Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: XII Turniej Rycerski o Miecz Kasztelana Zamku Ogrodzienieckiego
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2009
JediNight
Witam wszystkich serdecznie.
W tym temacie bêd± umieszczone wszystkie informacje dotycz±ce Turnieju.
JediNight
Na wstêpie w imieniu ca³ego Bractwa przepraszam za brak odpowiedzi na maile. Niestety co¶ nam siê ze skrzynk± mailow± zepsu³o.
Tako¿ stworzy³em now± na gmailu:
brzo1999@gmail.com

Wszystkie zg³oszenia najlepiej kierowaæ tam, bedê go sprawdza³ codziennie, i postaram siê odpowiadaæ od razu na ka¿dego.

Ponadto mo¿na dzwoniæ bezpo¶rednio do mnie na tel: 502398147, lub na nr telefonu Machnik Cecyli: 0693024545

Je¶li chodzi o sprawy organizacyjne dotycz±ce turnieju:

Nocleg - czê¶æ w szkole tam gdzie zawsze, a druga czê¶æ w historykach na zamku.

Konkurencje - takie jak co roku: Turniej Walk Bojowych, Buhurt, £uczniczy, Tañców dawnych, Zapasy oraz Bieg Rycerza z Dam±. Je¿eli zbierze siê dostateczna ilo¶æ chêtnych, to zostanie zorganizowana zostanie jeszcze jedna konkurencja: Turniej Walk na M³otki bojowe. Broñ zapewnimy, ale by wzi±æ udzia³ w tym turnieju, wymagana bêdzie pe³na p³yta (tzn. kolczuga, he³m, nogi i na³okietniki nie wystarcz±. Pe³na p³yta od stup po czubek g³owy.)

Wy¿ywienie: zapewniamy od soboty rano.

Podsumowuj±c, wraz ze zg³oszeniem proszê nie zapominaæ o przys³aniu ilo¶ci uczestników chc±cych wzi±æ udzia³ w Turnieju, oraz orientacyjnej liczbie chêtnych do poszczególnych konkurencji.
Slavu
turniej walk na mlotki bojowe - mozna cos konkretniej w tym temacie ?? jakby to mialo wygladac ?? co nalezy ze mlot bojowy rozumiec ??
JediNight
M³otki jako broñ jest w trakcie projektu i przygotowania, a dok³adne zasady tego¿ to turnieju postaram siê zamie¶ciæ do koñca tego tygodnia. Mam nadziejê, ¿e do koñca tygodnia sie wyrobiê.
A je¶li chodzi o turniej ³uczniczy, to na fina³ mamy bardzo fajn± niespodziankê.
Strze¿cie siê ³ucznicy devil.gif
Gregor z Krakowa
mo¿e jestem slepy- ale termin to.............????????????????????

JediNight
Jak w ubieg³ych latach jest to pierwszy weekend sierpnia, czyli 1 i 2 Sierpnia.
IANUSS
jest jeszcze miejsce?
Yan
Wys³a³em zapytanie o zaproszenie na priv i dalej nie mam odpowiedzi, wiêc jak, mo¿emy przyjechac ? Pozdrawiam

Janek
kriva
Bractwo Rycerskie Ziemi Miechowskiej równie¿ siê wprasza smile.gif
Mam nadziejê, ze dostaniemy pozwolenie na przyjazd i kolejn± go¶cinê.
Dok³adna liczba osób zostanie wys³ana na priv, bli¿ej terminu turnieju. Na pewno bêd± trzy namioty i kupa sprzêtu obozowego.
Jak zwykle przyjedziemy ze swym s³awetnym ogórem bum.gif
Slavu
kriva, ale z nowym mam nadzieje ??
JediNight
CYTAT(kriva @ 21:44 13.07.2009) *
Dok³adna liczba osób zostanie wys³ana na priv, bli¿ej terminu turnieju.

Prosi³ bym wszystkie zg³oszenia kierowac na maila brzo1999@gmail.com
Na forum bêdê odpisywa³ na wszystkie sprawy ogólne, a na maila zg³oszeniowe.

