Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Blachy XVII wiek
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
Jozi
Salve, przymierzam siê w³a¶nie do zakupu obojczyka z karwaszami i po przeszperaniu neta znalaz³em dwóch p³atnerzy (Mardinus - http://www.mardinus.home.pl i Tomala - http://www.tomala.lublin.pl) maj±cych XVII wieczne wzory w ofercie (gotyckie raczej odpadaj± szczerba.gif ). Zastanowi³a mnie ró¿nica w cenie, te same elementy u Mardinusa s± znacznie tañsze (obojczyk o ok. 200z³, karwasze o drugie tyle-450 z³). Obaj podaj±, ¿e u¿ywaj± 1,5 mm blachy stalowej zdobionej mosi±dzem, rêcznie klepanej i polerowanej. Czy jest widoczna ró¿nica w jako¶ci wyrobów, czy to tylko wy¿sza mar¿a? Mo¿e s± jacy¶ posiadacze, bêdê wdziêczny za opiniê.

Pozdrawiam Wol
Maciej Sabat
Zamawia³em u Mardinusa - porz±dne wykonanie, dostawa terminowa, umiarkowane ceny - polecam i rekomendujê, natomiast nie mam porwónania do wyrobów drugiego z rzemie¶lników.

l.
Parufka
Tomala wykonuje wszystko od podstaw nie u¿ywa kupnych zawiasów, klamerek itp poza tym kuje swoje rzeczy. Jest jednym z najlepszych je¿eli nie najlepszym p³atnerzem w Polsce i st±d ta cena (sprawdzony przez wielu ludzi u nas i na ¶wiecie). Trzyma siê terminów i dostaniesz dok³adnie to co zamówi³e¶ wiêc ja wola³ bym dop³aciæ i zamawiaæ u niego.
Jozi
Dziêki za szybk± odpowied¼.

Je¶li Tomala jest tak ¶wietny to trzeba z arendarza ¶ci±gn±æ pieni±dze i przeboleæ cenê.

Pozdrawiam Wol
Maciej Jedliñski
ja mam zbroje od Mardinusa i
NIepolecam
karwasze lataj± po³apie
obojczyk jeszcze jak cie mogê
Kirys pora¿ka nietrzyma norm i to dos³ownie niema tragedi w laniu szabl±, ale na koniu nieda rady jechaæ
Polecam Macieja Kotlarza z Gniewu wpisz na Google Morion p³atnerz a znajdziesz. Mam od niego szyszak i jest oki pozatym sporo husarek zrobi³ ( ca³y Oddzia³ w gniewie) wiec ma chyba najwiêksze w kraju do¶wiadczenie .
Tomala to klasa sama w sobie
Jozi
Thx, znalaz³em stronkê, ale nigdzie nie ma cen. Nie lubiê siê dopytywaæ o cenê ka¿dej rzeczy, wolê mieæ czarno na bia³ym podan± kwotê.
Monika ksf
CYTAT(Maciej Jedliñski @ 16:16 01.06.2009) *
Polecam Macieja Kotlarza z Gniewu wpisz na Google Morion p³atnerz a znajdziesz. Mam od niego szyszak i jest oki pozatym sporo husarek zrobi³ ( ca³y Oddzia³ w gniewie) wiec ma chyba najwiêksze w kraju do¶wiadczenie .

A jakie s± paramery tych husarek (d³ugo¶æ i szerko¶æ kling do wagi) plus wywa¿enie. Jak sprawuje siê oprawa? Jestem bardzo ostro¿na czytaj±c pozytywne opinie na formu, bo znajomy naci±³ siê na Pêkula, polegaj±c na opini z forum ¿e klingi w jego husarkach s± ok. No i po poprawkach ma 1,05 kg szablê z 80 cm kling±. Jak siê okazuje dla ka¿dego co innego jest norm± (dla mnie tak waga "obleci", ale do klingi min. 85 cm ;) ). Dlatego nie mam zaufania do mieczników, którzy bior± siê za robienie husarek, bo dla nich szablo-sztaba 1,3 kg jest w porz±dku.
U Mardinusa zamówia³am tylko puklerze, bo Tomala mia³ zarezerwowane terminy do koñca roku (i to nawet nie on sam tylko jego czeladnicy ;) ). Niska cena ale wykoñczenia fatalne. Jako¶ sobie z tym poradzi³am, tj z blach± harataj±c± d³onie. Najpierw walczy³am z pilnikiem (jak mo¿na co¶ takiego jak blacha o ostrych krawêdziach na uchywtach wysy³aæ w ¶wiat) i wsadzi³am drewienko pod uchwyt plus klej, dratwa i skóra. Ale blacha strasznie siê pogiê³a (umbo 2 mm spoko , ale reszta o grubo¶ci 1,5 mm (tak± zamówi³am) masakra. A klepali¶my w nie tylko lekkimi krótkimi szablami, miecz by te puklerze zmasakrowa³, trzebaby by³o klepaæ po ka¿dym sparringu. znowu gdyby ca³y puklerz by³ z 2 mm blachy, by³by za ciê¿ki, te moje wa¿± 1,5 kg.

Mam przy okazji pytanie, kto robi elementy opancerzenia z hartowanej stali sprê¿ynowej? Wiem ¿e to droga rzecz, ale wolê zainwestowaæ w lekkie blachy ni¿ na staro¶æ zafundowaæ sobie zwyrodnienia stawów ;).
Tomasz Rejf
CYTAT(mblade @ 15:58 05.06.2009) *
CYTAT(Maciej Jedliñski @ 16:16 01.06.2009) *

A jakie s± paramery tych husarek (d³ugo¶æ i szerko¶æ kling do wagi) plus wywa¿enie. Jak sprawuje siê oprawa?

g³odnemu chleb na my¶li smile.gif, tu raczej chodzi o zbroje husarskie nie szable.

