Proponujê przyjechaæ do Sandomierza i wej¶æ do parku w piszczelach, wzd³u¿ jednej z alejek s± poustawiane wszystkie figury... Tak na moje oko wysoko¶æ ka¿dej to 1m (: wiêc mo¿na sobie dok³adnie obejrzeæ.
Pozdrawiam
Rugiewit
Znalaz³em na szybko jaki¶ filmik, ale nie obejrza³em go do koñca, wiêc nie wiem jaka jest jego warto¶æ naukowa. http://icommunity.tv/node/791 Mo¿e co¶ pomo¿e.
Na stop klatkach da siê zobaczyæ wiêcej szczegó³ów ni¿ na zdjêciu. Mam tylko nadziejê, ¿e to orygina³, a nie muzealna kopia.
Tubi¶
Borgu, nie wiem czy jeszcze tego szukasz, ale kilka do¶æ dok³adnych zdjêæ jest w "Kulturze Polski ¶redniowiecznej X - XIIIw." Wawa 1985 (pewnie znasz). Która strona nie pomnê, ale jest parê fajnych zbli¿eñ, a co wa¿niejsze, jest przypis do jakiego¶ artyku³u dotycz±cego sandomierskich szachów. Tam mo¿e byæ co¶ ciekawszego .
pozdro
Viator
CYTAT(Moskal von Sandomiria @ 11:27 19.08.2009)
Proponujê przyjechaæ do Sandomierza i wej¶æ do parku w piszczelach, wzd³u¿ jednej z alejek s± poustawiane wszystkie figury... Tak na moje oko wysoko¶æ ka¿dej to 1m (: wiêc mo¿na sobie dok³adnie obejrzeæ.
Pozdrawiam
A mo¿e masz mo¿liwo¶æ zrobiæ im zdjêcia skoro mieszkasz w pobli¿u?
Sauron
CYTAT(Viator @ 20:10 26.12.2009)
A mo¿e masz mo¿liwo¶æ zrobiæ im zdjêcia skoro mieszkasz w pobli¿u?
W Sandomierzu w gablotce jest kopia tylko - ponoæ wierna.. ;) - wiec udanie siê do Sandomierza niewiele da (dodatkowo s³abo je widaæ - du¿a odleg³o¶æ szk³a od pionków, o¶wietlenie na zewn±trz gablotki - a nie w ¶rodku etc.).
Viator
Szkoda.
Dziêkujê.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.