Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Emisja monety zastêpczej 10 denarów z Kalisza
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Og³oszenia
lukas17
Emisja monety zastêpczej 10 denarów z KaliszaWitam,

Przegl±daj±c w ostatnim czasie stronki poszczególnych bractw rycerskich natrafi³em m.in na Bractwo Rycerskie Ziemi Kaliskiej.
Na stronce ww. bractwa odnalaz³em bardzo interesuj±c± informacje dotycz±c± planowanej przez Bractwo w lipcu 2009r. emisji monety zastêpczej- 10 denarów z Kalisza.
Musze przyznaæ, ¿e pomys³ bicia przez bractwo monety jest bardzo ciekawym i orginalnym sposobem promowania bractwa. Jak dot±d nie spotka³em siê w ruchu rycerskim z tego typu inicjatyw±.
Gratuluje pomys³u!!! smile.gif a tych, którzy by chcieli nieco wêcej poczytaæ o monecie odsy³am do strony bractwa:http://www.bractworycerskie.kalisz.pl/

Marcvs Acilivs Glabrio
Szczerze? Mam bardzo mieszane uczucia. Baaaardzo.
Czytaj±c to mia³em nadzieje, ¿e moneta bêdzie choæ minimalnie wzorowana na orygina³ach z epoki. To mia³o by sens:
1- edukacyjny. Ka¿dy profan w Kaliszu móg³by kupuj±c bu³ki czy piwo spoj¿eæ na monete odliczaj±c odpowiedni± nale¿no¶æ, a jej wizerunek jako¶ tam utkwi³by w pamiêci.
2- na czas imprezy. Gdzie rekonstruktorzy mogliby wymieniæ nasze wspó³czesne PLN na monety bêd±ce rekonstrukcj± orygina³ów, a co fajniejsze- maj±ce si³e nabywcz±.

W tej chwili to jest taki zwyk³y "szajs" (jak to siê u mnie mówi), jak np. Tury z mojej miejscowo¶ci. Mieszkañcom miasta w³a¶ciwie nic nie daje, numizmatycy pewnie niektórzy to dorw±, ale dla innych znacznie ciekawsze bêd± monety wchodz±ce w sk³ad ich zainteresowañ historycznych/regionalnych. W tym momencie to w sumie jedynie próba promocji bractwa, próba bo wiêkszo¶æ ludzi po ³acinie i tak nie czyta, a je¶li nawet ta moneta ukarze siê w ¶wietle dziennym, to jako¶ nie wró¿e temu wielkiej, ogólnopolskiej s³awy. A na gruncie lokalnym o wiele ³atwiej, "historyczniej" i taniej (tfu, taniej? na tym zarobiæ jeszcze mo¿na) jest zwyk³e pokazywanie siê ludziom na imprezach...
przeme11
Witam,jest to moj pierwszy post na forum,jednak nie zgodze sie z przedmówc±,gdyz moneta jak najbardziej spe³nia role edukacyjn± z racji tego ¿e-rozpoczyna seriê z wizerunkami rycerzy z róznorakimi rodzajami broni a wiêc poszerza wiedzê z zakresu ¶redniowiecznego uzbrojenia, poza tym to co znajduje siê na awersie i rewersie monety szczególowo jest opisane na do³±czonym ka¿dorazowo do monety obwieszczeniu, min. wyjasniona jest ³ac. nazwa bractwa wiêc nawet zwyk³y laik nie maj±cy nic z ³acin± wspólnego bêdzie wiedzia³ co jest napisane dooko³a herbu bractwa,
- nazwa monety równie¿ jest ¶ci¶le zwi±zana ze ¶redniowieczem, gdy¿ w tym okresie by³y w obiegu denary,
- a poza tym ciekaw jestem jak kolega wyobra¿a sobie odwzorowanie monet ¶redniowiecznych skoro wszyscy dobrze wiemy i¿ ówczesnne mennictwo by³o na poziomie prymitywnym i nie raz trzeba by³o siê nagimnastykowac zeby odczytaæ symbolike na nich zawart± wiêc uwa¿am za zupe³nie bezpodstawny argument ¿e 10 denarów z Kalisza nie przyczyni siê do poszerzenia wiedzy w¶ród nabywców monety,
-a o powodzenie monety te¿ bym siê nie martwi³, ¶wiadczy o tym ilo¶c maili jaka nap³ywa z zapytaniem o zakup monety, oraz wystarczy sprawdziæ jakim zainteresowaniem cieszy siê ona na aukcjach...
- uwa¿am równie¿, ¿e czasami warto daæ od siebie wiêcej i wyj¶c z czym¶ nowym do ludzi ni¿ i¶æ ci±gle po najmniejszej lini oporu bo tak jest ³atwo i tanio....
Marcvs Acilivs Glabrio
CYTAT
najbardziej spe³nia role edukacyjn± z racji tego ¿e-rozpoczyna seriê z wizerunkami rycerzy z róznorakimi rodzajami broni a wiêc poszerza wiedzê z zakresu ¶redniowiecznego uzbrojenia, poza tym to o znajduje siê na awersie i rewersie monety szczególowo jest opisane na do³±czonym ka¿dorazowo do monety obwieszczeniu, min. wyjasniona jest ³ac. nazwa bractwa wiêc nawet zwyk³y laik nie maj±cy nic z ³acin± wspólnego bêdzie wiedzia³ co jest napisane dooko³a herbu bractwa,

