Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: V Wielki Turniej Rycerski w Uniejowie
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2009
czarna
Witajcie:)
Pó¼no ale czekali¶my na ostateczne decyzje co do formy tegorocznej imprezy.

W imieniu Kasztelana Zamku Uniejowskiego oraz Urzêdu Miasta w Uniejowie informuje, ¿e tegoroczny turniej w Uniejowie ma formê ³êczyck± - czyli czysto komercyjn±.
Równolegle do turnieju bêdzie funkcjonowa³ obóz historyczny na zasadach wakacji rycerskich.

Turniej odbywaæ siê bêdzie w dniach 4-5 lipca.
Datowanie obozu historycznego 1380-1492 (z mo¿liwo¶ci± zawê¿enia datacji).

Zaproszenia drog± elektroniczn± bêd± przesy³ane po wcze¶niejszej weryfikacji zg³oszeñ (grupy, które chcia³yby uczestniczyæ w imprezie po raz pierwszy prosimy o przesy³anie zg³oszeñ wraz ze zdjêciem w stroju).

Zg³oszenia proszê przesy³aæ do Marty Grabowskiej na adres: nisroch.mg@gmail.com

Zapraszam równie¿ rzemie¶lników historycznych do wysywa³ania zg³oszeñ do mnie na adres: ewelinior@gmail.com

Mamy nadziejê, ¿e mimo pó¼nego zamieszczenia informacji "starzy" znajomi do nas zawitaj± smile.gif

Wszelkie nowo¶ci bêd± zamieszczane na bie¿±co.
Pozdrawiam w imieniu moim i Dru¿yny Uniejowskiej.
Anna zwana An
Prosi³abym o podanie planu Turnieju, je¶li takowy jest.
Marta z £êczycy
Witam.

Dok³adny plan turniejowy jest w fazie ustaleñ.
Obóz historyczny - "¿yje w³asnym ¿yciem ;) "- relaks, sielanka, dobra zabawa bigsmile2.gif - rozk³ad dnia ustalamy wewnêtrzenie.

Zg³oszenia proszê wysy³ac na adres - nisroch.mg@gmail.com

Pozdrawiam
Marta
Chaos666
CYTAT(czarna @ 21:13 02.06.2009) *
W imieniu Kasztelana Zamku Uniejowskiego oraz Urzêdu Miasta w Uniejowie informuje, ¿e tegoroczny turniej w Uniejowie ma formê ³êczyck± - czyli czysto komercyjn±.

Witam!

Proszê dookre¶liæ co to znaczy "forma ³êczycka", bo dawna £êczyca i wspó³czesna £êczyca jako turnieje maj± zupe³nie inne formy. Innymi s³owy, czy jest to turniej dla ka¿dego czy tylko dla w±skiego grona?!

Pozdrawiam
Chaos
Marta z £êczycy
Forma ³êczycka: turniej - pokaz, przeprowadzony przez rycerzy do tego "wynajêtych".

Natomiast obóz historyczny-
bêdzie funkcjonowa³ w pewnej odleg³o¶ci od w³a¶ciwego Turnieju. Tak, aby tury¶ci za bardzo nie przeszkadzali, ale jednak mogli choæ na nas popatrzeæ ;)
W obozie mo¿liwo¶æ zorganizowania turnieju bojowego, ³uczniczego. wszystko zale¿y od chêci przyby³ych Dam i Rycerzy bigsmile2.gif i od ich ilo¶ci.
Podobne wakacje odby³y siê 2 lata temu. kto by³, ten pamiêta bigsmile2.gif

Pozdrawiam
devil.gif

Marta z £êczycy
Witam
oto plan Turnieju:

Ramowy program V Wielkiego Turnieju Rycerskiego w Uniejowie.

