Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Mercadier
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Ludzie i spo³eczeñstwo
claymor
Szukam informacji i Dowódcy najemników Ryszarda Lwie Serce. Wyczyta³em an Wikipedi ¿e gosc nazywa³ siê Mercadier. Czy ma kto¶ jakie¶ informajcie o tej postaci.
Lecheor
H. Géraud, Mercadier. Les routiers au treizième siècle, Bibliothèque de l'École des Chartes, 1842, t. III, Nr 3, s. 417-447

Tekst do pobrania/przeczytania na Persee lub Gallice. I za to zdarza mi siê lubiæ Francuzów.
claymor
Dziêki Lecheor smile.gif Po ogl±da³em sobie literki ... Mo¿e w wakacje dziewczyna mi poczyta na dobranoc... bo innego wyj¶cia nie widzê :P

Mo¿e kto¶ znajdzie co¶ w jêzyku wyspiarzy ??
Lecheor
Nie b±d¼ leniuch: popatrz w przypisy smile.gif . S± tam odniesienia do ¼róde³ ³aciñskich (Mateusz Paris, Wilhelm Bretoñczyk, "Filipida" tego¿ i in.), a te ³atwo znajdziesz w necie, a niektóre i w papierowych przek³adach.
claymor
hymmm Wiesz Generalnie s±dzê ¿e postêp w cywilizacji odbywa³ siê dlatego ¿e pracowa³y jednostki po to by masom ¿y³o siê lepiej ...

Jak zmuszê dziewczynê do przypomnienia sobie francuskiego to wyjdzie jej to na dobre :P

P.S

Tak jestem leñ :P ale ¼róde³ ³aciñskich poszukam smile.gif

Ogólnie postaæ wydaje mi siê ciekawa acz zapomniana
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.