CYTAT(Wo³czko)
Apropo jeszcze Krzyzaków i chêci utrzymania Uni w ca³o¶ci. Mam wra¿enie, ¿e bardzo nie docenia siê wk³adu zakonników w rozwój Polski.
Podobnie nie docenai siê wk³adu nazistów - np. Znakomite osiedle "Stoki" w £odzi i projekty regulacji komunikacyjnej miasta.
Podobnie komuni¶ci - z narodu w którym 2/3 ludzi pracowa³o na roli w sposób zaiste sredniowieczny, uczynili spo³eczeñstwo uprzemys³owione i wyedukowane. Choæ szybko okaza³o siê, ¿e system na d³u¿sz± metê nie dzia³a. :-)
Krzy¿ackizreszt± te¿ zbankrutowa³
Nie sposób nie przyzaæ krzy¿akom prymatu cywilizacyjnego. Nie ma chyba w Polsce rozs±dnego cz³owieka, który by tego nie zauwa¿a³.
No, mo¿na te¿ t³umaczyæ rozjechanemu na przej¶ciu dla pieszych, ¿e przjecha³ go rajdowy kierowca i to luksusowym samochodem
CYTAT(Wo³czko)
Gdyby nie zagrozenie z ich strony nie by³oby Uni,
I bardzo dobrze dla Polaków.
CYTAT(Wo³czko)
nie mieliby¶my takiego dostepu do zachodniej sztuki wojennej,
Nieprawda i to zdecydowanie.
CYTAT(Wo³czko)
szlachta z braku zagro¿enia mog³aby siê znacznie wcze¶niej i silniej rozpasaæ, no i Polska nie osi±gnê³aby w takim przypadku potêgi, ktor± mog³a siê szczyciæ za Jagiellonów.
Przepraszam, ale bawi mnie nieco wizja rospasania sie szlachty bez nadzoru krzy¿ackiego. "Rospasanie" mia³o raczej zupe³nie inne przyczyny. A co do Jagiellonów, to nie przecenia³bym. Nie jestem entuzjast± tej dynastii.
Zreszt±, to wszystko gdybanie.
A co by by³o gdyby wcze¶niej Henryk Pobo¿ny zosta³ Królem Polski (by³bym za)?
Mo¿na tak w kó³ko.