Witam!

Przejrza³em forum i nie znalaz³em nic w zwi±zku z wi±zaniem/mocowanie pochew (tak to siê chyba pisze), oprócz kordów/tasaków. Jedyne mocowanie pochwy na rzemienie znane jest mi z XIIIw., a jak ³atwo zauwa¿yæ mnie to nie interesuje. Wiem, ¿e w drugiej po³ówce XVw. powszechnie mocowano pochwy do pasków za pomoc± mosiê¿nych zaczepów. Jednak mnie konkretnie obchodzi mocowanie pochwy pugnia³u do paska. Te mosi±dze to do pochwy mieczowej raczej. Wiem, ¿e istnieje sposób mocowania pochewki pugina³u do ch³opskiego zadka, za pomoc± podszytej od spodu skórzanej kieszeni. Jednak nie wiem czy jest to historyczne. Ja po za tym jeszcze siê dorabiam takowej bigsmile2.gif Na razie od spodniej strony pochewki zrobi³em dwa naciêcia wzd³u¿ i przewlek³em pasek skórki poprzecznie. Jednak nie mam koncepcji na wi±zanie tego do paska. Jako tako to zawi±¿e, ale mo¿e jest co¶ konkretnego (czytaj schemat wi±zania). Po jednym turnieju ta skórka na pochwie niemi³osiernie mi siê rozci±gnê³a, dlatego te¿ wo³am o pomoc. Przypomnê jeszcze ¿e wi±za³em najpierw pochwê od strony zewnêtrznej, a dopiero do paska, ale i tak nie daje to du¿o icon_sad.gif

Pozdro
Chaos