Organizatorzy:
Urz±d Marsza³kowski w £odzi, PGK Termy Uniejów oraz Urz±d Miasta w Uniejowie

Sobota 4 lipca

11.15 - 11.30 Przekazanie kluczy do miasta.
Otwarcie Turnieju Rycerskiego - Dziedziniec Zamkowy
11.30 - 14.30 Pierwsza czê¶æ turnieju
Turniej ³uczniczy.
Indywidualny Turniej Bojowy – Liga Rycerska (walki na stal – minutówka)
Wystêp zespo³u Tañca Dawnego „Dworzanie”
Pokaz artyleryjski
Zabawy plebejskie dla publiczno¶ci
14.30 – 17.00 Druga czê¶æ turnieju
Dru¿ynowy Turniej Bojowy Beczkê Miodu z piwnic biskupich (walki na drewno)
Wystêp Zespo³u Tañca dawnego „Dworzanie”
Pokaz artyleryjski
17.00 - 20.00 Program Lata z Radiem
20.45 - 22.00 Koncert Jacka Kowalskiego z zespo³em

Niedziela 5 lipca

11.00 Otwarcie drugiego dnia turnieju
11.00 – 13.00 Pierwsza czê¶æ turnieju
Indywidualny Turniej Bojowy – Liga Rycerska (walki na stal – punktówka)
Pokaz Sokolniczy
Turniej Konny
Turniej ³uczniczy
Wystêp Zespo³u Tañca Dawnego „Dworzanie”
14.00 – 17.30 Druga czê¶æ turnieju
Dru¿ynowy Turniej Bojowy o Beczkê Miodu z piwnic biskupich
(walki na stal)
Pokaz Sokolniczy
Turniej Konny
Wrêczenie nagród.
Wystêp Zespo³u Tañca Dawnego „Dworzanie”
Zabawy plebejskie dla publiczno¶ci (pole turniejowe)
Koncert Zespo³u Muzyki Dawnej

Organizatorzy zastrzegaj± sobie mo¿liwo¶æ zmiany programu imprezy.

Obóz Historyczny

Plan zajêæ - uzale¿niony do chêci i nstaroju uczestników ;) przyjedzie sporo zbrojnych. w parku jest du¿o miejsca, mo¿na powalczyæ. Pojawi³ siê tak¿e pomys³ zorganizowania turnieju zapa¶niczego.

Obóz znajduje siê przy rzece, z widokiem na zamek i pole turniejowe.odgrodzony palisad±. uwaga na zaczepialskie boberki bigsmile2.gif w obozie s³oma, drewno do ogniska. w pi±tek kie³baski i chleb. sobota i niedziela posi³ki tak jak w latach ubieg³ych. sobotni wieczór - biesiada smile.gif
toye zapewnione takze ;)
nale¿y wyznaczyc warty obozowe. ale tylko w przypadku, jezeli bêdziecie chcieli go pilnowaæ. Organizatorzy nie pilnuj± obozu.

je¿eli bêd± jakie¶ pytania czy inne ró¿ne ró¿nosci, proszê dzwoniæ.

mój numer telefonu:

784-392-882

Pozdrawiam
Marta

Czekamy od pi±tkowego popo³udnia smile.gif

Gregor z Krakowa
wybieramy sie z kramem do Uniejowa.

Zapraszam wszystkich chetnych na zakup b±dz rekonesans. Ze wzglêdu na zbli¿aj±cy sie grunwald, asortyment bedzie okrojony wiec wszystkie osoby zdecydowane na jakikolwiek zakup prosze o info na prv, wtedy postaram sie zabrac odpowiednie przedmioty...

pozdrawiam serdelecznie, i do zobaczenia
Kakofonix
Hej,
nie ma to jak wakacje rycerskie. Czysta woda w Warcie, ustronne, zacienione miejsce na obóz, zno¶ne jedzenie. Pewnym urozmaiceniem by³y "atrakcje" Lata z Radiem, które zwabi³y w okolice rycerskie zwolenników najp³ytszej komercji. Po³±czenie by³o wstrz±saj±ce.

Nietypowe s±siedztwo sprawi³o zapewne, ze pewni uczestnicy pomylili imprezê historyczn± z jak±¶ cywiln± i przez ca³± noc z soboty na niedzielê po¶rodku obozu ¶piewali piosenki pubowe (od Foga, szanty po jakie¶ wulgarne knajackie, ¶piewane grypser±) przy akompaniamencie wspó³czesnej gitary akustycznej. To zabija zupe³nie ducha imprezy historycznej i dziwi, ¿e zwolennicy tego typu "atrakcji" nie czuli ¿adnego za¿enowania swoim zachowaniem i braku dopasowania siê do zasad wyznaczonych przez organizatorów. Skoro bowiem organizatorzy okre¶lili typ imprezy jako rycerski, to chyba trzeba trzymaæ siê regu³?
Ani te¿ nie mieli za grosz szacunku dla tych osób z po¶ród go¶ci, które przyjecha³y dla rycerskich klimatów, a nie dla ogniska na Mazurach.
Pozdrawiam, Andrzej
Jakub T. Pr±dzyñski
CYTAT(Kakofonix @ 19:20 05.07.2009) *
Ani te¿ nie mieli za grosz szacunku dla tych osób z po¶ród go¶ci, które przyjecha³y dla rycerskich klimatów, a nie dla ogniska na Mazurach.