1- pytanie jaki bêdzie to opis- zarówno pod wzglêdem atrakcyjno¶ci dla profana, jak i poprawno¶ci historycznej (to nie jest przytyk do nikogo), a z do¶wiadczenia wiem, ¿e po³±czyæ jedno z drugim jest nies³ychanie trudne.
2- czy ktokolwiek tak na prawdê bêdzie czyta³ te "obwieszczenia". Znaj±c ludzk± mentalno¶æ- niestety nie.
3- nie chce tu po nikim i po niczym zbytnio jechaæ, ale to przedstawienie te¿ wygl±da, hm, jak wygl±da. Nie mówie tu, ¿e to tragiczne mrokoko, czy co¶, o nie. Ale to te¿ nie jest przedstawienie z epoki. Na chama mo¿na siê przyczepiæ np. do tarczy- troche du¿a mi siê wydaje, nie wiem co ma na nogach, ale wygl±da na lu¼ne nogawice, a nie stosunkowo dopasowane nogawice kolcze, d³onie wydaj± siê byæ niczym nie chronione, no i- rycerz bez swojego jednego z najwa¿niejszych atrybutów- konia? Jak ju¿ to przedstawiaæ, to chyba na wyidealizowanym przedstawieniu (ja mam na tyle skromno¶ci, ¿e nigdy bym siê nie da³ na monete jako przedstawienie XIV/XV wiecznego rycerza icon_wink.gif ) Szczegó³y, a w³a¶ciwie ich niemal kompletny brak te¿ s± ¶rednio edukacyjne.

CYTAT
- nazwa monety równie¿ jest ¶ci¶le zwi±zana ze ¶redniowieczem, gdy¿ w tym okresie by³y w obiegu denary

Ano by³y. Ale z 10 denarami jako nomina³ jednej monety to siê jeszcze nie spotka³em. Przez 4 lata studiowania archeologi i semestr numizmatyki...

