Witam!
Mam problem. Kupi³em strza³y o bia³ych lotkach. Przy strzelaniu lepiej jednak, by jedna z lotek by³a innego koloru. Wymarzy³em sobie kolor ¿ó³ty. Tak wiêc w jaki sposób, a co najwa¿niejsze jak± farb± pomalowaæ lotki?
-barwnik do jajek wielkanocnych(w sezonie)
-barwniki do tkanin
-albo naturalne barwniki. ³upiny(te zielone) orzecha, suche ³uski z cebuli i takie inne babcine sposoby
-ewentualnie bejca do drewna
Mumin- a próbowa³e¶ bejc±, bo ja kiedy¶ tak i nic z tego, nie trzyma siê i czê¶ciowo niszczy piórka. Nie polecam.
Witam!
Brilcu polecam barwnik do lnu. Szeroko dostêpny od Allegro do sklepu z chemi± gospodarcz±. Na pewno zabarwi. Jednak daj sobie spokój z ¿ó³tym bo ¿adnego dobrego efektu nie uzyskasz. Proponujê Ci czerwieñ albo zieleñ.
Pozdrawiam
Chaos
Panowie (niech wybacz±, ¿e nie podrzucam ¿adnego przepisu)... pamiêtacie, ¿e jeste¶my na forum rekonstrukcyjnym*?
* A bejce i barwniki ze sklepu z chemi± ju¿ siê niestety do historycznych materia³ów nie zaliczaj±:)
Witam!
Glorio ale proszê wyt³umacz w czym problem?! Chyba wszyscy tutaj pisz±cy wiedz± gdzie pisz±
Pozdro
Chaos
A w ogóle to po kiego grzyba lotki malowaæ
Turin nigdy lotek nie malowa³em piór mi by³o szkoda na niepotrzebne duperele
Gloria, tylko przyklasn±æ takiej postawie jak± zaprezentowa³a¶
Witam!
No Chryste Panie, ludzie to ju¿ zakrawa na hipokryzjê. Po pierwsze, ch³opak siê pyta wiêc mi³o siê odpowiada. Po drugie rozumiem Gloria ¿e jeste¶ full medieval i masz ciuchy z samodzia³u szyte (oczywi¶cie rêcznie) lnian± nici±, ig³± (nie chromowan± z pasmanterii) kut±. To siê tyczy wszystkiego. Mumin, mo¿e siê nie orientujesz ale jest wiele przes³anek ¶wiadcz±cych o tym ¿e pierzysko mo¿na by³o farbowaæ, zw³aszcza prowadz±ce. Je¿eli nie potrzebujesz to spoko, ale ma³o kogo to obchodzi. Tyle...
Pozdro
Chaos
pióra by³y farbowane - i to jest fakt potwierdzony w malarstwie drogie Panie i Panowie;
g³ chodzi o lotkê steruj±c± [prowadz±c± czy jak jej tam nie nazwiecie] ale i o resztê lotek równie¿ [w³a¶ciwie wiêcej przyk³±dów znale¶æ mo¿na na strza³y o 3ch jednakowych lotkach lub o 2ch lotkach w ogóle.
przyk³adzik?
proszê bardzo:
botticelli "¶w sebastan" 1473r. -lotki koloru: ciemnej czerwieni, ciemnego rubinu
, szare, czarne
bellini "poliptyk ¶w wincenta ferrera" 1460-1464 lotki czerwone i czarne
botticelli "portret" 1470r. - bia³e, steruj±ca z paskiem czerwieni
i jedna moja uwaga dla tych co to tylko jedn± nog± siedz± w historii a drug± w mroku: moi drodzy indycze lotki a ju¿ szczególnie kszata³y shield - to dopiero jest temat do zastanowienia we wspó³czesnym RR [czy s± w ogóle do przyjêcia:)] bo osobi¶cie uwa¿am ¿e nie
tak tak - wiem co chcecie mi napisaæ:
¿e szare lotki to te¿ z gêsi tyle ¿e brudnej:) albo bia³e tyle ¿e brudne
¿e czarne to z jakich¶ czarnopiórych ptasiorów
pewnie macie racjê - ale skoro na bia³ych mamy czerwone paski lub ca³e czerwone pióra - to mo¿e jednak barwili? [nie tylko krwi± ofiar pozostaj±c± po wyci±gniêciu z w/w
] i takich "niebia³bia³ych" sporo jest na obrazach - mo¿e jednak barwili?