Jeszcze jedna wa¿na informacja.
Je¿eli znalaz³y by siê osoby, które maj± chêc pobawic siê ogniem, proszê o pisanie na maila.
Odby³o by siê to tak jak co roku, czyli podczas biesiady na dziedziñcu.
Matheose
Grupa Rekonstrukcji Historycznej Routiers zg³asza chêæ ponownego uczestnictwa w imprezie smile.gif
Wys³a³em maila o zaproszenie na maila, dok³adn± liczbê ludzi i namiotów podam na dniach.
Pozdrawiam
Yan
Dziêkujemy za odpowied¼, dok³adn± liczbê ludzi i namiotów wy¶lemy jak najszybciej ; ) Pozdrawiam

Janek
Kichigai
Japoñczycy z Rzeszowa jak rok temu te¿ chêtnie zamieszaj± na Ogrodzieñcu...Mail zosta³ wys³any, tylko nie wiem czy doszed³ smile.gif
Pozdrawiam
Pawe³ S³awski h. Szeliga
Choragiew Zaciê¿na Trzy Miecze równie¿ chêtnie by przyby³a pod zamek :-) i rado¶nie wzie³a udzia³ w turniejowych i biitwewnych szrnakach.
Mail wys³any oczekujemy na potwierdzenie.
Elen
Tarnowskie Bractwo Rycerskie " Gladii Amici" równie¿ chêtnie przybêdzie w tym roku na zamek. Zg³oszenie wys³ane, czekamy na odpowied¼.
Gavron_RDMZ
Rycerska Dru¿yna Miasta ¯arki tez zawita ;) jesli otzryma maila z potwierdzeniem :P devil.gif
Ja osobi¶cie mogê zaoferowaæ swoje us³ugi je¶li chodzi o pokaz FS podczas biesiady ;)
Piotr Koc
My siê te¿ chêtnie stawimy w Ogrodzieñcu.
JediNight
Czo³em Wszystkim!
Z przykro¶ci± muszê stwierdziæ, ¿e listy zg³oszeniowe zostaj± ju¿ zamkniête. Na maile mam nadziejê ¿e odpisa³em wszystkim. Je¶li kto¶ siê zg³asza³ wcze¶niej, a mu nie odp, proszê o kontakt.
Niestety jak co roku, mamy ograniczenia w uczestnikach. Nie jest to tylko uzale¿nione od nas. Wierzcie nam, ¿e przyjêli by¶my wszystkich i jeszcze wiêcej.

Kane
CYTAT(JediNight @ 19:20 26.07.2009) *
Czo³em Wszystkim!
Z przykro¶ci± muszê stwierdziæ, ¿e listy zg³oszeniowe zostaj± ju¿ zamkniête. Na maile mam nadziejê ¿e odpisa³em wszystkim. Je¶li kto¶ siê zg³asza³ wcze¶niej, a mu nie odp, proszê o kontakt.
Niestety jak co roku, mamy ograniczenia w uczestnikach. Nie jest to tylko uzale¿nione od nas. Wierzcie nam, ¿e przyjêli by¶my wszystkich i jeszcze wiêcej.

No to spó¼ni³em siê o jakie¶ 3 godziny dunno.gif
No trudno, mo¿e za rok...
Powodzenia!
Gloria z Krakowa
Organizatorzy! Dosz³y miê s³uchy, ¿e w niedzielê rano w ko¶ciele na podzamczu ma byæ msza dla nas. Zgadza siê? Bo z ofert± oprawy muzycznej to ju¿ pewnie nie do was, tylko bezpo¶rednio na miejscu do ksiêdza.
Krzy¶ko
czyli ¦¦W bêdzie w tym roku ?! heart.gif heart.gif heart.gif aniol.gif
JediNight
CYTAT(Gloria z Krakowa @ 15:19 27.07.2009) *
Organizatorzy! Dosz³y miê s³uchy, ¿e w niedzielê rano w ko¶ciele na podzamczu ma byæ msza dla nas. Zgadza siê? Bo z ofert± oprawy muzycznej to ju¿ pewnie nie do was, tylko bezpo¶rednio na miejscu do ksiêdza.