A to ciekawe która grupa, bo przy kolacji te¿ taka jedna by³a?!.... Rycerskie klimaty... "Kalinka maja", "Put wsiegda" itd.
Gregor z Krakowa
ogólnie klilmat (ah, jak lubie to s³owo) na histerycznych imprezach schodzi na psy, i nie mam tu na mysli uniejowa, a wiele, wiele imprez na jakich bylem ostatnimi czasy...
tendencja jest w najlepsze,recznie tkane tkaniny, odlewane klamerki, bizuterie, srebra na sto³ach i za przeproszeniem dupian± oprawe tego wszystkiego- ale to sie znow zmieni, trza tylko poczekac...

Ja ogolnie uwazam ten uniejow za bardzi udany, bawilem sie ¶wietnie, w milym towarzystwie i milej oprawie. Lato z radiem ominalem, i nie uczestniczylem- choæ piosenka o Marchewce rzondzi:P
jak wyzej, weekend spedzony milusio, blachy do remontu i coz wiecej chciec? chyba tylko do sierpnia na kolejny...............
Hoorn
Wakacje udane, nawet jak na mazurskie, crazy.gif:grin: , ¿are³ko dobre mo¿e tylko scena lata z radiem za blisko troszkê, odno¶nie ludowych przy¶piewek to w moim zacisznym k±cie, w którym by³em rozbity jako¶ mi nie przeszkadza³y, za to odczu³em ich niszcz±c± "klimat" moc na uczcie , biesiadzie czy jak tam to nazwaæ, gdy zag³usza³y histeryczne plumkania czynione obok mego stolika.
Generalnie dziekuje organizatora za impreze.
Pozdrawiam Maciek
S³odziutki
Ja te¿ siê bawi³em doskonale. Scenê lata z radiem da³o siê jako¶ prze¿yæ. Gorsze dla sko³atanej g³owy by³y dzwony ko¶cielne w niedzielê rano bigsmile2.gif

Organizatorom bardzo dziêkujê za udan± imprezê. Zw³aszcza ³a¼nie sprawi³y nam wiele rado¶ci smile.gif Fajnie by by³o stworzyæ w przysz³ym roku silne warty przy wej¶ciach do obozu. Oczywi¶cie z³o¿one z oddelegowanych mieszkañców tego obozu. Dawno nie widzia³em tak rozbisurmanionych turystów icon_wink.gif Szlabany najwyra¼niej nie wystarcz±.

Znalaz³em lnian± koszulê w pobli¿u namiotów naszej Roty. Pamiêtam, ¿e który¶ z Kolegów poszukiwa³ koszuli w ³a¼ni poprzedniego dnia. Mo¿e to ta? Proszê o kontakt.

Je¶li kto¶ z Was znalaz³ rogow± ³y¿kê, bardzo proszê o wiadomo¶æ. W razie czego podam adres i zap³acê za przesy³kê.

Pozdrawiam,
S³odziutki.
TomekPluciñski
Impreza bardzo udana:)
Podaje linka do zdjêæ:
http://picasaweb.google.pl/prawdziwytomasz...CLjl5vrc-OmScw#
Mateusz z Grójca
tak, szczerze mówi±c te¿ mnie wkurzy³y te radzieckie piosenki przy kolacji
ale ogólnie turniej na pi±tkê
Barszczyk
Ja bawi³em siê wy¶mienicie mimo sporych problemów zdrowotnych co pó¼niej by³o widaæ zreszt±. Wszystko by³o dla mnie wspaniale zabezpieczone je¿eli chodzi o zaplecze spo¿ywcze i sanitarne, Lato z Radiem wprowadzi³o lekkie zamieszanie i koniec koñców sporo osób nawet nie wiedzia³o ¿e jest koncert J.Kowalskiego, mimo i¿ stali obok.
W Sierpniu nie mogê ale na nastêpny Uniejów z najwiêksz± rozkosz± przyjadê, w nieco lepszej formie fizycznej.
Pozdrawiam
Barszczyk
RAVA Piotr
Rava sztuk trzy dziêkuje za ¶wietn± zabawê

Przyznaæ muszê ¿e by³o to dla mnie ciekawe do¶wiadczenie ciury obozowej ,
naprawdê nic nie musia³em robiæ, przyznam ze troszkê ten stan mnie mêczy³.smile.gif

Dziêkuje Ksiê¿nej Annie za wspania³e balie i ¶wietne piwo i kompaniê.

