Witam
szukalem, szukalem - ale nie znalazlem (podobnego watku oczywiscie )
ale do rzeczy - zalozony temat - jak mniemam - bedzie nalezal do grupy niszowych...(moze sie myle? oby...)
rzecz dotyczy wyrobu naczyn ze srebra (i zlota - technologicznie jest to, to samo) - zeby uscislic pytanie - nie interesuje mnie jak sie "kuje, repusuje, obrabia srebro.. ani jak sie wyciaga na odpowiednia glebokosc, zacina, "wciaga", tworzy wzory, przenosi rysunki... itp itd - rzecz dotyczy stricte samego poczatku: - czyli wykonania blachy
znam opisy dotyczace rozkuwania wlewek ze srebra (od sredniowiecza do poczatkow XX wieku)...
interesuje mnie wymiana konkretnych doswiadczen i informacji z osobami ktore podejmowaly podobne proby lub sa praktykami w temacie tj. wytwarzania odpowiedniej wielkosci arkusza blachy (powiedzmy arkusze rzedu 20-30 cm szerkosci / srednicy) poprzez mozolne rozkuwanie wlewki - kontynuacje tego pytania stanowi element zwiazany z zabezpieczaniem srebra przed poch³anianiem tlenu z atmosfery w trakcie topienia, ksztalcie odlewanej wylewki, skladzie stopu z ktorego kuta jest blacha, oraz form zabezpieczania cieniutkiej blachy (ponizej 0,5 mm) przed zniszczeniem na skutek uderzenia mlota - oczywiscie mowimy tutaj o wykonywaniu tego wszystkiego mozliwe najbardziej zblizonymi technikami zlotniczymi i rzemieslniczymi do wiekow srednich
acha - gwoli scislosci - nie pytajcie mnie prosze o konkretny wiek (strasznie mnie to "rozwala" w wielu postach) - tego typu technologia byla stosowana od starozytnosci z mniejszymi lub wiekszymi zmianami (jelsi ktos sie zajmuje zlotnictwem to wie dlaczego ) - zatem pytanie bedzie troche nie na miejscu
rzecz druga - w zamian za informacje udostepnie oczywiscie swoje informacje i spostrzezenia
po prostu poszukuje praktykow - a nie pseudo teoretykow ktorzy przeczytali piec ksiazek lub "szperaja po necie"
pozdrawiam RF i czekam na oddzew