Msza bêdzie jak co roku. A co do oprawy muzycznej to rzeczywi¶cie z tym raczej do ksiêdza.
Gregor z Krakowa
sie zjawie na chwilke, moze co¶ bym powalczyl jak bedzie miejsce- bêdzie?

Gabry¶ H.
jest ju¿ ustalony jaki¶ program imprezy? mam nadziejê, ¿e na niedzielê nie jest zaplanowane nic wa¿nego shocked.gif
JanekBRE
Mam pytanie w sprawie zasad Turnieju Bojowego gdy¿ nie zosta³y nigdzie umieszczone.

A mianowicie:

1. Jaka broñ dopuszczana jest do pojedynków - czy tylko sieczna i czy jest limit wagi broni?
2. Uderzenia tarcz± - dozwolone / nie dozwolone? - tylko powierzchni± tarczy czy ranty te¿ wchodz±?
3. Czy wprowadzacie limit wielko¶ci tarczy? Czy mo¿na wyj¶æ z "drzwiami od ³azienki" ;] ?
4. Kopniêcia - dozwolone czy nie?
5. Rzuty - dozwolone czy nie?
6. Czas walki.
7. Strefy punktowane.

Pewnie jeszcze kilka kwestii mo¿na by³oby poruszyæ ale w tej chwili nic wiêcej mi do g³owy nie przychodzi.
Prosi³bym o zamieszczenie pe³nych zasad.

Pozdrwawiam, do zobaczenia w pi±tek wieczorem.
Yan
Równie¿ do³±czam siê do pytania : czy w tym roku tak jak w zesz³ym bêdziemy walczyæ w formie : 1 walka - jedynka + tarcza , 2 walka pó³torki ? Czekamy na zasady, dobrze by by³o wiedzieæ ile sprzêtu braæ ; )

Pozdrawiam

Janek
Gregor z Krakowa
a ja bym chetnie pozna³ plan turnieju, kiedy jest bojowy, kiedy zapasy a kiedy cokolwiek innego...

cos w tym roku kiepsko z informacjami... a przydalo by sie cosik wiedziec...
Kichigai
Czy s± jakie¶ rokowania, ¿eby na pó³toraki by³ osobny turniej??
yasha
ze strony http://www.zamek-ogrodzieniec.pl/

1-2 SIERPNIA
XII OGÓLNOPOLSKI TURNIEJ RYCERSKI

Podczas turnieju zaproszone bractwa walcz± o tytu³ najlepszej dru¿yny i nagrodê, jak± jest Miecz Kasztelana Zamku Ogrodzienieckiego. Widzowie podczas festynu zobacz± liczne pokazy w konkurencjach kuszniczych, ³uczniczych, na ostre, zapasy rycerskie i inne. Po raz pierwszy na Zamku bêdzie mo¿na zobaczyæ pokazy sokolnika i ptaki drapie¿ne. Kulminacj± turnieju bêdzie bitwa stoczona na tle p³on±cej wioski.

Program turnieju:

Sobota - 1 sierpnia 2009r.

11.00 Parada bractw rycerskich- wymarsz ze sztandarami na zamek
11.30 Rozpoczêcie turnieju – odczytanie regu³y rycerskiej i przywitanie go¶ci
12.00 Eliminacje turnieju ³uczniczego i kuszniczego
13.00 Eliminacje turnieju tañców dawnych
14.00 Turniej bojowy walki na ostre – wzorowany na XIII-XV w. widowiskach
Pokazy sokolnicze – po raz pierwszy na terenie Zamku
16.00 Eliminacje turnieju zapasów
17.00 Eliminacje Bochurtu (konkurs walk bojowych w dru¿ynach piêcioosobowych)
18.00 Bieg Damy i Rycerza
Pokazy sokolnicze – drugie wej¶cie
Ok. 19.00 Wielka Bitwa o Zamek (spalenie podgrodzia przed zamkiem, pojedynek konny)

Niedziela - 2 sierpnia 2009r.