Po powrocie do domu Cyryl wygada³ mamie ¿e wola³em siê k±paæ
w ballangach z p³ci± przeciwn± ni¿ z ch³opakami ???

Pozdrawiam serdecznie
i zapraszam do galerii, wiêkszo¶æ zdjêæ zrobi³y dzieci http://www.rycerze.eu/galeria/22/
do spotkania na Grunwaldzie

Piotr Rava
leandra
Turniej ciekawy zabawa przednia.
biesiada pycha;)

Zabawa przy ognisku jak najbardziej pozytywna-nie ka¿dy zna pie¶ni historyczne lub stylizowane na nie wiêc wiêkszosæ ogniska przesiedzieliby¶my przy piwie miodach i s³uchaj±c jednego ¶piewaka... czy to ¼le ¿e bawili siê ludzie przy innej muzyce. Ja lubiê klimaty rycerskie ale zazwyczaj integracja populacji rycerskiej zasiadaj±cej przy ogniu polega na wspólnych ¶piewach i nie ma znaczenia czy to szanty s± czy hiphop.
Zreszt± nikt nie broni³ Tobie Kakofonixie zawitaæ na wspólnym ognisku by¶ nam "potrubadurzy³"... nie by³o innego barda wiêc zjawi³ siê obo¼ny z gitar± w rêku;)

Dziêkujê organizatorom za turniej;)

PS Piotrze z RAVY nasi browarnicy dumni s± ¿e smakowa³y Tobie ich warzone wyroby;)
PS2 - Na grunwie bêdzie tego wiêcej;P

Buziaki;)
czarna
Dziêkujê serdecznie wszystkim za przybycie i za stworzenie przemi³ej atmosfery:)

Do zobaczenia na Grunwaldzie. devil.gif
Marta z £êczycy
Dziêki wielkie wszystkim wakacjuj±cym i relaksuj±cym siê turniejowcom za przybycie smile.gif
Poziom weso³ej abstrakcji z turnieju na turniej wzrasta. bardzo mnie to cieszy devil.gif

Zorganizujmy na nastêpnym turnieju warsztaty ¶piewu historycznego. wszyscy bêdziemy wtedy zadowoleni smile.gif kto podejmie siê nauki nieokrzesanego, ogniskowego towarzystwa? bigsmile2.gif

Macie jeszcze jakie¶ zdjêcia? znalaz³am siê tylko na jednym. nikt nie zrobi³ zdjecia rudej wied¼mie w czerwieni? devil.gif

Pozdrawiam i do zobaczenia na Grunwaldzie

PS w sierpniu te¿ pokrzyczê! i to jak devil.gif
Jakub T. Pr±dzyñski
¯eby nie by³o zbyt rózowo. Nie jestem w ogóle zainteresowany spraw± o której piszê. Niczym nie handlujê i z turnieju jestem zadowolony, uczestniczy³em czynnie w kilku pokazach, jad³em dobrze, spa³em smacznie, pogoda mi pasowa³a, nat³ok ludzi trochê przeszkadza³ ale bez dramatu. Znalaz³em natomiast szukajac informacji "ex post" takie co¶: dunno.gif ¯ale kramarza rant.gif . Nie wiem czy ma racjê, podajê do wgl±du, bo prawdziwy krytyk cnoty siê nie boi, a po drugie da to mozliwo¶æ nie jednostronnej oceny zdarzeñ.
Kakofonix
CYTAT(Jakub T. Pr±dzyñski @ 17:39 08.07.2009) *
¯eby nie by³o zbyt rózowo. Nie jestem w ogóle zainteresowany spraw± o której piszê. Niczym nie handlujê i z turnieju jestem zadowolony, uczestniczy³em czynnie w kilku pokazach, jad³em dobrze, spa³em smacznie, pogoda mi pasowa³a, nat³ok ludzi trochê przeszkadza³ ale bez dramatu. Znalaz³em natomiast szukajac informacji "ex post" takie co¶: dunno.gif ¯ale kramarza rant.gif . Nie wiem czy ma racjê, podajê do wgl±du, bo prawdziwy krytyk cnoty siê nie boi, a po drugie da to mozliwo¶æ nie jednostronnej oceny zdarzeñ.

