CYTAT
Zastanawiam siê czy przez kolegê przemawia tylko zwyk³a chêc prowokowania dyskusji czy poprostu ludzka zawi¶æ, do wszystkich którzy wychylaj± siê
ponad przeciêtn±.
Hm, skoro to forum dyskusyjne, to dyskusja nie jest chyba grzechem?
Zawi¶æ? Dlaczego? Przecie¿ chyba pisze do¶æ jasno, ¿e moneta
mi osobi¶cie (no w³a¶nie, bo to moje prywatne zdanie) siê nie podoba, wiêc czemu mia³bym byæ zawistny? Bardziej chcia³em rzuciæ kilka w mojej opinii nie g³upich pomys³ów, ¿eby wspomóc ludzi, którzy chca wywaliæ kase, je¶li nie w b³oto, to w jego pobli¿e. Ty jeste¶ z tym zwi±zany, lukas17 wydaje mi siê, ¿e równie¿. (Choæ to troche ¶mieszne- rejestrowaæ siê dla napisania jednego postu o maj±cej siê ukazaæ monecie).
CYTAT
Bije brawo dla tupetu przedmówcy,
Dziêkuje, dziêkuje. Kwiaty i bombonierki przyjmuje od 17
CYTAT
który nie maj±c w reku monety ju¿ j± oceni³
Wykszta³cono mnie tak, ¿ebym potrafi³ oceniaæ przedmioty z rysunków. Monety to tak na prawdê bana³ do ocenienia, bo wszystko widaæ jak na d³oni, no mo¿e oprócz materia³u (ju¿ mogê zgadywaæ- 100% wspó³czesny, ale o to nie ma siê co rzucaæ), wielko¶ci i wagi.
CYTAT
niczym wielki znawca numizmatyki
Wielkim to nie jestem, ale odpowiednio du¿o wiem. Z pewno¶ci± wystarczaj±co, ¿eby oceniæ na ile moneta podobna jest do ¶redniowiecznych denarów... A nie jest wogóle. No i jednak fakt, ¿e musia³em zdaæ i zda³em numizmatyke na studiach sprawia, ¿e mogê powiedzieæ, ¿e co¶ jednak o monetach wiem.
CYTAT
a to bardzo ciekawe zjawisko kiedy podwa¿a autorytet konsultacji naukowej
No to mo¿esz pochwaliæ siê, kto by³ tym naukowcem
CYTAT
której wcze¶niej projekt monety zosta³ poddany
Projekt, no wstawione zdjêcie kolegi z ekipy (nie lepiej by³oby u¿yæ choæby wizerunku z pieczêci? Fajna pieczêæ z Hiszpanii z ok 1260- pierwsze wyobra¿enie p³atów), u¿ycie stylizowanej na gotyck± trzcionki, dodanie zieleniny (nie wiem co to jest w sumie
), herbu miasta i nazwy bractwa w otoku. Do tego nie trzeba byæ chyba specjalist±? Dlatego proponowa³em co¶ oryginalnego.
Pewnie do Kalisza nie bêdê mia³ za chwile po co jechaæ, ale skoro i tak siê tam nie wybieram
, to ja tego po prostu nie widze. Nie wiem jak bardzo musia³bym siê zaklinaæ, b³agaæ, prosiæ i przysiêgaæ, ¿eby¶ uwierzy³ mi, ¿e staram siê dokonaæ konstruktywnej krytyki i obiektywnie wskazaæ b³êdy, które moim zdaniem siê tam znajduj±, ¿eby moneta by³a fajna, trendy, glamour, jazzy, si i sexy. A tak¿e spe³nia³a kryteria o jakich sam pisa³e¶, czyli np. edukacja. A je¶li dla tej jest ju¿ za pó¼no na zmiany, to ¿eby nastêpne by³y lepsze.
CYTAT
no có¿ i tacy siê znajd±...
To chyba dobrze, nie? Krytyka zazwyczaj prowadzi do powstania czego¶ lepszego, a ja staram siê byæ jak najbardziej konstruktywny i zamiast chamsko zjechaæ z góry na dó³, to jednak staram siê delikatnie sugerowaæ i rozpisywaæ. (A nikt tego nie docenia
)