09.00 Msza ¦wiêta w sanktuarium w Podzamczu
11.30 Fina³ turnieju ³uczniczego i kuszniczego
12.00 Fina³ turnieju tañców dawnych
13.00 Fina³ turnieju zapasów
14.00 Pokazy sokolnicze – po raz pierwszy na terenie Zamku
15.00 Zakoñczenie turnieju i wrêczenie nagród
15.30 Pokazy sokolnicze – drugie wej¶cie
16.00 Program w³asny Bractwa Rycerskiego Ziemi Ogrodzienieckiej– Walki wojów X w.
Pokaz turnieju konnego opartego na traktatach XV-XVI wiecznych
JanekBRE
Hmm, najwyra¼niej o zasadach bojówki dowiemy siê dopiero na miejscu...
Marek z Myslowic
No to bêdê pierwszy.

W imieniu Grupy Rekonstrukcji Historycznej - Canis Lupus (wybaczamy to, ¿e ci±gle siê z nami mylili¶cie, i obiecujemy, ¿e nazwa zostanie zmieniona smile.gif) chcia³em podziêkowaæ za ca³y turniej. Mimo, i¿ by³ to ju¿ XII turniej, dla nas by³ on pierwszy. Bawili¶my siê przednie. Ca³a sobota by³a ¶wietna. Bojówka - Pierwsza klasa, Buhurt, Bieg Dam, kuszniczy i ³uczniczy super smile.gif Bitwa te¿ genialna. O biesiadzie i Fire Show nie musze chyba mówiæ, ka¿dy wie jak by³o smile.gif

Ogólnie strasznie du¿y pozytyw dla was, i do zobaczenia w przysz³ym roku smile.gif

Pozdrawiam

PS Dziêkujê za wybranie mnie najpiêkniejsz± i najzacniejsza dam± turnieju ;)
Krzy¶ko
Dziêkujê wszystkim przyby³em za stworzenie naprawdê ¶wietnej atmosfery turniejowej!

Gratuluj± wszystkim zwyciêzcom poszczególnych konkurencji:)

W sposób szczególny dziêkujê 3 przeuroczym paniom ze ¦¦W, Mañkowi z TBR i Lelkowi za naprawdê wy¶mienity poziom turnieju bardów. Mam nadziejê, ¿e za rok uda nam siê na co najmniej podobnym poziomie!

BTW, Tarnowiks Rulesiks!!! bum.gif
Tinwenara
CYTAT(Marek z Myslowic @ 19:33 02.08.2009) *
PS Dziêkujê za wybranie mnie najpiêkniejsz± i najzacniejsza dam± turnieju ;)

Ach, moja faworytka! smile.gif Wprost cudowna!

Ja równie¿ dziêkuje organizatorom. By³o ¶wietnie. Pozdrawiam i do zobaczenia za rok smile.gif

Ilona, NBR
Gavron_RDMZ
Witam
Turniej Przedni, od dawna se tak dobrze nie bawi³em ;)
Gratulacje dla Organizatorów
PS: jak kto¶ ma jakie¶ Fotki liczê ze siê podzieli ;)
JanekBRE
Witam,

W imieniu Bractwa Rycerskiego Excalibur dziêkujê za bardzo udany turniej. Bawili¶my siê przednio. Uczta super - jedzonko wy¶mienite. Miejsce przepiêkne. Mo¿ecie liczyæ na nas w przysz³ych latach (nastêpnym razem na pewno nie przyjedziemy bez uprzedzenia ;] - tu te¿ chcia³bym podziêkowaæ za wszelk± pomoc ze strony organizatorów).