CYTAT
- a poza tym ciekaw jestem jak kolega wyobra¿a sobie odwzorowanie monet ¶redniowiecznych skoro wszyscy dobrze wiemy i¿ ówczesnne mennictwo by³o na poziomie prymitywnym i nie raz trzeba by³o siê nagimnastykowac zeby odczytaæ symbolike na nich zawart±

No ja tam z tym problemów najmniejszych nie mam, ale ja to dziwny jestem. Pomijaj±c ju¿ fakt, ¿e nigdy w ¿yciu nie widzia³em "¶wie¿ej" monety, tylko znaleziska, le¿±ce minimum kilkaset lat w ziemi, eroduj±ce, ¶ciaraj±ce siê, pokrywaj±ce patyn±, bla, bla, bla. To ¿e poziom by³ ni¿szy ni¿ w ¶wiecie antycznym, nie znaczy, ¿e znaki by³y niewyra¼ne.
Trafi³e¶ troche w sendo- odczytanie symboliki, znaczenia jej. Ale skoro i tak ma byæ do³±czana ulotka, to mo¿na to wszystko piêknie na ulotce opisaæ.

CYTAT
- uwa¿am równie¿, ¿e czasami warto daæ od siebie wiêcej i wyj¶c z czym¶ nowym do ludzi ni¿ i¶æ ci±gle po najmniejszej lini oporu bo tak jest ³atwo i tanio....

No niestety moim zdaniem taka moneta jest w³a¶nie po do¶æ ma³ej linii oporu, choæ raczej nie tanio. Dlatego te¿ wydaje mi siê, ¿e gdy chce siê wywaliæ pieni±dze na co¶ takiego, to warto to zrobiæ tak, ¿eby majtki z wra¿enia spada³y. Ale ja to wieczny malkontent jestem.
przeme11
Zastanawiam siê czy przez kolegê przemawia tylko zwyk³a chêc prowokowania dyskusji czy poprostu ludzka zawi¶æ, do wszystkich którzy wychylaj± siê ponad przeciêtn±. Bije brawo dla tupetu przedmówcy, który nie maj±c w reku monety ju¿ j± oceni³ niczym wielki znawca numizmatyki- a to bardzo ciekawe zjawisko kiedy podwa¿a autorytet konsultacji naukowej, której wcze¶niej projekt monety zosta³ poddany, no có¿ i tacy siê znajd±....
Marcvs Acilivs Glabrio
CYTAT
Zastanawiam siê czy przez kolegê przemawia tylko zwyk³a chêc prowokowania dyskusji czy poprostu ludzka zawi¶æ, do wszystkich którzy wychylaj± siê

ponad przeciêtn±.

Hm, skoro to forum dyskusyjne, to dyskusja nie jest chyba grzechem? icon_wink.gif
Zawi¶æ? Dlaczego? Przecie¿ chyba pisze do¶æ jasno, ¿e moneta mi osobi¶cie (no w³a¶nie, bo to moje prywatne zdanie) siê nie podoba, wiêc czemu mia³bym byæ zawistny? Bardziej chcia³em rzuciæ kilka w mojej opinii nie g³upich pomys³ów, ¿eby wspomóc ludzi, którzy chca wywaliæ kase, je¶li nie w b³oto, to w jego pobli¿e. Ty jeste¶ z tym zwi±zany, lukas17 wydaje mi siê, ¿e równie¿. (Choæ to troche ¶mieszne- rejestrowaæ siê dla napisania jednego postu o maj±cej siê ukazaæ monecie).

CYTAT
Bije brawo dla tupetu przedmówcy,

Dziêkuje, dziêkuje. Kwiaty i bombonierki przyjmuje od 17 icon_wink.gif

CYTAT
który nie maj±c w reku monety ju¿ j± oceni³

Wykszta³cono mnie tak, ¿ebym potrafi³ oceniaæ przedmioty z rysunków. Monety to tak na prawdê bana³ do ocenienia, bo wszystko widaæ jak na d³oni, no mo¿e oprócz materia³u (ju¿ mogê zgadywaæ- 100% wspó³czesny, ale o to nie ma siê co rzucaæ), wielko¶ci i wagi.