Parufka
Kotlarza odradzam. Zamówi³em u niego jerychonkê i jak tylko przysz³a to j± odes³a³em s powrotem i odebra³em pieni±dze.
Monika ksf
CYTAT(Tomasz Rejf @ 16:20 05.06.2009) *
g³odnemu chleb na my¶li smile.gif, tu raczej chodzi o zbroje husarskie nie szable.

Korzystam z okazji i pytam w ka¿dym temacie bo w dziale szermierki "miecznicy" pustk± straszy, a ludzi którzy robi± porz±dne szable, w terminie i w rozs±dnej, jest jak na lekarstwo. Zreszt± z blachami jest podobna historia, mam klepsydry koszmarki od rzemie¶lnika, którego wszyscy "walcz±cy" chwal± na forum, a ja zastanawima siê dlaczego? Mo¿e czego¶ przez te dwa-trzy lata od chwili, gdy te klepsydry sp³odzi³ siê nauczy³ ;) (w ka¿dym razie ja bym nie zaryzykowa³a zamówienia opancerzenia u niego, a robi równie¿ XVIIw.). Ale wracam do pytania o blachê sprê¿ynow±. Który p³atnerz robi takie cudeñka? Bo nie za bardzo mi odpowiada, by do szableki okutaæ siê w blachy ciê¿kie, jak u "rymcerzy" ;).
bert8
Thorkil robi ze sprê¿ynówki
www.thorkil.pl/
Monika ksf
CYTAT(bert8 @ 21:41 05.06.2009) *
Thorkil robi ze sprê¿ynówki
www.thorkil.pl/

Dziêki za info.
Boñcza
Czo³em Waszmo¶ciom !

Noszê siê z zamiarem zakupu pe³nej zbroi husarskiej, inwestycja to powa¿na i chcia³bym zasiêgn±æ rady specjalistów, co do p³atnerza smile.gif Aktualnie sk³aniam siê do zakupu w "Szeherezada" Firma Handlowa Galeria "Rycerska" nigdy jednak niczego tam wcze¶niej nie kupowa³em i nie chce siê sparzyæ, za wszelkie wiadomo¶ci na temat Szeherezady by³bym wdziêczny
Je¿eli kto¶ zna innego p³atnerza, godnego zaufania, który podj±³by siê wykonania takowej zbroi to proszê o kontakt.
Pozdrawiam

(mam nadziejê,¿e w koñcu trafi³em na dobry temat i ten post nie zostanie skasowany ;D )
trollu
CYTAT(Boñcza @ 13:14 11.06.2009) *
Czo³em Waszmo¶ciom !

Noszê siê z zamiarem zakupu pe³nej zbroi husarskiej, inwestycja to powa¿na i chcia³bym zasiêgn±æ rady specjalistów, co do p³atnerza smile.gif Aktualnie sk³aniam siê do zakupu w "Szeherezada" Firma Handlowa Galeria "Rycerska" nigdy jednak niczego tam wcze¶niej nie kupowa³em i nie chce siê sparzyæ, za wszelkie wiadomo¶ci na temat Szeherezady by³bym wdziêczny
Je¿eli kto¶ zna innego p³atnerza, godnego zaufania, który podj±³by siê wykonania takowej zbroi to proszê o kontakt.
Pozdrawiam

(mam nadziejê,¿e w koñcu trafi³em na dobry temat i ten post nie zostanie skasowany ;D )

Matko Boska broñ! Je¿eli masz na my¶li to miejsce na Szpitalnej w Krakowie, to natychmiast przestañsmile.gif
Sprzedaj± towar ró¿nej jako¶ci, ale przede wszystkim z potwornym przebiciem (2-3 krotnym). Lepiej uderzyæ do rzemie¶lnika. Poza tym zbroja husarska któr± tam maj± jest nêdzna i nie kupi³ bym jej nawet za normaln± cenêsmile.gif
Boñcza
Chodzi³o mi w³a¶nie o szpitaln± smile.gif wiesz mo¿e kto robi tamtejsze zbroje? którego p³atnerza ty by¶ poleci³ ?
heinrich
szpitaln± omijaj szerokim ³ukiem - po có¿ bowiem masz przep³acaæ jak to samo - taniej masz u producenta smile.gif

polecam:

http://www.tomala.lublin.pl/index.php?stro...gr=3&lng=pl

nie bêdziesz zawiedziony smile.gif

Boñcza
U Tomali jest stanowczo za drogo, za zbroje bez naplecznika chce ponad 8000 z³, poza tym mnie osobi¶cie niezbyt siê ów pancerz podoba.
Waham siê teraz co do Kotlarza. by³bym wdziêczny za wszelkie opinie
Czy to prawda,¿e trzeba go bardzo pilnowaæ i czy s± problemy w przypadku zwrotu niespe³niaj±cego wymagañ produktu ?
Parufka
Trzeba go pilnowaæ ale nie odbiera telefonów i nie odpisuje na meila po czym otrzymujesz gówno. Kasê oddaje bez problemu jak mu napiszesz nakaz zap³aty (podzia³a³o jak z³oto w moim przypadku). U Tomali p³acisz ale zawsze masz dok³adnie to co chcesz plus produkt jest zawsze w wyznaczonym terminie. Jednocze¶nie nie masz problemu z kontaktem i mo¿esz z nim w ka¿dej chwili porozmawiaæ o swoim zamówieniu.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.