Pozdrowienia dla wszystkich uczestników tej wielce udanej imprezy. Oby nastêpne lata by³y jeszcze lepsze.
Rudyy
Bardzo przyjemny turniej, wypada pochwaliæ dobra organizacje, wiele konkurencji i atrakcji a na wszystko starczylo czasu. Super jedzenie, zarowno na uczcie jak i obiady w sobote niedziele. Jedyny minus to kolejka po piwo na uczcie, ale to zdaje sie wina niedokoñca sprawnej pipy. 

Ps. Znalezlismy dwa fanty, najprawdopodobniej Lazarzy z Warszawy lub Opola

buzdygan i szpile do namiotu smile.gif

Kichigai
Jecha³em bez przekonania na ten turniej..A jednak trochê moje negatywne emocje rozwia³y siê po przyje¼dzie...
Impreza fajna, du¿o znajomych smile.gif Co prawda nie posz³o mi w bojówce tak dobrze jak rok temu, ale có¿, sprzêt zawiód³, g³upot± by³o by walczyæ dalej bez os³ony d³oni...Na nastêpny raz bêdê mia³ bardziej dopracowany sprzêt.
Jedynym jak dla mnie minusem by³a pogoda. Za gor±co, ale na to nie mamy wp³ywu.
berson
Bractwo Rycerskie "Dwugryf" z Czêstochowy dziêkuje organizatorom za przedni± zabawê, strawê i wachlarz konkurencji, w których ka¿dy móg³ znale¼æ co¶ dla siebie. No a minusem dla nas by³ ten sam w±tek, który wypomina³ Rudy - mega kolejka po browar...

Tadzik
Salve

Ogrodzieniec w tym roku wyszed³ po prostu bomba smile.gif Turniej bojowy ¶wietny, ilo¶æ uczestników przekroczy³a znacznie moje oczekiwania. Kolejna zaleta turniej pi±tek, szkoda ¿e taki krótki wyszed³ ale i tak mi siê podoba³o szczerba.gif Biesiada bêdzie co wspominaæ, ogólnie wy¿ywienie bardzo dobre i du¿o. ¦wietnie siê bawi³em po raz kolejny na Ogrodzieñcu i mam nadzieje pojawiæ siê za rok cool.gif

pozdrawiam Tadzik
G¿ego¿
Witam
Co roku na ogrodzieñcu jest ¶wietna impreza, ale teraz przeszli¶cie samych siebie szczerba.gif
Bardzo dobra organizacja, konkurencje nie nachodzi³y zbytnio na siebie i we wszystkim mo¿na by³o wystartowaæ.
Turniej bojowy rewelacja, du¿o uczestników i wysoki poziom, co prawda mo¿na by³o siê przekrêciæ na tym s³oñcu ale to ju¿ nie wasza wina smile.gif

Pozdrawiam i wypatruje turnieju za rok
Zupa
Dayl
Impreza bardzo mi siê podoba³a ;] Du¿o lepsza organizacja ni¿ w tamtym roku, przynajmniej moim zdaniem ;]
Rewelacyjny Turniej Bardów, super jedzonko na biesiadzie ;]

Czy kto¶ mo¿e nakrêci³ fireshow? By³abym wdziêczna za wrzucenie filmiku do sieci, je¿eli istnieje. ;)
kriva
Turniej w tym roku by³ naprawdê ¶wietny. ¯aden z poprzednich nie podoba³ mi siê tak bardzo i dlatego ogromne podziêkowania dla organizatorów, którzy odwalili kawa³ dobrej roboty i nie dali siê zaskoczyæ ¿adnym podstêpnym pytaniem ;) Chylê czo³a przed strategi± BRZO zapanowania nad 350 zaproszonymi. Uda³o siê!
Namiotów wizualnie by³o jakby mniej ale mo¿e to dlatego, ¿e w tym roku by³a otwarta furtka, za któr± te¿ podobno sporo siê dzia³o ;)

Plan dnia by³ do¶æ napiêty, dziêki du¿ej ilo¶ci osób zg³aszaj±cych siê do poszczególnych konkurencji. Ca³y czas co¶ siê dzia³o i dzia³o siê ca³kiem ciekawie i co najwa¿niejsze FAIR PLAY.
Bitwa o zamek - weso³a i bez ci¶nieñ - oddzia³y ³uczników rzucaj±cych we wroga po³amanymi strza³ami - widok bezcenny!
£uczniczy - prawie tak, jak obstawia³am - gratulejszyn!
Zapasy - dynamiczne i niezwykle zaciête - do ostatniego tchu.

