Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Zimna Woda 2009 11-13.09.2009
> Prywatne Inicjatywy > Wyprawy
jasmin
Zimna Woda tym razem pop³ynie w okolice Czerkiesy (w Polsce:).

Odbedzie siê tak¿e szybciej, gdy¿ g³ównym motywem przewodnim bêd± prace polowe, okresu wczesnojesiennego.

W zwi±zku z tym impreza odbêdzie siê w pobli¿u gospodarki Nietoperza - cywilizacja bedzie widoczna.

Impreza wybitnie na zaproszenia, potwierdzone via mua i via Nietoperz, który jako gospodarz ostatecznie decyduje o ilo¶ci osób - w pierwszej kolejno¶ci my zapraszamy, w drugiej kolejno¶ci uwzglêdniamy zg³oszenia osób, które z ró¿nych przyczyn zaproszenia nie maj± ale co¶ pozytywnego potrafi± wnie¶æ.

1szy rzut go¶ci od 9go, II faza od 11go.

Pozdrawiam
Jasmin
Lotgar
Witam.
Nietoperz , napisz mi jakie masz wyposarzenie ku¼ni , razem z M¶cidrogiem postanowili¶my ¿e bedziemy tam przez ca³a impreze siedzieæ . Mamy zamiar zrekonstruowaæ kilka znalezisk . Najwa¿niejsza sprawa to potrzebowaliby¶my ro¿ek kowalski , posiadasz taki ?? Acha i jeszcze jedno mam zabraæ ze soba wêgiel ??
Pozdro
Libu¹e
http://livinghistory.sk/web.php?cl=osatka strona o robieniu koszyków, mówi³am o niej na wyprawie. Sprawa do¶æ prosta i do zrobienia na ZW (tak s±dzê)
M¶cidróg
Niby proste...oczywi¶cie mo¿na spróbowaæ,Nietoperz ma "melodie" do takich rzeczy bigsmile2.gif
Ja osobi¶cie co¶ nie jestem przekonany do robienia czegos co moge kupiæ w sklepie "wszystko po 5 pln",narobic siê trzeba,pokrêcic paluchami...m³otkiem prasn±c nie mo¿na bum.gif
Mimo wszystko artyku³ fajny ,moze ktos siê skusi:)
pozdrawiam
M.
M¶cidróg
Ja¶min,Nietoperz...taki mi pomys³ strzeli³ do g³owy.
Piszemy o róznych zbo¿ach,widzimy niektóre w encyklopediach.Wiêkszo¶æ ludzi mieszka w miastach.Styczno¶c z m±ka grubomielon± jest praktycznie ¿adna. Juz o wypiekach z takowej nie mówiê.
Nietoperz mieszka na wsi,ja te¿...moze przygotujmy w niewielkich ilo¶ciach ziarna zbó¿,które pozniej zmielimy na m±ke?Bêdzie mo¿na porównac i spróbowaæ wypieków?
Wiem ¿e Zbyszek ma przygotowane cepy,ile ich jest? Czy ka¿dy ma przywie¿æ ze soba sierp i cep?
Choæ po zastanowieniu,to Zbyszek nie zostawi do ZW na polu nie z¿êtych k³osów.
Pytanie do Nietoperza:
Bêdzie mo¿liwo¶æ nazbierania kamieni na piec?
Czy piec chlebowy ju¿ bedzie na miejscu,czy trzeba bêdzie go postawiæ?
To chyba narazie tyle.... bigsmile2.gif
Libu¹e
a no widzisz, bo jak Nietoperz mówi³, takich koszy u¿ywa³o siê przy pieczeniu chleba...wiêc najpierw musimy takie wyprodukowaæ. A u mnie nie sprzedaj± takich w sklepach za 5 z³ ;(
pozdrav
p.s. mia³am dostaæ has³o do forum Rodu...
M¶cidróg
A widzisz.......bo mieszkasz w jakiej¶ wichórze,a nie jak ja w stolicy bum.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif
Dobra...mam w domu dwa koszyki,Irek te¿ jakie¶ ma.We¿miemy jakby nie wysz³o plecenie.
Jak siê znów pojawi± takie koszyki to kilka dokupiê.
Podaj mi na priv swój login na livinghistory.
nietoperz
jestem w cywilizacji czyli w internecie,do Lotgara we¼ wêgiel i borax pewien rodzaj nasadki na kowad³o w kszta³cie ro¿ku jest, piec chlebowy stoi i schnie,cepy sztuk jedna wiêcej mo¿e byæ niebezpieczne dla otoczenia bigsmile2.gif orkisz w snopkach jest, pszenicy i jêczmienia pod dostatkiem anger.gif ,jak wym³ucimy orkisz bêdzie sporo s³omy na plecionkarstwo wiklina niedaleko do zdobycia bigsmile2.gif ,sierpy niepotrzebne shocked.gif ilo¶æ kamieni mo¿e zaskoczyæ M¶cidróga smile.gif pozdrawiam Nietoperz
Julko
Witam
Czy jako mnich mogê uczestniczyæ?
Julko
jasmin
Strza³eczka!
Jest ju¿ coraz bli¿ej...