CYTAT
niczym wielki znawca numizmatyki

Wielkim to nie jestem, ale odpowiednio du¿o wiem. Z pewno¶ci± wystarczaj±co, ¿eby oceniæ na ile moneta podobna jest do ¶redniowiecznych denarów... A nie jest wogóle. No i jednak fakt, ¿e musia³em zdaæ i zda³em numizmatyke na studiach sprawia, ¿e mogê powiedzieæ, ¿e co¶ jednak o monetach wiem.

CYTAT
a to bardzo ciekawe zjawisko kiedy podwa¿a autorytet konsultacji naukowej

No to mo¿esz pochwaliæ siê, kto by³ tym naukowcem icon_wink.gif

CYTAT
której wcze¶niej projekt monety zosta³ poddany

Projekt, no wstawione zdjêcie kolegi z ekipy (nie lepiej by³oby u¿yæ choæby wizerunku z pieczêci? Fajna pieczêæ z Hiszpanii z ok 1260- pierwsze wyobra¿enie p³atów), u¿ycie stylizowanej na gotyck± trzcionki, dodanie zieleniny (nie wiem co to jest w sumie icon_wink.gif ), herbu miasta i nazwy bractwa w otoku. Do tego nie trzeba byæ chyba specjalist±? Dlatego proponowa³em co¶ oryginalnego.
Pewnie do Kalisza nie bêdê mia³ za chwile po co jechaæ, ale skoro i tak siê tam nie wybieram icon_wink.gif , to ja tego po prostu nie widze. Nie wiem jak bardzo musia³bym siê zaklinaæ, b³agaæ, prosiæ i przysiêgaæ, ¿eby¶ uwierzy³ mi, ¿e staram siê dokonaæ konstruktywnej krytyki i obiektywnie wskazaæ b³êdy, które moim zdaniem siê tam znajduj±, ¿eby moneta by³a fajna, trendy, glamour, jazzy, si i sexy. A tak¿e spe³nia³a kryteria o jakich sam pisa³e¶, czyli np. edukacja. A je¶li dla tej jest ju¿ za pó¼no na zmiany, to ¿eby nastêpne by³y lepsze.

CYTAT
no có¿ i tacy siê znajd±...

To chyba dobrze, nie? Krytyka zazwyczaj prowadzi do powstania czego¶ lepszego, a ja staram siê byæ jak najbardziej konstruktywny i zamiast chamsko zjechaæ z góry na dó³, to jednak staram siê delikatnie sugerowaæ i rozpisywaæ. (A nikt tego nie docenia icon_sad.gif )
Indar
CYTAT
3- nie chce tu po nikim i po niczym zbytnio jechaæ, ale to przedstawienie te¿ wygl±da, hm, jak wygl±da. Nie mówie tu, ¿e to tragiczne mrokoko, czy co¶, o nie. Ale to te¿ nie jest przedstawienie z epoki. Na chama mo¿na siê przyczepiæ np. do tarczy- troche du¿a mi siê wydaje, nie wiem co ma na nogach, ale wygl±da na lu¼ne nogawice, a nie stosunkowo dopasowane nogawice kolcze, d³onie wydaj± siê byæ niczym nie chronione, no i- rycerz bez swojego jednego z najwa¿niejszych atrybutów- konia? Jak ju¿ to przedstawiaæ, to chyba na wyidealizowanym przedstawieniu (ja mam na tyle skromno¶ci, ¿e nigdy bym siê nie da³ na monete jako przedstawienie XIV/XV wiecznego rycerza icon_wink.gif ) Szczegó³y, a w³a¶ciwie ich niemal kompletny brak te¿ s± ¶rednio edukacyjne.

Konia bym siê nie czepia³, na pieczêciach te¿ jest masê przedstawieñ rycerzy "na piechotê". Natomiast co do reszty to zgadzam siê w pe³ni z Marcusem. Twórca zamiast wzorowaæ siê na nie do koñca poprawnym wizerunku, zapewne zdjêciu, powinien siêgn±æ do pewnych ¿róde³.
Chyba ¿e chodzi jednak o sam± promocjê bractwa, nie za¶ o poprawno¶æ historyczn± czy edukacjê.

