Witam serdecznie!
Szukam wykrojów butów, jakie mogli nosiæ XIII-wieczni (dok³adniej to pierwsza po³owa) bracia-rycerze zakonów opartych o regu³ê templariuszy (brak szpiców i wi±zañ). Wszystko to, co znalaz³em, tyczy³o siê albo butów z wi±zaniami, albo pó¼niejszych wieków, albo butów wysokich.
Czy co¶ tego typu jak w za³±czniku (bez wi±zañ oczywi¶cie) by³oby dopuszczalne?
Pozdrawiam
Ja mam buty pod regu³ê. Nie maj± sznurowade³ ani czuba a mimo to nie spadaj± z nogi. Na datowaniu butów siê nie znam ale mam podobne do tych co na twoim za³±czniku, wystarczy zamówiæ u dobrego rzemie¶lnika np. u Rokity jak ja i dalej ju¿ sam rzemie¶lnik podpowie co i jak.
Pozdrawiam Cinek.
Witam, w "Gdañsku wczesno¶redniowiecznym" znalaz³em taki rysunek buta datowanego (je¶li czego¶ nie pokrêci³em) na po³owê XIII wieku; wiêkszo¶æ egzemplarzy zosta³a podzielona na mêskie i damskie, jednak ten nie ma takiego opisu. Czy kto¶ z Pañstwa orientuje siê jaka p³eæ mog³a nosiæ takie obuwie?
Przepraszam za podpiêcie siê pod inny temat, ale nie chcia³em niepotrzebnie mno¿yæ topiców.
Z góry dziêkujê za odpowied¼.
Hej!
Podzia³ "p³ciowy" obuwia robi siê zazwyczaj - poza jakimi¶ bardzo charakterystycznymi typami i przypadkami, gdzie wyznacza to kontekst - wed³ug kryterium rozmiaru. Tzn. przyjmuje siê, ¿e od jakiego¶ rozmiaru w górê buty s± mêskie, poni¿ej - damskie i "m³odzie¿owe". Czêsto bywa tak, ¿e podobne z wygl±du i konstrukcji buty wystêpuj± zarówno w du¿ych jak i ma³ych rozmiarach.
Tu akurat mamy do czynienia z do¶æ popularnym w tym czasie krojem buta i jak dla mnie mo¿e on byæ równie dobrze mêski jak i damski.
ma kto¶ jaki¶ materia³ na buty zimowe dla braciszków? Przyda³oby siê co¶ na grudzieñ
Jestem przekonany ¿e w regule nie chodzi o wi±zania butów tylko wymy¶lne sznurowad³a na które zaczê³a wchodziæ moda z czubami butów chyba by³o podobnie chodzi³o z pewno¶ci± o te wydumane buciki z d³ugimi czubami.
Tak jak mój syn powiada chodzi o to ¿eby nie przesadzaæ z finezj±...
CYTAT(Dehumanizer @ 21:30 26.05.2009)
Witam serdecznie!
Szukam wykrojów butów, jakie mogli nosiæ XIII-wieczni (dok³adniej to pierwsza po³owa) bracia-rycerze zakonów opartych o regu³ê templariuszy (brak szpiców i wi±zañ). Wszystko to, co znalaz³em, tyczy³o siê albo butów z wi±zaniami, albo pó¼niejszych wieków, albo butów wysokich.
Czy co¶ tego typu jak w za³±czniku (bez wi±zañ oczywi¶cie) by³oby dopuszczalne?
Pozdrawiam
A wie mo¿e kto¶ jak wygl±da³o obuwie rycerstwa na ¶l±sku w XIII wieku
mile widziane linki :D
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.