Bojówka by³a nie z tej ziemi - gratulujê wszystkim zwyciêstwa z najpotê¿niejszym wrogiem, którym okaza³a siê temperatura. Gratulujê oczywi¶cie zwyciêzcy - niejakiemu Zupie - da³e¶ czadu: z±b, nos - to niewa¿ne-tylko zwyciêstwo siê liczy!

W koñcu powiem co¶ o uczcie - udana, weso³a, bogata i atrakcyjna - zupe³nie, jak Najlepsza Dama tego turnieju bigsmile2.gif

Koñcz±c swój przyd³ugi wywód dziêkujê BRZM i TBR za m³odzie¿owe, prza¶ne i skowyrne zabawy i nocne Polaków rozmowy devil.gif

Z uszanowaniem
Krivix

P.S. Znów uda³o nam siê zaj±æ górsk± miejscówkê szczerba.gif

Kanishy
Silva Rerum bardzo dziêkuje za mo¿liwo¶æ przybycia.
W szczególno¶ci podziêkowania nale¿± siê Sokolnikom za fascynacjê jak± wzbudzili w moich córach :D

Kani i Sagit
Antek
W Imieniu Krakowskiej Chor±gwi Nadwornej chcia³em serdecznie pogratulowaæ turnieju i podziêkowaæ za go¶cinê. Turniej bojowy na bardzo wysokim poziomie:) , turniej 5vs5 na bardzo ³adnym poziomie (kulturalny bez chamstwa). By³o parê minusów ale chcemy pamiêtaæ tylko te dobre chwile. Jeszcze raz CHWA£A ORGANIZATOROM
JediNight
W imieniu wszystkich organizatorów Turnieju
SERDECZNE PODZIÊKOWANIA
dla Sylwestra Tylko
za ufundowanie nagrody g³ównej - miecza pó³torarêcznego.
DZIÊKUJEMY :D
Marek z Myslowic
Jedno pytanie. Na Ogrodzieñcu podziali¶my 20 metrów liny jutowej. By³a obwi±zana wokó³ 4 paliczków i le¿a³a najprawdopodobniej ko³o przej¶cia do sali tortur. Je¶li kto¶ t± linê znalaz³ to prosze o info, jako¶ siê dogadamy.

Lina jest nam potrzebna, dlatego liczymy na uczciwego znalazcê.
Gloria z Krakowa
To¿ dziêkujê. Organizatorom za sprawne staniêcie na wysoko¶ci zadania i uskutecznienie nam - po raz kolejny - ¶wietnej rozrywki, oraz ksiêdzu z Podzamcza za za³atwienie ³adnej pogody (co prawda prosili¶my o parê stopni mniej... );-PP Ci, którym nale¿a³y siê podziêkowania osobiste, otrzymali podziêkowania osobiste. Gratulacje dla wszystkich wygranych i dzielnie siê staraj±cych.

Oby jak najszybciej do zobaczenia za rok! U¶ciski, Glorek;)

A w ramach post scriptum mam jeszcze pro¶bê do szczê¶liwych posiadaczy kamer i aparatów fotograficznych. Wiem, ¿e robili¶cie z tych¿e u¿ytek. Efekty czê¶ciowo wytropi³am w sieci (nie bêdê wrzucaæ - wystarczy wpisaæ odpowiednie has³o w Youtube'a i Picasaweb), podejrzewam jednak, i¿ skala zjawiska musi byæ wiêksza. Nie wstyd¼cie siê swoich dzie³! Kto bêdzie odwa¿ny i jako drugi wklei link do galerii ze zdjêciami?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.