Przeme11, to forum - ka¿dy z nas ma swoje zdanie i mo¿e je wyra¿aæ o ile robi to w sposób kulturalny, wiêc nie masz o co siê oburzaæ.
Krzy¶ko.
przeme11
Wcale sie nie oburzam.Twierdze ze kazda krytyke nalezy przyjac i przemyslec.
Nie chce podwazac wykszta³cenia kolegi i wiedzy o numizmatyce ale kolega niewiele chyba wie o wspolczesnych mozliwosciach technicznych mennicy?Np.Nie ma fizycznej mozliwosci aby rycerz mia³ widoczne wszystkie szczegól³y o ktorych wspomniano na kr±¿ku o srednicy 32mm oraz aby moneta wyglada³a jak ze znaleziska.
Nasz± ide± jest po³±czenie wspo³czesnej promocji z histori± za pomoc± w³asnie takiej monety do której do³±czone bedzie obwieszczenie z opisem.A czy ktos czyta obwieszczenie?Moim zdaniem tak,tym bardziej ¿e dla kolegi mo¿e sie to wydaæ ¶mieszne ale jest do¶æ du¿a grupa kolekcjonerów,którzy zbieraj± obwieszczenia i czytaj± je.A jesli kogo¶ bardziej zainteresuje temat rycerstwa to siêgnie to innym zróde³ aby przybli¿yc jeszcze dok³adniej temat a czy¿ oto nam wszystkim nie chodzi?
Marek Hilgendorf
Oooo w³a¶nie poproszê o nazwisko osoby, która by³a konsultantem naukowym przy powstawaniu owej monety. Je¶li to kto¶ z Poznania, to chêtnie siê przespacerujê i pogadam.
Podobne argumenty pojawia³y siê przy budowie kompleksu budynków na Zawodziu- te¿ niby konsultowanych, ale jako¶ nikt z Wydzia³u Historii UAM, ani z PAN siê do tego nie przyznaje...
Pewnie ³¿± (w koñcu to ³¿eelity).
Proszê wybaczyæ sarkazm, ale zbieram od dawna monety (chêtnych na geszefty zapraszam na priv) i naprawdê proszê o podanie danych konsultanta naukowego.

Mo¿liwo¶ci wspó³czesnego mennictwa pozwalaj± na drobiazgowe odtworzenie detali- vide seria monet Historia Jazdy Polskiej- polecam obejrzeæ monetê i nie gadaæ g³upot:

http://www.e-numizmatyka.pl/sklep/product_...ek--2007r-.html

Mo¿na klikn±æ powiêkszenie. Moneta ma 27 mm ¶rednicy i widaæ na niej pojedyncze dziurki w zas³onie he³mu!!!

Oczywi¶cie zgadzam siê, ¿e wtedy moneta nie bêdzie wygl±da³a jak historyczna, ale skoro stawiacie na walor edukacyjny.....

Moim osobistym zdaniem s± dwa wyj¶cia- albo takie jakie powy¿ej- czyli full technika numizmatyczna i detale, albo kopia monety, np Boles³awa Pobo¿nego. Zdaje siê, ¿e do tradycji jego dworu odwo³uje siê czê¶æ CETC- warto chyba i¶æ t± w³a¶nie drog±- dodaj±c na samej monecie info o bractwie
Jaktor
Witam!
Moneta jest form± promocji Stowarzyszenia, i numizmatem zastêpczym, i tak j± nale¿y odbieraæ. Nie jest monet± historyczn± tylko pierwsz± z cyklu monet prezentuj±cych wojowników z okresu ¶redniowiecza, oczywi¶cie w takim uproszczeniu na jaki pozwala dana forma mennicza. Wygl±d monety konsultowano ze mn±- nie mam co prawda literek dr ani prof. przed nazwiskiem ale historiê o specjalizacji wojskowej skoñczy³em na UAM. Wizerunek jest taki jaki by³ nam przydatny do tego konkretnego celu.
Je¿eli chodzi o jako¶æ to wykonawc± nie jest w tym wypadku Mennica Pañstwowa, jak w zamieszczonej powy¿ej monecie. Po prostu nie staæ Nas, ale obiecujê ze kiedy bêdzie CETC staæ na taka emisje bêdzie widaæ kó³eczka kolcze smile.gif )
Pozdrawiam.