Hej,
z rekonstrukcj± historyczn± ten¿e kramarz ma niewiele wspólnego. Jaka¶ odpustowa tandeta. Jeszcze jeden robi±cy interes na rycerzach, niewielka ró¿nica z wat± cukrow± i balonikami. Nawet nie chcia³o siê mu zainwestowaæ w atrapê namiotu historycznego, a wymagania ma jakby odtwarza³ zamorskiego kupca. Chce robiæ biznes niech p³aci placowe. Takim wszystko przeszkadza: a to miejsce, a to s³oñce, a to deszcz, za ma³o ludzi, albo za du¿o.
Organizatorzy wykazali du¿o cierpliwo¶ci - powinni z takim hardymi ³yczkami post±piæ jak w ¦redniowieczu: wybato¿yæ i do ciemnicy, a nie wdawaæ siê w dyskusje smile.gif . W sumie klimatyczna scenka. My¶lê, ze takze w ¦redniowieczu tacy spryciarze próbowali wymigiwaæ siê od op³at: "Panie hrabio ode mnie denara placowego? Ale ja sprzedaj± prawdziwe relikwie - szczebelki z drabiny która ¶ni³a siê ¶wiêtemu Jakobowi!". smile.gif
Pozdrawiam, Andrzej
czarna
W³asciwie nie chce mi siê komentowaæ wypowiedzi Tego Pana (có¿ ¶wiadczy ona wy³±cznie o jego kulturze osobistej).
Rozmowa rzeczywi¶cie nie nale¿a³a do najmilszych a Pan ma oczywi¶cie prawo do swojego zdania w tej sprawie.
Mogê napisaæ tylko jedno - zasady s± po to aby ich przestrzegaæ i je egzekwowaæ.

"Czarna rz±dzi „¿elazn± rêk±”, nie wdaje siê w dyskusje" - hmm...to ciekawe ;)

Pozdrawiam
Emil z Gi¿ycka
By³o bardzo mi³o, pomimo kontuzji.
Wkurza³ mnie tylko jakis niewychowany gówniarz na uczcie, który wszystkim zabiera³ ³awki i krzes³a.

pozdr
Kulewna
CYTAT(Jakub T. Pr±dzyñski @ 17:39 08.07.2009) *
Znalaz³em natomiast szukajac informacji "ex post" takie co¶: dunno.gif ¯ale kramarza

Mialem siê nie wypowiadaæ, ale tekst jest rozbrajaj±cy ;) , ale du¿o lepsze s± komentarze ;)

Ka¿dy lubi pobiæ pianê i wyp³akaæ siê z tym co go boli smile.gif

A co do tego, ¿e Czarna rz±dzi "¿elazn± rêk±" po¶ród rzemie¶lników wiedzieli¶my to i my i rzemie¶lnicy od dawna ;)

Pozdrawiam Wszystkich, którzy byli zmuszeni ;) wys³uchiwaæ mego cudownego g³osu nios±cego siê echem po¶ród drzew uniejowskiego parku smile.gif

PS. Za rok jak ten rzemie¶lnik przyjedzie chcê miec z nim zdjêcie crazy.gif
RAVA Piotr
A mnie siê to bardzo podoba smile.gif

"Czarna rz±dzi ?¿elazn± rêk±?, nie wdaje siê w dyskusje" -

Powodzenia Piotr
Wojtek z Jakubowa
Witam i Pozdrawiam Wszystkich, których mogli¶my go¶ciæ. Dziêkujê Wszystkim za przychylne s³owo jak i s³owa krytyki - wszystko da siê ulepszyæ.
Podziêkowanie ¶lê równie¿ Panu, kramarzowi - etnografowi crazy.gif . Bez takich osobników by³o by nudno a tak kupa ¶miechu i odrobina wspó³czucia (najbardziej rozbawi³ mnie kawa³ek o tym, i¿ organizatorzy powinni zapewniæ zarobek kramarzom - dobre) bigsmile2.gif .
Obiecujê, i¿ Czarna nastêpnym razem nie bêdzie mia³a do czynienia z takimi handlarzami bo brezentom mówimy "zdecydowane nie" - podczas naszych imprez - niezale¿nie od tego, gdzie by siê chcieli rozstawiæ.
Dziêki Czarna za "¿elazn± rêkê". Mam nadziejê, ¿e na nastêpnych imprezach bêdziesz równie stanowcza ;). devil.gif