Testowo na starej strzale wypróbowa³em barwienie suchymi ³uskami z cebuli. Wysz³o to mniej wiêcej tak:
nie mówiê ¿e nie malowano lotek
mi takie upiêkszanie na si³ê jest niepotrzebne
ale je¶li komu¶ ciê¿ko jest wcelowaæ osad± w ciêciwê to oczywi¶cie mo¿na zaznaczyæ jedn± lotkê dla orientacji
Znany mi jest tylko jeden przyk³ad z malarstwa, odno¶nie malowania lotek a raczej ich oznaczenia
http://archers.medieval.ru/rec/pics/4.jpg nie mo¿na powiedzieæ ¿e te dwa paski to naturalne ubarwienie ptaka jednak¿e mo¿na tak powiedzieæ o innych przyk³adach z malarstwa
Brilcu, spróbuj z orzechami lub bardziej zagê¶æ "zupê"
Witam, barwienie lotek nie tylko podnosi atrakcyjno¶æ strza³, ale i u³atwia ich znalezienie po pudle. W przypadku Indian odpowiednie wzory na lotkach identyfikowa³y strzelca, aby nie by³o k³ótni, kto trafi³ w smakowitego zwierza. Nie wierzê, aby nasi przodkowie nie wpadli na to, ¿e kontrastowy kolor lotek u³atwia znajdowanie strza³y choæby na ³±ce - wiem, co piszê, bo czêsto szukam
i niezabarwione ciêêê¿ko siê znajduj± - zw³aszcza p³asko wbite w trawê. Tak wiêc jedynie jaskrawe kolory! Na marginesie, czy zna kto¶ naturalny, czerwony barwnik - s³ysza³em o purpurze z ma³¿, z robaczków (to u nas) i z ro¶linek, marznny i krokosza. Nie wiem natomiast dok³adnie jak "wyci±gn±æ" z nich (tzn. z tych ro¶linek, robaczki niech sobie ¿yj±) ten barwnik... To chyba jednak na razie farbka od pisanek...?
W koniach, si±dzeniach, rzêdach, buñczukach, dywdykach bynajmniej nie ustêpowali pancerni usarskim; zgo³a we wszystkim aparacie wojennym jedni siê nad drugich pod³ug fortuny przesadzali; a gdy oficjer pancerny w³o¿y³ na lew± rêkê tarcz± per³ami lub drogimi kamieniami sadzon±, przypi±³ do boku lewego z strza³ami rozmaicie pofarbowanymi sajdak, podobnie¿ jak tarcza per³ami i kamieniem ozdobiony, to jeszcze przesadza³ usarskiego; acz tego rynsztunku za czasów Augusta III ju¿ ma³o co za¿ywali.
----------------------------------------------------Jêdrzej Kitowicz OPIS OBYCZAJÓW ZA PANOWANIA AUGUSTA III
Ogólnie malowanie lotek jest bardzo historyczne i wskazane, wrêcz konieczne przy rekonstrukcji XVII i XVIII wiecznego pancernego.
Warto dodaæ za Kitowiczem:
Trzecia, ale najprawdziwsza by³a przyczyna u¿ywania d³ugiego strza³, a nie tak strza³, jak sajdaków, i¿ w owe czasy nie by³o jeszcze dla towarzystwa mundurów; wiêc towarzysz, chc±cy siê dystyngwowaæ od obywatela prostego na kompaniach i zjazdach publicznych, przypasowa³ do boku sajdak, bo szabla, jako wszystkim powszechna, oznacza³a tylko szlachcica, ale nie towarzysza; zbroi te¿ lub pancerza u¿ywaæ prócz s³u¿by ¿o³nierskiej nie nale¿a³o i niewygodno by³o.
A je¶li chcia³bym lotkê z koloru czarnego przefarbowaæ na kolor bia³y czego powinienen u¿yæ?
Kiedy takie czasy, ¿e ³atwiej o mikstury wszelakie alchemiczne czy li petrochemiczne ni¿ o siod³at± g±skê...
Pamiêtaj ¿e malowanie usztywni lotki, uwaga na paluchi.
CYTAT(Kacper_O @ 20:36 06.02.2012)
thanks
To z farb± olejn± to oczywi¶cie by³ ¿art. Nie da siê raczej wybieliæ czarnych lotek - podstawowym kolorem do farbowania s± bia³e lotki i te zabarwisz barwnikiem do tkanin, lub innymi polecanymi w tym w±tku (ja do gêsich lotek stosowa³em barwniki Kakadu). Pozdrawiam, Rafa³
A kredê rozetrzeæ i do wody czy co¶ takiego da³oby radê?
CYTAT(Kacper_O @ 22:05 10.02.2012)
A kredê rozetrzeæ i do wody czy co¶ takiego da³oby radê?
Pióra trzeba barwiæ jak tkaninê - tak, ¿eby barwnik wszed³ w pióro, pomalowane farb± straci w³a¶ciwo¶ci. Lotki s± tanie, jak nie chcesz czarnych, to je wymieñ, nie kombinuj.
To by³ ¿art - "psia kreda" to psia kupa ....Tomka Sawyera siê nie czyta³o?!
a tak z innej beczki. jaki¶ patent na czê¶ciowe wybielenie koszmarnie szarych i brudnych piór gêsich ?
pozdrawiam
CYTAT(Bartek z Chojnika @ 16:03 30.06.2012)
koszmarnie szarych i brudnych piór
Witam
Cztery razy w ¿yciu mia³em w rêkach ³uk i strza³y. Oczywi¶cie brudne jak czosnek. Wrz±tek i wapno. Choæ to nie by³y gêsie pióra, efekt powinien byæ zadowalaj±cy.
Proporcje wody do wapna to oko³o 5:1
Pozdrowienia,
Ragnarr
Edit:
Znalaz³em w necie, ¿e wystarczy woda utleniona.
O. Fajnie. Napisz co¶ wiêcej. Moczyæ ca³± noc, szorowaæ, przecieraæ? Jakie wapno...
pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.