Micha³ h. ¦winka
CYTAT
Mo¿liwo¶ci wspó³czesnego mennictwa pozwalaj± na drobiazgowe odtworzenie detali- vide seria monet Historia Jazdy Polskiej- polecam obejrzeæ monetê i nie gadaæ g³upot:
http://www.e-numizmatyka.pl/sklep/product_...ek--2007r-.html
Mo¿na klikn±æ powiêkszenie. Moneta ma 27 mm ¶rednicy i widaæ na niej pojedyncze dziurki w zas³onie he³mu!!!

1. ¶wiêta prawda, mam akurat monety z historii jazdy polskiej w mojej kolekcji - kto nie widzia³, mo¿e nie uwierzyæ, ale wspó³czesna technika mennicza daje naprawdê olbrzymie mo¿liwo¶ci.
a poza tym, na przyk³ad (ja tam jednak czytam ulotki z opisami):
"Tu³ów okrywa suknia kolcza, na któr± za³o¿ona zosta³a obustronnie rozciêta po bokach tunika, zebrana ozdobnym pasem."
który z elementów tego opisu widaæ na monecie ??

2. nomina³ '10 denarów' jest rzeczywi¶cie co najmniej dziwny. nie wspominaj±c ju¿ o tym, ¿e w przypadku wielu monet nie zapisywano chyba na nich ich warto¶ci (?)