¯ywienie: na miejscu robimy wspóln± kuchniê dla wszystkich uczestników i stó³ szwedzki ? dla tych co pierwszy raz: nie zalecam kupowania i zabierania konserw, pasztetów itp. dziadostwa, zupek chiñskich i pod¿erania po k±tach.
W ciemno mo¿na przywie¶æ kasze, ser bia³y, ser ¿ó³ty, warzywa, przyprawy, miód, ryby, mieso, boczek (lepiej nawet boczek ?) - najlepiej wzi±æ jedzenia tyle ile siê wa¿y i nie wmawiaæ, ¿e dwa jajka na twardo i rzodkiewka jest na trzy dni... Nie bêdziemy robiæ karkówek na grilu i kie³bas na grilu... Pozosta³e sk³adniku dokupi siê na miejscu, zatem zabraæ wypchany portfel. Rarytasy wszelkie mile widziane.

Zbrojni: zabieramy sprzêt, bêdziemy na pewno mieli czas by potrenowaæ i po³aziæ po okolicy

Narzêdzia, które wezmê:
- cios³o - p³askie, 5 cm;
- ¶widry do drewna - parena¶cie sztyk do osadzenia od ok 6 mm do 12 mm
- dziurkacze do skóry - trójkatny, duzy okr±g³y ok 7mm,
- przyrz±d do rozczapiania belek na deski (na razie do tego siê nadaje);
- pniak orzecha;
- okrag³y strug do wykañczania ³y¿ek;
Zestaw do prac rymarskich, szewskich
Wosk - oko³o kilograma
- dwa umba;
- parena¶cie kilogramów przerobionej gliny i brudnej gliny plus wiadra do pracy, spróbujemy ko³o postawiæ do pracy ...
- we³na do czyszczenia,
- d³utka do rze¿bienia ...
Parê ksi±¿ek ...

W potrzebach do wykonania mam spor± ilo¶æ sprz±czek, ¶cisk do szycia skóry, patynki, i co¶ innego z drewna: albo skrzyneczkê z jednego klocka albo ma³± tarczê z umbem;

Stacja PKP to Bia³a Pajêczañska, oko³o 1 h od Czêstochowy i 1,2h od Zduñskiej Woli. Je¶li kto¶ bêdzie siê tym ¶rodkiem komunikacji siê przemieszcza³, to proszê o onfo, by wiedzieæ o której z dworca odebraæ ...Ogólnie od kolei jest w okolicy gêsto ...
rosamar
B³eeee czemu wyl±dowali¶cie na drugim koñcu ¶wiata anger.gif