Oczywi¶cie wszyscy wiedz±, i¿ bez zgranego zespo³u nie da siê wiele zrobiæ, dlatego dziêkujê cz³onkom Dru¿yny Zamku Uniejowskiego - Ewelinie "Czarnej", Marcie, Magdzie, Krzy¶kowi "Kuli", Jêdrkowi, Robertowi - obsypiê Was z³otem, jak tylko bêdê mia³ swój skarbiec oraz obsadzie Kasztelu i Zamku Uniejowskiego. tracker.gif
Podziêkowania równie¿ dla Signum Temporis za "nag³a¶nianie" imprezy hakownicami ;) oraz Zespo³owi Tañca Dawnego "Dworzanie" z Uniejowa za pokazy tañca i fireshow.
Chwa³a Wszystkim, którzy stawili siê pod Uniejowskim Zamkiem i dzielnie stawali w szrankach i na trybunie Dam (w tym s³oñcu wcale nie by³o to ³atwe).
Sêdziom Ligi Rycerskiej równie¿ g³êboki pok³on za trudn± sztukê sêdziowania pod wodz± mo¶ci Hegemona. Chwa³a Wam.
Podziêkowania równie¿ dla naszych rêkodzielników i kupców, dziêki którym mo¿na uzupe³niæ wszelkie braki nie tylko sprzêtowe ;P
Chwa³a Wszystkim, których nie wymieni³em a powinienem smile.gif
I na koniec zapraszam w imieniu swoim i cz³onków Dru¿yny Uniejowskiej na Jarmark i Turniej w sierpniu oraz na imprezkê we wrze¶niu ca³kowicie niekomercyjn±.
Kasztelan
Gregor z Krakowa
tekst pana rzemieslnika rzeczywiscie wyborny, az poczulem sie jak w innym swiecie, jak bym byl na innej imprezie...

ja ze swojej strony, jeszcze raz dziekuje za go¶cine i wpraszam sie i na sierpien i jak sie uda i na wrzesien- czy Institorium w sile 2 osob moze liczyc na odrobine miejsca:P
co do samego kramowania, to przyznam ze zarobkowo bylo kiepsko, ja ze swojej strony zrzucam to na mala liczbe rekonstruktorow- bo publiki i turystow bylo mase.
Na przyszlosc, jakby sie dalo, to prosilbym wiecej miejsca na kramidlo... bo by sie przydalo daszek rozbic by znow nie zalalo polowy kramu...

A z tym "nie bedzie padac" ze strony Czarnej, to szkoda ze nie wiedzialem wczesniej...<lol>
Wojtek z Jakubowa
Na jarmarku bêdziemy zwracaæ po 200z³ / kram (symbolicznie bo symbolicznie ale zawsze co¶). Jednak tylko rzemie¶lnikom i kramarzom, którzy przejd± akceptacje Eweliny czyli "Czarnej" pod k±tem historyczno¶ci. Jej lewa "¿elazna rêka" potrafi urwaæ g³owê a o prawej wolê nie wspominaæ, wiêc miejcie siê na baczno¶ci "brezentowcy" devil.gif
Co do "domków kramowych" to staramy siê co¶ wymy¶liæ, ale skuteczn± ochronê przed deszczem daje w zasadzie tylko drewno. Chyba ¿e macie inne do¶wiadczenia lub pomys³y, które mo¿emy niecnie wykorzystaæ smile.gif
Pozdrawiam
czarna
Tak, tak - zapomnieli¶cie jeszcze o tym, ¿e moje gro¼ne spojrzenie mo¿e paliæ i siaæ zniszczenie ;)
No i oczywi¶cie mam wp³yw na pogodê - zrobi³am Wam takiego ma³ego psikusa z tym deszczem - wybaczcie (z mojej perspektywy by³o zabawnie- przecie¿ ja nie moknê) devil.gif
Ah - zaczynam wierzyæ w moje nadprzyrodzone moce smile.gif
Pozdrowionka.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.