3. '³aciñski' napis z nazw± bractwa naprawdê du¿o lepiej wygl±da³by w gotyku

tyle moim osobistym, skromnym zdaniem.
pozdrawiam, Micha³ h. ¦winka
Marek Hilgendorf
Tadeusz- to nie mo¿na by³o tak od razu napisaæ- wszystko jasne i proste. Taka moneta jest znakomit± promocj± ekipy, o to nie ma siê co sprzeczaæ. W takim kontek¶cie mo¿ecie wybijaæ sobie blaszki i nazywaæ je ortami (a co!), czy szerokimi groszami praskimi i nikomu nic do tego.
Niepotrzebnie chyba ch³opaki w poprzednich postach nacisnêli na odcisk kilku numizmatykom co siedz± na FREHA. Nazywanie tego co robicie monet± zastêpcz± wali trochê po gêbie, bo to jest konkretna kategoria monet bitych np. przez magistraty Kazimierza Dolnego (Kazimierze), S³upska i Ustki (S³upie), czy te¿ ¦winouj¶cie. Podobnym przyk³adem monety zastêpczej s± zastêpcze marki bite w Poznaniu w 1917 roku (monety bezkruszcowe). Funkcj± tego typu monet jest promocja miasta, czy regionu ( lub jak w przypadku Poznania braki w kruszcach w okresie wojennym) i mo¿na nimi okresowo p³aciæ w niektórych placówkach handlowych na terenie miasta emitenta.
Swoj± drog± chcieli¶my w gronie ekip poznañskich wybiæ ma³± seriê kopii monet Przemys³a I. Srebro ju¿ nawet kupi³em, ale pomys³ upad³.
Pewnie kiedy¶ do niego wrócimy
przeme11
Panowie porównaliscie nasz produkt z Historia Jazdy Polskiej.Tylko powinniscie zwrocic uwage na jeden szczegó³ jakim jest mennica.Nie mo¿na porownac Mennicy £ebskiej z Mennic± Polsk± gdzie ta ostatnia jest jedn± z najnowoczesniejszych .Niestety zdajemy sobie z tego sprawe,jednak Mennica Polska stawia warunki którch nie jestesmy w stanie przyj±c-chocia¿by min.ilosc monet ktore mennica moze wybic jest to 20tys.A my wybijemy jedynie 2,5 tys.Projekt ,ktory widac na stronie bractwa ,jest to projekt po obróbce przez grafika z Mennicy £ebskiej i na tyle dok³adny na ile pozwalaj± im mozliwosci.
Co do monety zastepczej to istot± nie jest kto wbi³,lecz czy bedzie mo¿na za ni± kupiæ towar w okreslonych punktach.Gdzie zamiast Z£ zaplacic bedzie mo¿na Naszymi Denarami a takie mamy plany.
Marcvs Acilivs Glabrio
No to tak trzeba by³o od razu, a nie wciskaæ kit o funkcji edukacyjnej, rzucaæ siê ¿e nie wiem jakie s± mo¿liwo¶ci wspó³czesnych mennic co do szczegó³ów, etc, etc. Tylko od razu jasno napisaæ- tylko i wy³±cznie promocja bractwa, ma³o szczegó³ów przez ograniczenia finansowe- i by nie by³o dyskusji, tylko stwiedzi³bym, ¿e brzydka, bo i tak mi siê nie podoba, ale to moje osobiste odczucia icon_wink.gif
Micha³ h. ¦winka
eeech tam..
mo¿e i brzydka, ale i tak podjadê do Kalisza, i zafundujê sobie jedn± sztukê do kolekcji ;]
a swoje musia³em powiedzieæ, bo przecie¿ do tego jest forum - do konstruktywnej dyskusji smile.gif
pozdrawiam wszystkich, M
przeme11
Wyglad jest spraw± gustu,wiadomo ze jednym sie podoba a innym nie.Moim zdaniem oceniac bedziemy mogli jak zobaczymy j± na ¿ywo i nie bedzie to taka tragedia jak kolega s±dzi ale to tez tylko moje zdanie:)
Viator
W Siedlcach uruchomiono w tym sezonie letnim "Jacki" (od symbolu miasta, pos±gu atlasa zwanego tym imieniem, wieñcz±cego ratuszow± wie¿ê). Nomina³ monety przyjêto 4 jednostki aby nie myli³a siê ze z³otymi. Wzór te¿ nie ma wiele wspólnego z histori± a poza tym to zupe³nie nie wypali³o, bo choæ oplakatowano miasto a wiêkszo¶æ sklepów honoruje jacki, nie zdarzy³o mi siê jeszcze trafiæ na tê monetê w obiegu (¿onie zdarzy³o siê jeden raz), a wybito ich ponoæ sporo. Mo¿e czê¶æ siê od razu rozesz³a po kolekcjach, ale szczerze w±tpiê ¿eby to wyczerpa³o nak³ad. I s±dzê ¿e sytuacja wygl±da³aby kropka w kropkê identycznie gdyby wzór by³ historyczny - do promocji trzeba czego¶ wiêcej jak widaæ.

Natomiast bior±c pod uwagê fakt, ¿e nied³ugo przesiadamy siê na euro, oswojenie siê z podwójn± walut± podobnie jak by³o przy wymianie z³ na PLN, mo¿e byæ ca³kiem ciekawym do¶wiadczeniem.

A z punktu widzenia rekonstrukcji, niehistoryczny wzór ka¿e traktowaæ monetê rzeczywi¶cie tylko jako promocjê bractwa. Ale mo¿e daæ dobr± podstawê do poprawienia siê w nastêpnych sezonach, je¶li organizatorzy chc± zebraæ pomys³y i do¶wiadczenia i udoskonalaæ swój wynalazek, a nie zniechêc± siê po pierwszych niepowodzeniach albo zad³u¿± po uszy inwestuj±c w - no, mo¿e nie ca³kiem, ale trochê jednak tego siê obawiam - niewypa³. Pierwsze koty za p³oty, ale potem bêdzie ju¿ z górki.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.