CYTAT(Maciej Jedliñski @ 16:16 01.06.2009)
Polecam Macieja Kotlarza z Gniewu wpisz na Google Morion p³atnerz a znajdziesz. Mam od niego szyszak i jest oki pozatym sporo husarek zrobi³ ( ca³y Oddzia³ w gniewie) wiec ma chyba najwiêksze w kraju do¶wiadczenie .
A jakie s± paramery tych husarek (d³ugo¶æ i szerko¶æ kling do
wagi) plus wywa¿enie. Jak sprawuje siê oprawa? Jestem bardzo ostro¿na czytaj±c pozytywne opinie na formu, bo znajomy naci±³ siê na Pêkula, polegaj±c na opini z forum ¿e klingi w jego husarkach s± ok. No i po poprawkach ma 1,05 kg szablê z 80 cm kling±. Jak siê okazuje dla ka¿dego co innego jest norm± (dla mnie tak waga "obleci", ale do klingi min. 85 cm ;) ). Dlatego nie mam zaufania do mieczników, którzy bior± siê za robienie husarek, bo dla nich szablo-sztaba 1,3 kg jest w porz±dku.
U Mardinusa zamówia³am tylko puklerze, bo Tomala mia³ zarezerwowane terminy do koñca roku (i to nawet nie on sam tylko jego czeladnicy ;) ). Niska cena ale wykoñczenia fatalne. Jako¶ sobie z tym poradzi³am, tj z blach± harataj±c± d³onie. Najpierw walczy³am z pilnikiem (jak mo¿na co¶ takiego jak blacha o ostrych krawêdziach na uchywtach wysy³aæ w ¶wiat) i wsadzi³am drewienko pod uchwyt plus klej, dratwa i skóra. Ale blacha strasznie siê pogiê³a (umbo 2 mm spoko , ale reszta o grubo¶ci 1,5 mm (tak± zamówi³am) masakra. A klepali¶my w nie tylko lekkimi krótkimi szablami, miecz by te puklerze zmasakrowa³, trzebaby by³o klepaæ po ka¿dym sparringu. znowu gdyby ca³y puklerz by³ z 2 mm blachy, by³by za ciê¿ki, te moje wa¿± 1,5 kg.
Mam przy okazji pytanie, kto robi elementy opancerzenia z hartowanej stali sprê¿ynowej? Wiem ¿e to droga rzecz, ale wolê zainwestowaæ w lekkie blachy ni¿ na staro¶æ zafundowaæ sobie zwyrodnienia stawów ;).