jasmin
Za rok mam nadziejê, ¿e za rok bêdzie bli¿ej ciebie:) Mo¿e ekstremalnie blisko:)
Libu¹e
ja niestety nie dotrê ;(
Razoslaw
Dziêki wszystkim za imprezê.
Jajecznic± na dziku bêdê móg³ siê wnukom chwaliæ...
Szkoda trochê, ¿e niepotrzebnie tachali¶my tyle wojennego sprzêtu, bo wszyscy i tak przyssali siê do ku¼ni... tako¿ i ja, zdobywaj±c swoje piersze do¶wiadczenia w obróbce ¿elaza wykraczaj±cej poza prostowanie gwo¼dzi i rozklepywanie nitów icon_wink.gif
Choæ by³a jedna d³u¶za wyprawa, z której nawet przywie¼li¶my ³upy
bigsmile2.gif
Ni¿ej: Kali kochaæ, Kali skróciæ...
M¶cidróg
Witam.
Wpadli¶my do Czerkiesów w (niestety) piatek wieczorem.
Cos siê zjad³o,cos wypi³o i lulu bigsmile2.gif
Uwa¿am ze pomys³ przeniesienia tym razem ZW do wsi by³ strza³em w 10:)
Na miejscu mo¿na by³o samemu wym³uciæ zbo¿e,zemleæ,a nastêpnie przygotowaæ ciasto na chleb.By³ piec ,w którym ten chleb siê wypieka³o.Kuchnia dzia³a³a nad zwyczaj prê¿nie,wielki uk³on wszystkim którzy siê do tego przyczynili. W kuzni walczyli Lotgar z Psalmem.Nie bêde sie rozpisywa³ co kto i dlaczego,zostawiam to organizatorom smile.gif
...i..w... ogÓlêêê i w szczegÓlêêêê to fajni ludzie przyjechali,a to najwa¿niejsze smile.gif
pozdrowionka dla Wszystkich ,a ci co nie byli to niech ¿a³uj±smile.gif

Zdjêcia wrzuci Irek.

ps.....Razovieeeeeeeeeeeeeec anger.gif
Julko
¯eby móc nie byæ (i ¿a³owaæ w takim przypadku) to trzeba by³o byæ zaproszonym anger.gif
jasmin
Dziêkujê Wam wszystkim przyby³ym za czynny udzia³.

M³ócenie zbo¿a siê odby³o, mielenie m±ki, kaszy w ¿arnach siê odby³o - codziennie tak¿e 4-ry chleby w piecu by³y wypiekane. Z ka¿dym kolejnym wypiekiem sz³o to coraz lepiej.

Ku¼nia pracowa³a od czwartku, co zakoñczy³o siê wykonaniem paru sprz±czek, krzesiw, grotów do strza³, ¶wiecznika do namiotu, przygotowania materia³u pod w³óczniê.

Stolarnia pracowa³a tak¿e od czwartku - miski, ³y¿ki, taboret, stela¿ pod kamieñ szlifierski. Tak¿e by³y próby darcia mniejszych desek z akacji z klocka d³ugo¶ci oko³o 25 cm. Z akacji daje siê ¶ci±gaæ ca³kiem ³adne kawa³ki kory (£ukasz pewnie wiêcej powie) jednak¿e pniaczek ma ukryte w ¶rodku sêki, przez co deski po ³adnej pocz±tkowej fazie darcia rozchodz± siê i pacz± na sêkach.

Spróbowali¶my tak¿e wykonaæ dziêgæ, jednak¿e albo mieli¶my z³y materia³ wyj¶ciowy: niew³a¶ciwe kawa³ki kory brzozowej, albo zbyt du¿± temperaturê wypa³u, lub zbyt d³ugi proces, gdy¿ powsta³ ³adny wegiel drzewny.

Kuchnia: twaróg, serwatka, mas³o robione na miejscu. Ja osobi¶cie przygotowa³em na miejscu moczone i pra¿one ziarno gniecione, na b³yskawiczn± zupê wedle pruskiego przepisu. W wersji bez dodatków mo¿na ¶mia³o je¶æ, w wersji z dodatkami powsta³o by co¶ ala p³atki sniadaniowe. W±tróbka z ogniska - nowe danie opracowane, przetestowane i zjedzone - wysz³a ¶wietnie, podobnie jak jajecznica na dziku tym razem:)

Wieczory mija³y na rozmowach i grze w tafla.

