Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Zachowane Tarcze z XII-XIIIw
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Ochronne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
claymor
Czy zna kto¶ jakie¶ strony gdzie s± zachowane egzemplarze takich tarcz. Chodzi mi dok³adnie jak by³a wykonana taka tarcza czy ranty by³y ob³o¿one skór± , czy znajdowa³a siê ona pod spodem czy na wierzchu, w jaki sposób by³a zamocowana.

Nasunê³o mi siê jeszcze takie pytanie bo na kilku miniaturach widzia³em ¿e tarcze walcz±cych maj± delikatn± kreskê wokó³ rantu ( wydaje mi siê ze to jest owa skórzana ok³adzina ) natomiast na tych samych miniaturach tarcze obroñców na murach nie maj± tych obrysów. Czy¿by by³y dwa rodzaje tarcz, te u¿ywane na polu walki i takie które s³u¿y³y do ochrony przed strza³ami.

Co wy na to ??
Borg
Na 24 znane mi zachowane trójk±tne tarcze, kilkana¶cie kopijniczych, kilkadziesi±t pawê¿y ¿adna tarcza nie ma takiego wzmocnienia.

Znów rozbijamy siê o podej¶cie, skoro dzi¶ siê co¶ sprawdza, dlaczego nie wtedy? Otó¿ tarcza s³u¿y³a do ochrony przed:
-kopi±/w³óczni±
-strza³ami/be³tami
-ostrymi mieczami
Wiêkszo¶æ ciosów by³a oddawana na powierzchniê, nie krawêd¼. Co wiêcej do tarcz w wiêkszo¶ci u¿ywano drewna jak najbardziej miêkkiego, g³ównie lipy. Chodzi³o byæ mo¿e o to by miecz utkwi³ miêdzy w³óknami, lub po prostu sprawdza³o siê lepiej (nie pêka³o czy co¶). I teraz wymy¶lasz sobie by poprawiæ orygina³y i utwardziæ i utrudniæ wbijanie siê miecza w tarczê face4.gif
claymor
a czy np drewno olchowe nadawa³o by siê na tarczê ??a z jakiego okresu pochodz± te tarcze ?? czy je¶li z ró¿nych to czy nie ró¿ni± siê wykonaniem na przestrzeni wieków ?? Mo¿e podeslesz linka do jakiej¶ zachowanej tarczy albo powiesz gdzie mo¿na owe egzemplarze zobaczyæ ( pawê¿ wroc³awsk± widzia³em )
Borg
Poszukaj sobie choæby artyku³ów H. Schneidera i J. Kohlmorgena. A jak co to na bildindexie jest kilka zdjêæ.
Moja kolekcja dokumentacji tarcz to XII-pocz±tek XVI wieku.
Poza drugorzêdnymi szczegó³ami sposób wykonania siê nie zmienia. Mam nadziejê, ¿e w tym roku wyjdzie praca zbieraj±ca ogó³ tarcz dla ¦l±ska.
myslibor
Witam!
Rozumiem, ¿e zapowiada siê co¶ bardziej aktualnego ni¿:

Robert He¶, Uzbrojenie rycerskie na ¦l±sku w XIV w., Wroc³aw-Racibórz 2007

Czy mo¿esz podaæ jakie¶ bli¿sze informacje?
Pzdr. M.
Lutobor ze Swarska
@ Claymor,
Trochê pó¼no, ale nikt tu nie zagl±da chyba...
Tarcza ze Szczecina by³a zrobiona z desek olchowych. Poza tym tak jak Borg wspomnia³ - g³ównie lipa. Choæ zdarzaj± siê przypadki bukowych i jod³owych. We wczesnych wikiñskich dominuj± drewna iglaste (jod³a, ¶wierk).
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.