby tylko znaki ustawiajace Cie w konkretnej grupie spol. To tak jakbys naszyl sobie na szate wieszchnia kielich, bo Ci sie podoba ten motyw a potem sie dziwil, ze wszyscy uwazaja Cie za Husyte. Nie musiales mowic, ze jestes plebejuszem, nie masz szmalu i jestes religijny a nie lubisz pazernego Kosciola i wogole obowiazujacego ladu spolecznego-wyhaftowany Kielich mowil to za Ciebie:) Proste?
Skwarek
Baaa Jasne, ¿e proste.
Czyli jak najbardziej (chocia¿ szeroko pojête) motywy heraldyczne. Czyli, ¿e takie na pozór haftki-sraftki to pe³ni³y rolê podobn± jak liverie. Ja wszystko rozumieæ, a dlaczego ja by nie mieæ rozumieæ? Ale tak do konkretów wracaj±æ, to jak to by³o? Mia³ pan byka w herbie to sobie byczka na nogawce strzeli³, a mia³ pan w herbie lilie to sobie lilijkami nogawki ozdobi³? No mam trochê w±tpliwo¶ci, bo nie zauwa¿y³em na ¿adnym dziele pana z herbem na gaciach (sorry nogicach), a z kolei jakie¶ tam z±bki i inne takie to siê przecie¿ pojawiaj± (chocia¿ to nie hafty) i jako¶ trudno mi dopasowaæ takie z±bki i inne zygzaki do takich motywów ideologicznych jak Kielich u Husytów, czy Krzy¿ u krzy¿aków. No a przy okazji krzy¿a - to mo¿na go sogie tak bezkarnie trzasn±æ na nogawce (dla powiedzmy podkre¶lenia religijno¶ci) bo pojawia³y sie przecie¿ na przyk³ad na che³mach (i nie mam tu na my¶li zakkonników)?
Tak w³asciwie.......... to nic nie ruzumiem i w cale nie jest proste. Tak czy siak dziêki za odpowiedz, a jak uwa¿asz, ¿e moje domys³y s± bez sensu to poprostu zapomnij o tym po¶cie i nie marnuj klawiatury i paluszków na odpisywanie.
Pozdrawiam.
EwKa
Wiesz, ja za Ciebie nie bede identyfikowac konkretnych instytucji po motywach na nogawiczkach... Opaseczka w arkadki nie musi byc zywcem wyjeta figura heraldyczna z jakiegos herbu. Moze byc rodzajem zagadki, kalambur taki...np. pan ma na rekawie uschniete drzewo+filakterie z jakims mottem.
Podobny do wloskiego motywu "arkadkowego" ma na swych nogawiczkach mlodzieniec ze szwabskiego malowidla przedstawiajacego pare kochankow (1470r., obecnie Cleveland Museum of Art).

Boucher: "Podobnie dekoracyjne byly nogawice-mialy na przyklad jedna nogawke jednolita, a druga prazkowana lub zdobiona jakims motywem, bedacym nie tyle swiadectwem indywidualnej fantazji, co oznaka przynaleznosci do okreslonego stronnictwa; na przyklad czlonkowie weneckiej Compagnia della Calza na pocz. XVw. zdobili drogocennymi kamieniami jedna z nogawek prazkowanych nogawic."
Nikodem
Od¶wie¿e troszke w±tek, bo w³a¶nie po latach od¶wie¿am swój strój smile.gif. Jakto jest z tymi podwi±zkami? Jakie i z czego noszono w XV wieku? Skórzane paseczki, czy te¿ moze raczej jakie¶ krajki? Nie chodzi mi o order podwi±zki, ani nic co by³o w sferach wysokich - my¶le raczej o najemnych ¿o³nierzach i ludziach podobnego stanu.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.