Pozdrawiam
PS - Arturze z Bêdzina, dziêki serdeczne za dzika w sobotni wieczór i za odwiedziny. ¦wietnie przygotowany. To co zosta³o zostanie przerobione przez Nietoperza na pasztety.
Robert Bagrit
¦wietna pogoda, du¿o do roboty, ludzie chêtni do pomocy, niesamowite jedzonko, przyjazna atmosfera itd. itp. … Jestem bardzo zadowolony z imprezy i jak to dobrze, ¿e tak blisko smile.gif

Dziêkujê
M¶cidróg
CYTAT
codziennie tak¿e 4-ry chleby w piecu by³y wypiekane. Z ka¿dym kolejnym wypiekiem sz³o to coraz lepiej.

Da³em dzisiaj jeden z chlebów babci do oceny.
1-bardzo dobry pomys³ z li¶ciem kapusty pod chlebem (na Wschodzie robiono w ten sam sposób)
2-bardzo dobry smak
3-za ma³o wyro¶niête ciasto,dlatego popêka³ i mia³ do¶c tward± skórkê
4-na Wschodzie w babci wsi sprawdzano temperature pieca za pomoc± wrzuconej do niego po wygarniêciu ¿aru gar¶ci otrêb.Powinny siê iskrzyæ.
Ogólna ocena bardzo dobry.
-Budzigniew-
Witam.
Ja ze swojej strony równie¿ chcia³ bym podziêkowaæ wszystkim za ¶wietn± imprezê.
Jak ju¿ wcze¶niej napisa³ M¶cidróg, dotarli¶my na miejsce dopiero w pi±tek wieczorem, mimo tego ¿e byli¶my tak krótko to bawili¶my siê wy¶mienicie thanx.gif .
Razowiec: by³y dwie wyprawy,z pi±tku na sobotê - nocna „³upie¿cza” devil.gif i w sobotê dzienna „zbieracka „ repa.gif
Podczas produkcji dziegciu uda³o nam siê uzyskaæ ob³ok zielonego dymu i zwêglon± korê brzozow± ( mo¿e nastêpnym razem uda nam siê co¶ wiêcej).
Ni¿ej kilka zdjêæ:

http://picasaweb.google.com/Mojmirowicz/ZimnaWoda1113092009#


Pozdrawiam Irek
nietoperz
serdeczne dziêki wszystkim za przybycie i pozytywn± ocenê warsztatów aniol.gif do wykonanych projektów dodam zgrzeb³o do czesania we³ny i wrzeciono do jej przêdzenia oba narzêdzia sprawdzi³y siê w praktyce dodajê swoje fotki : http://picasaweb.google.pl/nietoperz66/Zim...aNaCzerkiesach#
£ukasz zwany Gumisiem
Dziêkujemy serdecznie z imprezkê.

Wiele siê zrobi³o i du¿o nauczy³o.
Ku¼nia by³a oblegana przez wielu ja ze swojej strony pochwale siê "czekanikiem" (wczoraj oprawi³em - dzia³a), oraz ultra malutkim cios³em - trochê nie ten k±t ale dzia³a.
¯arna i cep siê sprawdzi³y - niby proste a trzeba by³o siê skupiæ.
Szlifierka choæ nie skoñczona dzia³a i to sprawnie. Co do reszty prac w drewnie:
- korê z lipy warto najpierw obiæ trochê drewnianym pobijakiem a schodzi ³atwiej, a drewno nie zawsze jest takie ³adne jak siê wydaje,
- sosna jest do bani je¶li trzeba je rozszczepiæ - poza tym brakowa³o klinów drewnianych bardzo by nam pomog³y - ach ta skleroza,
Szkoda, ¿e kamieniem siê za bardzo nie zaj±³em tylko skromna "piecz±tka" do ogniska (ciekawi mnie czy dzia³a)
Wypiekane chlebki, kuchnia a szczególnie w±tróbka i jajecznica na dziku - wy¶mienite.

Nauka i robota za dnia + trunki, rozrywka(turniej w tafla)w spania³ym towarzystwie wieczorami = idealna imprezka.

Pozdrawiamy Wszystkich
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.